Czekolada na gorąco. Jak zrobić prawdziwą czekoladę do picia ?

Czekolada na gorąco – jeśli ktoś zrobi ją sam choćby raz, już nigdy nie kupi gotowca “z papierka”. Ważna jest czekoladowa jakość. Dla dorosłych najlepiej by była gorzka lub pół na pół z mleczną i dobrej firmy, nie warto oszczędzać. Czekoladę pije się od święta i przy specjalnych okazjach, w niewielkich ilościach, bo o ile nie ma się problemów z niedowagą to… od święta:) Trzeba kupić tabliczkę o wysokiej zawartości kakao, przynajmniej 50 %. Niech to będzie chociaż “jedyna” czy “wedlowska” albo inne, znanych firm.

Dzieciom proponuję ten sam przepis z mleczną tabliczką, no może plus dwie kostki gorzkiej, dla podkreślenia zawartości czekolady w czekoladzie. Można przygotować ją na śmietance, śmietance zmieszanej z mlekiem lub na samym mleku.

Niektórzy uważają, że tylko ta na śmietance to prawdziwy raj dla podniebienia, a reszta nie może nazywać się czekoladą. Należy próbować różnych wersji, by odnaleźć najlepszy dla siebie wariant. Ta na śmietance jest dla mnie zbyt gęsta i ciężka. Nie dałam rady wypić kilku łyków. Mleko o zawartości tłuszczu 3,2% jest idealne. Dla puszystości, spieniłam je małym “bzyczkiem”, można go kupić za kilka złotych w niefirmowych sklepach, bardzo przydatna rzecz. Oczywiście spienianie nie jest konieczne, ale daje miły dla podniebienia efekt. Do gorącej czekolady dodaję szczyptę chilli (bo jeszcze bardziej podkręca czekoladowość i przemianę materii, mocniej rozgrzewa), łyżeczkę cukru waniliowego, pomarańczowego ekstraktu czy cynamonu. Ambrozja.

Czekolada na gorąco

 Czekolada na gorąco- składniki na jedną dużą lub dwie małe porcje ( kubek 200 ml lub dwie filiżanki) 

– 50 g (pół tabliczki) gorzkiej czekolady (można połowę zastąpić mleczną)
– 130 ml mleka ( lub 100 ml mleka i 30 ml słodkiej śmietanki)
– kilka kropli esencji waniliowej lub pomarańczowej
– szczypta chilli lub/i cynamonu

W rondelku mocno podgrzać mleko ze śmietanką. Dodać połamaną na kostki czekoladę. Podgrzewać mieszając porządnie, do zagotowania. Od razu zdjąć z ognia, dodać przyprawy. Można spienić spieniaczem do mleka, chwilę na dole naczynia, potem na górze. Przelać do kubka lub filiżanek.

Czekolada na gorąco

Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Zapisz



  1. Lena
    5 listopada, 2014, 9:55 am

    Uwielbiam taką mocno czekoladową, gęstą z dodatkiem chilli, dam za nią wszystko 😉

  2. Olga Pi
    5 listopada, 2014, 10:30 am

    też nie lubię takiego gęstego gluta;)

  3. Ervisha
    5 listopada, 2014, 11:17 am

    Pyszniosci 🙂

  4. poproszedokladke.pl
    5 listopada, 2014, 4:47 pm

    robię bardzo podobnie, taka czekolada jest po prostu najlepsza. Nawet w kawiarniach pytam czy czekolada jest z proszku i niestety często jest…. a przecież tak łatwo zrobić doskonałą czekoladę!

  5. Salvador Dali
    5 listopada, 2014, 6:22 pm

    o matko.. o matko.. tyle czeko w jednym kubku.. 🙂
    Dzięki za rady! 🙂 na pewno skorzystam!

  6. Arnold
    13 stycznia, 2015, 11:31 am

    Wowo! Świetny przepis (mam taką nadzieję) dlatego dzisiaj sprawdzę

    1. opalanka
      13 stycznia, 2015, 2:24 pm

      i jak? 🙂

  7. Anonimowy
    7 marca, 2015, 11:17 am

    Polecam spróbować czekoladę do picia zrobioną z kuwertury, np. takiej jak tutaj: http://www.galeriaslodyczy.pl/kp,0,171/czekolada-do-fontann-barry-callebaut—kuwertura-deserowa.html

    Wystarczy wsypać do kubka nieco pastylek, zalać gorącym mlekiem (ewentualnie jakieś dodatki), mieszamy, mieszamy i mieszamy… i pijemy! Pycha!

  8. Anonimowy
    15 marca, 2015, 4:19 pm

    Zrobiłam z mlekiem i czekoladą 32% ( innej nie miałam). Jak dla mnie bardzo słodka, ale dobra. Osobiście wolę kakao w proszku :')

  9. Ula
    27 września, 2015, 10:23 am

    Właśnie zrobiłam taką czekoladę mężowi i siostrze i byli zachwyceni ?

    1. opalanka
      27 września, 2015, 3:27 pm

      Bardzo się cieszę:)

  10. Anonimowy
    4 listopada, 2015, 8:53 am

    Pycha, pycha, pyszotka 🙂

  11. silentlyvoice
    10 grudnia, 2015, 9:46 am

    Cześć, wypróbowałam Twój przepis. Moja słodka relacja na http://tahealfood.wordpress.com/2015/12/09/czekolada-na-goraco/ 🙂 Zapraszam

  12. Anonimowy
    17 lutego, 2016, 8:32 am

    Przepis pyszny;-) Mam jednak pytanko. Uwielbiam czekoladę pić jednak ostatnio mam duże kłopoty po spożyciu mleka. Próbowałam z mlekiem kokosowym i ryżowym niestety nie ten smak. Czy może Ktoś próbował z innym mlekiem i było OK?

    1. opalanka
      17 lutego, 2016, 8:41 am

      Zostaje jeszcze do spróbowania sojowe albo bez laktozy.

    2. Unknown
      29 sierpnia, 2017, 8:29 pm

      Mleko kozie jest idealne,nie alergizuje,na roślinnym to nie ten smak niestety.

  13. Joanna Babrosiuk
    2 maja, 2016, 12:26 pm
  14. P A S M A T R I
    17 października, 2016, 9:49 pm

    Po przeczytaniu posta bezapelacyjnie jutro będę pic czekoladę litrami <3

  15. Jan Zajac
    17 grudnia, 2016, 11:38 am

    Rewelacja! Ja uzylem domowej produkcji czekolady bez cukru. Pycha! Polecam

  16. kornelia1981
    15 stycznia, 2017, 12:56 pm

    i rewelacja ! 🙂

  17. Anna Kaczmarzyk
    20 stycznia, 2017, 12:53 pm

    Dzięki za przepis. Zrobiłam na mleku, po zagotowaniu dałam dwie krople aromatu waniliowego i dodałam trochę śmietany 30 % i jest bardzo dobre 🙂 Pozdrawiam AnKa

  18. Milena
    18 maja, 2017, 7:15 pm

    Mniam, aż chyba nie patrząc na godzinę pójdę taką sobie przygotować na dobry sen 🙂

  19. Renata Rączkowska
    7 listopada, 2019, 1:16 pm

    co kurwa komentarze usuwasz przecież pisze że zajebiste kurwa!!!
    Jessica lubi to kakało

  20. Andrzej
    5 listopada, 2021, 10:54 am

    Czekoladę robi się z kakao ( cocoa ) można też z czekolady ale chyba lepiej zrobić z oryginału, czyli z dobrej jakości kakao. Tak mi się wydaje?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie