Nalewka. Domowa wiśniówka

Domowa wiśniówka. Tego przepisu na domową nalewkę na wiśniach używam najczęściej, mimo, że próbowałam stu innych. Ta wygrywa w nalewkowych konkurencjach bezsprzecznie i koniec. Dawno temu Kasia CW uraczyła mnie tym trunkiem. Od tego czasu robię troszkę innej dla urozmaicenia, ale i tak ta jest dla mnie najlepsza. Słodka w sam raz, cierpka od pestek idealnie, tylko dla zrównoważenia smaku. Miałam nie robić, bo upał, ale cudne wiśnie leżały sobie na straganie w sobotnie popołudnie, kosztowały 1,30 zł/kg, no oprzeć się nie mogłam :)Domowa wiśniówka.

Domowa wiśniówka

 

Domowa wiśniówka – składniki: 

– 2,5 kg wydrylowanych wiśni (połowę pestek należy zachować)
– 1 kg cukru
– 0,5 kg miodu
– 1 l spirytusu
– 0,5 l czystej wódki + 1,5 l wódki potrzebnej po czterech tygodniach

Domowa wiśniówka – przepis

Połowę wydrylowanych pestek zawiązać w woreczku z gazy lub w kawałek bawełnianej szmatki, żeby można je było później łatwo wyjąć z owoców. Wydrylowane wiśnie włożyć do dużego słoja, dodać miód, cukier, włożyć woreczek z pestkami i zalać wszystko alkoholem. Wymieszać poruszając słojem. Odstawić na 4 tygodnie w ciemne miejsce.

Po tym czasie, do innego, większego słoja należy zlać płyn znad owoców i odstawić w ciemne miejsce do przechowania. Wyjąć i wyrzucić woreczek z pestkami. Do pozostałych wiśni dolać 1,5 l czystej wódki. Zalane owoce odstawić ponownie na 8 tygodni.

Zlać płyn z owoców (do słoja z płynem z poprzedniego zlania) a owoce zalać zwykłą wodą. Taką ilością, by były przykryte. Odstawić na 4 tygodnie.

Zlać płyn z owoców, wymieszać w słoju z poprzednimi zlaniami. Owoce raczej będą nadawać się do wyrzucenia, całkowicie pozbawione soku i alkoholu. Cały smak i aromat mamy teraz w płynie. Po wymieszaniu i odstawieniu na dni kilka, można delektować się trunkiem z radością:)

Domowa wiśniówka

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Marzena
    21 lipca, 2014, 11:23 am

    Oj bardzo lubimy, zwłaszcza zimą;-) Cudny kolor ma 🙂

    1. opalanka
      21 lipca, 2014, 3:53 pm

      Oj lubimy:)

  2. Tante Mali
    21 lipca, 2014, 3:20 pm

    Wonderful and at the same way a childhood memory! My mother always made liqueur from sour cherries we have in our garden! And even we children where aloud to taste!
    Wonderful to have you around
    All my best
    Elisabeth

    1. opalanka
      21 lipca, 2014, 3:52 pm

      🙂 We have own cherries in the garden but not much, my daughter likes the liquor too:)

  3. Salvador Dali
    22 lipca, 2014, 7:00 am

    piękny kieliszek! 🙂
    A nalewki bym z chęcią spróbowała.. 😀

    1. Aguś kulinarnie
      29 lipca, 2014, 11:22 pm

      Nic dodać,nic ująć,pozwolę sobie zatem podpisać się pod Twoim komentarzem:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)