Szybkie ciasteczka śmietankowe
Robi się je szybko, a ciasto można wyciąć foremką o dowolnym kształcie albo nawet kieliszkiem. Są chrupiące z zewnątrz i bardzo kruche w środku. Wyraźnie maślane w smaku i dużo, dużo zdrowsze i smaczniejsze niż każde kupione w sklepie. Często wbrew zdrowemu rozsądkowi ulegamy sklepowej pokusie i cokolwiek słodkiego wrzucamy do koszyka. Trudno odmówić lubiącym słodycze dzieciom. Ten słodki wariant jest o wiele lepszy i całkiem niepracochłonny. No i pachnący maślanym ciastem dom – kto by nie chciał 🙂
składniki:
– 300 g mąki pszennej
– 200 g zimnego masła
– 2 jajka
– pół szklanki cukru
– 200 ml śmietany 18%
– ew. gruby lub zwykły cukier do posypania
Żółtka oddzielić od białek. Do mąki dodać pokrojone w kostkę masło, żółtka, cukier i śmietanę, zagnieść ręką kulę z ciasta, włożyć na 15 -30 minut do lodówki. W tym czasie dwie płaskie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia lub lekko przesmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piekarnik ustawić na 160 st. Na podsypanym mąka blacie rozwałkować ciasto ( lub jego część, resztę chowając do lodówki) na grubość ok. 0,5 – 0,7 cm. Wycinać dowolny kształt ciastek i układać na blaszkach. Posmarować rozmieszanym białkiem i posypać cukrem. Piec do zezłocenia, ok. 10 -15 minut z funkcją termoobiegu lub pojedyncze blaszki bez tej funkcji, każda nieco dłużej.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
uwielbiam takie ciasteczka, pysznie wyglądają 🙂
Super! Uwielbiam ciasteczka, ale zawsze mam opory przed ich wycinaniem 🙂
To już wiem jakie kolejne ciasteczka upiekę; ) Już czuje ich zapach…
Pozdrawiam!
Pozdrawiam również:)
Lubię takie przepisy, bo są nieskomplikowane, a można zrobić coś naprawdę pysznego; )
Robiłam je kiedyś :)) Są przepyszne!!
Uwielbiam takie chrupiące malenstwa 🙂
Wyglądają strasznie kusząco 😀
kocham takie ciastka ! wyglądają pysznie!
Chętnie bym je pochrupała…
Czy mogę śmietanę zastąpić jogurtem?
Wydaje mi się , że tak.
Witam serdecznie, czy mogę śmietanę 18 procent zastąpić śmietaną 10 procent?
Ciasteczka właśnie robię już czuć ich zapach w całym domu koniec z kupnymi pychotka
Wyszly cudowne, lekkie, chrupiace prawie jak z ciasta francuskiego. W tym roku obok pierniczkow zagoszcza na Wigilijnym stole.
Dobry pomysł. Pachną bosko przy pieczeniu:)
ciasto wyszło dość klejące, trudno było je rozwałkować, jakaś podpowiedź dlaczego?
masło było czyste czy z domieszką oleju? I leżakowało w lodówce?