Czekolada na gorąco. Jak zrobić prawdziwą czekoladę do picia ?
Czekolada na gorąco – jeśli ktoś zrobi ją sam choćby raz, już nigdy nie kupi gotowca “z papierka”. Ważna jest czekoladowa jakość. Dla dorosłych najlepiej by była gorzka lub pół na pół z mleczną i dobrej firmy, nie warto oszczędzać. Czekoladę pije się od święta i przy specjalnych okazjach, w niewielkich ilościach, bo o ile nie ma się problemów z niedowagą to… od święta:) Trzeba kupić tabliczkę o wysokiej zawartości kakao, przynajmniej 50 %. Niech to będzie chociaż “jedyna” czy “wedlowska” albo inne, znanych firm.
Dzieciom proponuję ten sam przepis z mleczną tabliczką, no może plus dwie kostki gorzkiej, dla podkreślenia zawartości czekolady w czekoladzie. Można przygotować ją na śmietance, śmietance zmieszanej z mlekiem lub na samym mleku.
Niektórzy uważają, że tylko ta na śmietance to prawdziwy raj dla podniebienia, a reszta nie może nazywać się czekoladą. Należy próbować różnych wersji, by odnaleźć najlepszy dla siebie wariant. Ta na śmietance jest dla mnie zbyt gęsta i ciężka. Nie dałam rady wypić kilku łyków. Mleko o zawartości tłuszczu 3,2% jest idealne. Dla puszystości, spieniłam je małym “bzyczkiem”, można go kupić za kilka złotych w niefirmowych sklepach, bardzo przydatna rzecz. Oczywiście spienianie nie jest konieczne, ale daje miły dla podniebienia efekt. Do gorącej czekolady dodaję szczyptę chilli (bo jeszcze bardziej podkręca czekoladowość i przemianę materii, mocniej rozgrzewa), łyżeczkę cukru waniliowego, pomarańczowego ekstraktu czy cynamonu. Ambrozja.
Czekolada na gorąco- składniki na jedną dużą lub dwie małe porcje ( kubek 200 ml lub dwie filiżanki)
– 50 g (pół tabliczki) gorzkiej czekolady (można połowę zastąpić mleczną)
– 130 ml mleka ( lub 100 ml mleka i 30 ml słodkiej śmietanki)
– kilka kropli esencji waniliowej lub pomarańczowej
– szczypta chilli lub/i cynamonu
W rondelku mocno podgrzać mleko ze śmietanką. Dodać połamaną na kostki czekoladę. Podgrzewać mieszając porządnie, do zagotowania. Od razu zdjąć z ognia, dodać przyprawy. Można spienić spieniaczem do mleka, chwilę na dole naczynia, potem na górze. Przelać do kubka lub filiżanek.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Uwielbiam taką mocno czekoladową, gęstą z dodatkiem chilli, dam za nią wszystko 😉
też nie lubię takiego gęstego gluta;)
Pyszniosci 🙂
robię bardzo podobnie, taka czekolada jest po prostu najlepsza. Nawet w kawiarniach pytam czy czekolada jest z proszku i niestety często jest…. a przecież tak łatwo zrobić doskonałą czekoladę!
o matko.. o matko.. tyle czeko w jednym kubku.. 🙂
Dzięki za rady! 🙂 na pewno skorzystam!
Wowo! Świetny przepis (mam taką nadzieję) dlatego dzisiaj sprawdzę
i jak? 🙂
Polecam spróbować czekoladę do picia zrobioną z kuwertury, np. takiej jak tutaj: http://www.galeriaslodyczy.pl/kp,0,171/czekolada-do-fontann-barry-callebaut—kuwertura-deserowa.html
Wystarczy wsypać do kubka nieco pastylek, zalać gorącym mlekiem (ewentualnie jakieś dodatki), mieszamy, mieszamy i mieszamy… i pijemy! Pycha!
Zrobiłam z mlekiem i czekoladą 32% ( innej nie miałam). Jak dla mnie bardzo słodka, ale dobra. Osobiście wolę kakao w proszku :')
Właśnie zrobiłam taką czekoladę mężowi i siostrze i byli zachwyceni ?
Bardzo się cieszę:)
Pycha, pycha, pyszotka 🙂
Cześć, wypróbowałam Twój przepis. Moja słodka relacja na http://tahealfood.wordpress.com/2015/12/09/czekolada-na-goraco/ 🙂 Zapraszam
Przepis pyszny;-) Mam jednak pytanko. Uwielbiam czekoladę pić jednak ostatnio mam duże kłopoty po spożyciu mleka. Próbowałam z mlekiem kokosowym i ryżowym niestety nie ten smak. Czy może Ktoś próbował z innym mlekiem i było OK?
Zostaje jeszcze do spróbowania sojowe albo bez laktozy.
Mleko kozie jest idealne,nie alergizuje,na roślinnym to nie ten smak niestety.
Mmmmm polecam czekoladę z http://www.espressoart.pl/producer/caffe,diemme-11.xhtml niebo!
Po przeczytaniu posta bezapelacyjnie jutro będę pic czekoladę litrami <3
Rewelacja! Ja uzylem domowej produkcji czekolady bez cukru. Pycha! Polecam
i rewelacja ! 🙂
Dzięki za przepis. Zrobiłam na mleku, po zagotowaniu dałam dwie krople aromatu waniliowego i dodałam trochę śmietany 30 % i jest bardzo dobre 🙂 Pozdrawiam AnKa
Mniam, aż chyba nie patrząc na godzinę pójdę taką sobie przygotować na dobry sen 🙂
co kurwa komentarze usuwasz przecież pisze że zajebiste kurwa!!!
Jessica lubi to kakało
Czekoladę robi się z kakao ( cocoa ) można też z czekolady ale chyba lepiej zrobić z oryginału, czyli z dobrej jakości kakao. Tak mi się wydaje?