Puszysty sernik fantazyjny

Przepis na puszyste serniki przełamuje schemat wskazówek sernikowych w różnych poradnikach (moim również), że nie należy tego deseru napuszać, pompować powietrzem, by spektakularnie nie urósł, a potem wykonał wielką klapę. Ten z tego przepisu oraz jeszcze puszysty sernik waniliowydwukolorowy, rosną sobie pięknie, niezbyt wysoko, ale też nie opadają. Piekę je sposobem. Najpierw ustawiam wyższą temperaturę, by masa serowa od razu się ścięła i zachowała kształt, potem ją zmniejszam i przy pomocy pary wodnej (z ustawionego na dnie piekarnika garnka z wrzątkiem) sernik nabiera sobie delikatnej, kremowej konsystencji. Fantazyjny, ciemny szlaczek na dole ciasto zawdzięcza dodatkowi ciemnej czekolady. I już to wszystko zupełnie, łatwe, proste i szybkie.

 

Puszysty sernik

 

Puszysty sernik

 

Puszysty sernik

składniki (na podłużną formę 12×30 lub tortownicę 23 cm) :

– 1 kg trzykrotnie zmielonego, białego sera (może być gęsty, gotowy „na serniki” )
– 6 jajek
– 3/4 szklanki cukru
– dwie łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 łyżeczki kaszy manny
– pół kostki stopionego i ostudzonego masła
– pół łyżeczki ekstraktu z wanilii ( lub wyskrobane nożem wnętrze waniliowej laski)
– 3/4 tabliczki gorzkiej, rozpuszczonej (w garnuszku nad parą) czekolady

polewa: 

– 3 duże łyżki masy krówkowej z puszki, orzechy do dekoracji

Piekarnik ustawić na 170 st. Żółtka oddzielić od białek, żółtka ubić z cukrem na jasną masę, białka osobno, na sztywną pianę. W dużej misce, ubijająca końcówką miksera zmieszać ubite żółtka z masą serową. Dodać mąkę ziemniaczaną, kaszę a następnie ostudzone masło. Przy pomocy łyżki, delikatnie wmieszać pianę z białek. Odlać ok 1/4 masy i dodać do niej stopioną czekoladę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej jasne ciasto, wyłożyć łyżką kleksy masy z czekoladą. Włożyć głęboko w ciasto trzonek widelca lub łyżki i przeciągnąć rysując kreskę. W ten sposób masa lekko się przemiesza i stworzy dwukolorowy wzór. Na dnie piekarnika ustawić szeroki garnek z wrzątkiem. Włożyć ciasto do piekarnika (najlepiej na półce- kratce grlillowej z wyposażenia kuchenki) i po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 st. Piec jeszcze półtorej godziny.

Puszysty sernik

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. Ula
    30 kwietnia, 2014, 8:08 am

    Witam. Wygląda przepysznie, spróbuję upiec na weekend.
    Pozdrawiam słonecznie i zapraszam do mnie http://www.blogger.com/home
    😉

  2. Ervisha
    30 kwietnia, 2014, 8:24 am

    Uwielbiam serniki 🙂

  3. Aguś kulinarnie
    30 kwietnia, 2014, 1:24 pm

    O matko,rewelacja!!!

  4. Angie
    30 kwietnia, 2014, 5:30 pm

    Zjadłabym taki sernik na pewno; )

  5. skoraq cooks
    2 maja, 2014, 6:41 pm

    Właściwy sernik na właściwym blogu, bo toż to zaiste sernikowe niebo na talerzu 🙂

  6. Agata Koton
    9 maja, 2014, 6:44 am

    ale piękna odmiana, sernik o takim kształcie i przekroju bardzo mi się podoba! W moim domu sernikowym mistrzem jest mąż, ja nie mam tak dobrej ręki do nich jak on 🙂

  7. Anonimowy
    7 grudnia, 2014, 8:36 pm

    A kiedy dodać ubite białka???

    1. opalanka
      7 grudnia, 2014, 9:04 pm

      Po dodani masła. Już uzupełniam, dzięki:)

  8. eawle0503
    28 maja, 2015, 4:34 pm

    czy nie ma w przepisie proszku do pieczenia? nie wyjdzie zakalec?

    1. opalanka
      28 maja, 2015, 4:44 pm

      Ani jeden z przepisów na sernik, a jest ich na blogu całkiem dużo, nie ma proszku do pieczenia. Nigdy nie używałam. Podsuwam link do przeczytania, może się przyda:) http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/poradnik-kulinarny.html

  9. Asia Banaś
    9 września, 2017, 1:17 pm

    a kajmak na zimne ciasto? podgrzać nic o ty, nir ma

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)