Szybkie ciasteczka owsiano-jaglane z żurawiną

Szybkie ciasteczka owsiano- jaglane, bo mają w składzie owsiane płatki oraz mąkę jaglaną, która nadaje wypiekowi charakterystycznego smaku. Można zmielić na mąkę kaszę jaglaną, w młynku do mielenia kawy. Gotową dostanie się w marketach, sklepach ze zdrową żywnością, a w moim mieście na warzywnym rynku. Żurawinę lubię chyba nawet bardziej niż rodzynki, mogę ją jeść jak cukierki. Podobno ma bardzo dużo witaminy C i przeciwdziała stanom zapalnym pęcherza. O mące jaglanej i płatkach owsianych nie ma co pisać, jeść trzeba, bo to samo zdrowie. Zdrowe, banalnie łatwe w przygotowaniu.

Szybkie ciasteczka owsiano- jaglane

Szybkie ciasteczka owsiano- jaglane- składniki: 

–  półtorej szklanki płatków owsianych
– 5 łyżek mąki jaglanej
– 4 – 5 łyżek cukru lub ksylitolu czy miodu
– 2 jajka
– 100 g roztopionego masła
– szklanka suszonej żurawiny
– ew. trzy łyżki ulubionych bakalii ( orzechy, pestki dyni itp)

Szybkie ciasteczka owsiano- jaglane – przepis

Piekarnik ustawić na 160 st. Duże blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki należy zmieszać w misce, jeśli masa jest zbyt ścisła, dolać kilka łyżek wody. Wykładać łyżką ciasteczkowe porcje ciasta, lekko je spłaszczać, formując w miarę okrągły kształt.  Piec w całkowicie rozgrzanym piekarniku, z termoobiegiem ok. 12- 15 minut. Bez termoobiegu ok. 3 minuty dłużej, osobno każda blaszkę. Najlepiej przechowywać w blaszanej puszce.

 

Szybkie ciasteczka owsiano- jaglane

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Anonimowy
    25 października, 2014, 2:22 pm

    O! Akurat niedawno zaopatrzyłam się w mąkę jaglaną 🙂 Świetny przepis 🙂

  2. Lena
    25 października, 2014, 2:35 pm

    Coś czuję,że to będzie mój ulubiony przepis na ciasteczka owsiane 🙂

  3. Anonimowy
    25 października, 2014, 3:55 pm

    Płatki górskie czy błyskawiczne?

    1. opalanka
      25 października, 2014, 3:56 pm

      Górskie.

    2. opalanka
      26 października, 2014, 8:01 am

      Ale wydaje mi się, że błyskawiczne też się nadadzą.

  4. Agata
    25 października, 2014, 3:56 pm

    bardzo zdorwe i zapewne bardzo pyszne 🙂 nic tylko zajadać!

  5. Anonimowy
    26 października, 2014, 3:11 pm

    Jak wrócę z delegacji, to "na święta" 1 listopada je zrobię.Mamie by smakowały:-), tacie pewnie też:-) No to tak właśnie uczczę te "świata ".

  6. poproszedokladke.pl
    26 października, 2014, 8:18 pm

    lubię takie ciacha na śniadanie, zdrowa słodycz 🙂

  7. Salvador Dali
    26 października, 2014, 9:22 pm

    nie robiłam jeszcze jaglanych wypieków, nie wiem czemu! kuurcze.. musze się skusić, ich kolor (i zapewne) smak mnie zachwyciły 🙂

  8. Poezja Smaku
    27 października, 2014, 12:18 am

    Można jeść bez wyrzutów sumienia 🙂

  9. Anonimowy
    27 października, 2014, 4:58 pm

    Co można dać zamiast mąki jaglanej? Czy mogłyby być płatki jaglane?

  10. opalanka
    27 października, 2014, 6:33 pm

    Myślę, że można. Może być mąka orkiszowa, lub zwykłą pszenna.

  11. skoraq cooks
    29 października, 2014, 7:42 pm

    pewnie już żadne ciacho dla skoraqa się nie uchowało…

  12. Anonimowy
    2 listopada, 2014, 5:37 pm

    Upiekłam te ciasteczka,ale nie wyszły mi takie jasne jak tobie tylko takie brązowawe. To kwestia zdjęcia, czy ja za długo piekłam?

  13. Anonimowy
    17 listopada, 2014, 4:01 pm

    A jak przygotować kaszę by zrobić z niej domowym sposobem mąkę? Żeby pozbyć się goryczy?

  14. Anonimowy
    6 lutego, 2015, 11:21 am

    czy te ciastka są kruche? szukam przepisu na chrupiące ciasteczka…

    1. opalanka
      6 lutego, 2015, 2:14 pm

      Z kruchością nie jest tak jednoznacznie jak z ciasteczkami kruchymi z mąki pszennej. Płatki mają swoją wilgotność i różnie z tym bywa. Spróbuj tych i z tego przepisu http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/szybkie-ciasteczka-owsiane.html

  15. Anonimowy
    27 stycznia, 2016, 5:37 pm

    Czy żurawinę trzeba/można zaparzyc wcześniej?
    Karolina

    1. opalanka
      27 stycznia, 2016, 6:28 pm

      Nie trzeba ale można:) Jeśli się ją zostawi we wrzątku na pół godziny,jak rodzynki, będzie bardziej miękka.

  16. Anonimowy
    6 lutego, 2016, 4:01 pm

    Pani Beatko!
    Bede wdzięczna, gdyby zechciałaby Pani napisać, w ilu stopniach piec te smakowitości (składniki mam juz przygotowane ;)? Z góry dziękuje!
    P.s. Fantastyczny blog i świetne przepisy!

    1. opalanka
      6 lutego, 2016, 4:40 pm

      Bardzo dziękuję. W 160 stopniach, w opisie czynności zwykle podaję temperaturę. Pozdrawiam!:)

  17. Magdalena
    18 kwietnia, 2018, 8:01 am

    Bardzo dobre, kruche ciasteczka. Piekłam krócej( na oko do zrumienienia podstawy)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)