Jogurtowe ciasto z dyni. Dyniowe ciasto ze śliwkami

Śliwki jako dodatek do ciast – uwielbiam. Gdyby już zabrakło świeżych, można to samo ciasto upiec z powidłami, naciętymi połówkami jabłek, ćwiartkami brzoskwiń z puszki czy gruszkami. Póki co, końcówka tego fioletowego dobra razem z wilgotnym, czekoladowym, miękkim ciastem z dodatkiem dyni startej na drobne wiórki. Dynia nadaje charakterystycznego smaku i sprawia, że ciasto jest mokre i długo świeże.

Jogurtowe ciasto z dyni

 

Jogurtowe ciasto z dyni

jogurtowe ciasto z dyni składniki ( na niedużą blaszkę ok. 23x 28 cm) : 

Ważne – wszystkie składniki muszą mieć pokojową temperaturę, zatem jajka, tłuszcz i śmietanę/jogurt wyjmujemy z lodówki godzinę, dwie przed pieczeniem.

– szklanka startego miąższu z dyni
– 3 szklanki mąki
– 3 łyżki kakao
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– szklanka (250 ml) jogurtu lub śmietany 12% tłuszczu
– 80 g stopionego masła albo 1/2 szklanki oleju
– 4 jajka
– 3/4 szklanki cukru
– 7-9 śliwek bez pestek

Piekarnik ustawić na 170 st, formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao do jednej miski, wymieszać. W osobnym naczyniu ubić całe jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Wmiksować do nich lane cienką strużką masło lub olej, a następnie jogurt lub śmietanę, na końcu dodać startą dynię. Połączyć zawartość obu misek, wymieszać niezbyt porządnie przy pomocy łyżki. To ważne, miksowanie razem składników na jednolitą masę zwiększa ryzyko powstania zakalca.  Przelać ciasto do blaszki, na wierzchu ułożyć śliwki, skórką do dołu. Śliwek nie układać zbyt ciasno. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika na ok. 35 – 45 minut. Patyczek od szaszłyka wyjęty z upieczonego ciasta musi być suchy.

 

Jogurtowe ciasto z dyni

Mówię Wam – niebo na talerzu!



  1. Salvador Dali
    5 października, 2014, 4:40 pm

    mmm.. 😀 boskość, boooskość <3
    wiesz jak mnie podkusić na noc!

  2. Lena
    5 października, 2014, 6:07 pm

    Cudowne wprost jest to ciasto 😉

  3. ugotujmyto.pl
    6 października, 2014, 7:44 pm

    Wspaniałe :)!

  4. gin
    7 października, 2014, 7:49 pm

    Mmm, wygląda fantastycznie 🙂 Idealnie jesienne 🙂

  5. Anonimowy
    23 sierpnia, 2016, 11:44 am

    Jak zetrzeć dynię? tak jak na placki czy na wiórka?

  6. Agnieszka
    12 stycznia, 2019, 4:09 pm

    Czy to ciasto można zrobić z dyni mrożonej?czy z dyni pieczonej/ugotowanej??

    1. Beata Królikiewicz
      12 stycznia, 2019, 4:48 pm

      Można z mrożonej.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)