Gulasz z żołądków

Kiedyś bardzo nie lubiłam wszystkich tzw. podrobów. Zwłaszcza wątróbki. Dziś za nią przepadam, gulasz z żołądków też mi smakuje. Dorosłam – znaczy się:)
Na gulasz kupuję żołądki z indyka. Nie mają zbyt wiele kalorii i podobno są zdrowsze niż kurze.
“Podobnie jak mięso z królika indyk nie alergizuje, dlatego to właśnie mięso indycze warto wprowadzać do diety małych dzieci. Zarówno mięso z indyka jak i kurczaka ma podobną zawartość białka i kaloryczność. Niestety kurczak hodowany na mięso żyje tylko 6 tygodni, żeby urósł w tak szybkim czasie potrzebuje więc wielu sztucznych wspomagaczy. Indyk rośnie za to 24 tygodnie i hodowany jest w lepszych warunkach. Ptaki te nie mogą żyć w ciasnych klatkach jak kurczaki, dostają tez mniej hormonów (…)” -piszo na portalu kobieta.pl:)

Zatem kupuję żołądki z indyka. Myję je dobrze, wycinam żyłki i zgrubienia, obsmażam z cebulką i długo duszę, aż będą bardzo miękkie. Właściciele szybkowarów mogą skrócić czas przygotowania mięsa o połowę. Nie mam. Rozważam zakup. Póki co – duszę tradycyjnie. Bardzo smaczny obiad.

Gulasz z żołądków

 

Gulasz z żołądków

gulasz z żołądków składniki  (na ok. 3-4 porcje) : 

–  800g żołądków drobiowych
– duża cebula
– mała marchewka
– 2 łyżeczki słodkiej papryki
– duża szczypta ostrej papryki
– duża szczypta pieprzu
– liść laurowy
– 3-4 kulki ziela angielskiego
– 3-4 kulki czarnego pieprzu
– łyżeczka majeranku
– sól do smaku (u mnie zwykle ok. łyżeczki)
– dwie łyżeczki mąki
– łyżka, dwie oleju lub smalcu
– koperek lub natka pietruszki

Żołądki dobrze umyć, wyciąć ewentualne zgrubienia czy żyłki.
Pokroić w paski ok. 0,5 cm, cebulę w drobną kostkę.
W dużym rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać połowę tłuszczu i wrzucić słodką i ostrą paprykę.
Smażyć chwilę mieszając, by przyprawy uwolniły aromat.
Dodać cebulę, smażyć do lekkiego zezłocenia.
Wrzucić mięso, zalać całość szklanką wody, dodać pozostałe przyprawy i dusić pod przykryciem na małym ogniu, do miękkości (zwykle ok. godziny, półtorej).
Pod koniec duszenia dodać małą marchewkę pokrojoną w cienkie plastry, zaczekać aż będzie miękka.
W trakcie duszenia należy uzupełniać ilość wody.
Na osobnej patelni rozgrzać pozostały tłuszcz i kiedy będzie gorący- dodać mąkę i smażyć do jej zbrązowienia.
Dodać zasmażkę do mięsa, wymieszać, spróbować czy danie jest wystarczająco słone i ostre.
Całość posypać posiekaną natką pietruszki lub koperku.

Gulasz z żołądków

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. agnieszka
    3 września, 2014, 8:45 am

    Ja nie przepadam, ale u mnie w domu uwielbiają ;))

  2. Agata
    12 stycznia, 2015, 7:27 pm

    Bardzo cieszy moda na podroby, bo "piąta ćwiartka" jest bardzo smaczna, a jeśli chodzi o drobiowe podroby, to nie tylko indyk jest godny polecenia, ale i gęś oraz kaczka.

    PS Pięknie Ci wyszły zdjęcia gulaszu – to sztuka apetycznie ukazać tego typu danie 🙂

  3. Anonimowy
    25 marca, 2015, 3:34 pm

    Tysiąc przepisów w necie, ten jeden tutaj spełnia gulaszowe wymogi (najpierw papryka i cebula – papryka da specyficzny smak, cebula się rozpłynie) więc z niego skorzystam 😉
    Pozdrav

  4. Anonimowy
    7 maja, 2015, 12:44 pm

    Przepis super, prawdziwe "niebo w gębie,,.Wlasnie zrobilam i jestem zachwycona. Wejdzie na stale do mojego menu dla rodzinki. Bardzo dziekuje i pozdrawiam.

    1. opalanka
      7 maja, 2015, 1:12 pm

      ciesze się, pozdrawiam również:)

    2. Anonimowy
      9 listopada, 2016, 1:38 am

      Problem w tym, że w/w fotka nie może przedstawiać gulaszu o którym mówisz

  5. Anonimowy
    29 lipca, 2015, 2:41 pm

    Uwielbiam żołądki drobiowe. I przyznam że często je robię korzystając z różnych przepisów. Dziś wypadło na Twój i przyznam ,że podbił moje kubki smakowe 🙂 podsmażenie papryk następnie cebulki i żołądków, był genialny.
    Powodzenia w dalszych inspiracjach kuchennych .Wszystkiego dobrego i smacznego życzę 🙂

    1. opalanka
      29 lipca, 2015, 6:50 pm

      Dziękuję i pozdrawiam 🙂

  6. Anonimowy
    2 października, 2015, 12:02 pm

    Prawdziwe niebo na talerzu. Ja dodalam jeszcze popryczki ostre pod koniec tuszenia 🙂 bardzo smaczne 🙂

  7. Anonimowy
    29 października, 2015, 9:56 am

    Zrobiłam wczoraj na obiad i myślałam,że będzie na dzisiaj – dzisiaj muszę wymyślać coś innego bo nic nie zostało;)
    nic dodać , nic ująć 🙂

  8. taka o w sam raz
    11 listopada, 2015, 10:52 am

    Czy sól tez dawać na początku?

  9. Anonimowy
    30 grudnia, 2015, 11:17 am

    Zastanawiam się czy można zabielić ten gulasz i podawać z kaszą? Jak myślicie będzie dobre? 🙂

    1. opalanka
      30 grudnia, 2015, 4:09 pm

      Będzie:)

    2. Anonimowy
      20 stycznia, 2016, 11:52 am

      Nawet lepiej niż dobre 🙂 wyszło super. Uwielbiam przepisy z Twojego bloga są naprawdę świetne 🙂

    3. Anonimowy
      1 października, 2016, 10:13 am

      ale dodaj 1-2 łyżki tłustej śmietany 30-36%, a przed gotowaniem sparz żołądki i odetnij te białe twarde części z zewnętrznej części żołądka, które widać na obrazku.

    4. opalanka
      1 października, 2016, 1:02 pm

      Uwielbiam te białe części:)

  10. Anonimowy
    8 czerwca, 2016, 4:15 pm

    ja tylko zwrócę uwagę iż w składnikach jest koperek, a w przepisie już podałaś szczypiorek.. niby nic ale dostrzegłem 🙂 Co do smaku jeszcze nie wiem ponieważ gotuje się dopiero 15 minut. pozdrawiam

    1. opalanka
      8 czerwca, 2016, 8:16 pm

      A na pierwszy rzut nie napisałam czego 80 dag. Niby oczywiste:)
      pozdrawiam;)

  11. Agnese
    2 listopada, 2016, 12:03 pm

    Bardzo dobry przepis. Odkąd go znalazłam gotuję często i muszę przyznac że Rzymie uwielbiają !!!! Dziękuje bardzo.

  12. Unknown
    6 listopada, 2016, 8:01 am

    Uwielbiam ten przepis :* moglibyśmy z mężem jeść codziennie 🙂 Bardzo dziękuję!!!!!

  13. Anonimowy
    2 lutego, 2017, 1:48 pm

    Przepyszny wyszedł ten gulasz, a przyznać muszę, że za żołądkami nie przepadam. Pzrygotowałam go dla męża, a sama zjadłam z dokładką 🙂 Dziękuję i pozdrawiam

  14. Anonimowy
    5 marca, 2017, 3:38 pm

    Dziś moja rodzinka własnie zajadala się nim. Wyszedł naprawde Bardzo smaczny.
    Troszkę wzbogaciłam Pani wersję i dodatkowo dodałam paprykę surową, oraz czerwoną fasolę z puszki.
    Muszę przyznać, że smak był wyśmienity.
    Dziękuję za przepis. 🙂

    1. opalanka
      5 marca, 2017, 8:51 pm

      Bardzo się cieszę:)

  15. Anonimowy
    12 września, 2017, 3:29 pm

    żołądki w każdej postaci uwielbiam ale ten przepis mmmmmm mistrzostwo. pyszne rewelacja robiłam zawsze podobnie tylko bez papryki super pomysl zupełnie zmienia smak potrawy. no i ten kolor rewelacja oczami można jeść. dziękuję.

    1. opalanka
      13 września, 2017, 4:09 pm

      Baaardzo się cieszę:)

  16. Unknown
    19 września, 2017, 6:00 pm

    Zrobiłam i ja 🙂 I super 🙂 Wyszło pysznie, pomimo wielu obaw (bo w kuchni tak sobie radzę :/)
    Świetny przepis!!!! Zrobię jeszcze nie raz!!

  17. Małgosia
    3 marca, 2018, 3:04 pm

    Zrobiłam wg Pani przepisu. Pycha. To był “mój pierwszy raz”. Na pewno częściej będę robić żołądki. Polecam innym.

    1. Beata Królikiewicz
      3 marca, 2018, 4:54 pm

      Cieszę się, pozdrowionka:)

  18. Józek
    1 lipca, 2018, 7:32 am

    Wczoraj zaszalałem, kupiłem żołądków “kurzęcych” całe kilo, a dziś szukałem przepisu… znalazłem, zaraz będę “płodził” zobaczymy co wyjdzie. Pozdrawiam

  19. Jacek
    2 grudnia, 2018, 10:56 pm

    Żołądki pyszne. A tak dodatkowo dostrzegłem Pani zdjęcie.
    Panie jest bardzo ładna.
    Pozdrawiam.

  20. Anita
    22 listopada, 2019, 3:44 pm

    Pyszne. Z przyzwoitości zostawiłam trochę chłopakowi. Gdyby nie to, to sama bym wszystko zjadła. Gulasz zrobiłam z żołądków indyczych, porządnie oczyszczonych i pozbawionych błonek. Dusił się około 1.5 godziny. Dorzuciłam jeszcze – oprócz marchewki – czerwoną świeżą paprykę. Zjadłam z kaszą 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      23 listopada, 2019, 11:44 am

      i ja pożeram je kompulsywnie…:)

  21. Magdalena
    1 czerwca, 2020, 4:30 pm

    Jutro będę robić z makaronem pelnoziarnistym

  22. Justyna
    24 września, 2020, 9:54 am

    Powiem tak, kiedyś babcia może takie rzeczy robiła, a teraz ja wracam do żołądków. Te są przepychota. Dziś robię po raz kolejny, 😉

  23. Agnieszka
    18 marca, 2021, 8:11 am

    Gulasz rewelacja!juz zawsze będę korzystała z tego przepisu.

  24. Betis
    30 czerwca, 2021, 1:33 pm

    Niebo w ustach. Moja córka żołądków nie lubi ale od dziś zmieniła zdanie ?? dziękuję za przepis

    1. Beata Królikiewicz
      30 czerwca, 2021, 3:35 pm

      Bardzo się cieszę! Pozdrawiam:)

  25. Maciej
    22 marca, 2024, 9:02 am

    ”Dodać zasmażkę do mięsa, wymieszać, spróbować czy danie jest wystarczająco słone i ostre”.

    Zasmażkę trzeba dodać do całego gulaszu czy do porcji mięsa, nałożonej na talerz?

  26. Maciej
    22 marca, 2024, 9:06 am

    ”Dodać zasmażkę do mięsa, wymieszać, spróbować czy danie jest wystarczająco słone i ostre”.

    Zasmażkę należy dodać do całego gulaszu czy do porcji mięsa, która ma być zjedzona?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie