Jak się robi caffe latte?
Caffe latte wybieram najczęściej. Nie jestem kawowym smakoszem, zależy mi bardziej na jej deserowym charakterze i zapachu. Wygląda bardziej odświętnie niż zwykły poranny napój i jeśli mam tylko możliwość – świętuję. By powstały trzy warstwy, należy spienić mleko (najlepiej o 3,2% zawartości tłuszczu) i zadbać o to, by miało koniecznie niższą temperaturę niż napar z kawy. Najlepiej podawać ją z długą łyżeczką, by przed wypiciem można było wymieszać składniki.
składniki ( na jedną szklankę) :
– 50 ml kawy espresso (z dwóch łyżeczek kawy z ekspresu, kawiarki lub rozpuszczalnej, jeśli ktoś taką lubi)
– 200 ml mleka min. 3,2 % tłuszczu
– 1- 2 łyżeczki cukru
– kakao, starta czekolada lub cynamon do posypania
Mleko podgrzać do temperatury ok. 60 st., nie może być wrzące. Ubić spieniaczem do mleka lub trzepaczką na piankę, wolno przelać do szklanki. Kawę zaparzyć, osłodzić i niemal wrzącą wlać cienkim strumieniem do mleka. Posypać kakao, cynamonem lub startą czekoladą.
wyszła Ci jak w najlepszej kawiarni, świetny pomysł! 🙂
Nie jestem zbytnią fanką kawy-ale lubię popołudniowe plotki z przyjaciółką spędzić przy latte. Piękna Twoja wersja 🙂
mniam, ale sobie smaka narobiłam, bo jak kawy nie pijam, to od czasu do czasu taką latę właśnie robię i jest pyszna!
wyszła ci PERFEKCYJNA. nic dodać, nic ująć.. 🙂