Najlepsze babeczki z budyniem i truskawkami

Babeczki z budyniem i truskawkami. Już dawno nie jadłam ciastka tak pysznego. Pamiętam budyniowe babeczki z cukierni nieopodal szkoły. Były dość ciężkie, masa budyniowa gęsta, konkretna, lubiłam je. Miałam ochotę odtworzyć tamten smak, ale wyszły  o wiele, wiele lepsze, naprawdę! No i truskawka w środku tego budyniowego cuda – połączenie idealne. Daję babeczkom 10 na 10 punktów. Spróbowałam i poprosiłam, by domownicy nie mówili do mnie przez kilka minut, usiadłam sobie cichutko sam na sam z tym ciachem – co za doznanie, mówię Wam 🙂 Babeczki z budyniem i truskawkami.

babeczki z budyniem i truskawkami

 

babeczki z budyniem i truskawkami
babeczki z budyniem i truskawkami

babeczki z budyniem i truskawkami – na 10 bardzo dużych babeczek ( spód 5 cm, ok.10 cm na górze) lub 20 szt o połowę mniejszych.

składniki: 

ciasto: 
– kostka zimnego masła (bez oleju, 200 g)
– 4 żółtka
– 3 szklanki mąki
– pół szklanki cukru

na budyń: 
 – 1/2 l mleka
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 żółtka
-2,5 łyżki cukru z wanilią lub zwykłego i wyskrobane wnętrze laski wanilii

Kilka, kilkanaście truskawek lub ich połówek, jeśli duże.

babeczki z budyniem i truskawkami – przepis

Masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, żółtka, zagnieść szybko w kulę. Gdyby nie chciało się połączyć, dodać łyżkę, dwie lodowatej wody. Włożyć do lodówki przynajmniej na pół godziny (można zagnieść poprzedniego dnia i zostawić w lodówce na noc). Budyń gotujemy tego samego dnia kiedy pieczemy. Połowę mleka wymieszać bardzo porządnie z mąką i żółtkami, połowę  zagotować z cukrem i wanilią. Intensywnie mieszając mleko metalową „rózgą” wlać zawiesinę z mąką i żółtkami. Zagotować krótko do zgęstnienia. Ostudzić. Foremki do babeczek wysmarować tłuszczem ( masłem lub olejem). Piekarnik  ustawić na 170 st. Z ciasta formować grube na pół centymetra placuszki (robiłam  szybko na dłoni lub podsypanym mąką blacie), wykleić nimi dna i boki foremek. Do każdej foremki nałożyć truskawkę lub jej połowę, jeśli duże i trochę budyniu. Należy uważać, by budyniu nie było bardzo pełno. Przykryć drugim plackiem, jak wieczkiem czy pokrywką, docisnąć lekko krawędzie, by skleiły się z ciastem w foremce, odciąć/zdjąć nierówne brzegi. Piec ok. 15-25 minut, w zależności od wielkości, do ładnego zrumienienia ciastek. Zostawić w piekarniku do lekkiego ostudzenia. Wyjąć z foremek podważając lekko nożem.

babeczki z budyniem i truskawkami
babeczki z budyniem i truskawkami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. claudine
    6 czerwca, 2014, 7:05 am

    Jejku, ale kuszą.. 🙂

  2. Aguś kulinarnie
    6 czerwca, 2014, 7:16 am

    Piękne,porywam jedną:)

  3. monika jall
    6 czerwca, 2014, 9:35 am

    Przepyszne, jadlam takie na urodzinach u kolezanki jak mialysmy po pewnie 10 lat 🙂

  4. Justyna Żak
    6 czerwca, 2014, 3:47 pm

    wyglądają smakowicie, ciekawy przepis:)

  5. Ula
    9 czerwca, 2014, 5:51 pm

    Tylko upał powstrzymuje mnie od upieczenia tej pychotki,dlatego tęsknie wyczekuję ochłodzenia;-)
    pozdrawiam

  6. Malgorzata
    19 maja, 2018, 3:17 pm

    Czy te babeczki piecze się góra- dół, czy z termoobiegiem. Serdecznie pozdrawiam

    1. Beata Królikiewicz
      19 maja, 2018, 7:49 pm

      Góra – dół albo termoobieg. Przy termoobiegu 10 stopni mniej .

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)