Surówka z kalafiora i papryki

Surówka z kalafiora i papryki , chrupiąca, bardzo smaczna , zdrowa, w sam raz do wszystkich pieczonych, duszonych i smażonych mięs.

Kalafiora w sałatce spróbowałam sześć lat temu. Wcześniej wydawało mi się, że to warzywo na surowo jest przynajmniej tak niejadalny jak surowe ziemniaki. A tu nic bardziej mylnego. Wystarczy dość drobno posiekać mu różyczki, dodać nieco przypraw dla wyrazistości. Sałatka z przepisu Dagmary  – surówka z kalafiora i papryki zniknęła ze stołu w mgnieniu oka.

Surówka z kalafiora i papryki
Surówka z kalafiora i papryki

Surówka z kalafiora i papryki- składniki: 

– mały kalafior lub pół dużego
– duża, czerwona papryka
– dwa kiszone lub konserwowe ogórki
– dwie, trzy łyżki kukurydzy
– dwie duże łyżki siekanej pietruszki
– sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
– dwie łyżki majonezu wymieszane z dwiema łyżkami jogurtu
– dwa duże ząbki czosnku

Surówka z kalafiora i papryki- przepis

Odciąć różyczki kalafiora, podzielić lub pociąć na małe kawałki, mniej więcej wielkości zielonego groszku. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z jogurtem, przyprawami i przeciśniętymi przez praskę lub bardzo drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Wymieszać w misce wszystkie składniki.

p.s. niebieskie, jadalne kwiatki na zdjęciu to hyzop. Dagmara też dodaje je do sałatki. O hyzopie same dobre rzeczy można przeczytać tu.

Surówka z kalafiora i papryki

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Renula
    27 lipca, 2014, 7:52 pm

    Jakie urocze naczynka! Taka sałatka z pewnością by mi posmakowała;)

  2. Salvador Dali
    29 lipca, 2014, 7:38 am

    haha.. ja właśnie próbuje u siebie pokonać to przeświadczenie, że surowy to niejadalny.. 😀
    wygląda super!

  3. Aguś kulinarnie
    29 lipca, 2014, 11:18 pm

    Naczynka piękne:) a sałatka super,choć przyznaję,że surowy kalafior jakoś mnie narazie nie przekonuje,pewnie gdybym ją robiła,to lekko podgotuję:)

  4. Anonimowy
    12 czerwca, 2015, 9:47 pm

    Uwielbiam surowego kalafiora a jeszcze bardziej tę sałatkę! Świetny przepis, super na każdą okazję. Pietruszka idealnie pasuje i nadaje fantastyczny smak

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)