Polędwiczki w sosie śmietanowo -serowym

Polędwiczki w sosie śmietanowo -serowym to obiadowy pewniak, mają delikatne i bardzo smaczne mięso, przygotowuje się je bardzo szybko. Smażę je krótko, na maśle. Masło dobrze podkreśla tą polędwiczą delikatność. I uwaga – obiad z nią w roli głównej wcale nie musi być bardzo kaloryczny, wszystko zależy od wielkości porcji oraz ilości sosu i węglowodanowych dodatków, czyli ziemniaków, kaszy czy makaronu. Diety bardzo mnie frustrują, na nakazy i zakazy mój mózg reaguje buntem. Wolę sposób Kory Jackowskiej – jeść to, na co się ma ochotę, tylko znacznie mniej. Zjadam ciasta, sosy i inne pyszne różności, tylko w ilościach pojedynczych i nieszalonych. Polędwiczki w sosie śmietanowo -serowym lubię bardzo.

Polędwiczki w sosie śmietanowo -serowym

Polędwiczki w sosie śmietanowo -serowym- składniki (na cztery osoby) :

– dwie polędwiczki wieprzowe ( razem ok. 80 dag)
– łyżka masła (najlepiej klarowanego)
– ew. dwa ząbki czosnku
– 250 ml śmietanki 30 % (będzie delikatniej) lub 18% (wyraźniej w smaku)
– 5 dkg sera z niebieską pleśnią (rokpol, błękitny lazur)
– sól, świeżo mielony pieprz

Polędwiczki w sosie śmietanowo -serowym- przepis

Polędwiczki pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm. Nacisnąć dłonią każdy, rozpłaszczając je na desce. Oprószyć solą i pieprzem po dwóch stronach. Masło rozgrzać na dużej patelni, wrzucić mięso, powstrzymać się chwilę od mieszania. Odsunąć odrobinę mięso, na tłuszcz wrzucić rozgnieciony czosnek. Polędwiczki smażyć krótko (ok. 2 minuty) po obu stronach. Całość zalać śmietanką, dodać pokruszony ser, krótko zredukować (potrzymać na ogniu by sos zgęstniał odrobinę).

Polędwiczki w sosie śmietanowo -serowym

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    9 czerwca, 2014, 12:43 pm

    Lubię,nawet bardzo:)

  2. Justyna Żak
    10 czerwca, 2014, 7:42 am

    zjadłabym takie, wyglądają pysznie:)

  3. Mariola s
    11 czerwca, 2014, 5:53 am

    Lubię ser pleśniowy, taki sosik do polędwiczek musi być genialny- zresztą zdjęcie dania o tym najlepiej świadczy:)

  4. Katarzyna Wachel
    11 czerwca, 2014, 2:06 pm

    Zrobiłam wczoraj na obiad – wyszło pysznie. Dziękuję za kolejną trafioną inspirację 🙂

  5. Anonimowy
    22 czerwca, 2016, 11:38 am

    Chyba 80 dkg poledwiczki a nie gram. Pozdrawiam

    1. opalanka
      22 czerwca, 2016, 1:24 pm

      Tak, zmieniłam już, dziękuję i pozdrawiam

  6. Anonimowy
    20 września, 2017, 1:10 pm

    Od pewnego czasu gości u nas regularnie 🙂 pyyychota. Goście również zachwyceni. Naprawdę- niebo na talerzu 😉

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)