Tort czekoladowy

Tort czekoladowy – przepyszny. Jeśli ktoś lubi lekkie, tradycyjne, puszyste ciasta, które dają się mocno nasączyć, niech podstawę tortu wykona na tym biszkopcie – przepis. Biszkopt można porządnie nawilżyć mocną, osłodzoną herbatą z cytryną i kieliszkiem ulubionego alkoholu. W cieście na zdjęciu spód jest lekko lepki, odrobinę mazisty, niewysoki, bo upieczony wg. receptury na pochodzące z ameryki zakalcowate brownie. Zwolennicy biszkoptów zmietli wszystko do okruszka. Znaczy się – równie dobry. Tort czekoladowy.

Tort czekoladowy

 

Tort czekoladowy

Tort czekoladowy – składniki ( na tortownicę 20 cm):

– 2 tabliczki gorzkiej czekolady ( min.50% zawartości kakao)
– 200 g masła
– 130 g mąki
– 4 duże jajka
– łyżka cukru waniliowego lub wnętrze wyskrobanej nożem laski wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
– 200 g cukru
– 1/4 łyżeczki soli

 krem:

– 400 ml słodkiej śmietanki 36%
– 200 – 250 g mascarpone
– trzy, cztery łyżki cukru
– 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady

Dowolne, ulubione świeże owoce – borówki, jagody, maliny, truskawki, wiśnie, brzoskwinie  itp.

Tort czekoladowy – przepis

Piekarnik ustawić na 160 st. Czekoladę wraz z masłem rozpuścić (nie rozgrzewać za mocno) w rondelku lub miseczce nad parującą wodą. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodać masę czekoladową, zmiksować, dodać przesianą mąkę i sól. Dobrze wszystko wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (jednym arkuszem, dno i boki, boki trzeba pognieść by było płasko). Przelać ciasto, wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.

Czekoladę rozpuścić w rondelku nad gotująca się wodą (jeśli będzie bardzo gęsta i trudno będzie ją mieszać, należy dodać 2 łyżki mleka), przestudzić. Śmietanę ubić aż będzie sztywna, dodawać pod koniec ubijania po łyżce cukru. Mascarpone wymieszać z czekoladą, wmiksować po łyżce do ubitej śmietany.

Przekroić ciasto na dwa blaty, na pierwszym wyłożyć połowę kremu i część owoców, przykryć drugą częścią, wyłożyć pozostały krem i udekorować całość owocami. Gdyby okazało się, że ciasto wyszło zbyt niskie do przekrojenia, wyłożyć cały krem w jednej warstwie.

Tort czekoladowy

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Martha
    18 maja, 2014, 8:54 am

    Świetny tort!; )
    Pychotka! *.*

  2. Aguś kulinarnie
    18 maja, 2014, 9:25 am

    O rajuńciu,jaki pyszny:)

  3. Monika Ch.
    18 maja, 2014, 9:37 am

    Szkoda, że nie można zjeść przez monitor, ehhhh. Wygląda przepysznie!!!
    Pozdrawiam.
    http://wkuchniumoniki.blogspot.co.uk/

  4. Ula
    18 maja, 2014, 10:55 am

    wygląda przepysznie,aż ślinka leci;-)
    zapraszam na mojego bloga- http://wpadnijdobabci.blogspot.com/
    pozdrawiam cieplutko
    Ula

  5. gin
    18 maja, 2014, 7:28 pm

    Obłędnie czekoladowy, pycha!

  6. ugotujmyto.pl
    19 maja, 2014, 7:34 pm

    Wygląda obłędnie 🙂

  7. agnieszka
    20 maja, 2014, 12:30 pm

    Idealny 😉 Pięknie Ci wyszedł ;))

  8. Urszula – Proste potrawy
    20 maja, 2014, 12:32 pm

    Zapraszam się na kawałek:), ciasto wygląda pięknie, aż chce się sięgnąć po …cały klosz z tortem .

  9. choco
    21 sierpnia, 2017, 9:09 pm

    Już po samym zdjęciu czuję jak ten torcik rozpływa się w ustach, pychotka 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)