Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora, bardzo przyjemnie chrupią, o ile nie rozgotujemy tego białego warzywa – smakują znakomicie. Mogą stanowić przekąskę, albo samodzielne, obiadowe czy kolacyjne danie. Dla odpoczynku od mięsnych wynalazków, dla gości na bezmięsnej diecie, do grillowanych potraw oraz wielbicielom kalafiora polecam, bo bardzo smaczne:)

Kotlety z kalafiora

– średniej wielkości kalafior
– 2 jajka

Kotlety z kalafiora – składniki ( kotletów wychodzi dużo, trzyosobowa rodzina zadowoli się połową porcji, choć są też doskonałe na zimno) :

– trzy ząbki czosnku
– cebula
– 4 łyżki bułki tartej
– 3 łyżki kaszy manny
– pęczek posiekanej natki pietruszki
– sok z połowy cytryny
– dwie łyżki parmezanu (trzymający linię mogą pominąć:)
– sól
– pół łyżeczki ostrego chilli (lub mniej lub więcej w zależności od upodobań)
– dwie łyżeczki curry
– olej do smażenia


Kotlety z kalafiora – przepis

Kalafiora podzielić na duże różyczki, wrzucić na osolony wrzątek, wyjąć po 1-3 minutach, chodzi o to, by był chrupki, a nie całkowicie ugotowany do miękkości. Przełożyć do dużej miski, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków tak, by w większości rozpadł się na miazgę, ale by część ( ok. 1/3) pozostała w małych kawałeczkach. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć kilka chwil na łyżce oleju, do zeszklenia. Do miski z kalafiorem dodać jajka, kaszę, tartą bułkę, posiekaną natkę, sok z cytryny, parmezan i przyprawy oraz podsmażoną cebulę. Masę dobrze wymieszać. Uformować nieduże kotlety (gdyby słabo się kleiły, dodać nieco więcej tartej bułki). Na patelni rozgrzać dobrze 1- 2 łyżki oleju, smażyć kotlety do zrumienienia, po ok. 2- 3 minuty z każdej strony.

Kotlety z kalafiora

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Ervisha
    23 czerwca, 2014, 2:02 pm

    Bardzo lubię takie kotleciki 🙂

  2. Gosia
    23 czerwca, 2014, 8:50 pm

    Bardzo apetyczne!

  3. Aguś kulinarnie
    23 czerwca, 2014, 10:06 pm

    Alez one sie wpraszaja na moj talerz:)

  4. Anonimowy
    3 października, 2014, 11:21 am

    dodałam kaszy jaglanej i dwie łyżki startego żółtego sera, są obłędne! 🙂

  5. Anonimowy
    6 listopada, 2014, 12:29 pm

    2 razy juz robiłam są przepyszne ;))

  6. Maria Jakubczak
    3 grudnia, 2014, 8:39 pm

    Właśnie tego szukałam 🙂

  7. Anonimowy
    1 marca, 2015, 12:52 pm

    Super! : )

  8. Anonimowy
    8 czerwca, 2015, 3:46 pm

    kaszę mannę ugotowaną czy nie??? 🙂

    1. opalanka
      8 czerwca, 2015, 8:23 pm

      Nie. Surową. Spęcznieje pod wpływem temperatury podczas smażenia.

    2. Asia Kucała
      22 sierpnia, 2017, 4:12 pm

      Robilam dzisiaj dobre ale cos przywieraly mi do oatelni

  9. Anonimowy
    9 czerwca, 2015, 7:18 pm

    Wspaniałe! Dodaję do stałej pozycji 🙂

  10. Anonimowy
    17 lipca, 2015, 10:54 pm

    Robiłam wczoraj są mega pyszne , mąż, który nie lubi kalafiora powiedział , że to jest najpyszniejszy kalafior jaki w życiu jadł, a moja 3 letnia córcia się nimi zajadała do tego stopnia, że zjadła, aż dwa duże kotlety. Dziekuję za przepis 🙂

    1. opalanka
      18 lipca, 2015, 5:58 am

      O jak się cieszę:)

  11. Lily
    15 sierpnia, 2015, 4:32 pm

    świetny pomysł z dodaniem kaszy manny, placuszki dobrze się trzymały i nie rozwaliły na patelni 🙂 Polecam dodać kukurydzę z puszki i trochę tartej marchewki. Wychodzą jeszcze pyszniejsze!

  12. Daniel Paczkowski
    28 września, 2015, 6:59 am

    Rzeczywiście wychodzą bardzo dobre.

  13. Kamil
    13 listopada, 2015, 1:36 pm

    Pomysł z tłuczkiem do kartofli jest bardzo dobry 😀 Uzyskałem dużo lepszą konsystencję niż po użyciu miksera. Dziękuję! 🙂

  14. Anonimowy
    15 grudnia, 2015, 1:47 pm

    Zrobiłam wg przepisu, czosnek oraz ostra papryka zabiły smak kalafiora 🙁 Bardzo ostre, piecze w gardło.

    1. opalanka
      15 grudnia, 2015, 2:14 pm

      No zmniejsz ilość przypraw i po kłopocie:)

  15. Unknown
    29 lutego, 2016, 12:03 pm

    czy kaszą mannę można zastąpić kuskusem?

    1. opalanka
      29 lutego, 2016, 1:29 pm

      Nie wiem, nie próbowałam. Manna pewnie silniej skleja.

  16. Unknown
    16 marca, 2016, 7:14 pm

    Rewelacja !!!
    Musze przyznac, ze juz dawno nie jadlam nic tak pysznego. Moj miesozerny chlopak tez zachwycony :):) polecam !!

  17. aga
    18 marca, 2016, 12:09 am

    zamiast bułki tartej dodałam płatki drożdżowe – mają fajny posmak i mogą spełniać podobną funkcję co bułka 🙂 Wrzuciłam też uprażone pestki słonecznika i dyni.
    Pycha!

    1. opalanka
      18 marca, 2016, 7:50 am

      Dobry pomysł!

  18. Anonimowy
    6 kwietnia, 2016, 3:17 pm

    Prawdziwe niebo na talerzu!
    Wyszły mi identycznie jak na zdjęciach i są przepyszne:)

  19. Anonimowy
    19 kwietnia, 2016, 10:42 am

    Placuszki lub kotleciki, co kto woli, pysznie smakują z kaszą gryczaną i sosem grzybowym (mogą być leśne lub pieczarki)no i do tego surówki. Takie danie po raz pierwszy jadłam w barze wegetariańskim i odtąd zagościło w moim domu. Dziś też robię

  20. Anonimowy
    14 czerwca, 2016, 8:35 pm

    ciekawe że 3 letnie dziecko zjadło….faktycznie czuć czosnek i czili…

  21. Anonimowy
    1 lipca, 2016, 12:14 pm

    PRZE, prze pyszne, spodobały sie nawet mojemu tacie mięsożercy 🙂

  22. Anonimowy
    22 lipca, 2016, 2:11 pm

    Zrobilam i naprawde pyszne,teraz juz beda na zawsze krolowac w moim menu, tym bardziej ,ze corka wegetarianka 🙂

  23. Kamila Kim
    6 sierpnia, 2016, 8:54 am

    2 lyzeczki curry, pa pryka ostra? Toz to zabija smak kalafiora

    1. opalanka
      6 sierpnia, 2016, 9:41 am

      nie dawaj i masz po kłopocie:)

  24. Anonimowy
    6 sierpnia, 2016, 11:55 am

    Pyszne kotlety! Trochę zmodyfikowałam przepis i dodałam siemię lniane i delikatne przyprawy. Wyszły super, dziękuję za inspirację!

  25. Izabela Budnik
    6 sierpnia, 2016, 2:39 pm

    Ile mniej więcej wychodzi??

    1. opalanka
      6 sierpnia, 2016, 11:49 pm

      To zależy od wielkości kalafiora i kotletów.

    2. Kamila B.
      28 października, 2016, 3:11 pm

      Mnie że średniego kalafiora wyszło 14, dobra 16, ale dwa zniknęły w trakcie smażenia, pycha!

  26. Kamila B.
    28 października, 2016, 3:09 pm

    Przekopalam internet, aby znaleźć idealny przepis na takie właśnie kotleciki. Wyśmienite! Nie rozpadają się, idealne na zimno na ciepło na jesienną chandrę… Ech! Robię je dzisiaj i dziękuję za ten przepis całym sercem 🙂 Pozdrawiam!

    1. opalanka
      29 października, 2016, 1:41 pm

      🙂 pozdrowionka:)

  27. Anonimowy
    13 listopada, 2016, 9:34 pm

    Kotleciki zrobione. Wyszły bardzo smaczne. Dokonałam tylko kilku modyfikacji ze względu na restrykcyjną dietę nie dodawałam chili i zamiast bułki tartej dodałam len, pychotka 🙂

  28. Anonimowy
    7 sierpnia, 2017, 2:11 pm

    A nam nie smakują. Kompletnie. Mimo, że kalafiora lubimy i jadamy i gotowanego i surowego. Więc się zawiodłam

  29. Martingeo
    18 września, 2017, 9:49 pm

    Czy takie kotlety mozna zamrozic???

    1. opalanka
      26 września, 2017, 8:17 am

      Nie próbowałam. Ale wydaje mi się, że powinno się udać.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)