Ciasto z kaszy jaglanej z malinową pianką

Ciasto z kaszy jaglanej, można je zrobić na zwykłym, tradycyjnym, biszkoptowym spodzie, na przykład z tego przepisu, zmniejszając ilość składników o połowę. Ponieważ nadal uważam, że kasza jaglana to samo dobro i należy ją jeść w możliwie największych ilościach, upiekłam kolejny biszkopt z jej dodatkiem. Ciasto nie jest  bardzo lekkie i puszyste, lecz naturalnie wilgotne i nieco cięższe, nie trzeba go nasączać. Dla mnie – lepsze niż na tradycyjnym, biszkoptowym spodzie. Właściwie to tort (torcik?), ciasto z kaszy jaglanej – pycha. No i maliny to maliny:)

Ciasto z kaszy jaglanej

 

 

ciasto z kaszy jaglanej ( tortownica 22-24 cm):
składniki:

– 2/3 szklanki kaszy jaglanej
– 4 łyżki mleka (zwykłego lub roślinnego)
– 6 jajek
– pół szklanki cukru lub ksylitolu
– 3 łyżki mąki pszennej

lub tradycyjny biszkopt z połowy ilości składników, z tego przepisu. 

malinowa pianka:

 – 0,5- 0,6 l słodkiej  śmietanki 30 – 36%

– 30 dag malin
– 2 łyżki żelatyny
– trzy łyżki cukru

Ciasto z kaszy jaglanej- przepis

Kaszę wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i prażyć 2- 3 minuty mieszając. Przepłukać kilka razy bardzo porządnie wodą na sicie. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem ok. 1,5 cm powyżej powierzchni kaszy i gotować pod przykryciem, od zagotowania na małym ogniu, ok. 15-20 minut, aż będzie bardzo miękka. Do jeszcze ciepłej dodać mleko, wymieszać lekko i zblendować na krem.

Piekarnik ustawić na 160 st.

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić w większej misce na sztywną pianę, pod koniec dodając łyżkę cukru. Żółtka utrzeć osobno z resztą cukru na jasną masę. Nie przestając ich ubijać, dodawać po łyżce kaszy, każda porcja musi się dobrze wmieszać, zanim dodamy następną. Do ubitej piany z białek dodać po niewielkiej porcji masy żółtkowo- jaglanej, mieszając całość delikatnie i wolno łyżką, by piana nie opadła. Na końcu wmieszać po łyżce przesianej przez sitko mąki.

Dno tortownicy wyłożyć krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia i posmarować go lekko masłem lub olejem. Boków tortownicy nie smarować. Przelać masę do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut.Po upieczeniu pozwolić ciastu tam ostygnąć. Może opaść, zupełnie nie szkodzi. Okroić brzegi ostrym nożem, wyłożyć na talerz lub paterę dołem do góry i zdjąć papier do pieczenia.
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku, dobrze wymieszać, ostudzić.

Maliny zblendować z cukrem. Śmietanę ubić na sztywno ( uwaga, kiedy już złapie “puszystość” nie ubijać dalej, może zrobić się z niej masło), pod koniec wlać pod łopatki miksera cieniutką strużką  żelatynę. Można odłożyć kilka łyżek białej masy do dekoracji. Wlać maliny, wymieszać dobrze całość i wylać na ciasto. Udekorować wierzch malinami i kleksami pozostawionego, białego kremu. wstawić na kilka godzin do lodówki, by masa stężała.

Ciasto z kaszy jaglanej

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Sylwia
    11 lipca, 2014, 9:05 am

    Witam! Wspaniałe ciasto! 🙂 Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie: http://www.rynek.webd.pl/wakacyjny-konkurs-na-25-urodziny/

  2. skoraq cooks
    11 lipca, 2014, 10:36 am

    Wygląda cudownie 😀

  3. kuchcikOla
    11 lipca, 2014, 11:33 am

    Narobiłaś mi ochoty na spróbowanie tego ciasta z kaszy jaglanej, szczególnie w takiej malinowej wersji 🙂

  4. Marcela
    11 lipca, 2014, 1:19 pm

    Jak dla mnie- totalna bomba! super!

  5. wenus-lifestyle
    11 lipca, 2014, 2:07 pm

    Fantastycznie wygląda, jestem pod wrażeniem 😀

  6. Justyna Żak
    11 lipca, 2014, 8:19 pm

    wygląda bardzo smacznie:D

  7. Marti:*
    12 lipca, 2014, 11:47 am

    Ależ mnie dzisiaj natchnęło na blogi kulinarne! Siedzę i wypisuję sobie przepisy na danie, które chciałabym zrobić 🙂 Twoje ciasto jest następne ha ha 😀 Pozdrawiam :-*

  8. czarodziejka zksiezyca
    12 lipca, 2014, 12:13 pm

    mniam, mniam, pyszności :). Muszę też coś upichcić 🙂

    Pozdrawiam

  9. gin
    17 sierpnia, 2014, 2:01 am

    Mniam, wygląda pysznie 🙂
    U mnie kasza jaglana ciągle czeka n swój debiut w mojej kuchni 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie