Blok waniliowy

Blok waniliowy, nostalgiczne wspomnienie słodkości ze szkolnych czasów.

Przyszedł kiedyś do mnie kolega. – „A blok umiesz?”, zapytał z nostalgią. No umiem, pewnie, że umiem, jak mogłabym nie umieć, przecież ambitna jestem straszliwie i umieć muszę. Ta słodycz rodem z PRL, na bazie mleka w proszku ma w sobie coś. Uczyliśmy się ją przygotowywać na zajęciach praktyczno-technicznych. To był bardzo przydatny przedmiot. Nauczyłam się robić na drutach, szydełku i przyszywać guziki. I robić takie bloki:)  I wiem, że wiele osób przygotowuje ją na święta. Łatwe, bez pieczenia i zawinięte w celofan, pięknie nada się na prezent. Kiedy jeździłam na obozy harcerskie, chodziliśmy do sklepu oddalonego o pięć kilometrów po takie mleko. Nadstawiało się złożoną w kształt łyżeczki dłoń i kolega nasypywał porcję, którą pobierało się jęzorem. Ten blok jest nieco inny w smaku niż blok czekoladowy , ma też inną, bardziej gładką niż on konsystencję. Porcja z przepisu starczy na niewielki pojemnik, na duże, rodzinne święta można ją podwoić.

Blok waniliowy

 

Blok waniliowy

Blok waniliowy- składniki: 

– 250 g mleka w proszku (zwykłego, nie granulowanego)
– 80 g cukru
– łyżka cukru waniliowego
– 70 g masła
– pół szklanki wody
– ok. 250 – 300 g bakalii ( suszona papaja, ananas, migdały, orzechy laskowe, nerkowce, migdały itp.)

Blok waniliowy- przepis

Masło, cukier, wodę i cukier waniliowy rozpuścić w rondelku na małym ogniu, wymieszać. Przestudzić. Dodać mleko w proszku i wymieszać na gładką masę. Na końcu wmieszać posiekane bakalie. Nieduży, wyższy, plastikowy pojemnik  lub małą keksówkę wysmarować cienko olejem lub wyłożyć folią aluminiową. Masę wlać do formy i wstawić pod przykryciem do lodówki. Najlepiej na 24 godziny.

Blok waniliowy

.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    18 grudnia, 2014, 11:04 am

    Przypomina mi nugatowe cukierki z pistacjami-pycha:)

  2. Lena
    18 grudnia, 2014, 11:41 am

    Jak dawno go nie jadłam. Genialny Tobie wyszedł 🙂

  3. Angie
    18 grudnia, 2014, 4:47 pm

    Jakie to musi być pyszne<3

  4. amandaricci.butikzprzepisami
    18 grudnia, 2014, 5:10 pm

    Kuszące! 😀

  5. Konczi i Szpileczka
    18 grudnia, 2014, 9:30 pm

    Super wygląda ten blok!! Rewelacyjny przepis!

  6. poproszedokladke.pl
    19 grudnia, 2014, 7:15 am

    a ja właśnie ostatnio myślałam o bloku :-)) chętnie bym go zrobiła, jest bardzo nostalgiczny 🙂

  7. Ania
    19 grudnia, 2014, 11:31 am

    No ja w życiu nie miałam przyjemności próbować tego deseru 🙂 niestety nie moje czasy, może też po prostu akurat u mnie w domu tego nie było 🙂 ale widzę, że to dość prosty przepis więc chętnie spróbuje 🙂 pozdrawiam!

  8. Adrian
    23 grudnia, 2014, 5:02 pm

    Skoro nawiązanie do bloku czekoladowego to czy przygotowanie powyższego łakocia jest również proste? Blok czekolady, co może wydawać się dziwne, potrafię i wykonać nawet ja;) A że wszystkie łakocie z wanilią w tytule muszą wylądować na moim talerzu to jestem ciekawy czy nie będzie większych problemów dla kuchcika amatora z przygotowaniem tego typu pyszności?

    1. opalanka
      23 grudnia, 2014, 8:53 pm

      Myślę, że jest proste, nawet laik powinien dać radę:)

  9. elelia
    19 marca, 2015, 8:47 am

    Jak się cieszę, że trafiłam tutaj… Już od dawna marzyłam o bloku, ale nie wiedziałam jak się go robi.

  10. Anonimowy
    4 maja, 2017, 10:32 pm

    Nie toleruję mleka w proszku. Czy jakoś można je zastąpić przy produkcji bloku? Pewnie nie da się….szkoda:-((

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)