Kurczak pieczony w jogurcie i pomidorach

Kurczak pieczony kojarzy mi się z niedzielnymi obiadami u moich rodziców. Dzielenie i rozdawanie poszczególnych części było ważniejsze niż samo jedzenie, kłótnie o nóżkę i przypieczoną skórkę to był niedzielny rytuał. Teraz można kupić kurczaka na części i po frajdzie:). Polecam do tego dania udka. Mają nieco tłuszczu i nie wysychają zbytnio, odchudzający się mogą oddać skórkę współbiesiadnikowi i po kłopocie. Danie łatwe, niekłopotliwe i bardzo smaczne.

P.S. Uwaga, w sklepach kupuje się teraz mięso różnej jakości. Jeżeli widzicie, że z kury w trakcie pieczenia wypływa dużo wody, należy zdjąć pokrywkę. Gdyby mięso mocno się rumieniło, trzeba przykryć je luźno płatem folii aluminiowej.

Kurczak pieczony

składniki: 

– 4 udka lub dowolne części kurczaka
– 400 ml gęstego jogurtu naturalnego ( możliwie bez żelatyny i innych „ulepszaczy”)
– sól (ok. łyżeczki)
– 1/5 łyżeczki pieprzu
– szczypta chilli (lub dwie czy trzy jeśli lubimy ostre potrawy)
– pół łyżeczki oregano
– 2 łyżeczki curry (może być też mieszanka tikka masala lub tandori )
– 1/4 łyżeczki cukru
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 2-3 pomidory
– świeże listki bazylii

Jogurt wymieszać z przyprawami (bez bazylii), zalać marynatą kurczaka i odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę, najlepiej na cała noc. Razem z marynatą przełożyć do żaroodpornego naczynia, ułożyć na nim pomidory pokrojone w ćwiartki i wstawić pod lużnym przykryciem (może być folia aluminiowa) do piekarnika, ustawiając temperaturę 180 st. Piec ok. 30 minut, po tym czasie zdjąć przykrycie i trzymać we włączonym piekarniku jeszcze 15 minut. Całość posypać posiekanymi listkami bazylii.

Kurczak pieczony

Mówię Wam- niebo na talerzu 🙂



  1. babka z rodzynkiem
    11 sierpnia, 2014, 2:44 pm

    Bardzo apetyczne danie.

  2. Ula
    11 sierpnia, 2014, 4:14 pm

    Ogromnie się cieszę, że trafiłam na Pani blog;-)
    A dzięki tej apetycznej propozycji jutro będę miała pyszny obiad;-)))

  3. Angie
    11 sierpnia, 2014, 4:36 pm

    Kurczaka to ja zjem w każdej postaci, w takiej bardzo chętnie; )

  4. skoraq cooks
    11 sierpnia, 2014, 8:51 pm

    Podoba mi się ten pomysł na kurczaka 🙂

  5. Aguś kulinarnie
    12 sierpnia, 2014, 8:35 am

    Smaczny obiad,trzeba będzie wypróbować:)

  6. Marzena
    12 sierpnia, 2014, 11:56 am

    Pachnie na odległość:-)

  7. Ciążowe Zachcianki
    12 sierpnia, 2014, 2:25 pm

    Lubię takie zestawienia. Miła odmiana od tradycyjnie przygotowywanego kurczaka. Chętnie spróbuję:)

  8. Anonimowy
    8 lutego, 2015, 1:27 pm

    wszystko byłoby super, tylko z kurczaka wypłynęła masa wody i trzeba było ją odlać i piec dłużej, wręcz odparować. Niestety takie mamy teraz kurczaki… Czy jest na to rada, aby pozbyć się wody z kurczaka? ale przepis naprawdę fajny

    1. opalanka
      8 lutego, 2015, 4:41 pm

      Można opanierować go w soli i zostawić w lodówce na noc, rano zebraną wodę wylać. Można tez moczyć przez 24 godziny w solance. Powinno pomóc.

  9. Anonimowy
    10 listopada, 2015, 6:47 pm

    moje danie też pływa całe w wodzie 🙁 i jogurt niestety się zważył 🙁

  10. opalanka
    11 listopada, 2015, 10:36 am

    Zrobiłam małą korektę do przepisu, mięso bywa teraz jakości…różnej:)

  11. paula
    26 marca, 2017, 12:06 am

    Niestety mi się również nie udało 🙁
    Trochę dłużej trzymałam mięso w piekarniku jednak i tak nie pomogło…
    Kurczak pływał w wodzie a jogurt się zważył..

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)