Ciasto z dynią z kaszy jaglanej. Sernik jaglany z dynią

Ciasto z dynią z kaszy jaglanej- wilgotne, bardzo dobre ciasto, które niewtajemniczeni w recepturę nazwą sernikiem. Kaszę jaglaną przemycam dalej w różnościach, bo między innymi podnosi odporność, a jesienią kichania dookoła jakoś więcej. Sernik znakomicie nadaje się na śniadanie, pycha. W listopadzie częściej niż w innych miesiącach myślę o czekoladzie. Mimo tego, że ciasto wyjęte z pogniecionego papieru do pieczenia samo w sobie wyglądało uroczo, nie mogłam się powstrzymać i polałam je czekoladową polewą. Oczywiście można zaniechać. Kto umie – niech nie polewa. Ja nie mogę, potrzebę mam. Ciasto z dynią z kaszy jaglanej z polewą czekoladową, które smakuje jak sernik.

Ciasto z dynią z kaszy jaglanej.
Ciasto z dynią z kaszy jaglanej
Ciasto z dynią z kaszy jaglanej.

Ciasto z dynią z kaszy jaglanej- składniki ( na tortownicę 20 cm): 

– szklanka kaszy jaglanej
– 2/3 szklanki drobno startej dyni
– 3 jajka
– 2/3 szklanki cukru lub ksylitolu
– 400 ml jogurtu naturalnego ( u mnie grecki)
– 100 g rozpuszczonego masła
– sok z połowy pomarańczy
– skórka otarta z połowy pomarańczy ( tylko kolorowa część)
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
–  łyżka mąki jaglanej lub pszennej

polewa:

– tabliczka gorzkiej czekolady ( min 50% zawartości kakao)
– 2- 3 łyżki gorącego mleka

– ew. podprażone krótko na suchej patelni płatki migdałów lub posiekane orzechy

Ciasto z dynią z kaszy jaglanej

Kaszę wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię, podprażyć przez 2- 3 minuty, przepłukać porządnie wrzątkiem na sicie. Zalać wrzątkiem (ok. 3 cm ponad powierzchnię kaszy) i gotować 20 minut. W trakcie gotowania, w razie potrzeby dolewać wrzątku, jeśli kasza szybko wchłonie wodę. Kaszę lekko przestudzić ( gorąca tępi blender). Dodać jajka, jogurt, cukier, masło, wymieszać trochę łyżką a następnie bardzo dokładnie zblendować. Do masy dodać mąkę, sok i skórkę z pomarańczy, startą dynię, wymieszać ubijającymi łopatkami miksera. Piekarnik ustawić na 170 stopni. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, gniotąc na w miarę gładko brzegi na rancie. Masę wlać do formy. Zamiast półki w piekarniku można dać kratkę grillową, a pod nią ustawić garnek lub blaszkę z wrzątkiem. Dzięki temu konsystencja ciasta będzie bardziej kremowa. Można też zabezpieczyć dno i boki tortownicy folią aluminiową i wstawić ją do większej formy napełnionej do 1/4 wysokości wrzątkiem. Piec ok. 50 – 60 minut. Gdyby mocno się rumieniło, przykryć wierzch ciasta folią aluminiową. Kiedy lekko przestygnie w piekarniku, wyjąć, po całkowitym wystygnięciu schłodzić w lodówce.

Czekoladę połamać, zalać gorącym mlekiem, rozpuścić w rondelku nad gotującą się wodą, mieszać aż masa będzie jednolita, wylać na ciasto, posypać podprażonymi migdałami.

Ciasto z dynią z kaszy jaglanej.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Magdalena Kuchaja
    23 listopada, 2014, 12:34 pm

    uwielbiam ciasta jaglane, a do tego jestem ogromną fanką dyni- zatem zjadłabym chyba całe na raz! 🙂

  2. klaudyna148
    23 listopada, 2014, 1:05 pm

    Wspaniałe ciasto super połączenie kaszy i dyni 🙂
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

  3. poproszedokladke.pl
    23 listopada, 2014, 1:11 pm

    super ciacho, ja też staram się wpychać kasze jaglaną, to jest bardzo miłe "wepchnięcie' :-))))

  4. Aguś kulinarnie
    23 listopada, 2014, 2:15 pm

    Pysznie wygląda:)

  5. Lena
    23 listopada, 2014, 2:22 pm

    Świetny pomysł na ciasto, wygląda obłędnie 🙂

  6. Angie
    23 listopada, 2014, 8:23 pm

    A ta polewa, jak cudownie spływa<3

  7. skoraq cooks
    24 listopada, 2014, 11:06 am

    Wygląda bosko <3 <3 <3

  8. rustykalna kuchnia
    24 listopada, 2014, 8:21 pm

    Wspaniały jaglany deser 🙂 Podobno dobry kucharz to ten, który smakowicie umie nadać nowy blask tradycyjnym potrawom, a jednocześnie przemycić doń sezonowe warzywa i owoce – Tobie wspaniale udało się wszystko to połączyć za jednym razem 🙂 Pozdrawiam

  9. gin
    24 listopada, 2014, 11:05 pm

    Bardzo zdrowy deser, koniecznie muszę spróbować 🙂

  10. Anonimowy
    25 listopada, 2014, 4:53 pm

    Co można dodac zamiast mąki ziemniaczanej żeby ciasto się udało?

  11. Anonimowy
    25 listopada, 2014, 5:17 pm

    Co można dodac zamiast mąki ziniaczanej?

    1. opalanka
      25 listopada, 2014, 7:52 pm

      Kaszę mannę. Trzy łyżki.

    2. opalanka
      8 marca, 2016, 2:24 pm

      A może też skrobię kukurydzianą.

  12. Anonimowy
    29 listopada, 2014, 7:04 am

    Czy zamiast jogurtu mogę dać gęste mleko ryżowe? To dla alergika. ..

    1. opalanka
      30 listopada, 2014, 5:10 pm

      Myślę, że tak. Spróbowałabym eksperymentu z zakwaszeniem go sokiem z cytryny ( może zrób próbę na małej ilości czy się nie zwarzy, by osiągnąć kwaśny smak, jak to w serniku. Podaję jeszcze linki do jogurtu i serka do przygotowania ich w domu, specjalnie z myślą o alergikach. http://smakoterapia.blogspot.com/2012/04/serek-bez-sera-czyli-weganski-twarozek.html i http://smakoterapia.blogspot.com/2013/12/jogurt-migdaowy-czysty-weganski.html

  13. Anonimowy
    7 maja, 2015, 12:04 pm

    czym można zastąpić czekoladę? (tylko nie kakao ;))

    1. opalanka
      7 maja, 2015, 12:24 pm

      Karobem.

  14. Anonimowy
    7 marca, 2016, 11:39 am

    Sernik obłędny! Próbowałam już trzy Twoje ciasta jaglane i są naprawdę genialne. gratuluję wiedzy i doświadczenia, myślę, że powinnaś założyć nowy blog z takimi właśnie zdrowszymi wersjami swoich przepisów i natychmiast zawędrowałby na szczyt! (nie umniejszam oczywicie tradycyjnym wypiekom, widzę że wszystkie są mega profesjonalnie opracowane, tyle że my unikamy glutenu dlatego to tylko moja opinia:) Acha, jak widzę te piękne błękitne filiżanki od razu mam ochotę spytać gdzie takie można kupić? :)pozdrawiam!

    1. opalanka
      7 marca, 2016, 5:43 pm

      🙂 Bardzo się cieszę, pomyślę o drugim blogu, kto wie. A błękitne filiżanki kupiłam za 15 zł (za 12 szt.)w sklepie z używanymi klamotami. Moje ulubione:)

    2. Anonimowy
      8 marca, 2016, 1:40 pm

      Właśnie upichciłam w wersji z wanilią i skórką z cytryny – pyyycha! Ten przepis jest naprawdę świetny, ciasto wychodzi nawet takiemu laikowi jak ja 🙂 Ale ale, czy to ok. że mi opada podczas stygnięcia w piekarniku? Zaglądałam w tym czasie, więc może to jest powód? Tak czy inaczej to już bezwzględnie moje ulubione ciacho, jeszcze raz dzięki za przepis!:) ps. a robiłaś może z owocami? myślisz że z brzoskwiniami na górze da radę? Pozdrawiam mistrzynię wypieków i opisów! :))

    3. opalanka
      8 marca, 2016, 2:27 pm

      Dziękuję za komplimenta i pozdrawiam również:) Przy pieczeniu i podczas stygnięcia faktycznie lepiej nie zaglądać. Może to być powód. Nie sprawdzałam, czy utrzyma owoce. Wydaje mi się, że może nie. Ale po ostygnięciu można ułożyć na wierzchu pokrojone brzoskwinie i zalać galaretką:)

  15. Anonimowy
    15 stycznia, 2017, 6:18 pm

    Czy "serniczek" jaglany powinien być lekko mokry w środku? bo nie wiem, czy wyszedł mi zakalec, czy taki powinien być.

  16. opalanka
    15 stycznia, 2017, 8:17 pm

    Tak, jest mokry.

  17. Ania
    19 maja, 2018, 12:16 pm

    Przepyszne! Wszyscy myśleli że to sernik ?

  18. Agnieszka
    8 grudnia, 2019, 10:53 am

    Czy zamiast drobno startej dyni może być mus z pieczonej dyni?

    1. Beata Królikiewicz
      8 grudnia, 2019, 4:58 pm

      Tak.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)