Schab po cygańsku

Schab po cygańsku. Miła alternatywa obiadowa dla popularnego kotleta schabowego. Przepis dostałam od pani Marzenki – sąsiadki, zachwalała – słusznie. Właściwie wystarczy zetrzeć marchewkę i pokroić cebulę, reszta robi się sama, lubię takie dania. Ta warzywna kołderka, odpowiednio doprawiona baaaardzo dobrze smakuje. Polecam na codzienny i niecodzienny obiad – schab po cygańsku

Schab po cygańsku
Schab po cygańsku

Schab po cygańsku – składniki : 

– kilka ok. 1,5 cm grubości plastrów schabu ( 1-2 na osobę)
– 3-4 marchewki
– 2 duże cebule
– 3 łyżki majonezu
– ok. 20 dkg wyraźnego w smaku, startego, żółtego sera
– sól, pieprz

Schab po cygańsku – przepis

Piekarnik ustawić na 180 st. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę pokroić w niezbyt drobną kostkę. Na dno szerokiego naczynia żaroodpornego wysypać połowę marchewki, połowę cebuli, posypać lekko solą i pieprzem. Na warzywach ułożyć osolone i oprószone pieprzem plastry mięsa, przykryć warstwą cebuli i marchewki, posypać lekko przyprawami. Na całej powierzchni rozłożyć łyżeczką kropki z majonezu, całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. godziny, dłużej, jeśli użyjemy więcej niż 1 kg mięsa.Pod koniec pieczenia zdjąć ostrożnie pokrywę i całość posypać startym, żółtym serem. Włożyc jeszcze na minutę, dwie do piekarnika, by się rozpuścił.

Schab po cygańsku

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Maciek Stachowiak
    2 czerwca, 2014, 7:26 am

    W wersji mojej mamy występuje jeszcze pietruszka i seler oraz musztarda, którą marynuje się schab przed upieczeniem. My wprowadziliśmy jeszcze musztardę francuską jako urozmaicenie. W naszym domowym przepisie nie występuje też ser.
    Mimo, że mięso jest bardzo smaczne to rodzinka najbardziej zajada się tą jarzynką w sosie. Pycha.

  2. opalanka
    2 czerwca, 2014, 7:28 am

    O. Spróbujemy 🙂

  3. Justyna Żak
    2 czerwca, 2014, 7:48 am

    świetny pomysł, mniam:D

  4. claudine
    2 czerwca, 2014, 8:37 am

    Jadłam kiedyś coś podobnego. Bomba kaloryczna, ale pyszna 😉

    1. opalanka
      2 czerwca, 2014, 8:42 am

      W porównaniu z kotletem schabowym – chyba nie jest tak źle:)

  5. Aguś kulinarnie
    2 czerwca, 2014, 8:57 am

    Lubię takie wariacje:)chętnie wypróbuję:)

  6. Marcela
    2 czerwca, 2014, 11:46 am

    łał! ależ ciekawe:) super odmiana 🙂 wypróbuję!

  7. wedelka
    2 czerwca, 2014, 9:32 pm

    Robię coś podobnego, tyle, że u mnie występują jeszcze pieczarki. Smaczne, ale strasznie kaloryczne 🙂

  8. opalanka
    3 czerwca, 2014, 7:19 am

    Jeśli użyje się minimalnej ilości żółtego sera i majonezu – wręcz dietetyczne 🙂

  9. Maciek Stachowiak
    8 czerwca, 2014, 4:59 am

    Pieczarki, tak, zapomniałem, że pieczarki krojone w plasterki moja mama też dodaje.

    1. opalanka
      11 czerwca, 2014, 6:55 pm

      Pysznie być musi:)

  10. Teresa wen
    25 lutego, 2016, 6:57 pm

    Super!!!Zięciu zrobił na obiad ,syte i dobre a nie wciąż kotlet "tradycyjny " -poleccam .Teeresa

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)