Blok waniliowy
Blok waniliowy, nostalgiczne wspomnienie słodkości ze szkolnych czasów.
Przyszedł kiedyś do mnie kolega. – “A blok umiesz?”, zapytał z nostalgią. No umiem, pewnie, że umiem, jak mogłabym nie umieć, przecież ambitna jestem straszliwie i umieć muszę. Ta słodycz rodem z PRL, na bazie mleka w proszku ma w sobie coś. Uczyliśmy się ją przygotowywać na zajęciach praktyczno-technicznych. To był bardzo przydatny przedmiot. Nauczyłam się robić na drutach, szydełku i przyszywać guziki. I robić takie bloki:) I wiem, że wiele osób przygotowuje ją na święta. Łatwe, bez pieczenia i zawinięte w celofan, pięknie nada się na prezent. Kiedy jeździłam na obozy harcerskie, chodziliśmy do sklepu oddalonego o pięć kilometrów po takie mleko. Nadstawiało się złożoną w kształt łyżeczki dłoń i kolega nasypywał porcję, którą pobierało się jęzorem. Ten blok jest nieco inny w smaku niż blok czekoladowy , ma też inną, bardziej gładką niż on konsystencję. Porcja z przepisu starczy na niewielki pojemnik, na duże, rodzinne święta można ją podwoić.
Blok waniliowy- składniki:
– 250 g mleka w proszku (zwykłego, nie granulowanego)
– 80 g cukru
– łyżka cukru waniliowego
– 70 g masła
– pół szklanki wody
– ok. 250 – 300 g bakalii ( suszona papaja, ananas, migdały, orzechy laskowe, nerkowce, migdały itp.)
Blok waniliowy- przepis
Masło, cukier, wodę i cukier waniliowy rozpuścić w rondelku na małym ogniu, wymieszać. Przestudzić. Dodać mleko w proszku i wymieszać na gładką masę. Na końcu wmieszać posiekane bakalie. Nieduży, wyższy, plastikowy pojemnik lub małą keksówkę wysmarować cienko olejem lub wyłożyć folią aluminiową. Masę wlać do formy i wstawić pod przykryciem do lodówki. Najlepiej na 24 godziny.
.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Przypomina mi nugatowe cukierki z pistacjami-pycha:)
Jak dawno go nie jadłam. Genialny Tobie wyszedł 🙂
Jakie to musi być pyszne<3
Kuszące! 😀
Super wygląda ten blok!! Rewelacyjny przepis!
a ja właśnie ostatnio myślałam o bloku :-)) chętnie bym go zrobiła, jest bardzo nostalgiczny 🙂
No ja w życiu nie miałam przyjemności próbować tego deseru 🙂 niestety nie moje czasy, może też po prostu akurat u mnie w domu tego nie było 🙂 ale widzę, że to dość prosty przepis więc chętnie spróbuje 🙂 pozdrawiam!
Skoro nawiązanie do bloku czekoladowego to czy przygotowanie powyższego łakocia jest również proste? Blok czekolady, co może wydawać się dziwne, potrafię i wykonać nawet ja;) A że wszystkie łakocie z wanilią w tytule muszą wylądować na moim talerzu to jestem ciekawy czy nie będzie większych problemów dla kuchcika amatora z przygotowaniem tego typu pyszności?
Myślę, że jest proste, nawet laik powinien dać radę:)
Jak się cieszę, że trafiłam tutaj… Już od dawna marzyłam o bloku, ale nie wiedziałam jak się go robi.
Nie toleruję mleka w proszku. Czy jakoś można je zastąpić przy produkcji bloku? Pewnie nie da się….szkoda:-((
http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/223-szybki-blok-czekoladowy