Szybkie ciasteczka owsiano-jaglane z żurawiną

Szybkie ciasteczka owsiano- jaglane, bo mają w składzie owsiane płatki oraz mąkę jaglaną, która nadaje wypiekowi charakterystycznego smaku. Można zmielić na mąkę kaszę jaglaną, w młynku do mielenia kawy. Gotową dostanie się w marketach, sklepach ze zdrową żywnością, a w moim mieście na warzywnym rynku. Żurawinę lubię chyba nawet bardziej niż rodzynki, mogę ją jeść jak cukierki. Podobno ma bardzo dużo witaminy C i przeciwdziała stanom zapalnym pęcherza. O mące jaglanej i płatkach owsianych nie ma co pisać, jeść trzeba, bo to samo zdrowie. Zdrowe, banalnie łatwe w przygotowaniu.

Szybkie ciasteczka owsiano- jaglane

Szybkie ciasteczka owsiano- jaglane- składniki: 

–  półtorej szklanki płatków owsianych
– 5 łyżek mąki jaglanej
– 4 – 5 łyżek cukru lub ksylitolu czy miodu
– 2 jajka
– 100 g roztopionego masła
– szklanka suszonej żurawiny
– ew. trzy łyżki ulubionych bakalii ( orzechy, pestki dyni itp)

Szybkie ciasteczka owsiano- jaglane – przepis

Piekarnik ustawić na 160 st. Duże blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki należy zmieszać w misce, jeśli masa jest zbyt ścisła, dolać kilka łyżek wody. Wykładać łyżką ciasteczkowe porcje ciasta, lekko je spłaszczać, formując w miarę okrągły kształt.  Piec w całkowicie rozgrzanym piekarniku, z termoobiegiem ok. 12- 15 minut. Bez termoobiegu ok. 3 minuty dłużej, osobno każda blaszkę. Najlepiej przechowywać w blaszanej puszce.

 

Szybkie ciasteczka owsiano- jaglane

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Anonimowy
    25 października, 2014, 2:22 pm

    O! Akurat niedawno zaopatrzyłam się w mąkę jaglaną 🙂 Świetny przepis 🙂

  2. Lena
    25 października, 2014, 2:35 pm

    Coś czuję,że to będzie mój ulubiony przepis na ciasteczka owsiane 🙂

  3. Anonimowy
    25 października, 2014, 3:55 pm

    Płatki górskie czy błyskawiczne?

    1. opalanka
      25 października, 2014, 3:56 pm

      Górskie.

    2. opalanka
      26 października, 2014, 8:01 am

      Ale wydaje mi się, że błyskawiczne też się nadadzą.

  4. Agata
    25 października, 2014, 3:56 pm

    bardzo zdorwe i zapewne bardzo pyszne 🙂 nic tylko zajadać!

  5. Anonimowy
    26 października, 2014, 3:11 pm

    Jak wrócę z delegacji, to "na święta" 1 listopada je zrobię.Mamie by smakowały:-), tacie pewnie też:-) No to tak właśnie uczczę te "świata ".

  6. poproszedokladke.pl
    26 października, 2014, 8:18 pm

    lubię takie ciacha na śniadanie, zdrowa słodycz 🙂

  7. Salvador Dali
    26 października, 2014, 9:22 pm

    nie robiłam jeszcze jaglanych wypieków, nie wiem czemu! kuurcze.. musze się skusić, ich kolor (i zapewne) smak mnie zachwyciły 🙂

  8. Poezja Smaku
    27 października, 2014, 12:18 am

    Można jeść bez wyrzutów sumienia 🙂

  9. Anonimowy
    27 października, 2014, 4:58 pm

    Co można dać zamiast mąki jaglanej? Czy mogłyby być płatki jaglane?

  10. opalanka
    27 października, 2014, 6:33 pm

    Myślę, że można. Może być mąka orkiszowa, lub zwykłą pszenna.

  11. skoraq cooks
    29 października, 2014, 7:42 pm

    pewnie już żadne ciacho dla skoraqa się nie uchowało…

  12. Anonimowy
    2 listopada, 2014, 5:37 pm

    Upiekłam te ciasteczka,ale nie wyszły mi takie jasne jak tobie tylko takie brązowawe. To kwestia zdjęcia, czy ja za długo piekłam?

  13. Anonimowy
    17 listopada, 2014, 4:01 pm

    A jak przygotować kaszę by zrobić z niej domowym sposobem mąkę? Żeby pozbyć się goryczy?

  14. Anonimowy
    6 lutego, 2015, 11:21 am

    czy te ciastka są kruche? szukam przepisu na chrupiące ciasteczka…

    1. opalanka
      6 lutego, 2015, 2:14 pm

      Z kruchością nie jest tak jednoznacznie jak z ciasteczkami kruchymi z mąki pszennej. Płatki mają swoją wilgotność i różnie z tym bywa. Spróbuj tych i z tego przepisu http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/szybkie-ciasteczka-owsiane.html

  15. Anonimowy
    27 stycznia, 2016, 5:37 pm

    Czy żurawinę trzeba/można zaparzyc wcześniej?
    Karolina

    1. opalanka
      27 stycznia, 2016, 6:28 pm

      Nie trzeba ale można:) Jeśli się ją zostawi we wrzątku na pół godziny,jak rodzynki, będzie bardziej miękka.

  16. Anonimowy
    6 lutego, 2016, 4:01 pm

    Pani Beatko!
    Bede wdzięczna, gdyby zechciałaby Pani napisać, w ilu stopniach piec te smakowitości (składniki mam juz przygotowane ;)? Z góry dziękuje!
    P.s. Fantastyczny blog i świetne przepisy!

    1. opalanka
      6 lutego, 2016, 4:40 pm

      Bardzo dziękuję. W 160 stopniach, w opisie czynności zwykle podaję temperaturę. Pozdrawiam!:)

  17. Magdalena
    18 kwietnia, 2018, 8:01 am

    Bardzo dobre, kruche ciasteczka. Piekłam krócej( na oko do zrumienienia podstawy)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)