Jak się robi caffe latte?

Caffe latte wybieram najczęściej. Nie jestem kawowym smakoszem, zależy mi bardziej na jej deserowym charakterze i zapachu. Wygląda bardziej odświętnie niż zwykły poranny napój i jeśli mam tylko możliwość – świętuję. By powstały trzy warstwy, należy spienić mleko (najlepiej o 3,2% zawartości tłuszczu) i zadbać o to, by miało koniecznie niższą temperaturę niż napar z kawy. Najlepiej podawać ją z długą łyżeczką, by przed wypiciem można było wymieszać składniki.

Caffe latte 



składniki ( na jedną szklankę) : 

– 50 ml kawy espresso (z dwóch łyżeczek kawy z ekspresu, kawiarki lub rozpuszczalnej, jeśli ktoś taką lubi)
– 200 ml mleka min. 3,2 % tłuszczu
– 1- 2 łyżeczki cukru
– kakao, starta czekolada lub cynamon do posypania

Mleko podgrzać do temperatury ok. 60 st., nie może być wrzące. Ubić spieniaczem do mleka lub trzepaczką na piankę, wolno przelać do szklanki. Kawę zaparzyć, osłodzić i niemal wrzącą wlać cienkim strumieniem do mleka. Posypać kakao, cynamonem lub startą czekoladą.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. poproszedokladke.pl
    15 października, 2014, 7:11 am

    wyszła Ci jak w najlepszej kawiarni, świetny pomysł! 🙂

  2. Lena
    15 października, 2014, 7:24 am

    Nie jestem zbytnią fanką kawy-ale lubię popołudniowe plotki z przyjaciółką spędzić przy latte. Piękna Twoja wersja 🙂

  3. Konczi i Szpileczka
    15 października, 2014, 9:17 am

    mniam, ale sobie smaka narobiłam, bo jak kawy nie pijam, to od czasu do czasu taką latę właśnie robię i jest pyszna!

  4. Salvador Dali
    16 października, 2014, 3:09 pm

    wyszła ci PERFEKCYJNA. nic dodać, nic ująć.. 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie