Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem, szybki, najłatwiejszy i najpyszniejszy. W czasie kiedy gotuje się makaron, zdążymy przygotować szpinak w znakomitym sosie. Co ciekawe, nie przepadam za serami o zapachu i kolorze innym niż popularna gouda lub inne uniwersum. Ale tu wyjątkowo (jak dla nieserowego smakosza) sprawdza się ser z pleśnią typu lazur, rokpol, tworzy on ze szpinakiem nieprzyzwoicie dobre połączenie. Próbowałam z różnymi innymi, fetą, kozim, ale to jednak nie to. Choć w awaryjnych sytuacjach – niech będą i one. Zdecydowanie mój faworyt makaronowy, najlepszy na świecie makaron ze szpinakiem. W wersji dla mięsolubnych (u nas w domu 2:1) podsmażam na chrupko pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę, pierś z kurczaka albo boczek i posypuję makaron na wierzchu. Jednakowoż makaron ze szpinakiem – bezmięsnie jest jak dla mnie duuuużo pyszniej.

Makaron ze szpinakiem

 

Makaron ze szpinakiem

  Makaron ze szpinakiem – składniki ( na ok. 2-4 porcje) : 

–  250 g makaronu ( najlepiej wstążki – tagliatelle)
– łyżeczka, dwie masła do smażenia
– mała cebula (niekoniecznie)
– 0,5 kg szpinaku ( świeżego lub mrożonego, najlepiej nierozdrobnionego, w liściach)
– 3-4 dkg sera z niebieską pleśnią ( rokpol, błękitny lazur itp.)
– 200 ml słodkiej śmietanki
– 3 ząbki czosnku
– sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
– łyżka startego parmezanu, dziugasa, bursztynu lub innego sera tego typu do posypania

Makaron ze szpinakiem – przepis

Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku, tak, by nie był zbyt miękki, odcedzić, zachować kilka łyżek wody z gotowania. W tym czasie na dużej patelni zeszklić na maśle cebulę, pod koniec dodać rozgniecione lub posiekane drobno ząbki czosnku i smażyć krótką chwilę (30-60 s). Dodać szpinak (zamrożony rozmrozi się w trakcie smażenia), mieszać aż liście staną się wiotkie. Osolić, dodać pieprz i gałkę, dorzucić rozkruszony ser, zaczekać aż się roztopi. Wlać śmietankę, odparować krótką chwilę. Na szpinak wyłożyć makaron, wymieszać delikatnie, dodając wodę pozostawiona z gotowania. Przełożyć na talerze i posypać startym parmezanem.

Makaron ze szpinakiem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Królowa Karo
    8 maja, 2014, 1:04 pm

    To jest mój sprawdzony sposób na szybki i smaczny obiad, gdy nie mam pomysłu na nic innego.

  2. Amber
    9 maja, 2014, 5:05 am

    Lubię taki makaron.
    Pyszne smaki!

  3. ugotujmyto.pl
    10 maja, 2014, 4:19 pm

    Uwielbiam takie kombinacje!

  4. Zacisze Kuchni
    14 stycznia, 2016, 10:20 am

    Pysznie i prosto!

  5. hotel Chełm
    19 marca, 2016, 3:50 pm

    Dzisiaj jakoś nie miałem pomysłu na obiado kolację. W lodówce po raz pierwszy zagościł świeży szpinak. Długo się nie zastanawiałem robię ten właśnie przepis. Mam nadzieję że się nie zawiodę.

    1. opalanka
      19 marca, 2016, 4:51 pm

      No i jak było?:)

  6. Anonimowy
    18 kwietnia, 2016, 8:52 pm

    Pychotka

  7. Unknown
    22 kwietnia, 2016, 2:38 pm

    Doskonałe 🙂

  8. Anonimowy
    7 czerwca, 2016, 5:27 pm

    Mam mały problem dodałam za dużo sera typu rokpol i jest troche za gorzki smak. Czy można coś na to poradzić?

    1. opalanka
      7 czerwca, 2016, 6:29 pm

      Można spróbować dać trochę więcej śmietanki.

  9. ewelina cymanowska
    28 października, 2016, 6:32 am

    Zawsze mam problem z wyborem śmietanki czy wybrać 12,18 czy 30. Proszę o podpowiedź

  10. ewelina cymanowska
    28 października, 2016, 6:32 am

    Zawsze mam problem z wyborem śmietanki czy wybrać 12,18 czy 30. Proszę o podpowiedź

    1. opalanka
      28 października, 2016, 9:34 am

      ze słodką 30 – jest najsmaczniej, najdelikatniej i najkaloryczniej.Jeśli nie byłoby kalorycznie – to mój faworyt. Kwaśna 12 czy 18 da wyraźny smak. Musisz spróbować i dokonać wyboru:)

  11. Anonimowy
    16 listopada, 2016, 12:19 pm

    Pyszne uwielbiam ten makaron 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie