Tarta ze śliwkami

Zapach śliwek bulgoczących w kuchni nie ma sobie równych. Cały śliwkowy sezon stoi na mojej kuchence rondel, w którym przygotowują się, zupełnie bez mieszania i mojej pomocy najłatwiejsze, pyszne powidła. Część wyjadam od razu, resztę pakuję do słoików. Parę śliwek przed przetworzeniem upycham w różnościach takich jak to ciasto. Tarta ze śliwkami, na maślanym, kruchym spodzie, pysznie rozpoczyna jesień.

Tarta ze śliwkami

 

Tarta ze śliwkami

 

składniki (na formę 30 cm):  

na ciasto: 
– 180 g masła (bez dodatku oleju)
– 2 szklanki mąki (razem 260 g), jeśli połowę damy mąki – krupczatki, tarta będzie jeszcze bardziej krucha
– 3 żółtka
– pół szklanki cukru
– szczypta soli

wypełnienie: 

– 30 dag tłustego, białego, zmielonego lub zblendowanego sera
– 200 ml kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
– 3 jajka
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– pół szklanki cukru
– ok. 30 – 40 dag śliwek bez pestek

Masło posiekać nożem, zagnieść z mąką, żółtkami, cukrem i solą, gdyby było zbyt suche, dodać łyżkę, dwie lodowatej wody. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. pół godziny.
Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać lekko mąką lub tartą bułką.
Rozwałkować ciasto na okrąg (najlepiej między arkuszami papieru do pieczenia ) i wykleić spód i boki formy. Można też wykleić ciastem blaszkę bez wałkowania.
Ponakłuwać ciasto widelcem. Można je przykryć arkuszem papieru do pieczenia i wysypać fasolą by się nie wybrzuszyło pod wpływem temperatury.
Piekarnik rozgrzać do 220 st, wstawić ciasto, zmniejszyć temperaturę do 200 st i piec 15 minut.
Ser wymieszać mikserem z pozostałymi składnikami, masę wlać na ciasto, na wierzchu ułożyć śliwki (skórką do dołu), zmniejszyć temperaturę do 170 st i piec tartę jeszcze ok. 30 minut. Masa musi się ściąć i lekko zrumienić.

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. Lena
    25 września, 2014, 9:58 am

    Śliwka, sernik, kruche ciasto-wpadam na kawałek 🙂

    1. opalanka
      25 września, 2014, 10:02 am

      Proszszsz!

  2. RedHead
    25 września, 2014, 11:40 am

    Ja też się wpraszam! 🙂

    1. opalanka
      25 września, 2014, 12:22 pm

      ok, przyjeżdżajcie !

  3. Salvador Dali
    25 września, 2014, 2:43 pm

    uwielbiam Twoje ciasta.. niby proste, ale jakie smaki! Jaki efekt wizualny 🙂

    1. opalanka
      25 września, 2014, 4:48 pm

      wiem Salvador , chcesz kawałek. Tez przyjeżdżaj:)

  4. Tassarinian
    25 września, 2014, 9:58 pm

    A czy z innymi owocami będzie równie smacznie? Co mogłabyś polecić zamiast śliwek? 🙂

    1. opalanka
      26 września, 2014, 5:41 pm

      Będzie smaczne z wiśniami, borówkami amerykańskimi, jagodami ,morelami, jeżynami czy malinami.

  5. gin
    27 września, 2014, 3:30 pm

    Mmm, wygląda cudownie 🙂 Połączenie masy serowej ze śliwkami jest wyborne!

  6. Anonimowy
    24 stycznia, 2015, 12:23 pm

    Czy mogę dodać mrożone śliwki? Czy je rozmrozić? A może obsypać budyniem żeby nie puściły soku? Albo obtoczyć w mące?

    1. opalanka
      25 stycznia, 2015, 12:55 am

      Dać mrożone. Puszczenie soku nieuniknionym jest, nie należy się przejmować.

  7. Paulina
    28 listopada, 2018, 7:53 pm

    Witam a czy mozna dodać mrozone wiśnie?

    1. Beata Królikiewicz
      28 listopada, 2018, 8:38 pm

      tak.

  8. Tonia
    3 września, 2021, 4:47 pm

    Jeszcze nie probowalam, dopiero wyszlo z pueca ale w przepisie nie ma nic , co robimy z trzema bialkami. Ja ubilam na piane i dodalam do masy serowej. Od siebie ozdobilam je z wierzchu lukrem i posypalam kwiatkami lawendy! Pachnie bosko w calym domu!!! Buziak

    1. Beata Królikiewicz
      4 września, 2021, 7:53 am

      Można i tak, dobry pomysł:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie