Domowe lody brzoskwiniowe bez maszynki

Domowe lody brzoskwiniowe, kremowe cud miód.

O tej porze roku, brzoskwinie są bardzo soczyste i słodkie, w dodatku oprócz tych importowanych mamy nasze, krajowe. Nie kupować teraz – znaczy przegapić lato. Żeby wydobyć ich wszystkie aromaty, pokroiłam na nieduże kawałki i podsmażyłam w rondlu na łyżeczce masła. Boszszsz, jak to pachniało! Bardzo łatwe, pyszne, domowe lody, bez konserwantów, sztucznych barwników, zagęstników, no polecam bardzo. Nie potrzebują maszynki do lodów, można masę przemieszać łyżką podczas mrożenia albo i nie, jeśli kto leniwy:) Posiadacze maszyn mogą je przełożyć do urządzenia, będzie jeszcze bardziej puszyście. Domowe lody brzoskwiniowe.

Domowe lody brzoskwiniowe

 

Domowe lody brzoskwiniowe

Domowe lody brzoskwiniowe – składniki: 

– 3 duże brzoskwinie
– 330 ml słodkiej śmietanki 30-36%
– 4 jajka
– 3 duże łyżki cukru
– łyżka spirytusu

Domowe lody brzoskwiniowe- przepis

Brzoskwinie pokroić na kawałki ( razem ze skórką) i wrzucić na rozgrzane masło. Podsmażać mieszając, aż zmiękną, w większej części się rozpadną i odparuje nieco soku. Zblendować na mus i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając łyżkę cukru, żółtka z pozostałym cukrem na jasny puch. Śmietanę ubić w trzecim pojemniku. Należy uważać by nie robić tego zbyt długo, tylko tyle, by zesztywniała trochę, zbyt długo ubijana przemieni się w masło. Gdyby tak się jednak stało – ubijać należy dalej, aż do zupełnego oddzielenia tłuszczu, osączyć na sicie, opłukać zimną wodą, nada się do smarowania pieczywa:). Do utartych żółtek dodawać po łyżce musu z brzoskwiń zmieszanego ze spirytusem, następnie po łyżce śmietany. Na końcu – delikatnie należy wmieszać łopatką pianę z białek.

Całą masę przelać do plastikowego, zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażarki na przynajmniej 6 godzin. Jeśli ktoś ma czas, może po pierwszej półgodzinie i potem kilka razy przemieszać masę, wtedy lody będą bardziej gładkie i puszyste. Z lenistwa nie mieszałam i tak było pysznie. Należy je zjeść w ciągu dwóch, trzech dni.

Domowe lody brzoskwiniowe

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Szybko Tanio Smacznie
    9 lipca, 2014, 10:38 am

    Pycha!
    Zapraszm do mojej akcji "Lody, lody dla ochłody" na Mikserze.

  2. Sosna
    9 lipca, 2014, 11:37 am

    Wyglądają tak pięknie, że chyba sam je zrobię! 😀

  3. Szybko Tanio Smacznie
    9 lipca, 2014, 6:16 pm

    A gdzie banerek?

    1. opalanka
      9 lipca, 2014, 8:09 pm

      już.

  4. krzywa kromeczka
    13 maja, 2015, 7:32 pm

    O Boziu, cudenka

  5. Anonimowy
    1 września, 2015, 7:43 pm

    Właśnie mi się robią, lecz moje takiego intensywnego kolorku nie mają. Były 4 duże brzoskwinie zmielone na mus potem została wyparowana z nich woda. 400 ml śmietanki 30%, bez spirytusu oraz 2 łyżki cukru zamiast 3 🙂

    1. opalanka
      1 września, 2015, 9:12 pm

      Kolorek to bardziej chyba dają żółtka:)

  6. Maja
    28 kwietnia, 2016, 12:43 pm

    Ale pysznie wyglądają. Pychotka!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie