Ciasto jaglane z kremem. Tort jaglany. Węgierski Tort Brzoskwiniowy

Tort jaglany  – w oryginale jest morelowy i zdobył tytuł Tortu 2011 Roku na Węgrzech. Przepis i opis węgierskich potyczek na torty znalazłam na blogu Madame Edith. I kto by pomyślał, że wygra tort z kaszy, miał na pewno setki biszkoptowo-bezowych konkurentów, a jednak. Ponieważ nieustająco uważam kaszę jaglaną za największe, zdrowe dobro jedzeniowe, tort od razu wpadł mi w oko. Tort jaglany nie jest trudny w przygotowaniu, jedynie kaszę jaglaną należy ugotować na mleku i pilnować mieszając, by się nie przypaliła. Do jego wykonania potrzebne są dwie puszki brzoskwiń ( tych 480 g). Niewątpliwie to jeden z najbardziej przyjaznych zdrowiu słodyczy, które możemy zjadać bez przesadnych wyrzutów sumienia. Bardzo smaczny, zwłaszcza kremowa, górna warstwa jest pysznie delikatna i na pewno powtórzę ją również w innych deserach. Myślę, że biszkopt z tego przepisu też sprawdzi się w torcie znakomicie, następnym razem spróbuję. Oryginalnie ciasto pieczone jest w specjalnej formie z zagłębieniami na morelowy syrop i ozdobiony czekoladą, z braku – tu wersja lekko uproszczona, ale myślę, że bez wielkiego znaczenia dla smaku.

Tort jaglany

 

Tort jaglany

Tort jaglany- składniki ( na tortownicę 26 cm) : 

 kasza na ciasto i krem : 

– 290 g kaszy jaglanej (1 cała i i 2/3 szklanki o poj. 250 ml)
– 1100 ml mleka
– szklanka i dwie łyżki  (220 g) cukru
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub wyskrobane nożem wnętrze 1 waniliowej laski
– 5 g soli
– 50 g masła
– starta skórka z 1 cytryny

Kaszę bardzo starannie przepłukać w sicie pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem i
odcedzić. Tak pozbędziemy się ewentualnej, kaszowej goryczki. Odcedzoną kaszę zalać mlekiem, dodać sól i
wanilię, gotować 15-18 minut mieszając, by się nie przypaliła. Do gorącej
dodać masło, cukier i skórkę z cytryny, dobrze wymieszać.

ciasto: 
– 2/3  ugotowanej z powyższych składników kaszy
– 3 jajka
– 30 g (ok. 3 łyżki) zmielonych (np. młynkiem lub blenderem) migdałów
– 70 g siemienia lnianego (7 łyżek)
– 60 g serka typu Philadelphia ( albo innego, gładkiego, twarogowego, smarownego)

Piekarnik rozgrzać do 160 st z termoobiegiem lub 180 st bez. Spód wyłożyć papierem do pieczenia, przycinając obręczą boki arkusza, boki formy wysmarować lekko masłem,  o tak:

Wszystkie składniki ciasta wymieszać łyżką lub zmiksować na jednolitą masę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 45 minut.
 
krem: 
 -150 ml syropu brzoskwiniowego z puszki
– 35 g żelatyny (3 duże łyżki)
– 1/3 ugotowanej z podanych na początku składników kaszy
– brzoskwinie z jednej puszki
– 200 g zimnej śmietanki – kremówki 36 %

do dekoracji :
– połówki brzoskwiń z drugiej puszki

Tort jaglany – przepis

Syrop z brzoskwiń mocno podgrzać ale bez gotowania, wymieszać z żelatyną, odstawić do lekkiego przestygnięcia, odlać 1/3 szklanki, wykorzystamy je na końcu do posmarowania całości ciasta. Brzoskwinie posiekać w drobną kostkę. Kaszę rozgnieść lekko łyżką, by nie była zbita w grudki. Do miski z kaszą wlać lekko przestudzony syrop, dodać brzoskwinie i wszystko wymieszać, wstawić do lodówki na ok. 10-15 min. do lekkiego zgęstnienia. Trzeba do niej zaglądać, przemieszać, ma być lekko ścięta, ale nie całkiem. Śmietankę ubić (najszybciej ubija się w schłodzonej misce), dodawać do niej po łyżce tężejącej masy z kaszy, delikatnie mieszając po dodaniu każdej porcji, by śmietana nie straciła całkiem na puszystości. Wyłożyć krem na upieczony spód ciasta. Wierzch udekorować połówkami brzoskwiń z drugiej puszki. Przy pomocy pędzelka lub łyżeczki posmarować brzoskwinie i cały wierzch ciasta pozostawionym wcześniej syropem z żelatyną. Jeśli zdążył się zsiąść, trzeba go bardzo krótko podgrzać, w rondelku lub kuchence mikrofalowej. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Ciasto łatwo wyjąć, kiedy okroi się je zanurzonym we wrzątku nożem, można też na chwilę zanurzyć formę w misce z gorącą wodą, uważając by woda nie nalała się do środka.

Tort jaglany
Tort jaglany

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Ula
    30 października, 2014, 9:07 am

    Wyśmienicie wygląda i pewnie tak samo smakuje;-)
    pozdrawiam cieplutko.

  2. Lena
    30 października, 2014, 10:38 am

    Mniam,ale kuszące. Kawałek zamawiam 🙂

  3. Justyna Żak
    30 października, 2014, 11:09 am

    rewelacyjnie wygląda:)

  4. zjedz_mnie
    30 października, 2014, 11:21 am

    Zachwycił mnie ten tort. Moja ulubiona kasza, w takiej postaci przemawia do mnie na tak! Super tort 🙂

  5. poproszedokladke.pl
    30 października, 2014, 11:29 am

    prawdziwie zdrowy torcik, dla mnie rewelacja 🙂

  6. Aguś kulinarnie
    30 października, 2014, 12:28 pm

    Zdrowa słodycz!chętnie bym spróbowała:)

  7. Magdalena Kuchaja
    30 października, 2014, 4:43 pm

    wygląda obłędnie! uwielbiam ciasta z kaszy jaglanej! zjadłabym od razu chyba połowę!

  8. Anonimowy
    30 października, 2014, 6:22 pm

    Nie tylko niebo na talerzu ale rajskie odkrycia -Cuda nie z tej ziemi -wierszem pisana poezja-Można się rozpłynąć patrząc na takie ciasto-Ale od czego są bajkowe opowieści -Aby zauroczyć -nie tylko dzieci ale też dorosłych-
    Tort przekrojony- wywołuje czar – który długo nie minie -A jak już to pozostaną wspomnienia -W każdym cieście mogę dostrzec to co mnie uwodzi i urok na fotografi i smak w

    rzeczywistości gdy się nim delektuję –

  9. ola in the kitchen
    30 października, 2014, 6:59 pm

    Super! Bardzo ciekawe i inspirujące ciasto 😀

  10. Anonimowy
    30 października, 2014, 7:05 pm

    Siemnie lniane w jakiej postaci???

    1. opalanka
      30 października, 2014, 9:40 pm

      w postaci ziarenek.

  11. Anonimowy
    30 października, 2014, 9:48 pm

    Przepraszam czy tort Tak jak ten , stworzony przez Panią brzoskwiniowy, a kiedyś będzie morelowy ) Czy z innymi owocami (mandarynki ,pomarańcze ) też byłby tak apetyczny, kuszący– chodzi o wygląd .Jak Pani sądzi ? A może to niemożliwe, bo tylko morele i brzoskwinie zapewniają mu wyjątkowość ?- Andrzej

    1. opalanka
      30 października, 2014, 10:09 pm

      Mandarynki i pomarańcze po obraniu z zewnętrznych i wewnętrznych skórek , o ile uda się to cierpliwie, ładnie zrobić, powinien być apetyczny:)

  12. Poezja Smaku
    31 października, 2014, 1:07 am

    Niesamowity!

  13. Anonimowy
    31 października, 2014, 8:27 pm

    Nawet fotografia wymaga precyzji -perfekcji – przepisy są do siebie podobne wyróżnia je fotografia -bo im wyraźniej widzi się szczegóły – zwracające uwagę – tym ciasto bardziej kusi -Bardziej kusi tylko ciastko na talerzyku w żywej postaci-Smak można wyczytać -domyśleć się -A najlepiej wypróbować -krem lub mus owocowy robi wrażenie- takiej pokusie trudno się oprzeć

  14. 5000lib
    1 listopada, 2014, 12:44 pm

    rzeczywiście niebo na talerzu 🙂

  15. Anonimowy
    18 czerwca, 2015, 7:32 pm

    Zrobiłam jako tort urodzinowy dla koleżanki (niejada pszenicy wiec idealnie pasował brak mąki), właśnie "stygnie" w lodowce. Masa "serowa" przepyszna. Kasza jaglana króluje!

  16. Dżdżonka
    12 lipca, 2015, 9:52 am

    czy zamiast siemienia mogę dać posiekane orzechy? Bardzo je lubię.

    1. opalanka
      12 lipca, 2015, 7:39 pm

      Tak, choć siemię daje specyficzną, bardzo przyjemną konsystencję.

  17. Alex Zabecka
    14 listopada, 2015, 11:09 pm

    Czy Mozna to ciasto mrozic? Pozdrowienia

    1. opalanka
      15 listopada, 2015, 4:33 pm

      Nie wiem. Wydaje mi się, że zmieni konsystencję.

  18. Anonimowy
    29 lutego, 2016, 8:18 am

    Zrobiłam torcik w weekend. Brzoskwinie pokroiłam w półksiężyce i ułożyłam jak zazwyczaj układa się na tartach. Masa "serowa" pyszna, przypomina sernik na zimno. Spód nieco twardawy, urósł wysoki więc ostatecznie połowę odkroiłam. Mąż, który jest zazwyczaj sceptycznie nastawiony do moich "zdrowych łakoci" poprosił o kawałek do pracy :). Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂

    1. opalanka
      29 lutego, 2016, 10:11 am

      Cieszę się, pozdrawiam również:)

  19. Anonimowy
    18 marca, 2016, 10:48 pm

    czy mozna spod przkroic i przelozyc masa? czy konsystencja pozwoli na zrobienie 'pietrowego' torcika?

    1. opalanka
      19 marca, 2016, 10:07 am

      Wydaje mi się, że tak. By był wyższy, trzeba upiec w mniejszej formie albo podwoić składniki. Trzeba wtedy wydlużyć czas pieczenia.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)