Puszysty sernik z jagodami

Puszysty sernik z jagodami, łatwy, bardzo smaczny, wygląda bardzo efektownie i nie opada. W dodatku jagody i biała czekolada to połączenie idealne, niech sprawdza kto może. Najważniejsze, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową i by pamiętać, że na spód piekarnika należy wstawić szeroki garnek lub naczynie żaroodporne z ok. litrem wrzątku. Sernik będzie miał wtedy bardziej kremową i delikatną konsystencję. Przepyszna rzecz – puszysty sernik z jagodami.

Puszysty sernik z jagodami

 

Puszysty sernik z jagodami

Puszysty sernik z jagodami – składniki ( na tortownicę 22- 24 cm lub podłużną blaszkę ok.12x 35 cm) :

– 1 kg sera trzykrotnie zmielonego lub gotowego „na serniki”
– 5 jajek
– 3/4 szklanki cukru
– 1/3 kostki stopionego i ostudzonego masła
– 2 łyżki kaszy manny
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 25 dkg zblendowanych lub rozgniecionych mocno widelcem jagód

polewa:
– tabliczka białej czekolady
– 2-3 łyżki śmietanki 30 % lub mleka

Puszysty sernik z jagodami – przepis

Piekarnik ustawić na 160 st. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając dwie łyżki cukru. Żółtka utrzeć na biały puch z resztą cukru. Do dużej miski przełożyć ser, żółtka, masło, wmieszać mąkę, kaszę, zmiksować razem. Odłożyć mikser i mieszając delikatnie masę łyżką dodawać po porcji piany z białek. Połowę masy odlać i dodać do niej zmiksowane jagody (zostawić dwie łyżki do polewy), dobrze wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, najpierw warstwę ciemną, potem delikatnie, po łyżce jasnej. Na dno piekarnika wstawić możliwie duże, szerokie naczynie (garnek, naczynie żaroodporne, szeroka blaszka) z wrzątkiem. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika, najlepiej na drugą, trzecią półkę od dołu, taką z kratki grillowej z wyposażenia kuchenki.

Piec godzinę. Gdyby ciasto mocno się rumieniło, można przykryć wierzch folią aluminiową.
Ostudzić w zamkniętym piekarniku i wstawić do lodówki.
Czekoladę rozpuścić w rondelku nad parującym wrzątkiem, dodać śmietankę lub mleko jeśli masa jest zbyt gęsta. Polać ciasto, zostawiając 2-3 łyżki polewy, którą wymieszać z pozostawionymi, zblendowanymi owocami. Na białej polewie postawić łyżeczką kilka dużych, fioletowych kropek i przy pomocy wykałaczki przeciągnąć przez środek każdej z nich kreskę lub napisać kształt literki S. Powinny wyjść względnie fantazyjne mazy:)

Puszysty sernik z jagodami

 

Puszysty sernik z jagodami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Angie
    5 lipca, 2014, 2:31 pm

    Wygląda "przepuszyście", o ile istnieje takie słowo; D

  2. skoraq cooks
    6 lipca, 2014, 1:21 pm

    Sernikowe mistrzostwo, a ja biedna patrzę na foty i oblizuję się z wielkim smakiem, bo nic innego mi nie pozostało 😉

  3. Anonimowy
    26 stycznia, 2016, 11:05 am

    Czy piekąc ten sernik: ser, kogel-mogel, masło zmieszała Pani mikserem, a potem dodała mąkę i kaszę i znów zmiksowała? Czy inaczej? Czy zamiast jagód mogę dodać zamrożone maliny-jak z nimi wówczas postępować? Dziękuje serdecznie za świetne przepisy:) Tylko z Pani bloga udają mi się serniki:)

    1. opalanka
      26 stycznia, 2016, 12:33 pm

      Nie ma to większego znaczenia, zmieszaj krótko po dodaniu wszystkiego, do połączenia masy. Można dać maliny, trzeba je rozmrozić i jeśli nie lubisz pestek (ja nie przepadam)- przetrzeć przez metalowe sitko, by na nim zostały. Jeśli Ci nie przeszkadzają, zblenduj całość i postępuj jak z jagodami. Dziękuję za miłe słowa, pozdrowionka 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)