Czekolada na gorąco. Jak zrobić prawdziwą czekoladę do picia ?

Czekolada na gorąco – jeśli ktoś zrobi ją sam choćby raz, już nigdy nie kupi gotowca „z papierka”. Ważna jest czekoladowa jakość. Dla dorosłych najlepiej by była gorzka lub pół na pół z mleczną i dobrej firmy, nie warto oszczędzać. Czekoladę pije się od święta i przy specjalnych okazjach, w niewielkich ilościach, bo o ile nie ma się problemów z niedowagą to… od święta:) Trzeba kupić tabliczkę o wysokiej zawartości kakao, przynajmniej 50 %. Niech to będzie chociaż „jedyna” czy „wedlowska” albo inne, znanych firm.

Dzieciom proponuję ten sam przepis z mleczną tabliczką, no może plus dwie kostki gorzkiej, dla podkreślenia zawartości czekolady w czekoladzie. Można przygotować ją na śmietance, śmietance zmieszanej z mlekiem lub na samym mleku.

Niektórzy uważają, że tylko ta na śmietance to prawdziwy raj dla podniebienia, a reszta nie może nazywać się czekoladą. Należy próbować różnych wersji, by odnaleźć najlepszy dla siebie wariant. Ta na śmietance jest dla mnie zbyt gęsta i ciężka. Nie dałam rady wypić kilku łyków. Mleko o zawartości tłuszczu 3,2% jest idealne. Dla puszystości, spieniłam je małym „bzyczkiem”, można go kupić za kilka złotych w niefirmowych sklepach, bardzo przydatna rzecz. Oczywiście spienianie nie jest konieczne, ale daje miły dla podniebienia efekt. Do gorącej czekolady dodaję szczyptę chilli (bo jeszcze bardziej podkręca czekoladowość i przemianę materii, mocniej rozgrzewa), łyżeczkę cukru waniliowego, pomarańczowego ekstraktu czy cynamonu. Ambrozja.

Czekolada na gorąco

 Czekolada na gorąco- składniki na jedną dużą lub dwie małe porcje ( kubek 200 ml lub dwie filiżanki) 

– 50 g (pół tabliczki) gorzkiej czekolady (można połowę zastąpić mleczną)
– 130 ml mleka ( lub 100 ml mleka i 30 ml słodkiej śmietanki)
– kilka kropli esencji waniliowej lub pomarańczowej
– szczypta chilli lub/i cynamonu

W rondelku mocno podgrzać mleko ze śmietanką. Dodać połamaną na kostki czekoladę. Podgrzewać mieszając porządnie, do zagotowania. Od razu zdjąć z ognia, dodać przyprawy. Można spienić spieniaczem do mleka, chwilę na dole naczynia, potem na górze. Przelać do kubka lub filiżanek.

Czekolada na gorąco

Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Zapisz



  1. Lena
    5 listopada, 2014, 9:55 am

    Uwielbiam taką mocno czekoladową, gęstą z dodatkiem chilli, dam za nią wszystko 😉

  2. Olga Pi
    5 listopada, 2014, 10:30 am

    też nie lubię takiego gęstego gluta;)

  3. Ervisha
    5 listopada, 2014, 11:17 am

    Pyszniosci 🙂

  4. poproszedokladke.pl
    5 listopada, 2014, 4:47 pm

    robię bardzo podobnie, taka czekolada jest po prostu najlepsza. Nawet w kawiarniach pytam czy czekolada jest z proszku i niestety często jest…. a przecież tak łatwo zrobić doskonałą czekoladę!

  5. Salvador Dali
    5 listopada, 2014, 6:22 pm

    o matko.. o matko.. tyle czeko w jednym kubku.. 🙂
    Dzięki za rady! 🙂 na pewno skorzystam!

  6. Arnold
    13 stycznia, 2015, 11:31 am

    Wowo! Świetny przepis (mam taką nadzieję) dlatego dzisiaj sprawdzę

    1. opalanka
      13 stycznia, 2015, 2:24 pm

      i jak? 🙂

  7. Anonimowy
    7 marca, 2015, 11:17 am

    Polecam spróbować czekoladę do picia zrobioną z kuwertury, np. takiej jak tutaj: http://www.galeriaslodyczy.pl/kp,0,171/czekolada-do-fontann-barry-callebaut—kuwertura-deserowa.html

    Wystarczy wsypać do kubka nieco pastylek, zalać gorącym mlekiem (ewentualnie jakieś dodatki), mieszamy, mieszamy i mieszamy… i pijemy! Pycha!

  8. Anonimowy
    15 marca, 2015, 4:19 pm

    Zrobiłam z mlekiem i czekoladą 32% ( innej nie miałam). Jak dla mnie bardzo słodka, ale dobra. Osobiście wolę kakao w proszku :')

  9. Ula
    27 września, 2015, 10:23 am

    Właśnie zrobiłam taką czekoladę mężowi i siostrze i byli zachwyceni ?

    1. opalanka
      27 września, 2015, 3:27 pm

      Bardzo się cieszę:)

  10. Anonimowy
    4 listopada, 2015, 8:53 am

    Pycha, pycha, pyszotka 🙂

  11. silentlyvoice
    10 grudnia, 2015, 9:46 am

    Cześć, wypróbowałam Twój przepis. Moja słodka relacja na http://tahealfood.wordpress.com/2015/12/09/czekolada-na-goraco/ 🙂 Zapraszam

  12. Anonimowy
    17 lutego, 2016, 8:32 am

    Przepis pyszny;-) Mam jednak pytanko. Uwielbiam czekoladę pić jednak ostatnio mam duże kłopoty po spożyciu mleka. Próbowałam z mlekiem kokosowym i ryżowym niestety nie ten smak. Czy może Ktoś próbował z innym mlekiem i było OK?

    1. opalanka
      17 lutego, 2016, 8:41 am

      Zostaje jeszcze do spróbowania sojowe albo bez laktozy.

    2. Unknown
      29 sierpnia, 2017, 8:29 pm

      Mleko kozie jest idealne,nie alergizuje,na roślinnym to nie ten smak niestety.

  13. Joanna Babrosiuk
    2 maja, 2016, 12:26 pm
  14. P A S M A T R I
    17 października, 2016, 9:49 pm

    Po przeczytaniu posta bezapelacyjnie jutro będę pic czekoladę litrami <3

  15. Jan Zajac
    17 grudnia, 2016, 11:38 am

    Rewelacja! Ja uzylem domowej produkcji czekolady bez cukru. Pycha! Polecam

  16. kornelia1981
    15 stycznia, 2017, 12:56 pm

    i rewelacja ! 🙂

  17. Anna Kaczmarzyk
    20 stycznia, 2017, 12:53 pm

    Dzięki za przepis. Zrobiłam na mleku, po zagotowaniu dałam dwie krople aromatu waniliowego i dodałam trochę śmietany 30 % i jest bardzo dobre 🙂 Pozdrawiam AnKa

  18. Milena
    18 maja, 2017, 7:15 pm

    Mniam, aż chyba nie patrząc na godzinę pójdę taką sobie przygotować na dobry sen 🙂

  19. Renata Rączkowska
    7 listopada, 2019, 1:16 pm

    co kurwa komentarze usuwasz przecież pisze że zajebiste kurwa!!!
    Jessica lubi to kakało

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)