Surówka z kalafiora i papryki
Surówka z kalafiora i papryki , chrupiąca, bardzo smaczna , zdrowa, w sam raz do wszystkich pieczonych, duszonych i smażonych mięs.
Kalafiora w sałatce spróbowałam sześć lat temu. Wcześniej wydawało mi się, że to warzywo na surowo jest przynajmniej tak niejadalny jak surowe ziemniaki. A tu nic bardziej mylnego. Wystarczy dość drobno posiekać mu różyczki, dodać nieco przypraw dla wyrazistości. Sałatka z przepisu Dagmary – surówka z kalafiora i papryki zniknęła ze stołu w mgnieniu oka.
Surówka z kalafiora i papryki- składniki:
– mały kalafior lub pół dużego
– duża, czerwona papryka
– dwa kiszone lub konserwowe ogórki
– dwie, trzy łyżki kukurydzy
– dwie duże łyżki siekanej pietruszki
– sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
– dwie łyżki majonezu wymieszane z dwiema łyżkami jogurtu
– dwa duże ząbki czosnku
Surówka z kalafiora i papryki- przepis
Odciąć różyczki kalafiora, podzielić lub pociąć na małe kawałki, mniej więcej wielkości zielonego groszku. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z jogurtem, przyprawami i przeciśniętymi przez praskę lub bardzo drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Wymieszać w misce wszystkie składniki.
p.s. niebieskie, jadalne kwiatki na zdjęciu to hyzop. Dagmara też dodaje je do sałatki. O hyzopie same dobre rzeczy można przeczytać tu.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Jakie urocze naczynka! Taka sałatka z pewnością by mi posmakowała;)
haha.. ja właśnie próbuje u siebie pokonać to przeświadczenie, że surowy to niejadalny.. 😀
wygląda super!
Naczynka piękne:) a sałatka super,choć przyznaję,że surowy kalafior jakoś mnie narazie nie przekonuje,pewnie gdybym ją robiła,to lekko podgotuję:)
Uwielbiam surowego kalafiora a jeszcze bardziej tę sałatkę! Świetny przepis, super na każdą okazję. Pietruszka idealnie pasuje i nadaje fantastyczny smak