Kremowy sernik. Sernik czekoladowy. Sernik z bitą śmietaną
Bardzo dobry, kremowy sernik z czekoladą, upieczony w formie niewielkich rozmiarów. Nie ma spodu, bo w sernikach lubię samą sernikowość, ale można pokruszyć mocno paczkę herbatników, wymieszać je z roztopionym masłem (ok. 60 g) i wysypać tym “piaskiem” dno tortownicy i lekko ugnieść. Zwykłe małe, słodkie co nieco na niedziele, święta i dni powszednie. W serniku często wystarczy wymieszać składniki, dlatego łatwo je upiec. Zwykle tortownicę z sernikiem, owiniętą aluminiową folią wstawiam do brytfanny z wrzątkiem, by deser był bardziej kremowy. Tym razem zapomniałam, a sernik i tak wyszedł bardzo dobrze, pewnie ze względu na swoje niewielkie rozmiary. Może nie wygląda oszałamiająco, ale czekoladowi smakosze będą w siódmym niebie, naprawdę. Sernik z czekoladą.
sernik z czekoladą- składniki ( na tortownicę 21 cm) :
sernik czekoladowy:
– 70 dkg trzykrotnie zmielonego sera ( może być gęsty wiaderkowy, “na serniki”)
– tabliczka gorzkiej czekolady
– 200 ml słodkiej śmietanki 30 – 36%
– 3 jajka
– 2/3 szklanki cukru ( lub nieco mniej, trzeba spróbować po zmiksowaniu składników)
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
bita śmietana:
– 300 ml słodkiej, schłodzonej śmietanki 30%
– 3 łyżki cukru
– łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/5 szklanki wrzątku
polewa czekoladowa:
– pół tabliczki gorzkiej czekolady
– dwie łyżki gorącego mleka
3 łyżki posiekanych orzechów laskowych do dekoracji
Czekoladę rozpuścić w rondelku nad wrzącą wodą, dodać śmietankę, mieszać aż masa się połączy. Lekko przestudzić. Piekarnik ustawić na 160 st. Ser zmiksować z resztą składników, na końcu dodać rozpuszczoną ze śmietanką czekoladową masę. Całość przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, chyba że zastosowaliśmy ciasteczkowo-maślany spód, wtedy wylewamy masę na niego. Najlepiej owinąć spód i boki tortownicy w aluminiową folię i wstawić do większej blaszki wypełnionej w 1/4 wysokości wrzątkiem. Piec ok. 45 – 50 minut. Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku. Kiedy sernik ostygnie, żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Ubić śmietankę (w schłodzonym naczyniu będzie szybciej) pod koniec dodając cukier. Zimną (ale nadal płynną, gdyby się ścięła, można bardzo krótko podgrzać mieszając) żelatynę, dodać, wlewając ją cienką strużką do ubijanej śmietany. Śmietanową masę wyłożyć na sernik i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Składniki polewy rozpuścić w rondelku nad gotującą się wodą, wymieszać, wylać na zastygnięty wierzch sernika, rozsmarować. Brzegi ciasta obsypać posiekanymi orzechami.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
a mi się tak sernik marzy… 🙂 świetne są te twoje serniki no! 🙂
Jaki kremowy, idealny 😉 Dla mnie sernik ze spodem to już nie sernik 😉
Doskonale wyglądałby do mojej kawki:)
mniam! pyszny!!!! chyba moje ulubione smaki 🙂
Ja chcę, ja chcę!
bomba 🙂
Wygląda przepysznie! Bardzo lubię połączenie sernika z bitą śmietaną.
już się studzi.. czekam niecierpliwie 😉
🙂 daj znać czy smakował:)
Bardzo mi się podobają jego warstwy. Równiutkie wyszły. Pozdrawiam!
Bardzo się cieszę ,że znalazłam Pani bloga i ten przepis a ,sernik już czeka w lodówce ,pięknie upieczony .Jutro będziemy go,wraz z moją rodzinką kosztować,wraz z innymi ,świątecznymi potrawami.Dziękuję serdecznie za przepis ,pozdrawiam świątecznie -od niedawna ,fanka Pani bloga Danka.
Bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie i wesołych świąt:)
Ja muszę to napisać-sernik jest BOSKI !!! Polecam ! Na naszym świątecznym stole były i inne ciasta ,piernik z bakaliami ,pierniczki , keks ,ale ten sernik zniknął pierwszy.Co więcej na Sylwestra też go piekę i przepis pozostaje w moich zasobach receptur kulinarnych na specjalne okazje:} Pozdrawiam ,fanka bloga Danka
Bardzo się cieszę:) Sprawdzaj po kolei następne, inne też są bardzo dobre:)
Witam ! wlasnie jestem w trakcie robienia tego pięknego sernika, tylko mam pytanie, czy po upieczeniu on jest taki troszke jakby mokry?
Raczej jest. Czy już odstał swoje w lodówce?