Tarta ze śliwkami
Zapach śliwek bulgoczących w kuchni nie ma sobie równych. Cały śliwkowy sezon stoi na mojej kuchence rondel, w którym przygotowują się, zupełnie bez mieszania i mojej pomocy najłatwiejsze, pyszne powidła. Część wyjadam od razu, resztę pakuję do słoików. Parę śliwek przed przetworzeniem upycham w różnościach takich jak to ciasto. Tarta ze śliwkami, na maślanym, kruchym spodzie, pysznie rozpoczyna jesień.
składniki (na formę 30 cm):
na ciasto:
– 180 g masła (bez dodatku oleju)
– 2 szklanki mąki (razem 260 g), jeśli połowę damy mąki – krupczatki, tarta będzie jeszcze bardziej krucha
– 3 żółtka
– pół szklanki cukru
– szczypta soli
wypełnienie:
– 30 dag tłustego, białego, zmielonego lub zblendowanego sera
– 200 ml kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
– 3 jajka
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– pół szklanki cukru
– ok. 30 – 40 dag śliwek bez pestek
Masło posiekać nożem, zagnieść z mąką, żółtkami, cukrem i solą, gdyby było zbyt suche, dodać łyżkę, dwie lodowatej wody. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. pół godziny.
Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać lekko mąką lub tartą bułką.
Rozwałkować ciasto na okrąg (najlepiej między arkuszami papieru do pieczenia ) i wykleić spód i boki formy. Można też wykleić ciastem blaszkę bez wałkowania.
Ponakłuwać ciasto widelcem. Można je przykryć arkuszem papieru do pieczenia i wysypać fasolą by się nie wybrzuszyło pod wpływem temperatury.
Piekarnik rozgrzać do 220 st, wstawić ciasto, zmniejszyć temperaturę do 200 st i piec 15 minut.
Ser wymieszać mikserem z pozostałymi składnikami, masę wlać na ciasto, na wierzchu ułożyć śliwki (skórką do dołu), zmniejszyć temperaturę do 170 st i piec tartę jeszcze ok. 30 minut. Masa musi się ściąć i lekko zrumienić.
Śliwka, sernik, kruche ciasto-wpadam na kawałek 🙂
Proszszsz!
Ja też się wpraszam! 🙂
ok, przyjeżdżajcie !
uwielbiam Twoje ciasta.. niby proste, ale jakie smaki! Jaki efekt wizualny 🙂
wiem Salvador , chcesz kawałek. Tez przyjeżdżaj:)
A czy z innymi owocami będzie równie smacznie? Co mogłabyś polecić zamiast śliwek? 🙂
Będzie smaczne z wiśniami, borówkami amerykańskimi, jagodami ,morelami, jeżynami czy malinami.
Mmm, wygląda cudownie 🙂 Połączenie masy serowej ze śliwkami jest wyborne!
Czy mogę dodać mrożone śliwki? Czy je rozmrozić? A może obsypać budyniem żeby nie puściły soku? Albo obtoczyć w mące?
Dać mrożone. Puszczenie soku nieuniknionym jest, nie należy się przejmować.
Witam a czy mozna dodać mrozone wiśnie?
tak.
Jeszcze nie probowalam, dopiero wyszlo z pueca ale w przepisie nie ma nic , co robimy z trzema bialkami. Ja ubilam na piane i dodalam do masy serowej. Od siebie ozdobilam je z wierzchu lukrem i posypalam kwiatkami lawendy! Pachnie bosko w calym domu!!! Buziak
Można i tak, dobry pomysł:)