Tarta ze śliwkami

Zapach śliwek bulgoczących w kuchni nie ma sobie równych. Cały śliwkowy sezon stoi na mojej kuchence rondel, w którym przygotowują się, zupełnie bez mieszania i mojej pomocy najłatwiejsze, pyszne powidła. Część wyjadam od razu, resztę pakuję do słoików. Parę śliwek przed przetworzeniem upycham w różnościach takich jak to ciasto. Tarta ze śliwkami, na maślanym, kruchym spodzie, pysznie rozpoczyna jesień.

Tarta ze śliwkami

 

Tarta ze śliwkami

 

składniki ( na formę 30 cm):  

na ciasto: 
– 180 g masła (bez dodatku oleju)
– 2 szklanki mąki (razem 260 g), jeśli połowę damy mąki – krupczatki, tarta będzie jeszcze bardziej krucha
– 3 żółtka
– pół szklanki cukru
– szczypta soli

wypełnienie: 

– 30 dag tłustego, białego, zmielonego lub zblendowanego sera
– 200 ml kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
– 3 jajka
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– pół szklanki cukru
– ok. 30 – 40 dag śliwek bez pestek

Masło posiekać nożem, zagnieść z mąką, żółtkami, cukrem i solą, gdyby było zbyt suche, dodać łyżkę, dwie lodowatej wody. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać lekko mąką lub tartą bułką. Rozwałkować ciasto na okrąg (najlepiej między arkuszami papieru do pieczenia ) i wykleić spód i boki formy. Można też wykleić ciastem blaszkę bez wałkowania. Ponakłuwać ciasto widelcem. Można je przykryć arkuszem papieru do pieczenia i wysypać fasolą by się nie wybrzuszyło pod wpływem temperatury. Piekarnik rozgrzać do 220 st, wstawić ciasto, zmniejszyć temperaturę do 200 st i piec 15 minut. Ser wymieszać mikserem z pozostałymi składnikami, masę wlać na ciasto, na wierzchu ułożyć śliwki (skórką do dołu), zmniejszyć temperaturę do 170 st i piec tartę jeszcze ok. 30 minut. Masa musi się ściąć i lekko zrumienić.

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. Lena
    25 września, 2014, 9:58 am

    Śliwka, sernik, kruche ciasto-wpadam na kawałek 🙂

    1. opalanka
      25 września, 2014, 10:02 am

      Proszszsz!

  2. RedHead
    25 września, 2014, 11:40 am

    Ja też się wpraszam! 🙂

    1. opalanka
      25 września, 2014, 12:22 pm

      ok, przyjeżdżajcie !

  3. Salvador Dali
    25 września, 2014, 2:43 pm

    uwielbiam Twoje ciasta.. niby proste, ale jakie smaki! Jaki efekt wizualny 🙂

    1. opalanka
      25 września, 2014, 4:48 pm

      wiem Salvador , chcesz kawałek. Tez przyjeżdżaj:)

  4. Tassarinian
    25 września, 2014, 9:58 pm

    A czy z innymi owocami będzie równie smacznie? Co mogłabyś polecić zamiast śliwek? 🙂

    1. opalanka
      26 września, 2014, 5:41 pm

      Będzie smaczne z wiśniami, borówkami amerykańskimi, jagodami ,morelami, jeżynami czy malinami.

  5. gin
    27 września, 2014, 3:30 pm

    Mmm, wygląda cudownie 🙂 Połączenie masy serowej ze śliwkami jest wyborne!

  6. Anonimowy
    24 stycznia, 2015, 12:23 pm

    Czy mogę dodać mrożone śliwki? Czy je rozmrozić? A może obsypać budyniem żeby nie puściły soku? Albo obtoczyć w mące?

    1. opalanka
      25 stycznia, 2015, 12:55 am

      Dać mrożone. Puszczenie soku nieuniknionym jest, nie należy się przejmować.

  7. Paulina
    28 listopada, 2018, 7:53 pm

    Witam a czy mozna dodać mrozone wiśnie?

    1. Beata Królikiewicz
      28 listopada, 2018, 8:38 pm

      tak.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)