Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem – gdyby naszła nas chęć – puszka tej rybki w razie konieczności awaryjnego sałatkowania leży zwykle w mojej spiżarni.  Gdyby tak pojawili się niespodziewani goście albo nagły apetyt, albo na okoliczność niespodziewanej pustki w lodówce – jestem przygotowana. Sałatka w tej wersji nie jest zbyt ciężka, dość uniwersalna, nada się na lekką kolację i przyjęcie. Tuńczyk w oliwie jest smaczniejszy, a we własnym sosie mniej kaloryczny, należy wybrać według potrzeb:)

Sałatka z tuńczykiem.

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem- składniki: 

– mix salat lub jedna ulubiona, na zdjęciu połowa lodowej
– puszka tuńczyka w oliwie lub w sosie własnym
– pół puszki kukurydzy w puszce
– jedna słodka, czerwona papryka
–  półtorej, dwie papryki w occie
– ew. pół małej, czerwonej, pokrojonej w cienkie piórka cebuli, ósemki jajka na twardo dla dekoracji

sos: 

– 3 łyżki oliwy
– 3 łyżki soku z pomarańczy (można pominąć, ja lubię) lub półtorej łyżki soku z cytryny
– łyżka octu winnego
– łyżeczka miodu
– dwie łyżki posiekanej natki pietruszki
– duża szczypta soli
– duża szczypta ostrej, mielone papryki

Składniki sosu wymieszać, odstawić do lodówki. Sałatę podrzeć na cząstki, ułożyć na półmisku lub w misce. Tuńczyka rozdrobnić dodać do sałaty wymieszać całość z pozostałymi składnikami, zalać sosem, jeszcze raz delikatnie przemieszać. Na wierzchu można ułożyć ósemki jajka.

Sałatka z tuńczykiem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    24 października, 2014, 7:52 am

    Bardzo lubię sałatki w tym stylu:)

  2. Marta
    24 października, 2014, 8:19 am

    lubię taką sałatkę, ja dodaję jeszcze jajko ugotowane 🙂
    pycha

  3. Lena
    24 października, 2014, 9:51 am

    Sałatka z tuńczykiem to chyba moja ulubiona sałatka, też mam awaryjną puszkę tuńczyka zawsze w lodówce 😉

  4. Andrzej
    24 października, 2014, 1:56 pm

    wWitam trzeba przyznać, że sałatka z tuńczykiem wygląda naprawdę bardzo znakomicie. Ja czasami jadam takie rzeczy, ale raczej żyję w pośpiechu i w większości są to produkty prosto z puszki. Jednak postaram się na weekendzie znaleźć trochę czasu, na to żeby może samemu podziałać w kuchni i zrobić sobie na przykłąd taka sałatkę.

    1. opalanka
      24 października, 2014, 3:09 pm

      Nieeee! Z puszki tylko okazjonalnie! Wiele osób je w pośpiechu ale i na to są sposoby, żeby było szybko ale zdrowiej! I

  5. napiecyku.pl
    24 października, 2014, 4:48 pm

    Swietny sposób na sałatkę , pysznie, zdrowo i kolorowo 🙂

  6. ola in the kitchen
    24 października, 2014, 7:12 pm

    Puszka tuńczyka w spiżarni obowiązkowa 😀 Do sałatki, makaronu, do pasty na kanapki pasuje prawie do wszystkiego 😀 Sałatka wygląda bardzo apetycznie 😀

  7. Salvador Dali
    25 października, 2014, 5:28 am

    ooo.. bardzo fajny pomysł! Chociaż ja zawsze wybieram właśnie w wodzie, jakoś bardziej mi siada 🙂

  8. Ilona
    6 października, 2015, 8:57 am

    Hmmm… ciekawe wydanie, jeszcze tak nie jadłam. Ale wygląda tak apetycznie, że nie moge sie powstrzymać. Na pewno zrobię!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)