Sałatka z wątróbką

Sałatka z wątróbką – miałam okazję jeść ją w pewnej restauracji. Wszystko tu do siebie pasuje idealnie, trzeba tylko lubić smażoną wątróbkę, najlepiej z cebulką. Na  lekki obiad albo kolację – znakomita. Nada się też jako przekąska na przyjęcia. Przepis dostałam od Pani Marzenki, zachwalała jak nie wiem co, słusznie całkiem. Pani Marzenka dodaje do sałatki jeszcze garść rodzynek. Pominęłam przez zapomnienie. Sałatka z wątróbką.

Sałatka z wątróbką

Sałatka z wątróbką – składniki : 

– pół główki sałaty lodowej lub mieszanka kolorowych sałat
– 30 dkg wątróbki drobiowej
– duża cebula
– 2-3 łyżki łuskanego słonecznika (dodałam też łyżeczkę siemienia lnianego)
– kilka czerwonych winogron
– łyżka dobrej oliwy wymieszanej z łyżeczką winnego octu
– olej do smażenia

sos
– duża garść malin (ok.10 szt)
– pół łyżki białego, winnego octu
– 3 łyżki oliwy
– łyżeczka miodu
– solidna szczypta soli i pieprzu

Sałatka z wątróbką – przepis

Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na łyżce oleju, posypać nieco solą i szczyptą cukru. Kiedy będzie miękka, zdjąć z ognia. Wątróbkę umyć, pozbawić żyłek, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć mąką, wrzucić na rozgrzany mocno tłuszcz i obsmażyć z obu stron (nie solić  bo stwardnieje). Wymieszać z cebulą, osolić lekko, pokroić na grube plastry.
Sałatę podrzeć na kawałki, wymieszać w misce z oliwą z octem, a następnie ułożyć na półmisku. Dodać pokrojoną wątróbkę (razem z cebulką) i przekrojone na pół winogrona. Maliny zblendować, wymieszać z resztą składników sosu, polać sałatkę. Nasiona słonecznika ( i ew. siemienia lnianego) podprażyć na suchej patelni, uważając by ich nie przypalić. Posypać nimi całość.

 Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Salvador Dali
    10 lipca, 2014, 5:42 pm

    niestety.. wątróbki nie zjem pod żadną postacią 🙁
    Ale ta sałatka zachwyca mnie i kolorami i kompozycją 🙂

  2. Salvador Dali
    10 lipca, 2014, 5:43 pm

    niestety.. nie jestem fanką wątróbki pod żadną postacią.. 🙁
    Ale urzekła mnie kolorami i kompozycją 🙂

  3. JustynaPolska Stylist&Make-upArtist
    10 lipca, 2014, 7:16 pm

    wygląda bardzo apetycznie!

    ps. a u mnie? METALICZNE MOKASYNY – MUST HAVE SEZONU

  4. Olka
    15 lipca, 2014, 6:15 pm

    Uwielbiam wątróbkę, to sałatka akurat dla mnie.

  5. Ewa Zielińska-Król
    27 listopada, 2014, 8:08 pm

    Znam inną wersję sałatki z wątróbką.
    Duszę tartą grubo marchew z cebulką. Dodaję do tego pokrojoną ugotowana wątróbkę i oczywiście rodzynki.

    1. opalanka
      6 stycznia, 2015, 2:54 pm

      Muszę spróbować.

  6. Jasiek Sawicki
    31 sierpnia, 2015, 4:02 pm

    Dzisiaj spróbuję Twojego przepisu, ostatnio robiłem z tego: http://www.kreatywna.pl/styl-zycia/smaki/pozegnanie-wakacji-salatka-z-watrobka-i-malinami/ też niezły 🙂

  7. Dagmara Łakomska-Jasek
    3 stycznia, 2016, 5:06 pm

    Kochana, prawdziwe niebo na talerzu!

  8. Dagmara Łakomska-Jasek
    3 stycznia, 2016, 5:06 pm

    Kochana, prawdziwe niebo na talerzu!

  9. Aga
    5 maja, 2018, 11:35 am

    Czym zastąpic maliny?

    1. Beata Królikiewicz
      5 maja, 2018, 3:47 pm

      Truskawkami, porzeczkami, pomarańczą.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)