Murzynek kokosowy z wiśniami

Murzynek kokosowy z wiśniami – zwyczajny, tradycyjny murzynek, tylko bardziej wilgotny i puszysty. Łatwe, szybkie, zawsze wychodzące ciasto w odświętnej formie. Rozpisywać się co nie ma, murzynka wszyscy znają i mało kto nie lubi, ten jest szczególnie dobry. Pomysł na urozmaicenie go takimi dodatkami podaje również Chillibite, moja mama też robiła taki, zawsze znika szybko, kto nie robił zrobić musi:)

Murzynek kokosowy z wiśniami

Murzynek kokosowy z wiśniami – składniki ( na blaszkę ok. 23x27cm): 

– 200 g masła
– szklanka wody (250ml)
– pół szklanki cukru (110g)
– 2 czubate łyżki kakao
– 200 g mąki
– 100 g wiórków kokosowych
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 4 jajka
– ok. 15-20 dkg wydrylowanych świeżych wiśni, mogą być też z konfitury (podczas sezonu na wiśnie bardzo polecam ten przepis) lub wiśniówki

Murzynek kokosowy z wiśniami – przepis

Piekarnik ustawić na 160 stopni. Masło roztopić w rondelku, dodać wodę, cukier, kakao, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczeniu składników. Odstawić do lekkiego ostudzenia (można wstawić na chwilę do miski z zimną wodą). Dodać wiórki kokosowe, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Żółtka dodać do masy, następnie delikatnie wymieszać całość z pianą. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do formy, rozłożyć na wierzchu wiśnie (czasem zjadą w dół, jak na zdjęciu) i wstawić do piekarnika na ok.30 minut, sprawdzić patyczkiem, jeśli wyjęty z ciasta będzie suchy, nieoklejony, ciasto jest gotowe.

 

Zapisz

Zapisz



  1. Angie
    14 czerwca, 2014, 8:03 am

    Uwielbiam połączenie kakao/ czekolady z wiśniami, więc wszelkie ciasta z tymi dodatkami są dla mnie wyśmienite; )

  2. gin
    14 czerwca, 2014, 11:53 am

    Ja nigdy jeszcze murzynka nie piekłam… Twój prezentuje się wyjątkowo kusząco 🙂

  3. wedelka
    15 czerwca, 2014, 10:20 pm

    Murzynka z wiśniami już piekłam. Fajne połączenie. Ale dodatek wiórek to dla mnie nowość 🙂

  4. ugotujmyto.pl
    19 czerwca, 2014, 5:02 pm

    Wygląda niezwykle apetycznie 🙂

  5. Ania
    10 lipca, 2014, 5:13 am

    Mieszkam w kraju bez wiśni… czym by tu zastąpić? porzeczką? malinami?

    1. opalanka
      10 lipca, 2014, 6:35 am

      Czarną porzeczką, może śliwkami czy agrestem, maliny wydaja mi się zbyt miękkie i pewnie się całkiem rozpadną. Ale nie próbowałam, zatem mogę się tylko domyślać.Jeśli zrobisz z jakimiś innymi owocami, może napisz jak wyszło?:)

  6. ugotujmyto.pl
    10 września, 2014, 1:08 pm

    Pyszne!!! Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)!

  7. Unknown
    17 listopada, 2015, 12:59 pm

    a co z mrożonymi wiśniami, będą się nadawały ?

    1. opalanka
      17 listopada, 2015, 4:54 pm

      Powinno wyjść dobrze, Nie należy ich rozmrażać.

  8. Anonimowy
    17 kwietnia, 2016, 6:24 pm

    Czy po tym jak ubije pianę z białek na sztywno, żółtka dodaje Pani od razu wszystkie czy po jednym? Czy żółtka miksuje Pani mikserem – na jakich obrotach i jak długo (tylko do połączenia czy chwilę dłużej by napuszyć masę?) czy miesza ręcznie?
    Dziękuję pozdrawiam

    1. opalanka
      17 kwietnia, 2016, 9:02 pm

      Lepiej po jednym, na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia.Można tez łyżką.

  9. Anonimowy
    18 kwietnia, 2016, 2:57 pm

    Murzynek już upieczony, zdecydowałam sie na ten z kokosem:) Jest przepyszny, kolejny przepis ze strony i kolejny sukces:)Murzynek ładnie wyrósł, piekłam w długiej keksóce około 60 min, zastanawiam się czy zamiast wody mozna użyć mleka, czy ta modyfikacja zmieni smak?
    Dziękuję za najlepsze przepisy, myślę, że technika wykonania wielu ciast jest najlepsza z mozliwych, dzięki blogowi nauczyłam się piec serniki, potem ciasto makowe, dziś murzynek i kolejny dowód na wspaniały przepis:)

    1. opalanka
      18 kwietnia, 2016, 3:09 pm

      ale się cieszę! Miód na serce me:)

  10. Marzena
    27 marca, 2018, 9:09 am

    Murzynek wychodzi pyszny. A do tego robi się go bardzo szybko. Ja piekłam go w formie do babki przez 50 min. Miałam tylko 50 g wiórków kokosowych ale według mnie nie ma potrzeby dawać więcej. Zamiast wiśni dałam dżem wiśniowy. Murzynek zniknął w ciągu jednego dnia.

    1. Beata Królikiewicz
      27 marca, 2018, 4:22 pm

      Super!

  11. Katarzyna
    20 października, 2020, 7:53 am

    Bardzo lubię Pani przepisy, proszę tylko poprawić ilość mąki 200 dag to 2 kg😉

    1. Beata Królikiewicz
      20 października, 2020, 7:50 pm

      dziękuję, nie zauważyłam:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)