Kurczak pieczony w jogurcie i pomidorach

Kurczak pieczony kojarzy mi się z niedzielnymi obiadami u moich rodziców. Dzielenie i rozdawanie poszczególnych części było ważniejsze niż samo jedzenie, kłótnie o nóżkę i przypieczoną skórkę to był niedzielny rytuał. Teraz można kupić kurczaka na części i po frajdzie:). Polecam do tego dania udka. Mają nieco tłuszczu i nie wysychają zbytnio, odchudzający się mogą oddać skórkę współbiesiadnikowi i po kłopocie. Danie łatwe, niekłopotliwe i bardzo smaczne.

P.S. Uwaga, w sklepach kupuje się teraz mięso różnej jakości. Jeżeli widzicie, że z kury w trakcie pieczenia wypływa dużo wody, należy zdjąć pokrywkę. Gdyby mięso mocno się rumieniło, trzeba przykryć je luźno płatem folii aluminiowej.

Kurczak pieczony

składniki: 

– 4 udka lub dowolne części kurczaka
– 400 ml gęstego jogurtu naturalnego ( możliwie bez żelatyny i innych „ulepszaczy”)
– sól (ok. łyżeczki)
– 1/5 łyżeczki pieprzu
– szczypta chilli (lub dwie czy trzy jeśli lubimy ostre potrawy)
– pół łyżeczki oregano
– 2 łyżeczki curry (może być też mieszanka tikka masala lub tandori )
– 1/4 łyżeczki cukru
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 2-3 pomidory
– świeże listki bazylii

Jogurt wymieszać z przyprawami (bez bazylii), zalać marynatą kurczaka i odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę, najlepiej na cała noc. Razem z marynatą przełożyć do żaroodpornego naczynia, ułożyć na nim pomidory pokrojone w ćwiartki i wstawić pod lużnym przykryciem (może być folia aluminiowa) do piekarnika, ustawiając temperaturę 180 st. Piec ok. 30 minut, po tym czasie zdjąć przykrycie i trzymać we włączonym piekarniku jeszcze 15 minut. Całość posypać posiekanymi listkami bazylii.

Kurczak pieczony

Mówię Wam- niebo na talerzu 🙂



  1. babka z rodzynkiem
    11 sierpnia, 2014, 2:44 pm

    Bardzo apetyczne danie.

  2. Ula
    11 sierpnia, 2014, 4:14 pm

    Ogromnie się cieszę, że trafiłam na Pani blog;-)
    A dzięki tej apetycznej propozycji jutro będę miała pyszny obiad;-)))

  3. Angie
    11 sierpnia, 2014, 4:36 pm

    Kurczaka to ja zjem w każdej postaci, w takiej bardzo chętnie; )

  4. skoraq cooks
    11 sierpnia, 2014, 8:51 pm

    Podoba mi się ten pomysł na kurczaka 🙂

  5. Aguś kulinarnie
    12 sierpnia, 2014, 8:35 am

    Smaczny obiad,trzeba będzie wypróbować:)

  6. Marzena
    12 sierpnia, 2014, 11:56 am

    Pachnie na odległość:-)

  7. Ciążowe Zachcianki
    12 sierpnia, 2014, 2:25 pm

    Lubię takie zestawienia. Miła odmiana od tradycyjnie przygotowywanego kurczaka. Chętnie spróbuję:)

  8. Anonimowy
    8 lutego, 2015, 1:27 pm

    wszystko byłoby super, tylko z kurczaka wypłynęła masa wody i trzeba było ją odlać i piec dłużej, wręcz odparować. Niestety takie mamy teraz kurczaki… Czy jest na to rada, aby pozbyć się wody z kurczaka? ale przepis naprawdę fajny

    1. opalanka
      8 lutego, 2015, 4:41 pm

      Można opanierować go w soli i zostawić w lodówce na noc, rano zebraną wodę wylać. Można tez moczyć przez 24 godziny w solance. Powinno pomóc.

  9. Anonimowy
    10 listopada, 2015, 6:47 pm

    moje danie też pływa całe w wodzie 🙁 i jogurt niestety się zważył 🙁

  10. opalanka
    11 listopada, 2015, 10:36 am

    Zrobiłam małą korektę do przepisu, mięso bywa teraz jakości…różnej:)

  11. paula
    26 marca, 2017, 12:06 am

    Niestety mi się również nie udało 🙁
    Trochę dłużej trzymałam mięso w piekarniku jednak i tak nie pomogło…
    Kurczak pływał w wodzie a jogurt się zważył..

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)