Szybkie ciasteczka śmietankowe

Robi się je szybko, a ciasto można wyciąć foremką o dowolnym kształcie albo nawet kieliszkiem. Są chrupiące z zewnątrz i bardzo kruche w środku. Wyraźnie maślane w smaku i dużo, dużo zdrowsze i smaczniejsze niż każde kupione w sklepie. Często wbrew zdrowemu rozsądkowi ulegamy sklepowej pokusie i cokolwiek słodkiego wrzucamy do koszyka. Trudno odmówić lubiącym słodycze dzieciom. Ten słodki wariant jest o wiele lepszy i całkiem niepracochłonny. No i pachnący maślanym ciastem dom – kto by nie chciał 🙂

Szybkie ciasteczka śmietankowe

        Szybkie ciasteczka śmietankowe

składniki: 

– 300 g mąki pszennej
– 200 g zimnego masła
– 2 jajka
– pół szklanki cukru
– 200 ml śmietany 18%
– ew. gruby lub zwykły cukier do posypania

Żółtka oddzielić od białek. Do mąki dodać pokrojone w kostkę masło, żółtka, cukier i śmietanę, zagnieść ręką kulę z ciasta, włożyć na 15  -30 minut do lodówki. W tym czasie dwie płaskie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia lub lekko przesmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piekarnik ustawić na 160 st. Na podsypanym mąka blacie rozwałkować ciasto ( lub jego część, resztę chowając do lodówki) na grubość ok. 0,5 – 0,7 cm. Wycinać dowolny kształt ciastek i układać na blaszkach. Posmarować rozmieszanym białkiem i posypać cukrem. Piec do zezłocenia, ok. 10 -15 minut z funkcją termoobiegu lub pojedyncze blaszki bez tej funkcji, każda nieco dłużej.

Szybkie ciasteczka śmietankowe

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Lena
    14 września, 2014, 10:47 am

    uwielbiam takie ciasteczka, pysznie wyglądają 🙂

  2. Aga
    14 września, 2014, 10:59 am

    Super! Uwielbiam ciasteczka, ale zawsze mam opory przed ich wycinaniem 🙂

  3. Marta i Alicja
    14 września, 2014, 11:51 am

    To już wiem jakie kolejne ciasteczka upiekę; ) Już czuje ich zapach…
    Pozdrawiam!

    1. opalanka
      14 września, 2014, 6:12 pm

      Pozdrawiam również:)

  4. Angie
    14 września, 2014, 2:48 pm

    Lubię takie przepisy, bo są nieskomplikowane, a można zrobić coś naprawdę pysznego; )

  5. agnieszka
    14 września, 2014, 6:54 pm

    Robiłam je kiedyś :)) Są przepyszne!!

  6. Poezja Smaku
    14 września, 2014, 11:14 pm

    Uwielbiam takie chrupiące malenstwa 🙂

  7. Sosna
    15 września, 2014, 7:53 am

    Wyglądają strasznie kusząco 😀

  8. Marcela
    15 września, 2014, 10:04 pm

    kocham takie ciastka ! wyglądają pysznie!

  9. ugotujmyto.pl
    16 września, 2014, 7:56 pm

    Chętnie bym je pochrupała…

  10. Gosia Samosia
    14 grudnia, 2014, 3:26 pm

    Czy mogę śmietanę zastąpić jogurtem?

    1. opalanka
      14 grudnia, 2014, 3:51 pm

      Wydaje mi się , że tak.

  11. Anonimowy
    20 stycznia, 2017, 5:56 pm

    Witam serdecznie, czy mogę śmietanę 18 procent zastąpić śmietaną 10 procent?

  12. Aga39
    19 maja, 2018, 7:50 pm

    Ciasteczka właśnie robię już czuć ich zapach w całym domu koniec z kupnymi pychotka

  13. Justyna
    27 września, 2018, 12:40 pm

    Wyszly cudowne, lekkie, chrupiace prawie jak z ciasta francuskiego. W tym roku obok pierniczkow zagoszcza na Wigilijnym stole.

    1. Beata Królikiewicz
      28 września, 2018, 4:57 pm

      Dobry pomysł. Pachną bosko przy pieczeniu:)

  14. magdalena
    22 listopada, 2019, 10:31 pm

    ciasto wyszło dość klejące, trudno było je rozwałkować, jakaś podpowiedź dlaczego?

    1. Beata Królikiewicz
      23 listopada, 2019, 11:42 am

      masło było czyste czy z domieszką oleju? I leżakowało w lodówce?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)