Zupa z papryki i pomidorów

Bardzo aromatyczna, gęsta zupa z papryki i pomidorów, z dodatkiem drobiowych pulpecików lub np. lanych klusek, właściwie wystarczy za cały obiad. Pomidory o tej porze roku są najlepsze, sezon na paprykę w pełni, tylko teraz wydobędziemy z warzyw to co najlepsze. Podczas gotowania pachniało latem w całym domu. Bardzo polecam.

 

Zupa z papryki i pomidorów

 

Zupa z papryki i pomidorów

składniki:

na zupę: 

– ok. 40 dkg żeberek wieprzowych lub części drobiu (np. skrzydełka, szyjki)
– 3 marchewki
– 2 pietruszki
– pół selera
– pół pora
– cebula
– dwa listki laurowe, trzy kulki ziela angielskiego i czarnego pieprzu
– ok. pół łyżki soli

– 3 papryki
– 1 strączek papryki chilli
– 4 duże pomidory
– łyżka masła

 na pulpeciki:

– 50 dkg mielonego mięsa drobiowego
– 2 łyżki kaszy manny lub tartej bułki
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– łyżka oregano
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– ok. łyżeczka soli
– łyżka startego, żółtego sera

ew. starty parmezan lub twardy, ostry, żółty ser oraz natka pietruszki do posypania całości

Warzywa (oprócz papryk i pomidorów) i mięso zalać zimną wodą (ok. 2l), cebulę przekroić na pół, opalić na suchej patelni lub nad płomieniem gazu by była lekko brązowa, dodać do garnka, gotować pod przykryciem ok. godziny. W tym czasie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić na cząstki i podsmażyć w rondelku na łyżce masła aż się rozpadną. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić i podsmażyć na ostrym ogniu na  patelni, aż do mocnego przyrumienienia, może być lekko przypalona. Składniki  pulpecików wymieszać, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, wrzucić do gotującego się bulionu. Po ok.7 minutach wyłowić i odłożyć na talerz. Z wywaru wyjąć mięso, dodać usmażone pomidory i paprykę, całość zmiksować razem z warzywami blenderem na krem. Na każdy talerz lub miseczkę wykładać 3-4 pulpeciki, zalać zupą, ew. posypać startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

Zupa z papryki i pomidorów
Zupa z papryki i pomidorów

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. wedelka
    12 września, 2014, 8:04 am

    Uwielbiam takie zupy 🙂

  2. Lena
    12 września, 2014, 8:58 am

    Papryka,pomidory i jeszcze te pulpeciki-jestem w zupowym raju 😉

  3. Aguś kulinarnie
    13 września, 2014, 7:55 am

    Doskonała i sycąca dzięki pulpecikom:)

  4. Anonimowy
    9 września, 2015, 7:32 am

    Przepyszna zupka robiłam, jak smakowała mojemu synusiowi który jest wybredny to jest ok

  5. Pingback: Study in Africa
Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie