Przekąska ze szpinakiem na przyjęcia i inne okoliczności

Ponieważ przekąska jest bardzo smaczna, efektownie wygląda i przygotowuje się ją szybko, zatem wykonuję ją dość często. Widywałam ją na rozmaitych bankietach okolicznościowych, a przepis dawno temu podrzuciła mi BeElusia. Spróbowałyśmy po raz pierwszy na babskim spotkaniu i wszystkim smakowała.

Przekąska
Przekąska

składniki: 

– ok. 0,5 kg świeżego szpinaku lub opakowanie mrożonego  (w liściach lub rozdrobnionego)
– trzy ząbki czosnku
– 4 duże jajka lub 5 małych
– 4 łyżki mąki
– sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
– ok. 400 g zmielonego, białego sera z trzema łyżkami śmietany lub gotowy smarowny kanapkowy czy do serników
– dwie łyżeczki chrzanu
– 200 g łososia wędzonego w plastrach

Piekarnik ustawić na 180 st. Szpinak drobno posiekać, mrożony rozmrozić i odsączyć na sicie. Wymieszać z żółtkami jajek, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Białka ubić ze szczyptą soli (w misce bez drobinki wody, tłuszczu i żółtka) na sztywną pianę. Dodawać po łyżce szpinaku i mąki, mieszając delikatnie, aż masa będzie jednolita. Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadzić masę szpinakową równomiernie na całej powierzchni, ok. centymetrową warstwą. Włożyć do piekarnika i piec ok. 15 minut. Po wyjęciu, gorące ciasto wyłożyć papierem do góry na ściereczkę, zwinąć przy jej pomocy w roladę (filmik jak), pozostawić do ostygnięcia. Zmielony twaróg dosolić, przyprawić pieprzem, dodać chrzan, wymieszać. Ciasto rozwinąć ze ściereczki, posmarować warstwą twarożku, wyłożyć na nim plastry łososia, ponownie zwinąć w roladę. Zawinąć ciasno w folię przeźroczystą i wstawić do schodzenia do lodówki.

Przekąska

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Życie z apetytem
    26 kwietnia, 2014, 11:03 am

    Mam przepis na taką roladkę, ale jeszcze jej nie robiłam, a widzę, że wygląda wspaniale i faktycznie na jakimś najbliższym przyjęciu musi się pojawić koniecznie 🙂

  2. Małgorzata Palczewska
    26 kwietnia, 2014, 12:24 pm

    Piękne zawijasy. Moje smaki. Na przekąskę w sam raz

  3. Ervisha
    26 kwietnia, 2014, 12:42 pm

    Ciekawie wygląda 🙂

  4. Aguś kulinarnie
    26 kwietnia, 2014, 2:14 pm

    Pięknie zrolowane pyszne smaki:)

  5. Angie
    28 kwietnia, 2014, 6:29 am

    Wygląda bardzo efektownie i na pewno jest pyszne: )

  6. agattekh
    29 grudnia, 2014, 10:33 am

    Nie tylko ładnie wygląda, ale i fajnie smakuje 🙂

  7. Anonimowy
    4 marca, 2015, 1:21 pm

    Można czymś zamienić łososia? Mąż go nie znosi, więc nie przejdzie.

    1. opalanka
      4 marca, 2015, 5:59 pm

      Może polędwicą łososiową zatem albo szynką gotowaną lub konserwową.

  8. Anonimowy
    4 marca, 2015, 4:09 pm

    Czy można przygotować to dzień wcześniej? Czy musi być tego samego dnia??

    1. opalanka
      4 marca, 2015, 5:57 pm

      Następnego dnia biszkopt jest bardziej wilgotny. Czasem zdarza się, że ser po nocy w lodówce puści nieco wody. Niektórzy uważają że to lepiej, niektórzy wolą świeżą.

  9. Kamila Wielgus
    31 grudnia, 2015, 10:24 am

    Właśnie robimy roladę i stanęliśmy na czosnku, co z nim? Do masy serowej czy szpinaku?

    1. opalanka
      31 grudnia, 2015, 1:37 pm

      Do twarożku go.

  10. Anonimowy
    27 stycznia, 2016, 11:19 am

    W jakim celu zwijamy upieczony szpinak w roladę ,przy pomocy ściereczki a potem znowu rozwijamy ?
    Wojtek

    1. opalanka
      27 stycznia, 2016, 11:40 am

      ściereczka dotyka cała powierzchnią dość cienkiego ciasta, zapobiega to jego ewentualnemu, miejscowemu popękaniu. Poza tym, rolada jest ciepła. Łatwiej to zrobić ściereczką niż rękami.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)