Najlepsze babeczki z budyniem i truskawkami

Babeczki z budyniem i truskawkami. Już dawno nie jadłam ciastka tak pysznego. Pamiętam budyniowe babeczki z cukierni nieopodal szkoły. Były dość ciężkie, masa budyniowa gęsta, konkretna, lubiłam je. Miałam ochotę odtworzyć tamten smak, ale wyszły  o wiele, wiele lepsze, naprawdę! No i truskawka w środku tego budyniowego cuda – połączenie idealne. Daję babeczkom 10 na 10 punktów. Spróbowałam i poprosiłam, by domownicy nie mówili do mnie przez kilka minut, usiadłam sobie cichutko sam na sam z tym ciachem – co za doznanie, mówię Wam 🙂 Babeczki z budyniem i truskawkami.

babeczki z budyniem i truskawkami

 

babeczki z budyniem i truskawkami
babeczki z budyniem i truskawkami

babeczki z budyniem i truskawkami – na 10 bardzo dużych babeczek ( spód 5 cm, ok.10 cm na górze) lub 20 szt o połowę mniejszych.

składniki: 

ciasto: 
– kostka zimnego masła (bez oleju, 200 g)
– 4 żółtka
– 3 szklanki mąki
– pół szklanki cukru

na budyń: 
 – 1/2 l mleka
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 żółtka
-2,5 łyżki cukru z wanilią lub zwykłego i wyskrobane wnętrze laski wanilii

Kilka, kilkanaście truskawek lub ich połówek, jeśli duże.

babeczki z budyniem i truskawkami – przepis

Masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, żółtka, zagnieść szybko w kulę. Gdyby nie chciało się połączyć, dodać łyżkę, dwie lodowatej wody. Włożyć do lodówki przynajmniej na pół godziny (można zagnieść poprzedniego dnia i zostawić w lodówce na noc). Budyń gotujemy tego samego dnia kiedy pieczemy. Połowę mleka wymieszać bardzo porządnie z mąką i żółtkami, połowę  zagotować z cukrem i wanilią. Intensywnie mieszając mleko metalową „rózgą” wlać zawiesinę z mąką i żółtkami. Zagotować krótko do zgęstnienia. Ostudzić. Foremki do babeczek wysmarować tłuszczem ( masłem lub olejem). Piekarnik  ustawić na 170 st. Z ciasta formować grube na pół centymetra placuszki (robiłam  szybko na dłoni lub podsypanym mąką blacie), wykleić nimi dna i boki foremek. Do każdej foremki nałożyć truskawkę lub jej połowę, jeśli duże i trochę budyniu. Należy uważać, by budyniu nie było bardzo pełno. Przykryć drugim plackiem, jak wieczkiem czy pokrywką, docisnąć lekko krawędzie, by skleiły się z ciastem w foremce, odciąć/zdjąć nierówne brzegi. Piec ok. 15-25 minut, w zależności od wielkości, do ładnego zrumienienia ciastek. Zostawić w piekarniku do lekkiego ostudzenia. Wyjąć z foremek podważając lekko nożem.

babeczki z budyniem i truskawkami
babeczki z budyniem i truskawkami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. claudine
    6 czerwca, 2014, 7:05 am

    Jejku, ale kuszą.. 🙂

  2. Aguś kulinarnie
    6 czerwca, 2014, 7:16 am

    Piękne,porywam jedną:)

  3. monika jall
    6 czerwca, 2014, 9:35 am

    Przepyszne, jadlam takie na urodzinach u kolezanki jak mialysmy po pewnie 10 lat 🙂

  4. Justyna Żak
    6 czerwca, 2014, 3:47 pm

    wyglądają smakowicie, ciekawy przepis:)

  5. Ula
    9 czerwca, 2014, 5:51 pm

    Tylko upał powstrzymuje mnie od upieczenia tej pychotki,dlatego tęsknie wyczekuję ochłodzenia;-)
    pozdrawiam

  6. Malgorzata
    19 maja, 2018, 3:17 pm

    Czy te babeczki piecze się góra- dół, czy z termoobiegiem. Serdecznie pozdrawiam

    1. Beata Królikiewicz
      19 maja, 2018, 7:49 pm

      Góra – dół albo termoobieg. Przy termoobiegu 10 stopni mniej .

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)