Jogurtowe ciasto z dyni. Dyniowe ciasto ze śliwkami
Śliwki jako dodatek do ciast – uwielbiam. Gdyby już zabrakło świeżych, można to samo ciasto upiec z powidłami, naciętymi połówkami jabłek, ćwiartkami brzoskwiń z puszki czy gruszkami. Póki co, końcówka tego fioletowego dobra razem z wilgotnym, czekoladowym, miękkim ciastem z dodatkiem dyni startej na drobne wiórki. Dynia nadaje charakterystycznego smaku i sprawia, że ciasto jest mokre i długo świeże.
jogurtowe ciasto z dyni składniki ( na niedużą blaszkę ok. 23x 28 cm) :
Ważne – wszystkie składniki muszą mieć pokojową temperaturę, zatem jajka, tłuszcz i śmietanę/jogurt wyjmujemy z lodówki godzinę, dwie przed pieczeniem.
– szklanka startego miąższu z dyni
– 3 szklanki mąki
– 3 łyżki kakao
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– szklanka (250 ml) jogurtu lub śmietany 12% tłuszczu
– 80 g stopionego masła albo 1/2 szklanki oleju
– 4 jajka
– 3/4 szklanki cukru
– 7-9 śliwek bez pestek
Piekarnik ustawić na 170 st, formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao do jednej miski, wymieszać. W osobnym naczyniu ubić całe jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Wmiksować do nich lane cienką strużką masło lub olej, a następnie jogurt lub śmietanę, na końcu dodać startą dynię. Połączyć zawartość obu misek, wymieszać niezbyt porządnie przy pomocy łyżki. To ważne, miksowanie razem składników na jednolitą masę zwiększa ryzyko powstania zakalca. Przelać ciasto do blaszki, na wierzchu ułożyć śliwki, skórką do dołu. Śliwek nie układać zbyt ciasno. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika na ok. 35 – 45 minut. Patyczek od szaszłyka wyjęty z upieczonego ciasta musi być suchy.
Mówię Wam – niebo na talerzu!
–
mmm.. 😀 boskość, boooskość <3
wiesz jak mnie podkusić na noc!
Cudowne wprost jest to ciasto 😉
Wspaniałe :)!
Mmm, wygląda fantastycznie 🙂 Idealnie jesienne 🙂
Jak zetrzeć dynię? tak jak na placki czy na wiórka?
Czy to ciasto można zrobić z dyni mrożonej?czy z dyni pieczonej/ugotowanej??
Można z mrożonej.