Ciasto z kaszy jaglanej z malinową pianką

Ciasto z kaszy jaglanej, można je zrobić na zwykłym, tradycyjnym, biszkoptowym spodzie, na przykład z tego przepisu, zmniejszając ilość składników o połowę. Ponieważ nadal uważam, że kasza jaglana to samo dobro i należy ją jeść w możliwie największych ilościach, upiekłam kolejny biszkopt z jej dodatkiem. Ciasto nie jest  bardzo lekkie i puszyste, lecz naturalnie wilgotne i nieco cięższe, nie trzeba go nasączać. Dla mnie – lepsze niż na tradycyjnym, biszkoptowym spodzie. Właściwie to tort (torcik?), ciasto z kaszy jaglanej – pycha. No i maliny to maliny:)

Ciasto z kaszy jaglanej

 

 

ciasto z kaszy jaglanej ( tortownica 22-24 cm):
składniki:

– 2/3 szklanki kaszy jaglanej
– 4 łyżki mleka (zwykłego lub roślinnego)
– 6 jajek
– pół szklanki cukru lub ksylitolu
– 3 łyżki mąki pszennej

lub tradycyjny biszkopt z połowy ilości składników, z tego przepisu. 

malinowa pianka:

 – 0,5- 0,6 l słodkiej  śmietanki 30 – 36%

– 30 dag malin
– 2 łyżki żelatyny
– trzy łyżki cukru

Ciasto z kaszy jaglanej- przepis

Kaszę wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i prażyć 2- 3 minuty mieszając. Przepłukać kilka razy bardzo porządnie wodą na sicie. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem ok. 1,5 cm powyżej powierzchni kaszy i gotować pod przykryciem, od zagotowania na małym ogniu, ok. 15-20 minut, aż będzie bardzo miękka. Do jeszcze ciepłej dodać mleko, wymieszać lekko i zblendować na krem.

Piekarnik ustawić na 160 st.

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić w większej misce na sztywną pianę, pod koniec dodając łyżkę cukru. Żółtka utrzeć osobno z resztą cukru na jasną masę. Nie przestając ich ubijać, dodawać po łyżce kaszy, każda porcja musi się dobrze wmieszać, zanim dodamy następną. Do ubitej piany z białek dodać po niewielkiej porcji masy żółtkowo- jaglanej, mieszając całość delikatnie i wolno łyżką, by piana nie opadła. Na końcu wmieszać po łyżce przesianej przez sitko mąki.

Dno tortownicy wyłożyć krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia i posmarować go lekko masłem lub olejem. Boków tortownicy nie smarować. Przelać masę do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut.Po upieczeniu pozwolić ciastu tam ostygnąć. Może opaść, zupełnie nie szkodzi. Okroić brzegi ostrym nożem, wyłożyć na talerz lub paterę dołem do góry i zdjąć papier do pieczenia.
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku, dobrze wymieszać, ostudzić.

Maliny zblendować z cukrem. Śmietanę ubić na sztywno ( uwaga, kiedy już złapie „puszystość” nie ubijać dalej, może zrobić się z niej masło), pod koniec wlać pod łopatki miksera cieniutką strużką  żelatynę. Można odłożyć kilka łyżek białej masy do dekoracji. Wlać maliny, wymieszać dobrze całość i wylać na ciasto. Udekorować wierzch malinami i kleksami pozostawionego, białego kremu. wstawić na kilka godzin do lodówki, by masa stężała.

Ciasto z kaszy jaglanej

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Sylwia
    11 lipca, 2014, 9:05 am

    Witam! Wspaniałe ciasto! 🙂 Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie: http://www.rynek.webd.pl/wakacyjny-konkurs-na-25-urodziny/

  2. skoraq cooks
    11 lipca, 2014, 10:36 am

    Wygląda cudownie 😀

  3. kuchcikOla
    11 lipca, 2014, 11:33 am

    Narobiłaś mi ochoty na spróbowanie tego ciasta z kaszy jaglanej, szczególnie w takiej malinowej wersji 🙂

  4. Marcela
    11 lipca, 2014, 1:19 pm

    Jak dla mnie- totalna bomba! super!

  5. wenus-lifestyle
    11 lipca, 2014, 2:07 pm

    Fantastycznie wygląda, jestem pod wrażeniem 😀

  6. Justyna Żak
    11 lipca, 2014, 8:19 pm

    wygląda bardzo smacznie:D

  7. Marti:*
    12 lipca, 2014, 11:47 am

    Ależ mnie dzisiaj natchnęło na blogi kulinarne! Siedzę i wypisuję sobie przepisy na danie, które chciałabym zrobić 🙂 Twoje ciasto jest następne ha ha 😀 Pozdrawiam :-*

  8. czarodziejka zksiezyca
    12 lipca, 2014, 12:13 pm

    mniam, mniam, pyszności :). Muszę też coś upichcić 🙂

    Pozdrawiam

  9. gin
    17 sierpnia, 2014, 2:01 am

    Mniam, wygląda pysznie 🙂
    U mnie kasza jaglana ciągle czeka n swój debiut w mojej kuchni 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)