Ciastka z kaszy jaglanej. Piernikowo- sernikowe kule bez pieczenia

Ciastka z kaszy jaglanej –  kule, praliny, ciastka czy trufle, jakkolwiek je nazwać – to niewielki drobiazg na dwa kęsy, który ładnie i pysznie urozmaici świąteczny stół. Co ja piszę. Przecież nie tylko świąteczny, zaraz przecież sylwester i wielu z nas spędzi go na przyjęciach domowych. Że kasza jaglana jest zdrowa i jeść ją trzeba koniecznie, jest wiadomym, te kulki zatem, to zdrowszy od innych łakoć. Zewnętrzna warstwa ciastek smakuje jak sernik. To za sprawą zblendowanego z kaszą jaglaną twarogu. Dla niewtajemniczonych kasza jest nierozpoznawalna. Do wykonania środka, potrzebne są dwa, trzy kawałki piernika lub innego ciemnego ciasta, zblendowane z powidłami czy dżemem na gładką masę. Po świętach – to dobry sposób na zagospodarowanie pozostałych porcji nawet czerstwego ciasta.
Sercem praliny jest namoczona w ulubionym alkoholu kalifornijska śliwka. Ponieważ dostałam do przetestowania blender firmy SENCOR, od razu sprawdziłam go na najtrudniejszym, moim ulubionym, jaglanym poligonie. Zupełnie niedawno zakupiłam inne urządzenie znanej firmy, które poległo z kretesem, wyrwało sobie dziurę w spodzie pojemnika i nadawało się wyłącznie do reklamacji. SENCOR dał wybór – z kilku dostępnych kolorów mam żółty i powiem Wam, urządzenie ma moc! Kasza szans nie miała, orzechy posiekane w mig, nawet czerstwy piernik i powidła zamienił w plastyczną masę. Udany, cichy i bardzo estetycznie wykonany, kolorowy gadżet do kuchni.
Ciastka z kaszy jaglanej
Ciastka z kaszy jaglanej
Ciastka z kaszy jaglanej

Ciastka z kaszy jaglanej – składniki ( na ok. 20 szt. wielkości dużego orzecha włoskiego )  : 

warstwa jasna: 
– 3/4 szklanki kaszy jaglanej
– 3/4 l mleka plus dwie łyżki (zwykłego lub roślinnego)
– 25 dkg białego sera
– 4-5 łyżek cukru lub ksylitolu
warstwa ciemna : 
– ok. 25- 30 dag piernika, murzynka czy innego ciasta, nawet jasnego, wystarczy wtedy dodać łyżkę kakao
– dwie, trzy łyżki powideł lub dżemu
środek :
– kilka, kilkanaście śliwek kalifornijskich
– dwa kieliszki ulubionego alkoholu ( amaretto, rum, ew. czysta wódka lub spirytus)
Zamiast śliwek można użyć orzechów laskowych.

– ok. szklanka siekanych orzechów do obtoczenia kulek

Ciastka z kaszy jaglanej – przepis

Kaszę podprażyć 2,3 minuty na suchej, rozgrzanej patelni. Przepłukać ją wrzątkiem na sicie by straciła charakterystyczną goryczkę. Zalać mlekiem i gotować mieszając aż będzie miękka ( ok. 20 minut). Jeśli szybko wchłonie mleko, dodać nieco gorącej wody, ostatecznie płyn musi się cały wchłonąć. Odstawić do ostudzenia, gorąca kasza tępi ostrze blendera. Biały ser pokruszyć do miski z kaszą, dodać dwie łyżki mleka, cukier i zblendować całość na gładki krem. Spróbować, jeśli jest za mało słodka, dodać więcej cukru. Jeśli masa jest bardzo gęsta i trudno ją zblendować, dodać łyżkę mleka więcej.
Piernik lub inne ciasto drobno pokruszyć, dodać łyżkę, dwie łyżki dżemu lub powideł (jeśli gęste – więcej, jeśli rzadkie mniej). Zblendować na gładką masę. Z ciasta formować na dłoni niewielkie placuszki, ułożyć na każdym śliwkę lub orzech, zlepić, utoczyć kulki. Każdą okleić placuszkiem z jasnej, jaglano – serowej masy. Uformować w miarę równe kulki, otoczyć je w posiekanych orzechach. Odstawić do lodówki do stężenia.

Ciastka z kaszy jaglanej

 

Ciastka z kaszy jaglanej

 

Ciastka z kaszy jaglanej

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. poproszedokladke.pl
    12 grudnia, 2014, 8:47 am

    takie trufle to genialny sposób na wykorzystanie resztek ciasta ze Świąt – ekonomicznie i pysznie 🙂 Twoje trufelki są świetne!

  2. Lena
    12 grudnia, 2014, 8:50 am

    Ale boskie kule Tobie wyszły. Muszą być pyszne 🙂

  3. Aurora
    12 grudnia, 2014, 10:10 am

    Chyba sobie przybliżę do niebo 🙂

  4. Marzena
    12 grudnia, 2014, 1:47 pm

    Wyglądają jak z najlepszej cukierni:-)

  5. Magdalena Kuchaja
    12 grudnia, 2014, 6:14 pm

    cóż za cudowne słodkości!! 🙂

  6. gin
    13 grudnia, 2014, 8:48 pm

    Trufle z niespodzianką 🙂 Pycha!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)