Ciasteczka na choinkę

Ciasteczka na choinkę do zawieszenia na choince, w oknie, do zrobienia z dziećmi. Wystarczy kupić landrynki, najlepiej takie, które mają żywe kolory. Pokruszyć w torebkach foliowych przy pomocy młotka lub tłuczka, każdy kolor osobno. W ciastkach ułożonych na blaszkach wyciąć dziury, np. małym kieliszkiem i wsypać do każdej trochę tłuczonych cukierków. Podczas pieczenia się rozpłyną i potem, razem ze światełkami na choince dadzą niezły balet. Czary i magia. Kto by nie chciał oglądać przez szybkę w piekarniku jak landrynki rozpuszczają się w kolorowe szkiełko? Że są smaczne, to oczywista, maślane ciastka, zawsze są. Ale za wygląd pod światło – mistrzostwo, uwielbiam.

Ciasteczka na choinkę

 

Ciasteczka na choinkę

Ciasteczka na choinkę – składniki: 

– 200 g zwykłego masła (bez oleju)
– 450 g mąki pszennej
– całe jajko i żółtko
– pół szklanki cukru
– dwie łyżki cukru waniliowego
– szczypta soli
– kolorowe landrynki

Ciasteczka na choinkę – przepis

Masło rozetrzeć z cukrem na krem przy pomocy ucierającej końcówki miksera. Dodać roztrzepane widelcem jajka, cukier waniliowy i sól. Porcjami dosypywać mąkę i zagnieść elastyczne ciasto ręką. Nie wyrabiać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Wstawić na  godzinę do lodówki. Podzielić na cztery, pięć części i wałkować oprószając ciasto mąką, na podsypanej mąką stolnicy lub blacie kuchennym. Kiedy ciasto będzie miało ok. 0,5 cm grubości, wycinać dowolne kształty foremką i układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. W każdym wyciąć po środku, malutką foremką lub kieliszkiem, dowolny kształt i w to miejsce nasypać warstwę tłuczonych landrynek. Dziurki do wieszania ciastek na choince najlepiej robi się przy pomocy słomki do napojów. Ciastka należy wkładać do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika, wszystkie blaszki na raz, jeśli mamy termoobieg, pojedynczo, jeśli nie mamy. Należy piec do lekkiego zrumienienia ciastek i rozpuszczenia landrynek, ok. 8-12 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Ciasteczka na choinkę
Ciasteczka na choinkę

Zapisz



  1. Marzena
    8 grudnia, 2014, 1:49 pm

    Pięknie się prezentują z tymi okienkami:-)

  2. Marcioszka
    8 grudnia, 2014, 2:18 pm

    I zapachniało świętami 😉 smaku narobiłaś tymi pysznościami 😉

  3. poproszedokladke.pl
    8 grudnia, 2014, 2:19 pm

    genialny pomysł, robię!!

  4. Lena
    8 grudnia, 2014, 7:10 pm

    Widziałam takie ciasteczka na żywo, robią wielkie wrażenie! Ale u mnie od razu zniknęłyby z choinki 😉

  5. Asia W
    9 grudnia, 2014, 5:03 pm

    Na choince wyglądają magicznie 🙂

  6. Grzegorz
    11 grudnia, 2014, 4:19 pm

    U mnie w domu rok w rocznie na choince wiesza się cukierki ale też pierniczki. specjalnie podczas pieczenia wykonuje się dziurkę przez ktorą potem przewleka się sznureczek. pięknie wypieczone, wymalowane idealnie ozdabiają choinkę

  7. Anonimowy
    17 grudnia, 2014, 8:33 pm

    a czym malowałaś ciasteczka żeby miały taki "śnieżny" kolor ?

    1. opalanka
      17 grudnia, 2014, 10:04 pm

      Niczym. Nie mają przyprawy do piernika ani kakao więc są jasne. Śnieżny kolor na ciemniejszych ciastkach można uzyskać malując je niezbyt gęstym lukrem z cukru pudru i kilku kropli soku z cytryny.

  8. Kamila
    7 listopada, 2016, 4:21 pm

    Ale piękne 😀 W tym roku będę próbowała robić. Dużo wcześniej przed świętami można je zrobić?

    1. opalanka
      7 listopada, 2016, 5:23 pm

      Można. Nawet nawet półtora tygodnia.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)