Schab po cygańsku

Schab po cygańsku. Miła alternatywa obiadowa dla popularnego kotleta schabowego. Przepis dostałam od pani Marzenki – sąsiadki, zachwalała – słusznie. Właściwie wystarczy zetrzeć marchewkę i pokroić cebulę, reszta robi się sama, lubię takie dania. Ta warzywna kołderka, odpowiednio doprawiona baaaardzo dobrze smakuje. Polecam na codzienny i niecodzienny obiad – schab po cygańsku

Schab po cygańsku
Schab po cygańsku

Schab po cygańsku – składniki : 

– kilka ok. 1,5 cm grubości plastrów schabu ( 1-2 na osobę)
– 3-4 marchewki
– 2 duże cebule
– 3 łyżki majonezu
– ok. 20 dkg wyraźnego w smaku, startego, żółtego sera
– sól, pieprz

Schab po cygańsku – przepis

Piekarnik ustawić na 180 st. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę pokroić w niezbyt drobną kostkę. Na dno szerokiego naczynia żaroodpornego wysypać połowę marchewki, połowę cebuli, posypać lekko solą i pieprzem. Na warzywach ułożyć osolone i oprószone pieprzem plastry mięsa, przykryć warstwą cebuli i marchewki, posypać lekko przyprawami. Na całej powierzchni rozłożyć łyżeczką kropki z majonezu, całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. godziny, dłużej, jeśli użyjemy więcej niż 1 kg mięsa.Pod koniec pieczenia zdjąć ostrożnie pokrywę i całość posypać startym, żółtym serem. Włożyc jeszcze na minutę, dwie do piekarnika, by się rozpuścił.

Schab po cygańsku

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Maciek Stachowiak
    2 czerwca, 2014, 7:26 am

    W wersji mojej mamy występuje jeszcze pietruszka i seler oraz musztarda, którą marynuje się schab przed upieczeniem. My wprowadziliśmy jeszcze musztardę francuską jako urozmaicenie. W naszym domowym przepisie nie występuje też ser.
    Mimo, że mięso jest bardzo smaczne to rodzinka najbardziej zajada się tą jarzynką w sosie. Pycha.

  2. opalanka
    2 czerwca, 2014, 7:28 am

    O. Spróbujemy 🙂

  3. Justyna Żak
    2 czerwca, 2014, 7:48 am

    świetny pomysł, mniam:D

  4. claudine
    2 czerwca, 2014, 8:37 am

    Jadłam kiedyś coś podobnego. Bomba kaloryczna, ale pyszna 😉

    1. opalanka
      2 czerwca, 2014, 8:42 am

      W porównaniu z kotletem schabowym – chyba nie jest tak źle:)

  5. Aguś kulinarnie
    2 czerwca, 2014, 8:57 am

    Lubię takie wariacje:)chętnie wypróbuję:)

  6. Marcela
    2 czerwca, 2014, 11:46 am

    łał! ależ ciekawe:) super odmiana 🙂 wypróbuję!

  7. wedelka
    2 czerwca, 2014, 9:32 pm

    Robię coś podobnego, tyle, że u mnie występują jeszcze pieczarki. Smaczne, ale strasznie kaloryczne 🙂

  8. opalanka
    3 czerwca, 2014, 7:19 am

    Jeśli użyje się minimalnej ilości żółtego sera i majonezu – wręcz dietetyczne 🙂

  9. Maciek Stachowiak
    8 czerwca, 2014, 4:59 am

    Pieczarki, tak, zapomniałem, że pieczarki krojone w plasterki moja mama też dodaje.

    1. opalanka
      11 czerwca, 2014, 6:55 pm

      Pysznie być musi:)

  10. Teresa wen
    25 lutego, 2016, 6:57 pm

    Super!!!Zięciu zrobił na obiad ,syte i dobre a nie wciąż kotlet "tradycyjny " -poleccam .Teeresa

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)