Sałatka z rukoli z serem pleśniowym

Pyszna, chrupiąca, efektowna i łatwa w przygotowaniu sałatka z rukoli z serem pleśniowym. Należę do zwolenników wydłubywania ananasa z pizzy o tropikalnych tytułach i nie dla mnie kotlety z brzoskwinią, a jednak w takich zestawieniach cytrusowy smak – proszszsz bardzo! Chrupiące, karmelizowane w miodzie orzechy – cudo. I żadnej filozofii w przygotowaniu, choć nazwa efektowna jak nie wiem co i sprawdza się w przyjęciowych okolicznościach. U mnie dziś na śniadanie. Bardzo polecam.

 sałatka z rukoli z serem pleśniowym

składniki: 

– paczka umytej i wysuszonej rukoli ok. 115 g (dotknięcie ręcznika papierowego w kilku miejscach zwykle załatwia suszenie)
– ok. 5-7 dag ulubionego sera pleśniowego z niebieskimi żyłkami ( u mnie zazwyczaj błękitny lazur lub gorgonzola)
– półtorej pomarańczy
– ok. 10 – 15 połówek orzechów włoskich
– 2 łyżki płynnego miodu
– 4-5 kropli octu balsamico (ostatecznie winnego)
– 5 łyżek oliwy z oliwek (warto kupić nieco droższą, kto nie lubi może użyć oleju o neutralnym smaku)

Rozgrzać patelnię, wrzucić połówki orzechów, podprażyć chwilę i polać ok. półtorej łyżki  miodu. Zmniejszyć płomień i prażyć jeszcze chwilę przewracąjąc orzechy łopatką, by miód je okleił, odstawić z ognia, zastygną po chwili i utworzy się na nich chrupiąca skorupka.
Sałatę ułożyć luźno w dużej, szerokiej misce lub na półmisku. Pomarańczę okroić ze skórki i błonek, pokroić na małe cząstki. Ser pokruszyć lub pokroić na centymetrowe kawałki. Rozłożyć wszystko równomiernie na sałacie. Wierzch udekorować orzechami. Oliwę wymieszać z łyżką miodu, octem balsamico i czterema łyżkami soku z pomarańczy. Sosem polać całość.

 sałatka z rukoli z serem pleśniowym

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Catalin
    9 października, 2014, 4:08 pm

    Co róż to widzę coraz nowsze potrawy, na wielu blogach tego rodzaju sałatka rónież mnie zainspirowała. Mam już bardzo dużą ilość przepisów i mam zamiar regularnie ją poszerzać. Brawo za pomysł również go solidnie przetestuję.

  2. Lena
    9 października, 2014, 5:56 pm

    No to się zachwyciłam, i smakowo i wizualnie.:)

  3. Anonimowy
    28 kwietnia, 2016, 12:30 pm

    Czy jak prażę te orzechy, to na "suchej" patelni?:D
    N.

    1. opalanka
      28 kwietnia, 2016, 1:17 pm

      Tak.

  4. anna k
    15 marca, 2017, 7:50 pm

    Boska jest ta sałata.uwielbiam połączenie słodkiego i kwaśnego …i do tego mój ulubiony plesniak…

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)