Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem – gdyby naszła nas chęć – puszka tej rybki w razie konieczności awaryjnego sałatkowania leży zwykle w mojej spiżarni.  Gdyby tak pojawili się niespodziewani goście albo nagły apetyt, albo na okoliczność niespodziewanej pustki w lodówce – jestem przygotowana. Sałatka w tej wersji nie jest zbyt ciężka, dość uniwersalna, nada się na lekką kolację i przyjęcie. Tuńczyk w oliwie jest smaczniejszy, a we własnym sosie mniej kaloryczny, należy wybrać według potrzeb:)

Sałatka z tuńczykiem.

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem- składniki: 

– mix salat lub jedna ulubiona, na zdjęciu połowa lodowej
– puszka tuńczyka w oliwie lub w sosie własnym
– pół puszki kukurydzy w puszce
– jedna słodka, czerwona papryka
–  półtorej, dwie papryki w occie
– ew. pół małej, czerwonej, pokrojonej w cienkie piórka cebuli, ósemki jajka na twardo dla dekoracji

sos: 

– 3 łyżki oliwy
– 3 łyżki soku z pomarańczy (można pominąć, ja lubię) lub półtorej łyżki soku z cytryny
– łyżka octu winnego
– łyżeczka miodu
– dwie łyżki posiekanej natki pietruszki
– duża szczypta soli
– duża szczypta ostrej, mielone papryki

Składniki sosu wymieszać, odstawić do lodówki. Sałatę podrzeć na cząstki, ułożyć na półmisku lub w misce. Tuńczyka rozdrobnić dodać do sałaty wymieszać całość z pozostałymi składnikami, zalać sosem, jeszcze raz delikatnie przemieszać. Na wierzchu można ułożyć ósemki jajka.

Sałatka z tuńczykiem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    24 października, 2014, 7:52 am

    Bardzo lubię sałatki w tym stylu:)

  2. Marta
    24 października, 2014, 8:19 am

    lubię taką sałatkę, ja dodaję jeszcze jajko ugotowane 🙂
    pycha

  3. Lena
    24 października, 2014, 9:51 am

    Sałatka z tuńczykiem to chyba moja ulubiona sałatka, też mam awaryjną puszkę tuńczyka zawsze w lodówce 😉

  4. Andrzej
    24 października, 2014, 1:56 pm

    wWitam trzeba przyznać, że sałatka z tuńczykiem wygląda naprawdę bardzo znakomicie. Ja czasami jadam takie rzeczy, ale raczej żyję w pośpiechu i w większości są to produkty prosto z puszki. Jednak postaram się na weekendzie znaleźć trochę czasu, na to żeby może samemu podziałać w kuchni i zrobić sobie na przykłąd taka sałatkę.

    1. opalanka
      24 października, 2014, 3:09 pm

      Nieeee! Z puszki tylko okazjonalnie! Wiele osób je w pośpiechu ale i na to są sposoby, żeby było szybko ale zdrowiej! I

  5. napiecyku.pl
    24 października, 2014, 4:48 pm

    Swietny sposób na sałatkę , pysznie, zdrowo i kolorowo 🙂

  6. ola in the kitchen
    24 października, 2014, 7:12 pm

    Puszka tuńczyka w spiżarni obowiązkowa 😀 Do sałatki, makaronu, do pasty na kanapki pasuje prawie do wszystkiego 😀 Sałatka wygląda bardzo apetycznie 😀

  7. Salvador Dali
    25 października, 2014, 5:28 am

    ooo.. bardzo fajny pomysł! Chociaż ja zawsze wybieram właśnie w wodzie, jakoś bardziej mi siada 🙂

  8. Ilona
    6 października, 2015, 8:57 am

    Hmmm… ciekawe wydanie, jeszcze tak nie jadłam. Ale wygląda tak apetycznie, że nie moge sie powstrzymać. Na pewno zrobię!

  9. Pingback: modesta coating
Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie