Papryka faszerowana

Na warzywnych straganach, papryki są najbardziej intensywnie kolorystycznie ze wszystkich warzyw. Pięknie pachną i cudnie wyglądają na półmisku. Po odcięciu czapeczek i wydłubaniu wewnętrznej części z ziarnami, można napakować je wszystkim, co nam fantazja podszepnie. Te na zdjęciach, mają mięsno-ryżowy, tradycyjny farsz, z niewielką ilością podsmażonych pieczarek, cebuli i kukurydzy. Podobno papryki są rozdzielnopłciowe, te z potrójnym podziałem na dole owocu to chłopcy, a te z poczwórnym – dziewczynki. W dodatku mała plamka – kropka na spodzie oznacza, że owoc będzie miał  mało pestek w środku, duża plamka – dużo pestek. Żeńskie papryki są słodsze na surowo, męskie lepsze do pieczenia czy gotowania.

Papryka faszerowana

 

Papryka faszerowana

papryka faszerowana składniki: 

– 6 niezbyt dużych papryk (najlepiej wybierać z równym spodem, takie, które ładnie stoją, na kuchennym blacie)
– pół kg mielonego mięsa ( u mnie wołowo-wieprzowe)
– 200 g ugotowanego na pół miękko ryżu
– duża cebula
– kilka pieczarek
– dwa, trzy ząbki czosnku
– pół puszki kukurydzy
– ew. łyżeczka koncentratu pomidorowego
– dwie łyżki startego, żółtego, twardego sera lub parmezanu (niekoniecznie)
– dwie łyżki posiekanej pietruszki
– sól (u mnie duża łyżeczka)
– pieprz (ok. 1/3 łyżeczki)
– duża łyżeczka majeranku
– spora szczypta chilli
– łyżeczka oregano
– szczypta cukru

– szklanka bulionu lub osolonej wody

Papryki umyć, odkroić wierzch, usunąć gniazda z nasionami ze środka. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć do lekkiego zrumienienia na niewielkiej ilości oleju, pod koniec dodać rozgniecione ząbki czosnku, a po minucie pokrojone pieczarki. Krótko podsmażyć wszystko razem. Zawartość patelni przełożyć do mielonego mięsa razem z ryżem, kukurydzą, pietruszką i przyprawami. Piekarnik ustawić na 200 st. Przygotowany farsz nałożyć do wydrążonych papryk, przykryć odkrojonymi „czapeczkami”, przełożyć do żaroodpornego naczynia lub brytfanki, podlać bulionem lub wodą i piec nakryte lekko folią aluminiową (bez szczelnego zawijania), ok.40 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut, by wierzch się nieco przyrumienił.

Papryka faszerowana

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 



  1. Aguś kulinarnie
    16 sierpnia, 2014, 8:25 am

    Palce lizać,takie to pyszne być musi:)

  2. mopswkuchni
    16 sierpnia, 2014, 12:18 pm

    Wygląda wspaniale. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 🙂

  3. Świat Smaku
    16 sierpnia, 2014, 10:19 pm

    papryka + mięso mielone + pieczarki + kukurydza = świetne 🙂 coś czuję, że zasmakuję w tej potrawie 🙂

  4. Marzena Szkodzińska
    17 sierpnia, 2014, 4:49 pm

    Uwielbiam faszerowane warzywa. Twoja papryka pysznie się prezentuje. Pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂

  5. Marzena
    18 sierpnia, 2014, 10:31 am

    Też się przymierzam do faszerowania papryki:-)

  6. Małgosia napiecyku
    18 sierpnia, 2014, 2:58 pm

    U mnie również papryka, widać sezon w pełni, śliczne zdjęcia 🙂

  7. ugotujmyto.pl
    25 sierpnia, 2014, 6:02 pm

    Pysznie wygląda!!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)