Kokosanki z kaszy jaglanej

Kokosanki z kaszy jaglanej, ciasteczka miękkie w środku, z wierzchu lekko chrupiące. Smakowały wszystkim bardzo, zatem spokojnie mogę polecić tym, którzy przekonali się, że kaszę jaglaną należy jeść i koniec, z rozsądku choćby. Bo ma tysiąc witamin i minerałów, a najważniejsze – wymiata to co nawrzucaliśmy śmieciowym jedzeniem. Kto nie wie, że kasza jest składnikiem, wiedzieć nie będzie, bo w smaku nie jest rozpoznawalna. Bardzo dobre i zdrowe kokosanki. Kokosanki z kaszy jaglanej.

Kokosanki z kaszy jaglanej

 

Kokosanki z kaszy jaglanej


Kokosanki z kaszy jaglanej – składniki (na ok. 25 – 30 ciastek):

– 3/4 szklanki kaszy jaglanej (160g)
– trzy łyżki mleka
– pół szklanki mąki pszennej lub ryżowej (90g)
– 1/3 kostki miękkiego masła (60-70g)
– dwa jajka
– ok. 1/2 szklanki cukru (lub ksylitolu czy innego słodzidła – 110g)
– 100g wiórków kokosowych

Kokosanki z kaszy jaglanej – przepis

Kaszę jaglaną wsypać na gorącą, suchą patelnię i podprażyć przez minutę, dwie. Przesypać na sito i dobrze wypłukać przelewając wodą. Pozbawi ją to ewentualnej goryczy.
Wsypać kaszę do garnka, zalać wrzącą wodą (ok. 2 cm ponad powierzchnię kaszy) i gotować przez 15 – 20 minut nie mieszając.
Dodać nieco wody, gdyby kasza szybko wchłonęła płyn.
Dolać mleko i zblendować wszystko na krem.
Pozostałe składniki przełożyć do garnka z masą i dobrze wymieszać łyżką lub mikserem.
Piekarnik rozgrzać do 160 st.
Dużą, płaska blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, wykładać łyżeczką porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Piec ok. 10-15 minut z termoobiegiem, 2- 3 minuty dłużej jeśli bez.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Tassarinian
    21 lipca, 2014, 12:26 pm

    A ja mam problem – u mnie masa była zdecydowanie za rzadka i zamiast kokosanek wyszły płaskie ciastka, smaczne, bo smaczne, ale jednak ciastka. Co mogłam zrobić źle? 🙁 Ubolewam, bo naprawdę smakowite i chętnie zrobiłabym ponownie, tym razem już prawidłowo.

    1. opalanka
      21 lipca, 2014, 12:44 pm

      Myślę, że więcej wiórków kokosowych lub łyżka mąki załatwi sprawę. Można też dać łyżkę mniej mleka.

  2. Loocy
    30 lipca, 2014, 7:28 am

    Wolę owsiane… Jaglane Wyszły mi z takie jakieś z posmakiem ziemniaków 😉

  3. Anonimowy
    11 października, 2014, 10:10 am

    Cudowne! Pyszne! No i zdrowe:)

  4. Anonimowy
    22 listopada, 2014, 1:34 pm

    Po prostu świetny pomysł na zdrowe i smaczne ciastka. Dodałbym następnym razem trochę więcej kokos i może sok z cytryny, dzięki za inspiracje!

  5. Aguś kulinarnie
    27 listopada, 2014, 7:33 pm

    A ja się nimi właśnie delektuję:)pyszne są i prawdą jest,co piszesz,że kasza jest niewyczuwalna:)

    1. opalanka
      27 listopada, 2014, 7:54 pm

      o, bardzo się cieszę:)

  6. Anonimowy
    14 grudnia, 2014, 7:24 am

    Pyszne !!!! 🙂

  7. Luka Li
    10 czerwca, 2015, 11:03 am

    Studiuję Twoje pomysły na kaszę jaglaną i się zachwycam 🙂 Właśnie piekę te ciasteczka w zmodyfikowanej wersji orzechowo-kokosowej. Nie mogę się doczekać, aż wyjmę je z piekarnika 🙂

  8. aankaa23
    21 lipca, 2015, 5:39 pm

    użyłam niecałych 2 szklanek płatków i odpowiednio mniej reszty składników, ale wyszło strasznie dużo "ciasta" i właśnie piekę drugą blachę. pierwsze piekły się ponad 20 min, na zewnątrz powstała skorupka a w środku są miękkie, nie do końca stałe – czy tak powinno być czy za wcześnie je wyjęłam?

    1. opalanka
      21 lipca, 2015, 6:13 pm

      Tak powinno być. Taka ich uroda:)

  9. aankaa23
    21 lipca, 2015, 6:52 pm

    drugą porcję piekłam dłużej i w niższej temperaturze, wyszły bardziej kruche 🙂 smakują nieźle, nie czuć kaszy. dzięki za przepis 🙂

    1. opalanka
      21 lipca, 2015, 8:35 pm

      🙂

  10. Anonimowy
    19 października, 2015, 5:57 pm

    Najlepsze na swiecie! Wyszly cudownie, sa wspaniale.My slodzilysmy syropem z ryzu, wiec "na oko", ale wyszly idealne, ani za slodkie, ani za malo slodkie..Pychota! Dziekujemy za przepis.I dalam wiecej wiorkow, tez na oko..

  11. Anonimowy
    3 marca, 2016, 7:37 pm

    Mam wrazenie ze wielu ludzi nie zasmakowalo jeszcze prawdziwych pysznosci podczas ich zycia. Niebo na talerzu? Bardzo przesadzone. Powiedzmy ze sa zjadliwe. Tez dalam wiecej wiorkow bo prawie nie bylo czuc ich smaku. Sadze ze polowa ciastek wyladuje w smietniku, bo jakos nie ma chetnych na te pysznosci….

    1. opalanka
      3 marca, 2016, 10:09 pm

      Może ja poproszę o przeczytanie tego linka… http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/czytelniku-bloga.html

    2. Tola Zgrzęgdrzło
      12 listopada, 2016, 4:58 pm

      Drogi Anonimie,
      Przykro, jak czytam takie wpisy. Jestem tu pierwszy raz, pierwszy raz próbuję piec z tego przepisu, a nawet jeśli nie spełni moich oczekiwań, cóż – o gustach się nie dyskutuje. Może znajdę coś dla siebie? 😉
      Dla mnie śmieszna jest krytyka ze strony anonimowej osoby, która nie zaproponuje swojego bloga, nie podpisze się pod swoimi pysznościami, a zarozumiale się mądrzy.
      Proponuję strony, które są stworzone do hejtu i wzajemnego opluwania się. Tu, póki co jest ciepło, przyjemnie i smacznie 😉
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

  12. Lampka
    7 lutego, 2017, 9:18 pm

    Jestem w szoku, ponieważ niecierpię kaszy jaglanej. Pyszne!

  13. opalanka
    8 lutego, 2017, 6:56 pm

    Ja też nie przepadam, ale oswoiłam i znalazłam na nią sposoby:)

  14. Agnieszka
    10 stycznia, 2018, 3:11 pm

    Czy mogę zamiast mąki pszennej lub ryżowej dodać mąkę kokosową? Na pewno będą bardziej aromatyczne tylko kwestia konsystencji bo mąka kokosowa bardzo chłonie.

    1. Beata Królikiewicz
      11 stycznia, 2018, 4:31 pm

      Tak. Trzeba z wyczuciem:)

  15. Julia
    23 kwietnia, 2021, 6:11 pm

    Wyszły super, ale moim zdaniem za słodkie 😉

    1. Beata Królikiewicz
      25 kwietnia, 2021, 4:54 pm

      wyjścia nie masz, następnym razem daj mniej cukru:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie