Ciasteczka z jabłkami
Ciasteczka z jabłkami są kruche i maślane w smaku. Mogłyby być też z serem, czekoladą, powidłami, dżemem, masą makową, truskawkami itp. Co tam fantazja komu podsunie. Użyłam jabłek ze słoika, ale zwyczajnie pokrojone na ósemki jabłko, posypane cukrem i jeśli ktoś lubi – odrobiną cynamonu też będzie znakomite. Zapach podczas pieczenia ciastek jest cudny, ewentualni goście nie odmówią kawy z ich dodatkiem, to pewne.
Ciasteczka z jabłkami – smaczne, ładnie wyglądające, chrupkie wiatraczki do zrobienia również z dziećmi.
Ciasteczka z jabłkami – składniki:
– dwie i pół szklanki mąki
– ok. 4 g suszonych drożdży (pół paczuszki)
– 2 jajka
– pół kostki masła (100g)
– cztery łyżki cukru
– łyżka śmietany
nadzienie:
– 2 – 3 małe jabłka pokrojone w ósemki, jabłka ze słoika lub dowolne powidła czy marmolada
Ciasteczka z jabłkami – przepis
Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i zagnieść na jednolite ciasto. Rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Wycinać nożem kwadraty o boku ok. 6×6 cm, na każdy nałożyć łyżeczkę nadzienia lub ósemkę jabłka posypaną cukrem. Zlepić mocno rogi, by powstały “koperty”. Ułożyć na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Piec ok. 12-15 minut (może być z termoobiegiem), do zrumienienia ciastek.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
–
Cudnie wyglądają 🙂 Do herbatki z cynamonem byłyby idealne 🙂
mmmm… cudooo… 🙂
Jabłko, kruche.. taka mini szarlotka.. 😀
Moja mama dawno temu robiła identyczne:-) Pycha!
Kruche i piękne! 🙂
Pycha…też takie piekę:)
Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.
Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.
Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form
lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.
Pozdrawiam
Camelia
Petitchef.pl