Szybki makaron z szynką w śmietanowym sosie

Makaron z szynką w śmietanowym sosie. Zrobienie tego dania trwa tyle, ile wyznaczył producent makaronu na jego ugotowanie. Użyłam szynki długodojrzewającej, jest wyraźna w smaku. Jeśli do przygotowania użyjemy kwaśnej śmietany będzie jeszcze wyraźniej, jeśli słodkiej śmietanki – delikatniej, a aromat szynki zagra pierwsze skrzypce. Obie wersje mi smakują, nie wiedziałabym, którą wybrać. Do pokrojonych kawałeczków szynki dorzuciłam kilka pierwszych podgrzybków, które dostałam od Pani Iwonki ze sklepiku, można zastąpić je pieczarkami lub zwyczajnie pominąć. Choć razem – smakowało pysznie. Makaron z szynką.

Makaron z szynką

 

Makaron z szynką

Makaron z szynką – składniki ( na 2-3 porcje) : 

– 250 g makaronu w ulubionym kszatłcie
– 10 dkg szynki długodojrzewającej
– pół drobno pokrojonej cebuli
– 2 – 3 ząbki czosnku
– 150 g śmietany 18 % (będzie wyraźniej) lub śmietanki 30 – 36% ( będzie delikatnie i kremowo), ewentualnie duża łyżka sera mascarpone
– kilka grzybów leśnych lub pieczarek (niekoniecznie)
– posiekana, ulubiona zielenina – bazylia, kolendra, pietruszka lub koperek
– sól, pieprz, szczypta chilli

Makaron z szynką – przepis

Makaron ugotować tak, by był jędrny, nie rozgotowany. Odcedzić i pozostawić w osobnym naczyniu 3-4 łyżki wody z jego gotowania. Na łyżce oleju podsmażyć cebulę, kiedy się zeszkli, pokrojoną w cienkie paski szynkę i grzyby w plasterkach.,aż szynka lekko się zrumieni. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką, wlać śmietanę, mieszając podgrzewać chwilę. Włożyć makaron, dolać pozostawioną z gotowania wodę, zamieszać wszystko posypując posiekaną zieleniną.

 Makaron z szynką

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. agnieszka
    28 maja, 2014, 7:27 am

    To jest właśnie mój ulubiony obiad! Ja do szynki i śmietanowego sosu, najbardziej lubię dodatek mrożonego groszku i mięty!! Przepis Jamiego, który uwielbiam! Ściskam!!

    1. opalanka
      28 maja, 2014, 10:52 am

      ściskam również:)

  2. Aguś kulinarnie
    28 maja, 2014, 7:36 am

    Takie zestawienie smaków lubię:)

  3. Katarzyna Wachel
    30 maja, 2014, 5:40 am

    Zrobiłam wczoraj porcje na dwa dni i… dzisiaj znowu muszę szukać pomysłu na obiad bo niewiele zostało 🙂 Rozeszło się błyskawicznie. Dziękuję za kolejną wyśmienitą inspirację 🙂

  4. opalanka
    30 maja, 2014, 9:27 am
  5. BeautyKiss
    31 maja, 2014, 7:24 am

    Chce sobie to zrobić na obiad ale… nie mam śmietany, zadnej :(. Moge zastapic ja jogurtem naturalnym? Czy lepiej mlekiem? (3,2%)

    1. opalanka
      31 maja, 2014, 6:06 pm

      Z jogurtem będzie kwaśniej niż z kwaśną śmietaną. Trzeba go dodać mniej i i z łyżkę oliwy. Ale przyzwoicie 🙂 Z mlekiem raczej nie.

  6. talia
    31 maja, 2014, 9:08 am

    Uwielbiam makarony 🙂 Kolejny przepis do kolekcji przyda się jak najbardziej i myślę, że w przyszłym tygodniu go wypróbuję 🙂

  7. Anonimowy
    31 lipca, 2015, 12:07 pm

    właśnie zrobiłam to danie 😉 w 15 minut dosłownie!!! dałam to co miałąm czyli polędwice sopocką, cebulkę, oregano, pieczarki kilka łyżek śmietany i wyszło… rewelacyjnie! Uwielbiam makarony ;)!

  8. Anonimowy
    18 marca, 2016, 12:13 pm

    Ja dodałam jeszcze trochę żółtego sera. Pychota:)

  9. Unknown
    25 kwietnia, 2016, 12:00 pm

    Zacząłem korzystac z przepisów , no i powiem że bardzo mile jestem zaskoczony, troche je modyfikuje ale inspiracja super, pozdrawiam

    1. opalanka
      25 kwietnia, 2016, 1:08 pm

      Pozdrawiam również:)

  10. Anonimowy
    6 czerwca, 2016, 8:16 pm

    Zapraszam do Spis Blogów

  11. Anonimowy
    2 lipca, 2016, 2:41 pm

    Uwielbiam ten makaron z szynką dojrzewającą,świeżą bazylią i śmietaną 30%. taki słodko-słony smak wychodzi:D

  12. Anonimowy
    8 września, 2016, 12:37 pm

    gdybym chciała wzbogacić smak odrobiną sera to jaki wybrać? Parmezan czy jaki? z góry dziękuję

    1. opalanka
      8 września, 2016, 2:11 pm

      Parmezan drobno tarty będzie dobry do posypania po wierzchu albo do sosu jakiś z niebieską pleśnią.

    2. Anonimowy
      10 września, 2016, 7:39 am

      dziękuję za odpowiedź!

  13. Anonimowy
    6 marca, 2017, 9:11 am

    Pyszota 🙂 i jak szybko się robi:) szynka daje charakter.

  14. Olga
    22 lipca, 2018, 3:25 pm

    Wielkie halo,! Tyle że moi nie tolerują żadnej wędliny. Kropka! grzybów też nie i cebuli, a czosnku w szczególności. Ja muszę się wykazać większą niwencją twórczą. Szukam w tym Necie i szukam i nic.. wszystko to samo. Już mi pomysłów barakuje, a czasu na wymyślne potrawy nie mam.

    1. Ania
      19 marca, 2020, 1:05 pm

      No to już twój problem a nie autora… ?

  15. Ewelina
    20 października, 2018, 11:10 am

    Robię to już 3. sobotę z rzędu! Pycha! Tylko trzeba słabo posolić makaron, bo szynka jest cholernie słona 🙂 Za pierwszym razem wyszło mi za słone. Robię ze śmietanką 30%. Błyskawiczny i przepyszny obiad!

  16. bozenak
    20 grudnia, 2018, 2:03 pm

    Właśnie zrobiłam to jedzonko. 🙂 Idealne gdy nie mam czasu gotować. <3 Z której firmy używacie mięs? Ja jako dodatek uwielbiam dodawać szynkę od Dobrowolskich. Inne jeszcze mi tak nie odpowiadały. Przepis super!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)