Schab duszony w papryce

Schab duszony w papryce jest o wiele zdrowszy niż popularne schabowe. Czas przygotowania obu potraw jest pewnie taki sam. Podglądam nieraz osoby, które niezbyt lubią gotowanie, a jednak jakieś obiady, choćby ze względu na dzieci muszą czasem wykonać. Na pierwszym miejscu w jadłospisie jest panierowana pierś drobiowa lub schabowy, miejsce drugie – kotlet mielony. A jest tyle łatwiejszych, szybszych i smaczniejszych  potraw, że to niewiarygodne wprost, skąd się bierze takie ograniczenie, u nawet bardzo kreatywnych osób. A najgorsze, że dzieci wyrastające na mielonoschabowej kuchni mają trudność z próbowaniem nowych smaków, nie korzystają z różnorodności i pewnie powielą kiedyś ten sam schemat.
W ten sam sposób, który podaję poniżej można przygotować nie tylko schab, również karkówkę, szynkę czy łopatkę wieprzową. I wołowinę – wymaga tylko sporo dłuższej ilości czasu duszenia. Bardzo smaczna i łatwa opcja szybkoobiadowa.

Schab duszony w papryce

składniki ( na 3 osoby) :

– 60 dkg schabu bez kości
– dwie  duże cebule
– dwie, trzy świeże papryki
– dwa pomidory
– łyżka mąki
– sól, pieprz, pół łyżeczki majeranku, pół łyżeczki bazylii, szczypta chilli
-olej do podsmażenia

Cebulę pokroić w kostkę, osolić ok. 1/3 łyżeczki soli i podsmażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, mieszając aż się zezłoci i  nieco zmięknie. Zdjąć z patelni i zblendować. Schab pokroić na centymetrowej grubości kotlety i rozbić tłuczkiem na płaty. Osolić, oprószyć pieprzem i mąką. Na tej samej patelni, na której smażyła się cebula, rozgrzać ponownie trochę (ok. 1-2 łyżki) oleju i smażyć kotlety po obu stronach, do lekkiego zrumienienia. Po usmażeniu całość posypać pozostałymi przyprawami. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w paski, pomidory podzielić na ćwiartki (można nie zdejmować skóry). Dodać do patelni z mięsem, podlać odrobiną wody (ok. 1/5 szklanki), dodać zblendowaną cebulę i dusić wszystko pod przykryciem ok. 15 – 20 minut. Podawać solo lub z pieczywem, ziemniakami czy dowolnymi kluskami.

Schab duszony w papryce

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. Konczi i Szpileczka
    16 września, 2014, 7:48 am

    Przepysznie u Ciebie !!! Idealny przepis 😀

  2. Lena
    16 września, 2014, 8:56 am

    Jaki apetyczny schab. Wygląda niezwykle zachęcająco;)

  3. Małgorzata Ćwiklińska
    16 września, 2014, 9:00 am

    Ja mam dość tradycyjnego schabowego, więc też często eksperymentuje. Super pomysł!

  4. Poezja Smaku
    16 września, 2014, 10:52 pm

    Niestety znam dużo osób, u których rządzą dwa-trzy dania cały rok. Oby takie proste i smaczne przepisy ich przekonały!

  5. Anonimowy
    11 listopada, 2014, 5:54 pm

    Zrobiłam wczoraj na obiad schab według tego przepisu. Fajna odmiana, bardzo szybko się go robi.No i smakował mojemu mężowi. Lubię, gdy mu coś smakuje.:-)

  6. Anonimowy
    11 listopada, 2014, 6:47 pm

    Zrobiłam wczoraj na obiad schab według tego przepisu. Fajna odmiana, bardzo szybko się go robi.No i smakował mojemu mężowi. Lubię, gdy mu coś smakuje.:-)

  7. Renata Włodarczyk
    20 września, 2016, 4:10 pm

    robię kolejny raz 🙂 bardzo dobry przepis i pomysł na schab 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)