Zupa z kurek
Zupa z kurek, aromatyczne, pyszna, trzeba korzystać póki sezon.
Aby wydobyć to co najlepsze z kurek, trzeba je podsmażyć na niewielkiej ilości masła. A przedtem bardzo dobrze wypłukać kilka razy w zimnej wodzie, uważnie oglądając grzyby z każdej strony, bo nie ma nic gorszego, niż chrzęszczący w zębach piasek. Zupa jest delikatna i aromatyczna, smaczna bardzo, w sezonie i poza nim – robię. Jeśli macie taką możliwość, ugotujcie wywar z warzyw poprzedniego dnia i odstawcie pozostawiając w nim jarzyny, by stał się jeszcze bardziej esencjonalny, jeśli nie, trudno i tak będzie pysznie.
Zupa z kurek – składniki ( na 2 l zupy):
– 3 – 4 marchewki
– 3 pietruszki
– pół selera
– pół pora
– kilka gałązek pietruszki w całości
– 4-6 ziemniaków pokrojonych w kostkę
– ok. 20 dkg lub więcej kurek
– 2 cebule
– łyżka masła ( najlepiej klarowanego ale niekoniecznie)
– 100 ml śmietany 18%
– łyżeczka mąki
Zupa z kurek- przepis
Warzywa zalać zimną wodą, posolić, przykryć pokrywką, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować aż będą bardzo miękkie. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować 10-15 minut również do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę w drobną kostkę, większe grzyby na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać masło,wrzucić cebulę, posypać odrobiną soli i cukru i smażyć mieszając aż będzie szklista. Dodać grzyby i smażyć wszystko razem jeszcze 3-4 minuty. Z wywaru wyjąć warzywa, dodać kurki z cebulą, zagotować razem przez dwie, trzy minuty. Śmietanę rozmieszać z mąką i kilkoma łyżkami zupy, wlać do garnka. Spróbować, ewentualnie dodać odpowiednią ilość soli i pieprzu do smaku. Zupę posypać posiekanym koperkiem lub pietruszką.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Przepraszam za zniknięcie komentarzy, musiałam wstawić posta jeszcze raz, bo szablon blogspota wariuje. Błąd nie zniknął i tak:(
Wygląda apetycznie. Muszę koniecznie spróbować!
wypróbowałam przepis zupka pyszna 🙂
Polecam. Dziś zrobiłam z kurek norweskich. Mąż zjadł 2 miseczki (a ponoć nie lubi grzybów). PYCHA!!