Kruche babeczki z serem. Czekoladowe babeczki sernikowe
Kruche babeczki z serem, baaardzo smaczne i wyglądają odświętnie. Nawet nieprzepadający za sernikiem, sernikowe babeczki uznają za bardzo dobre ciastko. Ciekawe, bo składniki niby te same, jednak forma ma znaczenie:) Można upiec je w metalowych foremkach, które w najniższych cenach dostanie się w marketach i zwykłych, niefirmowych sklepach AGD. Można też ciastka upiec w foremkach od muffinek, będą równie smaczne. Kruche babeczki z serem, idealny łakoć na każdą okoliczność.
Kruche babeczki z serem – składniki ( na 12 babeczek ok. 6 cm średnicy) :
na ciasto:
– pół kostki schłodzonego masła ( 100 g)
– dwie szklanki mąki
– trzy żółtka
– trzy łyżki cukru
– łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
– ew. łyżka lodowatej wody
na wypełnienie:
– 30 dkg białego sera ( trzykrotnie zmielonego lub gotowego “na serniki”)
– 2 jajka
– pół tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
– trzy łyżki śmietany
– trzy łyżki cukru
– płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub waniliowego/śmietankowego proszku budyniowego
polewa:
– pół tabliczki gorzkiej czekolady
– dwie łyżki gorącego mleka
– ok. łyżka masła i tarta bułka do wysypania foremek
Kruche babeczki z serem- przepis
Masło pokroić w kostkę i zagnieść szybko ręką z resztą składników, gdyby ciasto było zbyt suche, dodać łyżkę, dwie zimnej wody. Schować do lodówki na ok. pół godziny. Foremki natłuścić masłem i wysypać tartą bułką. Z ciasta uformować szybko dłonią okrągłe placuszki ( można też rozwałkować ciasto między arkuszami papieru do pieczenia i wyciąć szklanką czy foremką kółka) i wykleić nimi foremki. Na czas przygotowania masy serowej wstawić ponownie do lodówki. Piekarnik ustawić na 160 st. Czekoladę rozpuścić w rondelku nad parującą wodą, dodać do sera wraz z pozostałymi składnikami, zmiksować na gładką masę. Wlać porcję do każdej babeczki. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut, z włączoną górną i dolną grzałką. Zostawić w piekarniku do ostygnięcia. Czekoladę na polewę rozpuścić w rondelku nad parująca wodą, zalać gorącym mlekiem, wymieszać na gładką masę. Gdyby była zbyt gęsta, dodać łyżkę mleka więcej. Ostudzone babeczki wyjąć z foremek, udekorować polewą ( łyżeczką lub dekoratorem kuchennym), kandyzowanymi owocami lub groszkami czekoladowymi, kolorowymi drażetkami itp.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
A poranek taki brzydki, te babeczki od razu poprawiają nastrój samym wyglądem 😉
wyglądają tak pięknie ! 🙂
minimalist-only.blogspot.com
Fajne i pomysłowe 🙂
piękne są!
A ile mniej wiecej sztuk wychodzi z podanych propocji skladnikow?
12 babeczek o średnicy ok. 6 cm.
Suuuuuper! Dziękuje za szybką odpowedź. Zamierzam zrobić na urodzinki synka:-)
a jakby zrobić w blaszce takiej na babeczki? wyszło by prawda? tylko porcja ciasta musiała by być większa
Mówisz o takie formie na muffinki? Zależy jakie duże i głebokie. Można ich nie napełniać całych, tylko do połowy.
tak tak nie wielkie są te formy aczkolwiek podwójną porcje zrobię rodzina na święta się zjedzie to trzeba:)
super wyszły i baaaardzo smaczne są
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/8f30a0944a1521ee.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/4b19ed7abc803dcb.html
Idealne ! Gratulacje:)