Pascha wielkanocna
Pascha wielkanocna – bardzo smaczny, łatwy, serowy deser, który ma rosyjsko-ukraińskie korzenie i przygotowywany był tylko raz w roku na święta wielkanocne. Dzieci Pani Iwonki ze sklepiku, od której przepis dostałam uważają, że jest to najlepszy z serników na świecie. Dlatego Pani Iwonka przygotowuje go z podwójnej, potrójnej lub poczwórnej porcji, wylewając czasem na wierzch galaretkę z owocami.
Mleko należy zagotować ze śmietaną i żółtkami, rozdzieli się na serwatkę i ser. Najlepiej zrobić to wieczorem, pozostawiając go na całą noc na sicie, do odsączenia. To najfajniejszy moment, deser przygotowujemy wtedy kompletnie od podstaw. Smak tej paschy i jej konsystencja jest najlepsza ze wszystkich jakie jadłam. Pascha wielkanocna Pani Iwonki – bardzo polecam.
Pascha wielkanocna – składniki (na małą foremkę do babki lub inne, nadające ładny kształt naczynie o poj. ok. 0,5 l) :
– 1 l mleka (najlepiej tłustego, zwykłego, ale podobno z kartonowego UHT też wyjdzie)
– 250 ml śmietany 18%
– 2 całe jajka i dwa żółtka
– pół szklanki zwykłego cukru
– dwie łyżki cukru pudru
– laska wanilii lub cukier waniliowy
– kostka masła bez oleju (200g, ja dałam pół porcji, choć lepiej smakuje z całą)
– dwie duże garście ulubionych bakalii tj. skórka pomarańczowa, posiekane orzechy, rodzynki, suszone morele itp.
Pascha wielkanocna – przepis
Mleko zagotować z połową szklanki cukru i przekrojoną wzdłuż laską wanilii lub cukrem waniliowym.
Śmietanę z jajkami wlać do jednego naczynia i roztrzepać widelcem.
Kiedy mleko się zagotuje, zmniejszyć ogień do minimum, wyjąć laskę wanilii.
Masę śmietanowo – jajeczną wlać do mleka i mieszać ok. 10 -15 minut trzymając wszystko na najmniejszym ogniu.
Powstanie serwatka i ser. Wylać wszystko na gęste sito lub sito wyłożone gazą.
Pozostawić na dwie, trzy godziny lub na całą noc do odsączenia.
Masło w temperaturze pokojowej rozetrzeć płaską lub ubijającą końcówką miksera razem z cukrem pudrem.
Ucierając dodawać po łyżce masy serowej. Na końcu wmieszać posiekane bakalie.
Foremkę wyłożyć plastikową folią (elastyczna jest tu kłopotliwa, lepiej użyć zwykłej torebki foliowej) i na nią wyłożyć masę, dociskając porządnie z góry (również folią), by nie pozostały w środku puste pęcherze powietrza i nierówności.
Włożyć do lodówki na 2-3 godziny do stężenia.
Odwrócić na talerzu do góry nogami, postawić jak babkę z piasku.
Delikatnie zdjąć formę i folię. Dowolnie udekorować deser.
Mówię Wam -niebo na talerzu:)
Piękna! Niestety u nas nigdy nie było tradycji robienia paschy, choć od jakiegoś czasu zastanawiam się czy tego nie zmienić..?
Spróbuj, namawiam, zawsze będziesz mogla powiedzieć – jadłam:)
Daaaawno temu jadłam,ale nawet nie umiem sobie jej smaku przypomnieć:(Twoja taka apetyczna,ma piękny kolor:)
Powiem Wam, że smak tej jest naprawdę bardzo wyjątkowy. Pychota.
Próbowałam zrobić na świeta, ale niestety zawartość mleko&śmietanka&jaka poleciały do zlewu 🙁 Gotowałam 25 min – nie chciało się ściąć (oddzielić). Drugiej próby nie robiłam. Mleko było zwykłe.
Śmietana MUSI być kwaśna, a mleko najlepiej nie z kartonu ( ja zostawiam na noc bez lodówki) wtedy wyjdzie na bank. Uwaga na gotowanie: Mleko z jajami i śmietaną ma byś oważone na małym ogniu, a nie ugotowane bo z jajek zrobią się twarde grudki.
Dziękulski za porady!
Żeby mleko się dziś czyli w czasach mleka z kartonu trzeba dodać trochę soku z cytryny albo kwasku cytrynowego
a śmietana kwaśna? Bo to powinien powstać zwykły twarożek.
z kwaśnej śmietany, nie słodkiej śmietanki.
A to mamy winowajcę!
Zrób jeszcze raz poświątecznie jako sernik, najlepiej z podwójnej porcji, warto jak nie wiem co:)
Robię na każdą Wielkanoc i nie piekę sernika. Jest super -polecam