Tort czekoladowy

Tort czekoladowy – przepyszny. Jeśli ktoś lubi lekkie, tradycyjne, puszyste ciasta, które dają się mocno nasączyć, niech podstawę tortu wykona na tym biszkopcie – przepis. Biszkopt można porządnie nawilżyć mocną, osłodzoną herbatą z cytryną i kieliszkiem ulubionego alkoholu. W cieście na zdjęciu spód jest lekko lepki, odrobinę mazisty, niewysoki, bo upieczony wg. receptury na pochodzące z ameryki zakalcowate brownie. Zwolennicy biszkoptów zmietli wszystko do okruszka. Znaczy się – równie dobry. Tort czekoladowy.

Tort czekoladowy

 

Tort czekoladowy

Tort czekoladowy – składniki ( na tortownicę 20 cm):

– 2 tabliczki gorzkiej czekolady ( min.50% zawartości kakao)
– 200 g masła
– 130 g mąki
– 4 duże jajka
– łyżka cukru waniliowego lub wnętrze wyskrobanej nożem laski wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
– 200 g cukru
– 1/4 łyżeczki soli

 krem:

– 400 ml słodkiej śmietanki 36%
– 200 – 250 g mascarpone
– trzy, cztery łyżki cukru
– 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady

Dowolne, ulubione świeże owoce – borówki, jagody, maliny, truskawki, wiśnie, brzoskwinie  itp.

Tort czekoladowy – przepis

Piekarnik ustawić na 160 st. Czekoladę wraz z masłem rozpuścić (nie rozgrzewać za mocno) w rondelku lub miseczce nad parującą wodą. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodać masę czekoladową, zmiksować, dodać przesianą mąkę i sól. Dobrze wszystko wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (jednym arkuszem, dno i boki, boki trzeba pognieść by było płasko). Przelać ciasto, wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.

Czekoladę rozpuścić w rondelku nad gotująca się wodą (jeśli będzie bardzo gęsta i trudno będzie ją mieszać, należy dodać 2 łyżki mleka), przestudzić. Śmietanę ubić aż będzie sztywna, dodawać pod koniec ubijania po łyżce cukru. Mascarpone wymieszać z czekoladą, wmiksować po łyżce do ubitej śmietany.

Przekroić ciasto na dwa blaty, na pierwszym wyłożyć połowę kremu i część owoców, przykryć drugą częścią, wyłożyć pozostały krem i udekorować całość owocami. Gdyby okazało się, że ciasto wyszło zbyt niskie do przekrojenia, wyłożyć cały krem w jednej warstwie.

Tort czekoladowy

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Martha
    18 maja, 2014, 8:54 am

    Świetny tort!; )
    Pychotka! *.*

  2. Aguś kulinarnie
    18 maja, 2014, 9:25 am

    O rajuńciu,jaki pyszny:)

  3. Monika Ch.
    18 maja, 2014, 9:37 am

    Szkoda, że nie można zjeść przez monitor, ehhhh. Wygląda przepysznie!!!
    Pozdrawiam.
    http://wkuchniumoniki.blogspot.co.uk/

  4. Ula
    18 maja, 2014, 10:55 am

    wygląda przepysznie,aż ślinka leci;-)
    zapraszam na mojego bloga- http://wpadnijdobabci.blogspot.com/
    pozdrawiam cieplutko
    Ula

  5. gin
    18 maja, 2014, 7:28 pm

    Obłędnie czekoladowy, pycha!

  6. ugotujmyto.pl
    19 maja, 2014, 7:34 pm

    Wygląda obłędnie 🙂

  7. agnieszka
    20 maja, 2014, 12:30 pm

    Idealny 😉 Pięknie Ci wyszedł ;))

  8. Urszula – Proste potrawy
    20 maja, 2014, 12:32 pm

    Zapraszam się na kawałek:), ciasto wygląda pięknie, aż chce się sięgnąć po …cały klosz z tortem .

  9. choco
    21 sierpnia, 2017, 9:09 pm

    Już po samym zdjęciu czuję jak ten torcik rozpływa się w ustach, pychotka 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)