Chłodnik z burakami

Chłodnik z burakami, bo lato, gorąco, dla ochłody.

Najbardziej lubię chłodnik z dodatkiem buraków lub botwinki, i im więcej w nim pływających dodatków, tym lepszy. Do jego przygotowania można użyć maślanki lub kefiru. Jestem na pięknej, kujawskiej wsi i chłodnik Pani Dagmary pasuje do niej jak nie wiem co. Piękny, ekologiczny teren z oszałamiającą przyrodą. I  chłodnik z burakami, zimny, orzeźwiający, mmmmm….:)

Chłodnik z burakami

 

Chłodnik z burakami – składniki ( na 2 porcje): 

– 0,5 l maślanki
– 2 duże buraki
– duży ogórek
– kilka rzodkiewek
– dwa, trzy jajka ugotowane na twardo
– łyżka posiekanego koperku
– sól, pieprz, łyżeczka cukru

Chłodnik z burakami- przepis

Buraki ugotować w łupinach, w osolonej wodzie do miękkości (można też upiec w piekarniku, pokrojone na kawałki, w folii). Obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ogórek, rzodkiewkę i jajka również pokroić w kostkę, dodać do maślanki razem z posiekanym koperkiem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Można dodać pokrojone w ósemki jajko i ugotowane lub ugotowane i podpieczone z ziołami ziemniaki.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  1. agnieszka
    25 lipca, 2014, 12:55 pm

    Nie przepadam za chłodnikami, ale Twójn prezentuje się doskonale! ;)) Idealny na upały!

    1. opalanka
      25 lipca, 2014, 1:37 pm

      Ja też nie lubię bardzo aż. Ale jeśli wyjątkowo gesty i zimny – czasem lubię bardzo:)

  2. Melanies fashion
    6 września, 2014, 5:50 am

    Tak. Tą wersję chłodnika lubię najbardziej. Wyśmienita, zdrowa, pełna smaków, idealna na upał.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie