Makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem, szybki, najłatwiejszy i najpyszniejszy. W czasie kiedy gotuje się makaron, zdążymy przygotować szpinak w znakomitym sosie. Co ciekawe, nie przepadam za serami o zapachu i kolorze innym niż popularna gouda lub inne uniwersum. Ale tu wyjątkowo (jak dla nieserowego smakosza) sprawdza się ser z pleśnią typu lazur, rokpol, tworzy on ze szpinakiem nieprzyzwoicie dobre połączenie. Próbowałam z różnymi innymi, fetą, kozim, ale to jednak nie to. Choć w awaryjnych sytuacjach – niech będą i one. Zdecydowanie mój faworyt makaronowy, najlepszy na świecie makaron ze szpinakiem. W wersji dla mięsolubnych (u nas w domu 2:1) podsmażam na chrupko pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę, pierś z kurczaka albo boczek i posypuję makaron na wierzchu. Jednakowoż makaron ze szpinakiem – bezmięsnie jest jak dla mnie duuuużo pyszniej.
Makaron ze szpinakiem – składniki ( na ok. 2-4 porcje) :
– 250 g makaronu ( najlepiej wstążki – tagliatelle)
– łyżeczka, dwie masła do smażenia
– mała cebula (niekoniecznie)
– 0,5 kg szpinaku ( świeżego lub mrożonego, najlepiej nierozdrobnionego, w liściach)
– 3-4 dkg sera z niebieską pleśnią ( rokpol, błękitny lazur itp.)
– 200 ml słodkiej śmietanki
– 3 ząbki czosnku
– sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
– łyżka startego parmezanu, dziugasa, bursztynu lub innego sera tego typu do posypania
Makaron ze szpinakiem – przepis
Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku, tak, by nie był zbyt miękki, odcedzić, zachować kilka łyżek wody z gotowania. W tym czasie na dużej patelni zeszklić na maśle cebulę, pod koniec dodać rozgniecione lub posiekane drobno ząbki czosnku i smażyć krótką chwilę (30-60 s). Dodać szpinak (zamrożony rozmrozi się w trakcie smażenia), mieszać aż liście staną się wiotkie. Osolić, dodać pieprz i gałkę, dorzucić rozkruszony ser, zaczekać aż się roztopi. Wlać śmietankę, odparować krótką chwilę. Na szpinak wyłożyć makaron, wymieszać delikatnie, dodając wodę pozostawiona z gotowania. Przełożyć na talerze i posypać startym parmezanem.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
To jest mój sprawdzony sposób na szybki i smaczny obiad, gdy nie mam pomysłu na nic innego.
Lubię taki makaron.
Pyszne smaki!
Uwielbiam takie kombinacje!
Pysznie i prosto!
Dzisiaj jakoś nie miałem pomysłu na obiado kolację. W lodówce po raz pierwszy zagościł świeży szpinak. Długo się nie zastanawiałem robię ten właśnie przepis. Mam nadzieję że się nie zawiodę.
No i jak było?:)
Pychotka
Doskonałe 🙂
Mam mały problem dodałam za dużo sera typu rokpol i jest troche za gorzki smak. Czy można coś na to poradzić?
Można spróbować dać trochę więcej śmietanki.
Zawsze mam problem z wyborem śmietanki czy wybrać 12,18 czy 30. Proszę o podpowiedź
Zawsze mam problem z wyborem śmietanki czy wybrać 12,18 czy 30. Proszę o podpowiedź
ze słodką 30 – jest najsmaczniej, najdelikatniej i najkaloryczniej.Jeśli nie byłoby kalorycznie – to mój faworyt. Kwaśna 12 czy 18 da wyraźny smak. Musisz spróbować i dokonać wyboru:)
Pyszne uwielbiam ten makaron 🙂