Schab duszony w papryce

Schab duszony w papryce jest o wiele zdrowszy niż popularne schabowe. Czas przygotowania obu potraw jest pewnie taki sam. Podglądam nieraz osoby, które niezbyt lubią gotowanie, a jednak jakieś obiady, choćby ze względu na dzieci muszą czasem wykonać. Na pierwszym miejscu w jadłospisie jest panierowana pierś drobiowa lub schabowy, miejsce drugie – kotlet mielony. A jest tyle łatwiejszych, szybszych i smaczniejszych  potraw, że to niewiarygodne wprost, skąd się bierze takie ograniczenie, u nawet bardzo kreatywnych osób. A najgorsze, że dzieci wyrastające na mielonoschabowej kuchni mają trudność z próbowaniem nowych smaków, nie korzystają z różnorodności i pewnie powielą kiedyś ten sam schemat.
W ten sam sposób, który podaję poniżej można przygotować nie tylko schab, również karkówkę, szynkę czy łopatkę wieprzową. I wołowinę – wymaga tylko sporo dłuższej ilości czasu duszenia. Bardzo smaczna i łatwa opcja szybkoobiadowa.

Schab duszony w papryce

składniki ( na 3 osoby) :

– 60 dkg schabu bez kości
– dwie  duże cebule
– dwie, trzy świeże papryki
– dwa pomidory
– łyżka mąki
– sól, pieprz, pół łyżeczki majeranku, pół łyżeczki bazylii, szczypta chilli
-olej do podsmażenia

Cebulę pokroić w kostkę, osolić ok. 1/3 łyżeczki soli i podsmażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, mieszając aż się zezłoci i  nieco zmięknie. Zdjąć z patelni i zblendować. Schab pokroić na centymetrowej grubości kotlety i rozbić tłuczkiem na płaty. Osolić, oprószyć pieprzem i mąką. Na tej samej patelni, na której smażyła się cebula, rozgrzać ponownie trochę (ok. 1-2 łyżki) oleju i smażyć kotlety po obu stronach, do lekkiego zrumienienia. Po usmażeniu całość posypać pozostałymi przyprawami. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w paski, pomidory podzielić na ćwiartki (można nie zdejmować skóry). Dodać do patelni z mięsem, podlać odrobiną wody (ok. 1/5 szklanki), dodać zblendowaną cebulę i dusić wszystko pod przykryciem ok. 15 – 20 minut. Podawać solo lub z pieczywem, ziemniakami czy dowolnymi kluskami.

Schab duszony w papryce

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. Konczi i Szpileczka
    16 września, 2014, 7:48 am

    Przepysznie u Ciebie !!! Idealny przepis 😀

  2. Lena
    16 września, 2014, 8:56 am

    Jaki apetyczny schab. Wygląda niezwykle zachęcająco;)

  3. Małgorzata Ćwiklińska
    16 września, 2014, 9:00 am

    Ja mam dość tradycyjnego schabowego, więc też często eksperymentuje. Super pomysł!

  4. Poezja Smaku
    16 września, 2014, 10:52 pm

    Niestety znam dużo osób, u których rządzą dwa-trzy dania cały rok. Oby takie proste i smaczne przepisy ich przekonały!

  5. Anonimowy
    11 listopada, 2014, 5:54 pm

    Zrobiłam wczoraj na obiad schab według tego przepisu. Fajna odmiana, bardzo szybko się go robi.No i smakował mojemu mężowi. Lubię, gdy mu coś smakuje.:-)

  6. Anonimowy
    11 listopada, 2014, 6:47 pm

    Zrobiłam wczoraj na obiad schab według tego przepisu. Fajna odmiana, bardzo szybko się go robi.No i smakował mojemu mężowi. Lubię, gdy mu coś smakuje.:-)

  7. Renata Włodarczyk
    20 września, 2016, 4:10 pm

    robię kolejny raz 🙂 bardzo dobry przepis i pomysł na schab 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)