Zupa z kurek

Zupa z kurek, aromatyczne, pyszna, trzeba korzystać póki sezon.

Aby wydobyć to co najlepsze z kurek, trzeba je podsmażyć na niewielkiej ilości masła. A przedtem bardzo dobrze wypłukać kilka razy w zimnej wodzie, uważnie oglądając grzyby z każdej strony, bo nie ma nic gorszego, niż chrzęszczący w zębach piasek. Zupa jest delikatna i aromatyczna, smaczna bardzo, w sezonie i poza nim – robię. Jeśli macie taką możliwość, ugotujcie wywar z warzyw poprzedniego dnia i odstawcie pozostawiając w nim jarzyny, by stał się jeszcze bardziej esencjonalny, jeśli nie, trudno i tak będzie pysznie.

Zupa z kurek

 

Zupa z kurek

Zupa z kurek – składniki ( na 2 l zupy):

– 3 – 4 marchewki
– 3 pietruszki
– pół selera
– pół pora
– kilka gałązek pietruszki w całości
– 4-6 ziemniaków pokrojonych w kostkę
– ok. 20 dkg lub więcej kurek
– 2 cebule
– łyżka masła ( najlepiej klarowanego ale niekoniecznie)
– 100 ml śmietany 18%
– łyżeczka mąki

Zupa z kurek- przepis

Warzywa zalać zimną wodą, posolić, przykryć pokrywką, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować aż będą bardzo miękkie. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować 10-15 minut również do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę w drobną kostkę, większe grzyby na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać masło,wrzucić cebulę, posypać odrobiną soli i cukru i smażyć mieszając aż będzie szklista. Dodać grzyby i smażyć wszystko razem jeszcze 3-4 minuty. Z wywaru wyjąć warzywa, dodać kurki z cebulą, zagotować razem przez dwie, trzy minuty. Śmietanę rozmieszać z mąką i kilkoma łyżkami zupy, wlać do garnka. Spróbować, ewentualnie dodać odpowiednią ilość soli i pieprzu do smaku. Zupę posypać posiekanym koperkiem lub pietruszką.

Zupa z kurek

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. opalanka
    3 lipca, 2014, 7:19 pm

    Przepraszam za zniknięcie komentarzy, musiałam wstawić posta jeszcze raz, bo szablon blogspota wariuje. Błąd nie zniknął i tak:(

  2. sprawdzamyprzepisy
    5 lipca, 2014, 12:11 pm

    Wygląda apetycznie. Muszę koniecznie spróbować!

  3. Anonimowy
    30 sierpnia, 2015, 10:40 am

    wypróbowałam przepis zupka pyszna 🙂

  4. Anonimowy
    12 sierpnia, 2017, 3:22 pm

    Polecam. Dziś zrobiłam z kurek norweskich. Mąż zjadł 2 miseczki (a ponoć nie lubi grzybów). PYCHA!!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)