Gulasz z żołądków
Zatem kupuję żołądki z indyka. Myję je dobrze, wycinam żyłki i zgrubienia, obsmażam z cebulką i długo duszę, aż będą bardzo miękkie. Właściciele szybkowarów mogą skrócić czas przygotowania mięsa o połowę. Nie mam. Rozważam zakup. Póki co – duszę tradycyjnie. Bardzo smaczny obiad.
gulasz z żołądków składniki (na ok. 3-4 porcje) :
– 800g żołądków drobiowych
– duża cebula
– mała marchewka
– 2 łyżeczki słodkiej papryki
– duża szczypta ostrej papryki
– duża szczypta pieprzu
– liść laurowy
– 3-4 kulki ziela angielskiego
– 3-4 kulki czarnego pieprzu
– łyżeczka majeranku
– sól do smaku (u mnie zwykle ok. łyżeczki)
– dwie łyżeczki mąki
– łyżka, dwie oleju lub smalcu
– koperek lub natka pietruszki
Żołądki dobrze umyć, wyciąć ewentualne zgrubienia czy żyłki.
Pokroić w paski ok. 0,5 cm, cebulę w drobną kostkę.
W dużym rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać połowę tłuszczu i wrzucić słodką i ostrą paprykę.
Smażyć chwilę mieszając, by przyprawy uwolniły aromat.
Dodać cebulę, smażyć do lekkiego zezłocenia.
Wrzucić mięso, zalać całość szklanką wody, dodać pozostałe przyprawy i dusić pod przykryciem na małym ogniu, do miękkości (zwykle ok. godziny, półtorej).
Pod koniec duszenia dodać małą marchewkę pokrojoną w cienkie plastry, zaczekać aż będzie miękka.
W trakcie duszenia należy uzupełniać ilość wody.
Na osobnej patelni rozgrzać pozostały tłuszcz i kiedy będzie gorący- dodać mąkę i smażyć do jej zbrązowienia.
Dodać zasmażkę do mięsa, wymieszać, spróbować czy danie jest wystarczająco słone i ostre.
Całość posypać posiekaną natką pietruszki lub koperku.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Ja nie przepadam, ale u mnie w domu uwielbiają ;))
Bardzo cieszy moda na podroby, bo "piąta ćwiartka" jest bardzo smaczna, a jeśli chodzi o drobiowe podroby, to nie tylko indyk jest godny polecenia, ale i gęś oraz kaczka.
PS Pięknie Ci wyszły zdjęcia gulaszu – to sztuka apetycznie ukazać tego typu danie 🙂
Tysiąc przepisów w necie, ten jeden tutaj spełnia gulaszowe wymogi (najpierw papryka i cebula – papryka da specyficzny smak, cebula się rozpłynie) więc z niego skorzystam 😉
Pozdrav
Przepis super, prawdziwe "niebo w gębie,,.Wlasnie zrobilam i jestem zachwycona. Wejdzie na stale do mojego menu dla rodzinki. Bardzo dziekuje i pozdrawiam.
ciesze się, pozdrawiam również:)
Problem w tym, że w/w fotka nie może przedstawiać gulaszu o którym mówisz
Uwielbiam żołądki drobiowe. I przyznam że często je robię korzystając z różnych przepisów. Dziś wypadło na Twój i przyznam ,że podbił moje kubki smakowe 🙂 podsmażenie papryk następnie cebulki i żołądków, był genialny.
Powodzenia w dalszych inspiracjach kuchennych .Wszystkiego dobrego i smacznego życzę 🙂
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Prawdziwe niebo na talerzu. Ja dodalam jeszcze popryczki ostre pod koniec tuszenia 🙂 bardzo smaczne 🙂
Zrobiłam wczoraj na obiad i myślałam,że będzie na dzisiaj – dzisiaj muszę wymyślać coś innego bo nic nie zostało;)
nic dodać , nic ująć 🙂
Czy sól tez dawać na początku?
Zastanawiam się czy można zabielić ten gulasz i podawać z kaszą? Jak myślicie będzie dobre? 🙂
Będzie:)
Nawet lepiej niż dobre 🙂 wyszło super. Uwielbiam przepisy z Twojego bloga są naprawdę świetne 🙂
ale dodaj 1-2 łyżki tłustej śmietany 30-36%, a przed gotowaniem sparz żołądki i odetnij te białe twarde części z zewnętrznej części żołądka, które widać na obrazku.
Uwielbiam te białe części:)
ja tylko zwrócę uwagę iż w składnikach jest koperek, a w przepisie już podałaś szczypiorek.. niby nic ale dostrzegłem 🙂 Co do smaku jeszcze nie wiem ponieważ gotuje się dopiero 15 minut. pozdrawiam
A na pierwszy rzut nie napisałam czego 80 dag. Niby oczywiste:)
pozdrawiam;)
Bardzo dobry przepis. Odkąd go znalazłam gotuję często i muszę przyznac że Rzymie uwielbiają !!!! Dziękuje bardzo.
Uwielbiam ten przepis :* moglibyśmy z mężem jeść codziennie 🙂 Bardzo dziękuję!!!!!
Przepyszny wyszedł ten gulasz, a przyznać muszę, że za żołądkami nie przepadam. Pzrygotowałam go dla męża, a sama zjadłam z dokładką 🙂 Dziękuję i pozdrawiam
Dziś moja rodzinka własnie zajadala się nim. Wyszedł naprawde Bardzo smaczny.
Troszkę wzbogaciłam Pani wersję i dodatkowo dodałam paprykę surową, oraz czerwoną fasolę z puszki.
Muszę przyznać, że smak był wyśmienity.
Dziękuję za przepis. 🙂
Bardzo się cieszę:)
żołądki w każdej postaci uwielbiam ale ten przepis mmmmmm mistrzostwo. pyszne rewelacja robiłam zawsze podobnie tylko bez papryki super pomysl zupełnie zmienia smak potrawy. no i ten kolor rewelacja oczami można jeść. dziękuję.
Baaardzo się cieszę:)
Zrobiłam i ja 🙂 I super 🙂 Wyszło pysznie, pomimo wielu obaw (bo w kuchni tak sobie radzę :/)
Świetny przepis!!!! Zrobię jeszcze nie raz!!
Zrobiłam wg Pani przepisu. Pycha. To był “mój pierwszy raz”. Na pewno częściej będę robić żołądki. Polecam innym.
Cieszę się, pozdrowionka:)
Wczoraj zaszalałem, kupiłem żołądków “kurzęcych” całe kilo, a dziś szukałem przepisu… znalazłem, zaraz będę “płodził” zobaczymy co wyjdzie. Pozdrawiam
Żołądki pyszne. A tak dodatkowo dostrzegłem Pani zdjęcie.
Panie jest bardzo ładna.
Pozdrawiam.
Pyszne. Z przyzwoitości zostawiłam trochę chłopakowi. Gdyby nie to, to sama bym wszystko zjadła. Gulasz zrobiłam z żołądków indyczych, porządnie oczyszczonych i pozbawionych błonek. Dusił się około 1.5 godziny. Dorzuciłam jeszcze – oprócz marchewki – czerwoną świeżą paprykę. Zjadłam z kaszą 🙂
i ja pożeram je kompulsywnie…:)
Jutro będę robić z makaronem pelnoziarnistym
Powiem tak, kiedyś babcia może takie rzeczy robiła, a teraz ja wracam do żołądków. Te są przepychota. Dziś robię po raz kolejny, 😉
Gulasz rewelacja!juz zawsze będę korzystała z tego przepisu.
Niebo w ustach. Moja córka żołądków nie lubi ale od dziś zmieniła zdanie ?? dziękuję za przepis
Bardzo się cieszę! Pozdrawiam:)
”Dodać zasmażkę do mięsa, wymieszać, spróbować czy danie jest wystarczająco słone i ostre”.
Zasmażkę trzeba dodać do całego gulaszu czy do porcji mięsa, nałożonej na talerz?
”Dodać zasmażkę do mięsa, wymieszać, spróbować czy danie jest wystarczająco słone i ostre”.
Zasmażkę należy dodać do całego gulaszu czy do porcji mięsa, która ma być zjedzona?