Puszysty sernik fantazyjny

Przepis na puszyste serniki przełamuje schemat wskazówek sernikowych w różnych poradnikach (moim również), że nie należy tego deseru napuszać, pompować powietrzem, by spektakularnie nie urósł, a potem wykonał wielką klapę. Ten z tego przepisu oraz jeszcze puszysty sernik waniliowydwukolorowy, rosną sobie pięknie, niezbyt wysoko, ale też nie opadają. Piekę je sposobem. Najpierw ustawiam wyższą temperaturę, by masa serowa od razu się ścięła i zachowała kształt, potem ją zmniejszam i przy pomocy pary wodnej (z ustawionego na dnie piekarnika garnka z wrzątkiem) sernik nabiera sobie delikatnej, kremowej konsystencji. Fantazyjny, ciemny szlaczek na dole ciasto zawdzięcza dodatkowi ciemnej czekolady. I już to wszystko zupełnie, łatwe, proste i szybkie.

 

Puszysty sernik

 

Puszysty sernik

 

Puszysty sernik

składniki (na podłużną formę 12×30 lub tortownicę 23 cm) :

– 1 kg trzykrotnie zmielonego, białego sera (może być gęsty, gotowy „na serniki” )
– 6 jajek
– 3/4 szklanki cukru
– dwie łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 łyżeczki kaszy manny
– pół kostki stopionego i ostudzonego masła
– pół łyżeczki ekstraktu z wanilii ( lub wyskrobane nożem wnętrze waniliowej laski)
– 3/4 tabliczki gorzkiej, rozpuszczonej (w garnuszku nad parą) czekolady

polewa: 

– 3 duże łyżki masy krówkowej z puszki, orzechy do dekoracji

Piekarnik ustawić na 170 st. Żółtka oddzielić od białek, żółtka ubić z cukrem na jasną masę, białka osobno, na sztywną pianę. W dużej misce, ubijająca końcówką miksera zmieszać ubite żółtka z masą serową. Dodać mąkę ziemniaczaną, kaszę a następnie ostudzone masło. Przy pomocy łyżki, delikatnie wmieszać pianę z białek. Odlać ok 1/4 masy i dodać do niej stopioną czekoladę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej jasne ciasto, wyłożyć łyżką kleksy masy z czekoladą. Włożyć głęboko w ciasto trzonek widelca lub łyżki i przeciągnąć rysując kreskę. W ten sposób masa lekko się przemiesza i stworzy dwukolorowy wzór. Na dnie piekarnika ustawić szeroki garnek z wrzątkiem. Włożyć ciasto do piekarnika (najlepiej na półce- kratce grlillowej z wyposażenia kuchenki) i po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 st. Piec jeszcze półtorej godziny.

Puszysty sernik

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. Ula
    30 kwietnia, 2014, 8:08 am

    Witam. Wygląda przepysznie, spróbuję upiec na weekend.
    Pozdrawiam słonecznie i zapraszam do mnie http://www.blogger.com/home
    😉

  2. Ervisha
    30 kwietnia, 2014, 8:24 am

    Uwielbiam serniki 🙂

  3. Aguś kulinarnie
    30 kwietnia, 2014, 1:24 pm

    O matko,rewelacja!!!

  4. Angie
    30 kwietnia, 2014, 5:30 pm

    Zjadłabym taki sernik na pewno; )

  5. skoraq cooks
    2 maja, 2014, 6:41 pm

    Właściwy sernik na właściwym blogu, bo toż to zaiste sernikowe niebo na talerzu 🙂

  6. Agata Koton
    9 maja, 2014, 6:44 am

    ale piękna odmiana, sernik o takim kształcie i przekroju bardzo mi się podoba! W moim domu sernikowym mistrzem jest mąż, ja nie mam tak dobrej ręki do nich jak on 🙂

  7. Anonimowy
    7 grudnia, 2014, 8:36 pm

    A kiedy dodać ubite białka???

    1. opalanka
      7 grudnia, 2014, 9:04 pm

      Po dodani masła. Już uzupełniam, dzięki:)

  8. eawle0503
    28 maja, 2015, 4:34 pm

    czy nie ma w przepisie proszku do pieczenia? nie wyjdzie zakalec?

    1. opalanka
      28 maja, 2015, 4:44 pm

      Ani jeden z przepisów na sernik, a jest ich na blogu całkiem dużo, nie ma proszku do pieczenia. Nigdy nie używałam. Podsuwam link do przeczytania, może się przyda:) http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/poradnik-kulinarny.html

  9. Asia Banaś
    9 września, 2017, 1:17 pm

    a kajmak na zimne ciasto? podgrzać nic o ty, nir ma

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)