Papryka faszerowana

Na warzywnych straganach, papryki są najbardziej intensywnie kolorystycznie ze wszystkich warzyw. Pięknie pachną i cudnie wyglądają na półmisku. Po odcięciu czapeczek i wydłubaniu wewnętrznej części z ziarnami, można napakować je wszystkim, co nam fantazja podszepnie. Te na zdjęciach, mają mięsno-ryżowy, tradycyjny farsz, z niewielką ilością podsmażonych pieczarek, cebuli i kukurydzy. Podobno papryki są rozdzielnopłciowe, te z potrójnym podziałem na dole owocu to chłopcy, a te z poczwórnym – dziewczynki. W dodatku mała plamka – kropka na spodzie oznacza, że owoc będzie miał  mało pestek w środku, duża plamka – dużo pestek. Żeńskie papryki są słodsze na surowo, męskie lepsze do pieczenia czy gotowania.

Papryka faszerowana

 

Papryka faszerowana

papryka faszerowana składniki: 

– 6 niezbyt dużych papryk (najlepiej wybierać z równym spodem, takie, które ładnie stoją, na kuchennym blacie)
– pół kg mielonego mięsa ( u mnie wołowo-wieprzowe)
– 200 g ugotowanego na pół miękko ryżu
– duża cebula
– kilka pieczarek
– dwa, trzy ząbki czosnku
– pół puszki kukurydzy
– ew. łyżeczka koncentratu pomidorowego
– dwie łyżki startego, żółtego, twardego sera lub parmezanu (niekoniecznie)
– dwie łyżki posiekanej pietruszki
– sól (u mnie duża łyżeczka)
– pieprz (ok. 1/3 łyżeczki)
– duża łyżeczka majeranku
– spora szczypta chilli
– łyżeczka oregano
– szczypta cukru

– szklanka bulionu lub osolonej wody

Papryki umyć, odkroić wierzch, usunąć gniazda z nasionami ze środka. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć do lekkiego zrumienienia na niewielkiej ilości oleju, pod koniec dodać rozgniecione ząbki czosnku, a po minucie pokrojone pieczarki. Krótko podsmażyć wszystko razem. Zawartość patelni przełożyć do mielonego mięsa razem z ryżem, kukurydzą, pietruszką i przyprawami. Piekarnik ustawić na 200 st. Przygotowany farsz nałożyć do wydrążonych papryk, przykryć odkrojonymi „czapeczkami”, przełożyć do żaroodpornego naczynia lub brytfanki, podlać bulionem lub wodą i piec nakryte lekko folią aluminiową (bez szczelnego zawijania), ok.40 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut, by wierzch się nieco przyrumienił.

Papryka faszerowana

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 



  1. Aguś kulinarnie
    16 sierpnia, 2014, 8:25 am

    Palce lizać,takie to pyszne być musi:)

  2. mopswkuchni
    16 sierpnia, 2014, 12:18 pm

    Wygląda wspaniale. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 🙂

  3. Świat Smaku
    16 sierpnia, 2014, 10:19 pm

    papryka + mięso mielone + pieczarki + kukurydza = świetne 🙂 coś czuję, że zasmakuję w tej potrawie 🙂

  4. Marzena Szkodzińska
    17 sierpnia, 2014, 4:49 pm

    Uwielbiam faszerowane warzywa. Twoja papryka pysznie się prezentuje. Pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂

  5. Marzena
    18 sierpnia, 2014, 10:31 am

    Też się przymierzam do faszerowania papryki:-)

  6. Małgosia napiecyku
    18 sierpnia, 2014, 2:58 pm

    U mnie również papryka, widać sezon w pełni, śliczne zdjęcia 🙂

  7. ugotujmyto.pl
    25 sierpnia, 2014, 6:02 pm

    Pysznie wygląda!!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)