Szybki kurczak z pieczarkami

To delikatny, kremowy sos z  bardzo miękkim mięsem. Czasem zupełnie niech chce mi się gotować nic. Naprawdę. Marudzimy sobie o tym często z Panią Iwonką z naszego sklepiku, ma to samo, uznaję zatem, że rzecz jest popularna. Ale ok. godziny czternastej – piętnastej, rodzinne brzuchy budzą się i żądają obiadu. Czasem idziemy gdzieś na szybki posiłek „na mieście”, taki bez zadęć i bywa nawet przyzwoicie. Ale często jestem zła, że nie wykrzesałam resztek energii, by wykonać coś błyskawicznego, zamiast paskudztwa, które zapchało mi brzuch niezbyt dobrymi, za to bardzo energetycznymi kaloriami. Na takie okoliczności podaję błyskawiczny przepis na kurczaka z pieczarkami. I nawet bez pieczarek – będzie lepszy niż wytaplany w najgorszej jakości panierce schabowy na kiepskiej jakości tłuszczu. Przepis dziesięciominutowy, a danie bardzo smaczne.

Szybki kurczak z pieczarkami

na trzyosobowy obiad:

– trzy udka z kurczaka lub 0,5 kg piersi
– 30 dag pieczarek (najlepiej małych)
– mała cebula
– półtorej łyżka masła (najlepiej klarowanego ale niekoniecznie)
– sól, rozmaryn, tymianek, mielony pieprz
– 150 ml słodkiej śmietany 30 % (może być też kwaśna 12-18 % lub jogurt naturalny, z nimi wyjdzie mniej delikatnie, wyraźniej, mniej kalorycznie)
– łyżka siekanej natki pietruszki lub koperku, ewentualnie garść rukoli (lubię najbardziej)

Mięso kurczaka odkroić od kości niezbyt starannie i pociąć na cienkie plastry, lekko osolić, wyjdą niejednakowe, nie szkodzi. Posypać rozmarynem, tymiankiem i solą, odstawić do lodówki na kilka chwil, godzin, a jeśli mamy nadmiar czasu – na całą noc. Cebulę pokroić w drobna kostkę, podsmażyć na rumiano na połowie łyżki masła. Zdjąć z patelni, dołożyć pół łyżki masła, rozgrzać mocno i dodać kawałki kurczaka. Smażyć kilka minut bez mieszania,  po zrumienieniu wymieszać, dodać cebulę. Na osobnej patelni rozgrzać mocno pozostałe masło, wrzucić pokrojone na połówki pieczarki. Kiedy lekko się przyrumienią, przewrócić, po usmażeniu lekko osolić, przełożyć na patelnię z mięsem, wymieszać. Całość zalać śmietaną, gotować chwilę, by sos zgęstniał. Posypać wszystko natką pietruszki lub koperku albo dodać nieco listków rukoli, wymieszać. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie dosolić.

Szybki kurczak z pieczarkami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. poproszedokladke.pl
    11 października, 2014, 7:01 am

    no i taki przepisy lubię 🙂 też czasami nie mam ochoty nic gotować, ale mobilizuje mnie myśl, że zawsze można zrobić coś na szybko i zdrowo i przeważnie zawsze będzie to lepsze niż jedzenie na mieście 🙂

    1. Ewa
      31 stycznia, 2020, 12:53 pm

      Niestety tego sosu jest za malo.

      1. Beata Królikiewicz
        31 stycznia, 2020, 5:57 pm

        By było więcej musisz użyć więcej śmietanki. Lej śmiało ile chcesz:)

  2. Lena
    11 października, 2014, 8:27 am

    rzeczywiście przepis błyskawiczny, a efekt bardziej niż świetny 😉

  3. Anonimowy
    11 października, 2014, 9:22 am

    0,5 dag…? Skromna ilosc piersi 😉

    1. opalanka
      11 października, 2014, 11:17 am

      🙂

  4. Salvador Dali
    12 października, 2014, 6:18 pm

    też mam tak, że jest dzień i mogę siedzieć ile wlezie w kuchni..
    ale takie fastfoody kończące się comfortfood to dla mnie bomba… 🙂

  5. millaneart
    12 października, 2014, 7:37 pm

    juz wiem co bedzie u mnie jutro na obiadek, dziekuje za swietny przepis:) / Pozdrawiam

  6. Anonimowy
    22 lutego, 2015, 9:37 pm

    przepis genialny w swojej prostocie 🙂 wielkie dzieki!!!
    dodalam tylko lekka modyfikacje: wraz z cebula posmarzylam 2 zabki czosnku a do zaprawienia dodalam smietanki sojowej 😀

  7. Anonimowy
    23 kwietnia, 2016, 12:23 pm

    Rukolę też siekasz czy całą dodajesz ?

    1. opalanka
      23 kwietnia, 2016, 1:10 pm

      Daję całą.

  8. Anonimowy
    7 października, 2016, 2:25 pm

    Jeju, zrobiłam dzisiaj tego kurczaka, bo nie miałam pomysłu ani ochoty na wymyślanie cudów na obiad. I muszę, muszę tu napisać (czego zazwyczaj nie robię). To danie jest PRZEPYSZNE! Smakowało wszystkim wyjątkowo, zjadły nawet moje córki, które lubią wybrzydzać przy obiedzie. Normalnie niebo w gębie 🙂 Dziękujemy!

    1. opalanka
      8 października, 2016, 8:13 am

      Bardzo się cieszę i pozdrawiam rodzinkę:)

  9. Anna Kulikowska
    13 października, 2016, 5:46 pm

    ja jutro będę robiła na obiadek niebo na talerzu…zapewne wyjdzie pyszne bo widzę że nie ma innej opcji 🙂

  10. Anonimowy
    10 listopada, 2016, 9:58 am

    Zrobiłam i potwierdzam, że bardzo smaczny. Ewelina

  11. Robert Bobik
    6 lutego, 2017, 3:09 pm

    robiłam …pyszne i szybkie 🙂

  12. Unknown
    30 marca, 2017, 1:21 pm

    Bez przypraw wyjdzie?

    1. opalanka
      30 marca, 2017, 8:11 pm

      Wyjdzie, tylko smaku mało. Może choć soli trochę:)

  13. Anonimowy
    5 lipca, 2017, 2:40 pm

    Z czym najlepiej podać tego kurczaka?Mam zamiar zrobić go jutro na obiad i myślałam o ryżu 🙂

    1. opalanka
      5 lipca, 2017, 7:01 pm

      Ryż – świetnie. Albo komosa ryżowa, super. Zwykłe, młode ziemniaki też się sprawdzą.

  14. Natalia
    16 czerwca, 2019, 11:06 am

    Pycha! Właśnie wcinam porcję tego dania z bułką ziarnistą 😉
    Dla jeszcze bardziej „leniwych” polecam nie bawić się w przyprawianie osobno wszystkiego tylko dodać jakiś „pomysł na…” albo coś w tym stylu. Wyszło mega 😉

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)