Smalec Bogusia

Smalec Bogusia – taki specjał przygotowuje nasz wakacyjny gospodarz – Boguś z Rancha Konik na Kujawach. Miód, fasolka z dodatkiem mięty i czosnku, wątróbka po myśliwsku, zimna maślanka i zawsze świeży kompot z owoców, domowy rosół i buraczki na sto sposobów… ależ nas tu karmili!
Smalec Bogusia i pajda chleba z ogórkiem na kolację w sielsko-anielskich klimatach. Przepis na bogusiowe smarowidło podaję, choć najlepiej smakuje tutaj:)

Smalec Bogusia

 Smalec Bogusia- składniki: 

40 dag słoniny
– 30 dag białego, chudszego, surowego boczku
– 30 dag wędzonego, surowego boczku
– 5-6 suszonych śliwek bez pestek (najlepiej wędzonych, choć zwykłe też się sprawdzą)
– 2 cebule
– kwaśne, duże jabłko
– trzy ząbki czosnku
– sól, pieprz, majeranek

Smalec Bogusia- przepis

Słoninę i boczek pokroić w drobniutką kostkę, wrzucić na rozgrzaną, dużą patelnię lub do szerokiego rondla, zmniejszyć ogień i wytapiać wolniutko, mieszając od czasu do czasu, aż powstaną skwarki.
Cebulę i śliwki pokroić w drobną kostkę, jabłko zetrzeć na tarce, czosnek rozgnieść wyciskarką lub również drobno pokroić. Wrzucić do rondla na końcu, kiedy tłuszcz już się wytopi a skwarki zmiękną, nie podgrzewać długo, tylko chwilkę, czosnek i cebula lubią się przypalać. Całość osolić, doprawić majerankiem i pieprzem. Kiedy ostygnie do temperatury pokojowej, przelać do słoików lub kamionkowego naczynia.

Smalec Bogusia

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    30 lipca, 2014, 7:05 pm

    I śliweczka i jabłuszko,ale pyszność:)

  2. ugotujmyto.pl
    30 lipca, 2014, 7:18 pm

    ….śliweczek nigdy nie dodawałam….a to świetny pomysł 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie