Ryż smażony z kurczakiem

Ryż smażony z kurczakiem – danie z szybkich, kiedy koncepcji na porządne wygibasy kuchenne brak, a pyszne jak nie wiem co.

Najlepiej mieć w kredensie ryż brązowy, bo jest znacznie zdrowszy od białego. Cenowo – nieco droższy, ale korzyści dla ciała warte zachodu. Jednakowoż – biały zwykły czy jaśminowy też się nada. Może być ten, co został z zupy pomidorowej z poprzedniego dnia. Do tego kurczak – u mnie udka – wydają mi się smaczniejsze, ciekawsze w smaku, choć pierś też jest odpowiednia i na pewno mniej kaloryczna. Zadowolony będzie każdy – student, bo szybko, dobrze i niedrogo, gospodyni domowa – bo szybko, zdrowo i niedrogo, rodzina – bo smacznie bardzo. Do ryżu dorzuciłam groszek z mrożonki, bo był. Można go pominąć, albo wymienić na taki z puszki, kukurydzę, pieczarki, cebulę, por czy warzywną mieszankę, sezam, podprażone orzeszki, słonecznik, co tam w domu każdy wyszpera. Bezwysiłkowe danie zupełnie, ryż smażony z kurczakiem – comfort food, znaczy się:)

 

Ryż smażony z kurczakiem – składniki ( na dwie głodne osoby) : 

– dwie torebki ugotowanego ryżu ( lub zwykły ryż ugotowany na sypko np. tak)
– dwa udka z kurczaka lub dwie małe piersi
– cebula
– dwa ząbki czosnku
– łyżeczka, półtorej curry, szczypta chilli i pieprzu, sól
– łyżeczka soku z limonki lub cytryny
– olej do smażenia
do wyboru lub wszystko razem:
– trzy łyżki groszku z mrożonki
– łyżka startej marchewki, kilka pokrojonych pieczarek, kawałek posiekanego pora
– mała papryczka chili
– kilka kropli oleju sezamowego
– ziarna słonecznika ewentualnie orzeszki piniowe do posypania
– natka pietruszki, szczypiorku lub posiekana kolendra

Ryż smażony z kurczakiem – przepis

Kurczaka pokroić na wąskie paski, posypać przyprawami. Cebulę pokroić w kostkę. Na dużą patelnię wlać łyżkę, dwie oleju, podsmażyć cebulę, aż lekko zmięknie, dodać czosnek, warzywa, odsunąć wszystko na bok, dodać kurczaka. Przez minutę, dwie, powstrzymać się od mieszania. Zamieszać samo mięso, odsunąć na bok, wrzucić ryż. Smażyć chwilę, wymieszać wszystko razem. Skropić olejem sezamowym (niezbyt dużo, jest bardzo intensywny, kilka kropli wystarczy), sokiem z cytryny, posypać posiekaną zieleniną i ewentualnie podprażonym na suchej patelni słonecznikiem czy posiekanymi orzeszkami.
Ryż smażony z kurczakiem
Mówię Wam -niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    15 maja, 2014, 6:34 am

    Takie dania lubię:)szybko,smacznie i do syta:)

  2. poproszedokladke
    15 maja, 2014, 8:35 am

    jedno z moich ulubionych dań na tak zwanej "szybkości" 😉 no i posprzątać lodówkę od razu można ;-))

  3. Salvador Dali
    15 maja, 2014, 12:23 pm

    dla mnie bomba, uwielbiam takie dania 🙂

  4. skoraq cooks
    17 maja, 2014, 10:17 pm

    Podkradam i uciekam, ale nie przejmuj się, bo pożrę zawartość, ale miseczkę oddam 😉

  5. opalanka
    18 maja, 2014, 7:16 pm

    🙂

  6. kuchcikOla
    23 maja, 2014, 7:46 pm

    W najbliższym czasie muszę zaserwować coś takiego moim domownikom 😉

    1. kuchcikOla
      5 czerwca, 2014, 1:25 pm

      Dziś zrobiłam na obiad – smakuje bosko! Z pewnością to danie jeszcze nie raz pojawi się u mnie w domu 🙂

  7. Anonimowy
    26 listopada, 2014, 1:13 pm

    nie dodałam curry bo nie lubię, zrobiłam z marchewką i porem – wyszło super 🙂 na pewno będę wracać do tej potrawy.

  8. Anonimowy
    1 stycznia, 2015, 10:37 pm

    Zrobiłam dzisiaj na obiad tylko nie miałam kurczaka więc zastąpiłam paskami ze schabu. Wyszło bardzo dobre.

  9. Anonimowy
    14 lutego, 2015, 5:56 pm

    ok czytam i musze dodac ryz najlepiej smażony z zółtkiem na maśle marchew pokrojona kurczak i to wszystko usmażone na każdy talerz pokropić cytryną jest super i brzuszek nie rośnie

  10. Anonimowy
    27 października, 2015, 4:49 pm

    Mi osobiście nie smakowało

  11. Anonimowy
    31 października, 2015, 3:30 pm

    Dzięki za przepis! Jest bardzo smaczny, choć z tą błyskawicznością, to pewnie kwestia kulinarnej wprawy.

  12. Eva23 Zi
    3 stycznia, 2016, 1:48 pm

    wow wysmienita uczta dla mego brzuchalka moj chlopak sie we mnie zakochal na nowo

  13. Anonimowy
    25 stycznia, 2016, 4:02 pm

    Glupie pytanie – jesli chcialbym uzyc udek, to mam je wrzucic na patelnie tak jak zostaly kupione czy najpierw obrac mieso z kosci?

    1. opalanka
      25 stycznia, 2016, 7:57 pm

      Obrać z kości i pokroić na kawałeczki. Szybko się usmażą.

    2. Goku Polak
      29 stycznia, 2016, 4:16 pm

      Opalanka25 stycznia 2016 20:57
      Obrać z kości i pokroić na kawałeczki. Szybko się usmażą.

      W razie problemów z krojeniem polecam gyros z biedronki, tez pasuje :}

    3. Anonimowy
      29 stycznia, 2016, 6:06 pm

      A problemow mialem wlasnie niemalo, nastepnym razem wezme jednak piers ^^ Kupny gyros odpada, "sklepowo" przyprawione mieso nie smakuje mi. A danie wyszlo bardzo zacnie, dzieki dla autorki!!!

      (ten poprzedni koment wyzej byl moj, nie wylogowalem siostry ;pp)

    4. ja, Kosmeonautka
      29 stycznia, 2016, 9:38 pm

      A siostra doda, że brat poznał tego bloga dzięki niej 😉 Zaglądam tu już od dłuższego czasu, wspominałam też o Tobie w jednym z moich postów ( http://kosmeo-logy.blogspot.com/2015/08/jemy-sezonowo-domowe-suszone-pomidory.html ) Musisz mieć chyba świetnie zrobione pozycjonowanie, bo trafiam tu głównie z Google'a. Jak wpiszę w wyszukiwarkę coś w stylu "smażony ryż z kurczakiem przepis" to prawie zawsze trafiam właśnie tutaj! ;D

    5. opalanka
      29 stycznia, 2016, 9:43 pm

      Bardzo dziękuję. Nie wiem jak się robi pozycjonowanie, pewnie się robi samo. Albo Twój komputer sobie robi:) Niemniej, bardzo się z tego cieszę:) pozdrowionka dla Cię i Brata:)

  14. Anonimowy
    5 lutego, 2016, 2:40 pm

    Przepis spoko tylko na zdjęciu jest groszek a w przepisie już nie było, niby nic ale jednak

    1. opalanka
      5 lutego, 2016, 2:54 pm

      Kochanie, jest:) Groszek to warzywo. Buziole.

  15. ksygnatowicz
    29 lutego, 2016, 12:45 pm

    Pycha!!szybkie,syte i zdrowe!

  16. Anonimowy
    29 marca, 2016, 11:44 am

    a ten ryż to nie twardy wychodzi, nie trzeba podlewać wodą?

    1. opalanka
      29 marca, 2016, 11:49 am

      Nie wychodzi. Chwilę się rumieni i już. To krótkie smażenie.

  17. Anonimowy
    12 września, 2016, 2:37 pm

    świetny przepis 🙂 pozdrawiam 🙂

  18. Elżbieta
    21 lipca, 2018, 12:22 pm

    A gdyby tak, zamiast curry, dodać przyprawę do chińszczyzny?

    1. Beata Królikiewicz
      21 lipca, 2018, 2:30 pm

      można:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)