Kruche babeczki z serem. Czekoladowe babeczki sernikowe

Kruche babeczki z serem, baaardzo smaczne i wyglądają odświętnie. Nawet nieprzepadający za sernikiem, sernikowe babeczki uznają za bardzo dobre ciastko. Ciekawe, bo składniki niby te same, jednak forma ma znaczenie:) Można upiec je w metalowych foremkach, które w najniższych cenach dostanie się w marketach i zwykłych, niefirmowych sklepach AGD. Można też ciastka upiec w foremkach od muffinek, będą równie smaczne. Kruche babeczki z serem, idealny łakoć na każdą okoliczność.

Kruche babeczki z serem

 

Kruche babeczki z serem

Kruche babeczki z serem – składniki ( na 12 babeczek ok. 6 cm średnicy) :

na ciasto:

– pół kostki schłodzonego masła ( 100 g)
– dwie szklanki mąki
– trzy żółtka
– trzy łyżki cukru
– łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
– ew. łyżka lodowatej wody

na wypełnienie:

– 30 dkg białego sera ( trzykrotnie zmielonego lub gotowego „na serniki”)
– 2 jajka
– pół tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
– trzy łyżki śmietany
– trzy łyżki cukru
– płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub waniliowego/śmietankowego proszku budyniowego

polewa:

– pół tabliczki gorzkiej czekolady
– dwie łyżki gorącego mleka

– ok. łyżka masła i tarta bułka do wysypania foremek

Kruche babeczki z serem- przepis

Masło pokroić w kostkę i zagnieść szybko ręką z resztą składników, gdyby ciasto było zbyt suche, dodać łyżkę, dwie zimnej wody. Schować do lodówki na ok. pół godziny. Foremki natłuścić masłem i wysypać tartą bułką. Z ciasta uformować szybko dłonią okrągłe placuszki ( można też rozwałkować ciasto między arkuszami papieru do pieczenia i wyciąć szklanką czy foremką kółka) i wykleić nimi foremki. Na czas przygotowania masy serowej wstawić ponownie do lodówki. Piekarnik ustawić na 160 st. Czekoladę rozpuścić w rondelku nad parującą wodą, dodać do sera wraz z pozostałymi składnikami, zmiksować na gładką masę. Wlać porcję do każdej babeczki. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut, z włączoną górną i dolną grzałką. Zostawić w piekarniku do ostygnięcia. Czekoladę na polewę rozpuścić w rondelku nad parująca wodą, zalać gorącym mlekiem, wymieszać na gładką masę. Gdyby była zbyt gęsta, dodać łyżkę mleka więcej. Ostudzone babeczki wyjąć z foremek, udekorować polewą ( łyżeczką lub dekoratorem kuchennym), kandyzowanymi owocami lub groszkami czekoladowymi, kolorowymi drażetkami itp.

Kruche babeczki z serem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Zapisz



  1. Lena
    7 listopada, 2014, 10:12 am

    A poranek taki brzydki, te babeczki od razu poprawiają nastrój samym wyglądem 😉

  2. Noemi
    7 listopada, 2014, 10:38 am

    wyglądają tak pięknie ! 🙂
    minimalist-only.blogspot.com

  3. Sosna
    8 listopada, 2014, 8:54 am

    Fajne i pomysłowe 🙂

  4. poproszedokladke.pl
    8 listopada, 2014, 9:49 am

    piękne są!

  5. Anonimowy
    20 listopada, 2014, 2:55 pm

    A ile mniej wiecej sztuk wychodzi z podanych propocji skladnikow?

    1. opalanka
      20 listopada, 2014, 3:07 pm

      12 babeczek o średnicy ok. 6 cm.

    2. Anonimowy
      21 listopada, 2014, 5:30 pm

      Suuuuuper! Dziękuje za szybką odpowedź. Zamierzam zrobić na urodzinki synka:-)

  6. Anonimowy
    26 marca, 2015, 1:36 pm

    a jakby zrobić w blaszce takiej na babeczki? wyszło by prawda? tylko porcja ciasta musiała by być większa

    1. opalanka
      26 marca, 2015, 2:19 pm

      Mówisz o takie formie na muffinki? Zależy jakie duże i głebokie. Można ich nie napełniać całych, tylko do połowy.

    2. MarshallBruce Mathers
      26 marca, 2015, 6:56 pm

      tak tak nie wielkie są te formy aczkolwiek podwójną porcje zrobię rodzina na święta się zjedzie to trzeba:)

    1. opalanka
      12 kwietnia, 2015, 8:29 pm

      Idealne ! Gratulacje:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)