Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna – bardzo smaczny, łatwy, serowy deser, który ma rosyjsko-ukraińskie korzenie i przygotowywany był tylko raz w roku na święta wielkanocne. Dzieci Pani Iwonki ze sklepiku, od której przepis dostałam uważają, że jest to najlepszy z serników na świecie. Dlatego Pani Iwonka przygotowuje go z podwójnej, potrójnej lub poczwórnej porcji, wylewając czasem na wierzch galaretkę z owocami.

Mleko należy zagotować ze śmietaną i żółtkami, rozdzieli się na serwatkę i ser. Najlepiej zrobić to wieczorem, pozostawiając go na całą noc na sicie, do odsączenia. To najfajniejszy moment, deser przygotowujemy wtedy kompletnie od podstaw. Smak tej paschy i jej konsystencja jest najlepsza ze wszystkich jakie jadłam. Pascha wielkanocna Pani Iwonki – bardzo polecam.

Pascha wielkanocna

 

Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna – składniki (na małą foremkę do babki lub inne, nadające ładny kształt naczynie o poj. ok. 0,5 l) :

– 1 l mleka ( najlepiej tłustego, zwykłego, ale z UHT też wyjdzie)
– 250 ml śmietany 18%
– 2 całe jajka i dwa żółtka
– pół szklanki zwykłego cukru
– dwie łyżki cukru pudru
– laska wanilii lub cukier waniliowy
– kostka masła bez oleju (dałam pół)
– dwie duże garście ulubionych bakalii tj. skórka pomarańczowa, posiekane orzechy, rodzynki, suszone morele itp.

Pascha wielkanocna – przepis

Mleko zagotować z połową szklanki cukru i przekrojoną wzdłuż laską wanilii lub cukrem waniliowym. Śmietanę roztrzepać widelcem z jajkami. Kiedy mleko się zagotuje, wlać masę śmietanowo – jajeczną i gotować mieszając ok. 10 -15 minut na małym ogniu. Powstanie serwatka i ser. Wylać wszystko na gęste sito lub sito wyłożone gazą. Pozostawić na dwie, trzy godziny lub na całą noc do odsączenia. Masło w temperaturze pokojowej rozetrzeć płaską końcówką miksera razem z cukrem pudrem. Ucierając dodawać po łyżce masy serowej. Na końcu wmieszać posiekane bakalie. Foremkę wyłożyć plastikową folią (elastyczna jest tu kłopotliwa, lepiej użyć zwykłej torebki foliowej) i na nią wyłożyć masę, dociskając porządnie z góry (również folią), by nie pozostały w środku puste pęcherze powietrza i nierówności. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny do stężenia. Odwrócić na talerzu do góry nogami, postawić jak babkę z piasku. Delikatnie zdjąć formę i folię, i dowolnie udekorować deser.

Pascha wielkanocna

Mówię Wam -niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. ugotujmyto.pl
    16 kwietnia, 2014, 3:37 pm

    Piękna! Niestety u nas nigdy nie było tradycji robienia paschy, choć od jakiegoś czasu zastanawiam się czy tego nie zmienić..?

    1. opalanka
      17 kwietnia, 2014, 2:22 pm

      Spróbuj, namawiam, zawsze będziesz mogla powiedzieć – jadłam:)

  2. Aguś kulinarnie
    16 kwietnia, 2014, 6:04 pm

    Daaaawno temu jadłam,ale nawet nie umiem sobie jej smaku przypomnieć:(Twoja taka apetyczna,ma piękny kolor:)

  3. opalanka
    16 kwietnia, 2014, 8:31 pm

    Powiem Wam, że smak tej jest naprawdę bardzo wyjątkowy. Pychota.

  4. Loocy
    22 kwietnia, 2014, 8:17 am

    Próbowałam zrobić na świeta, ale niestety zawartość mleko&śmietanka&jaka poleciały do zlewu 🙁 Gotowałam 25 min – nie chciało się ściąć (oddzielić). Drugiej próby nie robiłam. Mleko było zwykłe.

  5. opalanka
    22 kwietnia, 2014, 12:39 pm

    a śmietana kwaśna? Bo to powinien powstać zwykły twarożek.

  6. opalanka
    22 kwietnia, 2014, 12:42 pm

    z kwaśnej śmietany, nie słodkiej śmietanki.

  7. Loocy
    23 kwietnia, 2014, 9:42 am

    A to mamy winowajcę!

  8. opalanka
    25 kwietnia, 2014, 7:07 am

    Zrób jeszcze raz poświątecznie jako sernik, najlepiej z podwójnej porcji, warto jak nie wiem co:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)