Blok waniliowy

Blok waniliowy, nostalgiczne wspomnienie słodkości ze szkolnych czasów.

Przyszedł kiedyś do mnie kolega. – „A blok umiesz?”, zapytał z nostalgią. No umiem, pewnie, że umiem, jak mogłabym nie umieć, przecież ambitna jestem straszliwie i umieć muszę. Ta słodycz rodem z PRL, na bazie mleka w proszku ma w sobie coś. Uczyliśmy się ją przygotowywać na zajęciach praktyczno-technicznych. To był bardzo przydatny przedmiot. Nauczyłam się robić na drutach, szydełku i przyszywać guziki. I robić takie bloki:)  I wiem, że wiele osób przygotowuje ją na święta. Łatwe, bez pieczenia i zawinięte w celofan, pięknie nada się na prezent. Kiedy jeździłam na obozy harcerskie, chodziliśmy do sklepu oddalonego o pięć kilometrów po takie mleko. Nadstawiało się złożoną w kształt łyżeczki dłoń i kolega nasypywał porcję, którą pobierało się jęzorem. Ten blok jest nieco inny w smaku niż blok czekoladowy , ma też inną, bardziej gładką niż on konsystencję. Porcja z przepisu starczy na niewielki pojemnik, na duże, rodzinne święta można ją podwoić.

Blok waniliowy

 

Blok waniliowy

Blok waniliowy- składniki: 

– 250 g mleka w proszku (zwykłego, nie granulowanego)
– 80 g cukru
– łyżka cukru waniliowego
– 70 g masła
– pół szklanki wody
– ok. 250 – 300 g bakalii ( suszona papaja, ananas, migdały, orzechy laskowe, nerkowce, migdały itp.)

Blok waniliowy- przepis

Masło, cukier, wodę i cukier waniliowy rozpuścić w rondelku na małym ogniu, wymieszać. Przestudzić. Dodać mleko w proszku i wymieszać na gładką masę. Na końcu wmieszać posiekane bakalie. Nieduży, wyższy, plastikowy pojemnik  lub małą keksówkę wysmarować cienko olejem lub wyłożyć folią aluminiową. Masę wlać do formy i wstawić pod przykryciem do lodówki. Najlepiej na 24 godziny.

Blok waniliowy

.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    18 grudnia, 2014, 11:04 am

    Przypomina mi nugatowe cukierki z pistacjami-pycha:)

  2. Lena
    18 grudnia, 2014, 11:41 am

    Jak dawno go nie jadłam. Genialny Tobie wyszedł 🙂

  3. Angie
    18 grudnia, 2014, 4:47 pm

    Jakie to musi być pyszne<3

  4. amandaricci.butikzprzepisami
    18 grudnia, 2014, 5:10 pm

    Kuszące! 😀

  5. Konczi i Szpileczka
    18 grudnia, 2014, 9:30 pm

    Super wygląda ten blok!! Rewelacyjny przepis!

  6. poproszedokladke.pl
    19 grudnia, 2014, 7:15 am

    a ja właśnie ostatnio myślałam o bloku :-)) chętnie bym go zrobiła, jest bardzo nostalgiczny 🙂

  7. Ania
    19 grudnia, 2014, 11:31 am

    No ja w życiu nie miałam przyjemności próbować tego deseru 🙂 niestety nie moje czasy, może też po prostu akurat u mnie w domu tego nie było 🙂 ale widzę, że to dość prosty przepis więc chętnie spróbuje 🙂 pozdrawiam!

  8. Adrian
    23 grudnia, 2014, 5:02 pm

    Skoro nawiązanie do bloku czekoladowego to czy przygotowanie powyższego łakocia jest również proste? Blok czekolady, co może wydawać się dziwne, potrafię i wykonać nawet ja;) A że wszystkie łakocie z wanilią w tytule muszą wylądować na moim talerzu to jestem ciekawy czy nie będzie większych problemów dla kuchcika amatora z przygotowaniem tego typu pyszności?

    1. opalanka
      23 grudnia, 2014, 8:53 pm

      Myślę, że jest proste, nawet laik powinien dać radę:)

  9. elelia
    19 marca, 2015, 8:47 am

    Jak się cieszę, że trafiłam tutaj… Już od dawna marzyłam o bloku, ale nie wiedziałam jak się go robi.

  10. Anonimowy
    4 maja, 2017, 10:32 pm

    Nie toleruję mleka w proszku. Czy jakoś można je zastąpić przy produkcji bloku? Pewnie nie da się….szkoda:-((

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)