Ciasteczka z jabłkami

Ciasteczka z jabłkami są kruche i maślane w smaku. Mogłyby być też z serem, czekoladą, powidłami, dżemem, masą makową, truskawkami itp. Co tam fantazja komu podsunie. Użyłam jabłek ze słoika, ale zwyczajnie pokrojone na ósemki jabłko, posypane cukrem i jeśli  ktoś lubi – odrobiną cynamonu też będzie znakomite. Zapach podczas pieczenia ciastek jest cudny, ewentualni goście nie odmówią kawy z ich dodatkiem, to pewne.

Ciasteczka z jabłkami – smaczne, ładnie wyglądające, chrupkie wiatraczki do zrobienia również z dziećmi.

 

Ciasteczka z jabłkami

 

Ciasteczka z jabłkami

 

Ciasteczka z jabłkami

Ciasteczka z jabłkami – składniki: 

– dwie i pół szklanki mąki
–  ok. 4 g suszonych drożdży (pół paczuszki)
– 2 jajka
– pół kostki masła (100g)
– cztery łyżki cukru
– łyżka śmietany

nadzienie: 

– 2 – 3 małe jabłka pokrojone w ósemki, jabłka ze słoika lub dowolne powidła czy marmolada

Ciasteczka z jabłkami – przepis

Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i zagnieść na jednolite ciasto. Rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Wycinać nożem kwadraty o boku ok. 6×6 cm, na każdy nałożyć łyżeczkę nadzienia lub ósemkę jabłka posypaną cukrem. Zlepić mocno rogi, by powstały “koperty”. Ułożyć na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Piec ok. 12-15 minut (może być z termoobiegiem), do zrumienienia ciastek.

Ciasteczka z jabłkami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. claudine
    4 maja, 2014, 4:49 pm

    Cudnie wyglądają 🙂 Do herbatki z cynamonem byłyby idealne 🙂

  2. Salvador Dali
    4 maja, 2014, 6:40 pm

    mmmm… cudooo… 🙂
    Jabłko, kruche.. taka mini szarlotka.. 😀

  3. Marzena
    4 maja, 2014, 9:22 pm

    Moja mama dawno temu robiła identyczne:-) Pycha!

  4. Poezja Smaku
    4 maja, 2014, 10:38 pm

    Kruche i piękne! 🙂

  5. jagodaj
    5 maja, 2014, 7:13 am

    Pycha…też takie piekę:)

  6. Blogs
    5 maja, 2014, 7:29 pm

    Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie