Ciasto z dynią z kaszy jaglanej. Sernik jaglany z dynią

Ciasto z dynią z kaszy jaglanej- wilgotne, bardzo dobre ciasto, które niewtajemniczeni w recepturę nazwą sernikiem. Kaszę jaglaną przemycam dalej w różnościach, bo między innymi podnosi odporność, a jesienią kichania dookoła jakoś więcej. Sernik znakomicie nadaje się na śniadanie, pycha. W listopadzie częściej niż w innych miesiącach myślę o czekoladzie. Mimo tego, że ciasto wyjęte z pogniecionego papieru do pieczenia samo w sobie wyglądało uroczo, nie mogłam się powstrzymać i polałam je czekoladową polewą. Oczywiście można zaniechać. Kto umie – niech nie polewa. Ja nie mogę, potrzebę mam. Ciasto z dynią z kaszy jaglanej z polewą czekoladową, które smakuje jak sernik.

Ciasto z dynią z kaszy jaglanej.
Ciasto z dynią z kaszy jaglanej
Ciasto z dynią z kaszy jaglanej.

Ciasto z dynią z kaszy jaglanej- składniki ( na tortownicę 20 cm): 

– szklanka kaszy jaglanej
– 2/3 szklanki drobno startej dyni
– 3 jajka
– 2/3 szklanki cukru lub ksylitolu
– 400 ml jogurtu naturalnego ( u mnie grecki)
– 100 g rozpuszczonego masła
– sok z połowy pomarańczy
– skórka otarta z połowy pomarańczy ( tylko kolorowa część)
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
–  łyżka mąki jaglanej lub pszennej

polewa:

– tabliczka gorzkiej czekolady ( min 50% zawartości kakao)
– 2- 3 łyżki gorącego mleka

– ew. podprażone krótko na suchej patelni płatki migdałów lub posiekane orzechy

Ciasto z dynią z kaszy jaglanej

Kaszę wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię, podprażyć przez 2- 3 minuty, przepłukać porządnie wrzątkiem na sicie. Zalać wrzątkiem (ok. 3 cm ponad powierzchnię kaszy) i gotować 20 minut. W trakcie gotowania, w razie potrzeby dolewać wrzątku, jeśli kasza szybko wchłonie wodę. Kaszę lekko przestudzić ( gorąca tępi blender). Dodać jajka, jogurt, cukier, masło, wymieszać trochę łyżką a następnie bardzo dokładnie zblendować. Do masy dodać mąkę, sok i skórkę z pomarańczy, startą dynię, wymieszać ubijającymi łopatkami miksera. Piekarnik ustawić na 170 stopni. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, gniotąc na w miarę gładko brzegi na rancie. Masę wlać do formy. Zamiast półki w piekarniku można dać kratkę grillową, a pod nią ustawić garnek lub blaszkę z wrzątkiem. Dzięki temu konsystencja ciasta będzie bardziej kremowa. Można też zabezpieczyć dno i boki tortownicy folią aluminiową i wstawić ją do większej formy napełnionej do 1/4 wysokości wrzątkiem. Piec ok. 50 – 60 minut. Gdyby mocno się rumieniło, przykryć wierzch ciasta folią aluminiową. Kiedy lekko przestygnie w piekarniku, wyjąć, po całkowitym wystygnięciu schłodzić w lodówce.

Czekoladę połamać, zalać gorącym mlekiem, rozpuścić w rondelku nad gotującą się wodą, mieszać aż masa będzie jednolita, wylać na ciasto, posypać podprażonymi migdałami.

Ciasto z dynią z kaszy jaglanej.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Magdalena Kuchaja
    23 listopada, 2014, 12:34 pm

    uwielbiam ciasta jaglane, a do tego jestem ogromną fanką dyni- zatem zjadłabym chyba całe na raz! 🙂

  2. klaudyna148
    23 listopada, 2014, 1:05 pm

    Wspaniałe ciasto super połączenie kaszy i dyni 🙂
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

  3. poproszedokladke.pl
    23 listopada, 2014, 1:11 pm

    super ciacho, ja też staram się wpychać kasze jaglaną, to jest bardzo miłe "wepchnięcie' :-))))

  4. Aguś kulinarnie
    23 listopada, 2014, 2:15 pm

    Pysznie wygląda:)

  5. Lena
    23 listopada, 2014, 2:22 pm

    Świetny pomysł na ciasto, wygląda obłędnie 🙂

  6. Angie
    23 listopada, 2014, 8:23 pm

    A ta polewa, jak cudownie spływa<3

  7. skoraq cooks
    24 listopada, 2014, 11:06 am

    Wygląda bosko <3 <3 <3

  8. rustykalna kuchnia
    24 listopada, 2014, 8:21 pm

    Wspaniały jaglany deser 🙂 Podobno dobry kucharz to ten, który smakowicie umie nadać nowy blask tradycyjnym potrawom, a jednocześnie przemycić doń sezonowe warzywa i owoce – Tobie wspaniale udało się wszystko to połączyć za jednym razem 🙂 Pozdrawiam

  9. gin
    24 listopada, 2014, 11:05 pm

    Bardzo zdrowy deser, koniecznie muszę spróbować 🙂

  10. Anonimowy
    25 listopada, 2014, 4:53 pm

    Co można dodac zamiast mąki ziemniaczanej żeby ciasto się udało?

  11. Anonimowy
    25 listopada, 2014, 5:17 pm

    Co można dodac zamiast mąki ziniaczanej?

    1. opalanka
      25 listopada, 2014, 7:52 pm

      Kaszę mannę. Trzy łyżki.

    2. opalanka
      8 marca, 2016, 2:24 pm

      A może też skrobię kukurydzianą.

  12. Anonimowy
    29 listopada, 2014, 7:04 am

    Czy zamiast jogurtu mogę dać gęste mleko ryżowe? To dla alergika. ..

    1. opalanka
      30 listopada, 2014, 5:10 pm

      Myślę, że tak. Spróbowałabym eksperymentu z zakwaszeniem go sokiem z cytryny ( może zrób próbę na małej ilości czy się nie zwarzy, by osiągnąć kwaśny smak, jak to w serniku. Podaję jeszcze linki do jogurtu i serka do przygotowania ich w domu, specjalnie z myślą o alergikach. http://smakoterapia.blogspot.com/2012/04/serek-bez-sera-czyli-weganski-twarozek.html i http://smakoterapia.blogspot.com/2013/12/jogurt-migdaowy-czysty-weganski.html

  13. Anonimowy
    7 maja, 2015, 12:04 pm

    czym można zastąpić czekoladę? (tylko nie kakao ;))

    1. opalanka
      7 maja, 2015, 12:24 pm

      Karobem.

  14. Anonimowy
    7 marca, 2016, 11:39 am

    Sernik obłędny! Próbowałam już trzy Twoje ciasta jaglane i są naprawdę genialne. gratuluję wiedzy i doświadczenia, myślę, że powinnaś założyć nowy blog z takimi właśnie zdrowszymi wersjami swoich przepisów i natychmiast zawędrowałby na szczyt! (nie umniejszam oczywicie tradycyjnym wypiekom, widzę że wszystkie są mega profesjonalnie opracowane, tyle że my unikamy glutenu dlatego to tylko moja opinia:) Acha, jak widzę te piękne błękitne filiżanki od razu mam ochotę spytać gdzie takie można kupić? :)pozdrawiam!

    1. opalanka
      7 marca, 2016, 5:43 pm

      🙂 Bardzo się cieszę, pomyślę o drugim blogu, kto wie. A błękitne filiżanki kupiłam za 15 zł (za 12 szt.)w sklepie z używanymi klamotami. Moje ulubione:)

    2. Anonimowy
      8 marca, 2016, 1:40 pm

      Właśnie upichciłam w wersji z wanilią i skórką z cytryny – pyyycha! Ten przepis jest naprawdę świetny, ciasto wychodzi nawet takiemu laikowi jak ja 🙂 Ale ale, czy to ok. że mi opada podczas stygnięcia w piekarniku? Zaglądałam w tym czasie, więc może to jest powód? Tak czy inaczej to już bezwzględnie moje ulubione ciacho, jeszcze raz dzięki za przepis!:) ps. a robiłaś może z owocami? myślisz że z brzoskwiniami na górze da radę? Pozdrawiam mistrzynię wypieków i opisów! :))

    3. opalanka
      8 marca, 2016, 2:27 pm

      Dziękuję za komplimenta i pozdrawiam również:) Przy pieczeniu i podczas stygnięcia faktycznie lepiej nie zaglądać. Może to być powód. Nie sprawdzałam, czy utrzyma owoce. Wydaje mi się, że może nie. Ale po ostygnięciu można ułożyć na wierzchu pokrojone brzoskwinie i zalać galaretką:)

  15. Anonimowy
    15 stycznia, 2017, 6:18 pm

    Czy "serniczek" jaglany powinien być lekko mokry w środku? bo nie wiem, czy wyszedł mi zakalec, czy taki powinien być.

  16. opalanka
    15 stycznia, 2017, 8:17 pm

    Tak, jest mokry.

  17. Ania
    19 maja, 2018, 12:16 pm

    Przepyszne! Wszyscy myśleli że to sernik ?

  18. Agnieszka
    8 grudnia, 2019, 10:53 am

    Czy zamiast drobno startej dyni może być mus z pieczonej dyni?

    1. Beata Królikiewicz
      8 grudnia, 2019, 4:58 pm

      Tak.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)