Zupa z kurek

Zupa z kurek, aromatyczne, pyszna, trzeba korzystać póki sezon.

Aby wydobyć to co najlepsze z kurek, trzeba je podsmażyć na niewielkiej ilości masła. A przedtem bardzo dobrze wypłukać kilka razy w zimnej wodzie, uważnie oglądając grzyby z każdej strony, bo nie ma nic gorszego, niż chrzęszczący w zębach piasek. Zupa jest delikatna i aromatyczna, smaczna bardzo, w sezonie i poza nim – robię. Jeśli macie taką możliwość, ugotujcie wywar z warzyw poprzedniego dnia i odstawcie pozostawiając w nim jarzyny, by stał się jeszcze bardziej esencjonalny, jeśli nie, trudno i tak będzie pysznie.

Zupa z kurek

 

Zupa z kurek

Zupa z kurek – składniki ( na 2 l zupy):

– 3 – 4 marchewki
– 3 pietruszki
– pół selera
– pół pora
– kilka gałązek pietruszki w całości
– 4-6 ziemniaków pokrojonych w kostkę
– ok. 20 dkg lub więcej kurek
– 2 cebule
– łyżka masła ( najlepiej klarowanego ale niekoniecznie)
– 100 ml śmietany 18%
– łyżeczka mąki

Zupa z kurek- przepis

Warzywa zalać zimną wodą, posolić, przykryć pokrywką, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować aż będą bardzo miękkie. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować 10-15 minut również do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę w drobną kostkę, większe grzyby na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać masło,wrzucić cebulę, posypać odrobiną soli i cukru i smażyć mieszając aż będzie szklista. Dodać grzyby i smażyć wszystko razem jeszcze 3-4 minuty. Z wywaru wyjąć warzywa, dodać kurki z cebulą, zagotować razem przez dwie, trzy minuty. Śmietanę rozmieszać z mąką i kilkoma łyżkami zupy, wlać do garnka. Spróbować, ewentualnie dodać odpowiednią ilość soli i pieprzu do smaku. Zupę posypać posiekanym koperkiem lub pietruszką.

Zupa z kurek

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. opalanka
    3 lipca, 2014, 7:19 pm

    Przepraszam za zniknięcie komentarzy, musiałam wstawić posta jeszcze raz, bo szablon blogspota wariuje. Błąd nie zniknął i tak:(

  2. sprawdzamyprzepisy
    5 lipca, 2014, 12:11 pm

    Wygląda apetycznie. Muszę koniecznie spróbować!

  3. Anonimowy
    30 sierpnia, 2015, 10:40 am

    wypróbowałam przepis zupka pyszna 🙂

  4. Anonimowy
    12 sierpnia, 2017, 3:22 pm

    Polecam. Dziś zrobiłam z kurek norweskich. Mąż zjadł 2 miseczki (a ponoć nie lubi grzybów). PYCHA!!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)