Szybkie ciasteczka śmietankowe

Robi się je szybko, a ciasto można wyciąć foremką o dowolnym kształcie albo nawet kieliszkiem. Są chrupiące z zewnątrz i bardzo kruche w środku. Wyraźnie maślane w smaku i dużo, dużo zdrowsze i smaczniejsze niż każde kupione w sklepie. Często wbrew zdrowemu rozsądkowi ulegamy sklepowej pokusie i cokolwiek słodkiego wrzucamy do koszyka. Trudno odmówić lubiącym słodycze dzieciom. Ten słodki wariant jest o wiele lepszy i całkiem niepracochłonny. No i pachnący maślanym ciastem dom – kto by nie chciał 🙂

Szybkie ciasteczka śmietankowe

        Szybkie ciasteczka śmietankowe

składniki: 

– 300 g mąki pszennej
– 200 g zimnego masła
– 2 jajka
– pół szklanki cukru
– 200 ml śmietany 18%
– ew. gruby lub zwykły cukier do posypania

Żółtka oddzielić od białek. Do mąki dodać pokrojone w kostkę masło, żółtka, cukier i śmietanę, zagnieść ręką kulę z ciasta, włożyć na 15  -30 minut do lodówki. W tym czasie dwie płaskie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia lub lekko przesmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piekarnik ustawić na 160 st. Na podsypanym mąka blacie rozwałkować ciasto ( lub jego część, resztę chowając do lodówki) na grubość ok. 0,5 – 0,7 cm. Wycinać dowolny kształt ciastek i układać na blaszkach. Posmarować rozmieszanym białkiem i posypać cukrem. Piec do zezłocenia, ok. 10 -15 minut z funkcją termoobiegu lub pojedyncze blaszki bez tej funkcji, każda nieco dłużej.

Szybkie ciasteczka śmietankowe

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Lena
    14 września, 2014, 10:47 am

    uwielbiam takie ciasteczka, pysznie wyglądają 🙂

  2. Aga
    14 września, 2014, 10:59 am

    Super! Uwielbiam ciasteczka, ale zawsze mam opory przed ich wycinaniem 🙂

  3. Marta i Alicja
    14 września, 2014, 11:51 am

    To już wiem jakie kolejne ciasteczka upiekę; ) Już czuje ich zapach…
    Pozdrawiam!

    1. opalanka
      14 września, 2014, 6:12 pm

      Pozdrawiam również:)

  4. Angie
    14 września, 2014, 2:48 pm

    Lubię takie przepisy, bo są nieskomplikowane, a można zrobić coś naprawdę pysznego; )

  5. agnieszka
    14 września, 2014, 6:54 pm

    Robiłam je kiedyś :)) Są przepyszne!!

  6. Poezja Smaku
    14 września, 2014, 11:14 pm

    Uwielbiam takie chrupiące malenstwa 🙂

  7. Sosna
    15 września, 2014, 7:53 am

    Wyglądają strasznie kusząco 😀

  8. Marcela
    15 września, 2014, 10:04 pm

    kocham takie ciastka ! wyglądają pysznie!

  9. ugotujmyto.pl
    16 września, 2014, 7:56 pm

    Chętnie bym je pochrupała…

  10. Gosia Samosia
    14 grudnia, 2014, 3:26 pm

    Czy mogę śmietanę zastąpić jogurtem?

    1. opalanka
      14 grudnia, 2014, 3:51 pm

      Wydaje mi się , że tak.

  11. Anonimowy
    20 stycznia, 2017, 5:56 pm

    Witam serdecznie, czy mogę śmietanę 18 procent zastąpić śmietaną 10 procent?

  12. Aga39
    19 maja, 2018, 7:50 pm

    Ciasteczka właśnie robię już czuć ich zapach w całym domu koniec z kupnymi pychotka

  13. Justyna
    27 września, 2018, 12:40 pm

    Wyszly cudowne, lekkie, chrupiace prawie jak z ciasta francuskiego. W tym roku obok pierniczkow zagoszcza na Wigilijnym stole.

    1. Beata Królikiewicz
      28 września, 2018, 4:57 pm

      Dobry pomysł. Pachną bosko przy pieczeniu:)

  14. magdalena
    22 listopada, 2019, 10:31 pm

    ciasto wyszło dość klejące, trudno było je rozwałkować, jakaś podpowiedź dlaczego?

    1. Beata Królikiewicz
      23 listopada, 2019, 11:42 am

      masło było czyste czy z domieszką oleju? I leżakowało w lodówce?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)