Surówka z kalafiora i papryki

Surówka z kalafiora i papryki , chrupiąca, bardzo smaczna , zdrowa, w sam raz do wszystkich pieczonych, duszonych i smażonych mięs.

Kalafiora w sałatce spróbowałam sześć lat temu. Wcześniej wydawało mi się, że to warzywo na surowo jest przynajmniej tak niejadalny jak surowe ziemniaki. A tu nic bardziej mylnego. Wystarczy dość drobno posiekać mu różyczki, dodać nieco przypraw dla wyrazistości. Sałatka z przepisu Dagmary  – surówka z kalafiora i papryki zniknęła ze stołu w mgnieniu oka.

Surówka z kalafiora i papryki
Surówka z kalafiora i papryki

Surówka z kalafiora i papryki- składniki: 

– mały kalafior lub pół dużego
– duża, czerwona papryka
– dwa kiszone lub konserwowe ogórki
– dwie, trzy łyżki kukurydzy
– dwie duże łyżki siekanej pietruszki
– sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
– dwie łyżki majonezu wymieszane z dwiema łyżkami jogurtu
– dwa duże ząbki czosnku

Surówka z kalafiora i papryki- przepis

Odciąć różyczki kalafiora, podzielić lub pociąć na małe kawałki, mniej więcej wielkości zielonego groszku. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z jogurtem, przyprawami i przeciśniętymi przez praskę lub bardzo drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Wymieszać w misce wszystkie składniki.

p.s. niebieskie, jadalne kwiatki na zdjęciu to hyzop. Dagmara też dodaje je do sałatki. O hyzopie same dobre rzeczy można przeczytać tu.

Surówka z kalafiora i papryki

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Renula
    27 lipca, 2014, 7:52 pm

    Jakie urocze naczynka! Taka sałatka z pewnością by mi posmakowała;)

  2. Salvador Dali
    29 lipca, 2014, 7:38 am

    haha.. ja właśnie próbuje u siebie pokonać to przeświadczenie, że surowy to niejadalny.. 😀
    wygląda super!

  3. Aguś kulinarnie
    29 lipca, 2014, 11:18 pm

    Naczynka piękne:) a sałatka super,choć przyznaję,że surowy kalafior jakoś mnie narazie nie przekonuje,pewnie gdybym ją robiła,to lekko podgotuję:)

  4. Anonimowy
    12 czerwca, 2015, 9:47 pm

    Uwielbiam surowego kalafiora a jeszcze bardziej tę sałatkę! Świetny przepis, super na każdą okazję. Pietruszka idealnie pasuje i nadaje fantastyczny smak

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie