Najlepsza pieczona perliczka

Najlepsza pieczona perliczka. Wychodzi przepyszna! Polecam tym, którzy mają dość pieczonego kurczaka. Mięso jest delikatne, bardziej wyraźne w smaku niż kurczak, konkretne, z charakterem, a nawet z odrobinkę dzikim pazurem. Na świąteczny obiad nada się znakomicie. Ptak o wadze ok. 1,5 kilograma to ok. 4 porcje.
Szkoda smaku tego pysznego mięsa zabijać intensywnymi przyprawami. Im prościej tym lepiej. I m mniej tym więcej:)
By perliczka była bardziej soczysta trzymałam ją 24 godziny w solance, a przed pieczeniem wystarczyła odrobina wtartego majeranku i słodkiej papryki. Piekłam wolno, w niskiej temperaturze. Zapakowałam w rękaw foliowy i zapomniałam o nim na 2,5 godziny.
Potem rozcięłam folię i piekłam kolejne 20 minut, by skórka była jeszcze bardziej chrupiąca. Najlepsza pieczona perliczka ever.

Najlepsza pieczona perliczka

 Najlepsza pieczona perliczka – składniki: 

– perliczka
– 2 l wody
– 3,5 łyżki soli
– majeranek
– słodka papryka

Najlepsza pieczona perliczka – przepis

Mięso umyć, starannie oczyścić w środku tuszki, pozbawić resztek piórek. Związać nóżki bawełnianym sznurkiem.
Sól dodać do wody, wymieszać do rozpuszczenia i zanurzyć w niej perliczkę. Odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki) na 12- 24 godziny. Piekarnik ustawić na 150 st. Wyjąć mięso, natrzeć lekko majerankiem i papryką. Włożyć do foliowego rękawa i wsadzić do piekarnika. Piec 2,5 godziny. Rozciąć ostrożnie rękaw (tylko na górze) o piec jeszcze 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozwolić mięsu odpocząć, by zachowało soki, ok. 15 – 20 minut, zanim zaczniemy krojenie na porcje.

Najlepsza pieczona perliczka

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    10 kwietnia, 2014, 8:10 am

    Pięknie upieczona:)

  2. Salvador Dali
    10 kwietnia, 2014, 4:27 pm

    o kurka! Chyba nigdy nie jadłam jeszcze perliczki.. :O

    1. opalanka
      10 kwietnia, 2014, 5:58 pm

      🙂

  3. Poezja Smaku
    10 kwietnia, 2014, 11:09 pm

    Nie miałam okazji jeść, bosko wygląda!

  4. Ula
    16 kwietnia, 2014, 11:00 am

    Dziękuję za przepis. Upiekę perliczkę wg tego przepisu.
    Pozdrawiam cieplutko;-)

  5. opalanka
    16 kwietnia, 2014, 2:08 pm

    Pozdrawiam również. Ja też na pewno na święta powtórzę:)

  6. marek olek
    3 sierpnia, 2014, 9:21 am

    Witam pierwszy raz robiłem perliczkę, skorzystałem z tego przepisu wyszła wspaniała mięsko soczyste 🙂 mniam 🙂 teraz częściej będzie gościła na moim stole . Dzięki za przepis pozdrawiam 🙂

    1. opalanka
      3 sierpnia, 2014, 2:16 pm

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam:)

  7. Anonimowy
    1 października, 2014, 5:03 pm

    Zrobiłam! Super pyszna wyszła! Dzięki za przepis ��

  8. Anonimowy
    26 października, 2014, 7:17 pm

    Dziękuję za przepis, dzisiaj zrobiłam i wyszła pyszna. A pierwszy raz życiu piekłam ptaka w piekarniku 🙂

  9. Anonimowy
    6 grudnia, 2014, 4:18 pm

    Dzisiaj właśnie zakupiliśmy perliczkę. Zobaczymy jak jutro będzie smakować

  10. Anonimowy
    7 grudnia, 2014, 11:51 am

    minęła doba, wkładam do piekarnika……niecierpliwie czekam na efekty:)

  11. Anonimowy
    9 grudnia, 2014, 8:50 pm

    dzisiaj kupiłem perliczkę, a dopiero później zacząłem się zastanawiać jak ją upiec… jest to jeden z niewielu przepisów bez owoców (mięso na słodko – blee) oraz bez boczku/szynki. Jutro wrzucam ptaka w solankę, a pojutrze do piekarnika i mam nadzieję, że będzie wyglądał przynajmniej jak na zdjęciu 🙂
    pozdrawiam

    1. opalanka
      9 grudnia, 2014, 9:11 pm

      Też mam 🙂 Daj znać jak poszło:)

  12. Anonimowy
    10 grudnia, 2014, 3:25 pm

    Mi również wyszła przepyszna, zaserwuję ją na świątecznym stole, pozdrawiam ?

  13. Bogdan Skiba
    10 grudnia, 2014, 7:19 pm

    Właśnie jem. Poezja!!!!!!!

    1. opalanka
      10 grudnia, 2014, 7:40 pm

      O, to bardzo się cieszę:)

  14. Anonimowy
    10 grudnia, 2014, 8:59 pm

    Dzisiaj kupiłam perliczkę w Lidlu – świeżą. Nigdy wcześniej niej jadłam. Zamroziłam. Upiekę ją zgodnie z tym przepisem na obiad w Boże Narodzenie. A do tego piersi z kaczuszki i nóżki gęsie.
    Napiszę po Świętach jak się udała. Nie mogę się doczekać… smaku – niespodzianki. Tylko czemu taki długi czas pieczenia ? Taki dość niewielki ptaszek jest to przecież… Nie przesuszy on się ? Kędzierzynianka

    1. opalanka
      10 grudnia, 2014, 10:04 pm

      Długo pieczony ale w niezbyt wysokiej temperaturze. Cały sekret soczystego mięsa w tym tkwi. Sprawdź i napisz jak było:) A. I przeczytaj komentarze:)

  15. Anonimowy
    2 kwietnia, 2015, 7:09 pm

    Ja będę piekła perliczkę według tego przepisu.kilka dni temu kolega z niego skorzystał i byłam zaskoczona,że mięso niebyło sjche i przepyszne w smaku.pozdrawiam i napiszę jak wyszło.anna

    1. opalanka
      2 kwietnia, 2015, 9:28 pm

      Daj znać:)

  16. Anonimowy
    3 kwietnia, 2015, 7:56 pm

    Dzisiaj robimy 🙂

  17. Nikoletta Kania
    8 czerwca, 2015, 12:59 pm

    Dziś robiłam. Cudowny smak ♥ ten przepis jest genialny

  18. Nikoletta Kania
    8 czerwca, 2015, 1:00 pm

    Dziś robiłam. Cudowny smak ♥ ten przepis jest genialny

  19. Nikoletta Kania
    8 czerwca, 2015, 1:00 pm

    Dziś robiłam. Cudowny smak ♥ ten przepis jest genialny

    1. opalanka
      8 czerwca, 2015, 8:25 pm

      Bardzo się cieszę:)

  20. Anonimowy
    15 listopada, 2015, 8:10 pm

    Piekłam perliczkę wg tego przepisu i chylę czoła, czapki z głów, tak niewiele przypraw, a taki smak cud. Najplepszy przepis! Wielkie dzięki.

  21. Anonimowy
    16 grudnia, 2015, 11:06 am

    zastanawiam się do czego można przyrównać smak pieczonej perliczki, ja znam ją głównie z rosołu i trochę się obawiam, że po upieczeniu może smakować jak kaczka która nam się niestety przejadła…

  22. opalanka
    16 grudnia, 2015, 4:04 pm

    Nieee, ona jest inna:)

  23. Anonimowy
    22 grudnia, 2015, 11:39 am

    a czy wyjdzie mi ta perliczka jeśli upiekę w naczyniu żaroodpornym z grzybami i winem?

    1. opalanka
      22 grudnia, 2015, 3:01 pm

      tak. dwadzieścia minut przed końcem pieczenia trzeba zdjąć pokrywę.

  24. Anonimowy
    2 stycznia, 2016, 2:54 pm

    Kupiłam pierwszy raz perliczkę, przepisu na nią szukałam w internecie. Stwierdziłam, że przyrządzjac ją po raz pierwszy lepiej postawić na prostotę. Pani przepis taki właśnie jest. Ptak wyszedł rewelacyjnie. Drugi czeka zamrożony i jedno wiem- upiekę go tak samo:) Przepis jest rewelacyjny. Dziękuję

    1. opalanka
      2 stycznia, 2016, 5:17 pm

      Bardzo się cieszę, też w święta gościła na naszym stole, pozdrawiam:)

  25. Anonimowy
    12 stycznia, 2016, 5:17 pm

    Ojej, to było super. Zrobiłam perliczkę, a nawet dwie według Pani przepisu. Rewelacja. Polecam każdemu, kto tak jak ja miał obawy czy wyjdzie, czy będzie dobre.Jest pysznie – wszyscy byli zadowoleni, a to dla gospodyni jest ważne. Polecam z czystym sumieniem, a Pani dziękuję za przepis – pozdrawiam Danuta

  26. Anonimowy
    5 marca, 2016, 12:58 pm

    Właśnie zabieram się za perliczkę 🙂
    jestem ciekawa smaku 🙂
    będzie na juro 🙂

  27. Marzena
    29 marca, 2016, 7:55 am

    Perliczkę przyrządzoną zgodnie z tym przepisem wchłonęliśmy na świąteczny obiad. Pyszniutka! Do tego pieczone ziemniaczki… Nieskomplikowany przepis, smak zachwyca. Dziękujemy!

  28. Anonimowy
    1 czerwca, 2016, 12:59 pm

    a co sądzisz o dodaniu jabłek do środka? będę piekła po raz pierwszy i się zastanawiam nad tym…

    1. opalanka
      1 czerwca, 2016, 1:01 pm

      Dobry pomysł:)

  29. Anonimowy
    12 października, 2016, 9:33 pm

    Super przepis perliczka wyszła mięciutka, a robiłam ją pierwszy raz 😀

  30. jr
    10 stycznia, 2017, 2:18 pm

    Polecam 🙂

  31. Anonimowy
    11 lutego, 2017, 8:10 am

    Dzisiaj robię tę Preliczkę na walentynkową kolację z mężem jestem ciekawa jak wyjdzie ?

  32. Anonimowy
    20 marca, 2017, 10:14 am

    Po wyjęciu perliczki z solanki spłukać ją wodą pod kranem czy tego naie robić?

  33. opalanka
    20 marca, 2017, 1:46 pm

    Nie, nie spłukiwać.

  34. Anonimowy
    7 kwietnia, 2017, 7:47 pm

    Witam. Jutro będę piekła i w związku z tym mam pytanie: 150 stopni termoobieg czy górna i dolna grzałka? Bardzo proszę o odpowiedź.

    1. opalanka
      8 kwietnia, 2017, 4:48 am

      Góra – dół, bez termoobiegu.

    2. Anonimowy
      8 kwietnia, 2017, 8:37 am

      Dziękuję i dam znać, jak wyszła 🙂

    3. Anonimowy
      9 kwietnia, 2017, 9:26 pm

      Daję znać: :)Wyszła genialna. Zastanawiam się, czy można tak samo moczyć w solance pozostały drób, gdyż czasem po upieczeniu np. gęsi mięso w środku jest niesłone.

    4. opalanka
      10 kwietnia, 2017, 7:38 am

      🙂 Bardzo się cieszę:) Można tak upiec każde mięso, nie tylko drobiowe.

  35. Anonimowy
    14 kwietnia, 2017, 10:38 am

    Witam..ja też po raz pierwszy będę piekła perliczke i skorzystam z Twojego przepisu..mam jednak pytanie..czy do solanki mogę użyć soli morskiej? I na jakim poziomie piec tzn.na samym dole piekarnika czy raczej pośrodku?Z góry dziękuję za odpowiedź..pozdrawiam☺

    1. opalanka
      14 kwietnia, 2017, 3:00 pm

      Druga półka od dołu najlepiej. Może być sól morska. Pozdrawiam:)

    2. Anonimowy
      14 kwietnia, 2017, 4:26 pm

      Bardzo dziękuję..wszystkiego najlepszego z okazji świąt wielkanocnych��oraz więcej tak prostych i wspaniałych przepisów..od tej chwili ten blog stał się moim ulubionym��na pewno napiszę jak mi się udała perliczka.serdecznie pozdrawiam☺

    3. opalanka
      17 kwietnia, 2017, 4:46 pm

      bardzo dziękuję i wesołych świąt i Tobie:)

  36. Unknown
    17 kwietnia, 2017, 3:34 pm

    Dziś na późny obiad perliczka z Twojego przepisu. Zaskoczenie. Była przepyszna.

    1. opalanka
      17 kwietnia, 2017, 4:45 pm

      Bardzo się cieszę:)

  37. Zbigniew
    20 kwietnia, 2018, 4:36 pm

    Mam dwie sztuki po 1kg ale cena po 7.99/kg Będę piekł w gazowym, jest regulacja temperatury ale zawsze on inaczej grzeje niż elektryczny. Ciekawe co wyjdzie

  38. Zbigniew
    21 kwietnia, 2018, 8:08 pm

    Spoko, mięciutkie i soczyste. Zmniejszyłbym ilość soli o łyżkę, gdyż u mnie wyszło dość słony sos. Zdjęcie:

    1. Beata Królikiewicz
      22 kwietnia, 2018, 3:40 pm

      super!

    2. Ula
      10 czerwca, 2018, 1:15 pm

      Potwierdzam, o jedną łyżkę soli mniej. Poza tym pycha 🙂

      1. Beata Królikiewicz
        14 grudnia, 2018, 7:47 am

        Zmniejszyłam w przepisie o pół łyżki. Dziękuję za zdjęcie:)

  39. Robert
    21 października, 2018, 12:26 pm

    Jak dla mnie z solą ok tzn 4 łyżki,mięsko smaczne,mięciutkie,rewelacja,polecam

  40. Martyna
    27 października, 2018, 2:00 pm

    Witam. Perliczka się właśnie moczy w solance. Jednak mam pytanko. Posiadam Perliczkę naturalną, od siebie z podwórka. Jak wiadomo drób kupny a drób swojski różni się. Czy pieczenie będzie takie samo.? Tyle samo czasu i taka sama temperatura.?

    Pozdrawiam serdecznie .

    1. Beata Królikiewicz
      27 października, 2018, 7:38 pm

      TAk, piekłabym tak samo.

  41. Martyna
    30 października, 2018, 8:22 am

    Wyszła niesamowita ! Ciesze się że sięgnęłam akurat po ten przepis . Dziękuję bardzo i pozdrawiam

  42. Ala
    13 grudnia, 2018, 8:42 pm

    dziś zakupiłam perliczkę – ma 2,5 kg. Ile czasu piec takiego ptaka?

    1. Beata Królikiewicz
      14 grudnia, 2018, 7:45 am

      piekłabym ok. 3,5 godziny.

  43. Agnieszka
    16 grudnia, 2018, 1:30 pm

    Po prostu niebo w gębuli. Perliczka wyszła cudowna, miękka, soczysta, idealnie doprawiona dzięki solance.
    Jeszcze nie raz upiekę perliczkę z tego przepisu

    1. Beata Królikiewicz
      16 grudnia, 2018, 10:09 pm

      I u nas na święta planuję:)

  44. Renata
    14 lutego, 2019, 3:00 pm

    Rewelacja! Prosty przepis, wykwintne mięsko- soczyste, smakowite bardzo! Dzisiaj zrobiłam na walentynkowy obiadek. Zmodyfikowałam dodając pokrojona pomarańczę ze skórką plus kilka plasterków imbiru. Przepyszna!
    Dziękuję za przepis i bardzo polecam 🙂

  45. Asia
    6 kwietnia, 2019, 3:12 pm

    Dzis kupilam ptaka wkladam w solance. Jutro piekę perliczke. Mam taką o wadze 1,15 kg ile ja piec czasu kiedy otworzyć naczynie żaroodporne. Bede wdzięczna za szybką odpowiedź

    1. Beata Królikiewicz
      7 kwietnia, 2019, 3:20 pm

      Pewnie się spóźniłam? Wg. przepisu, tak samo.

  46. Agnieszka
    18 kwietnia, 2019, 2:21 pm

    To jest najlepszy przepis ever!
    Robiłam już kilka razy Twoim sposobem i teraz na Święta Wielkanocne również powtórzę 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      18 kwietnia, 2019, 8:13 pm

      dziękuję:) Ja też nie robię już innej:)

  47. Jadwiga
    28 maja, 2019, 12:32 pm

    Pierwszy raz robiłam w .g Twojego przepisu i perliczka wyszła rewelacyjna.Polecam każdemu.Pozdrawiam.

  48. Mieczysław Stasiak
    31 sierpnia, 2019, 6:09 am

    wyszła bardzo fajnie i smakowicie. będę polecał znajomym ,bo przepis jest godny polecenia.

  49. Magda
    5 listopada, 2019, 2:58 pm

    Już półtora godziny w piekarniku. Czekam z niecierpliwością ?

  50. Andrzej
    9 listopada, 2019, 10:53 am

    Właśnie wstawiłem perliczkę do piekarnika. Teraz tylko nie całe trzy godzinki wypoczynku w ciepełku i mam nadzieje na smaczny obiad.
    Pozdrawiam.

  51. Andrzej
    9 listopada, 2019, 3:12 pm

    Wszystkim smakowała. Była z własnej hodowli i troszkę zbyt tłusta ale przepis palce lizać.
    Dziękuje.

  52. Małgorzata
    11 listopada, 2019, 8:55 am

    Robię ją regularnie. Za każdym razem wychodzi dobrze ? i smacznie!!!

  53. Waldek
    19 grudnia, 2019, 5:32 am

    Dzisiaj będzie trzeci raz kiedy perliczka ląduje w rękawie. Za każdym razem przepis wzbogacam o inny smak. Faszerowane gruszką,jabłkiem z dodatkami: żurawina suszona śliwką, morelą. Miód w gębie to za mało. Przepis wspaniały.

    1. Beata Królikiewicz
      19 grudnia, 2019, 3:59 pm

      Bardzo się cieszę, tez już kupiłam na święta:)

  54. Agata
    23 grudnia, 2019, 7:31 pm

    Czy perliczkę można zostawić na dłużej w solance np 48h, czy to nie wpłynie negatywnie na mięso?

    1. Beata Królikiewicz
      25 grudnia, 2019, 8:32 am

      w zimnym pomieszczeniu – można.

  55. Magdalena
    2 stycznia, 2020, 11:25 am

    Fajny przepis, bardzo prosty i chyba pierwszy bez owoców (nie cierpię owoców z mięsem).
    Uwielbiam za to wolno pieczone mięsiwa.
    Czy zamiast rękawa można po prostu użyć brytfanny z pokrywą?
    Nie ufam plastikowi w piekarniku.

    1. Beata Królikiewicz
      2 stycznia, 2020, 6:19 pm

      Można. Bezproblemowo.

  56. Arkadiusz
    2 stycznia, 2020, 4:04 pm

    A czy mozna podzielic perliczke wczesniej? Jak wplynie to na dlugosc pieczenia?

    1. Beata Królikiewicz
      2 stycznia, 2020, 6:18 pm

      Lepiej w całości, mniej wysycha. Ale pocięta na upartego – da się:)

  57. Maria
    2 stycznia, 2020, 4:52 pm

    Właśnie wkladam w solankę, przepis podoba mi się nadzwyczjnie, a z solanki korzystam regularnie przyrzadzając schab.
    Mam jednak pytanie, czy nie byłoby wskazane nasmarowanie jej masełkiem przed pieczeniem?
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    1. Beata Królikiewicz
      2 stycznia, 2020, 6:18 pm

      Można, masełka nigdy za wiele:)

  58. Daria
    5 stycznia, 2020, 1:33 pm

    Mega krucha. Pycha. W końcu dosoliłam ???

  59. Magdalena
    20 lutego, 2020, 7:26 pm

    Czy po wyjęciu z solanki perliczke osuszyć? Czy taką mokrą pięć?

    1. Beata Królikiewicz
      20 lutego, 2020, 10:51 pm

      Nie trzeba jej mocno osuszać.

  60. Magdalena
    23 lutego, 2020, 6:06 pm

    Wypróbowane dziś na niedzielny obiad. Trochę nie ufałam solance, ale nie dostałam i dobrze zrobiłam – słowność idealna. Pierś mogłaby być ciut bardziej soczysta, ale nóżki były boskie. Może jak bym piekła w rękawie byłoby inaczej. Piekłam w brytfannie z pokrywą. Podałam że smażonymi kartotekami a La bistro i modrą kapustą sznurowaną. Mój mąż mięsożerca właśnie zapada w „food coma” I pomrukuje z zadowolenia.
    Dzięki za ten przepis, niewiele pracy, idealny na leniwą niedzielę, samo się robi.

  61. kate_n81
    7 czerwca, 2020, 2:35 pm

    Dziś zrobiłam. Jest rewelacyjna. Rzeczywiście „niebo na talerzù”.

  62. Staszek
    17 czerwca, 2020, 3:11 pm

    Super 🙂 ja dodałem jeszcze czosnek niedźwiedzi i skropilem sokiem z połowy pomarańczy.

    1. Beata Królikiewicz
      18 czerwca, 2020, 7:10 am

      super!

  63. MrsKas
    10 listopada, 2020, 3:47 pm

    Dziękuję za przepis przygotuję na jutro 😉

  64. olo
    25 listopada, 2020, 8:10 pm

    czy perliczka ma byc cala zanurzona w 2 l solance ?

    1. Beata Królikiewicz
      25 listopada, 2020, 8:32 pm

      Ma być cała zanurzona. Jeśli ptak jest większy, trzeba użyć więcej wody i soli.

  65. Asia
    4 grudnia, 2020, 12:23 pm

    witam czy ten rękaw do pieczenia ma być wlożony do naczynia żaroodpornego i ono ma być otwarte? proszę o szybka odpowiedz bo chce zrobić na święta pozdrawiam

    1. Beata Królikiewicz
      4 grudnia, 2020, 4:52 pm

      Nie, albo rękaw albo naczynie.

  66. Waldi
    27 grudnia, 2020, 12:39 pm

    Dzisiaj zrobiłem perliczkę w rękawie.
    Dwa dni leżała w solance, do pieczenia w rękawie dodałem tylko masło i szczyptę tymianku.
    Rewelacja !!! Lepszego drobiu w życiu nie jadłem !!!
    Nie oddawajcie zbyt wiele przypraw, aby nie zabić smaku samej perliczki. Generalnie wystarczy samo moczenie w solance i masło.

  67. Halszka
    1 stycznia, 2021, 9:31 am

    Jestem w trakcie pieczenia i czekam niecierpliwie na efekt.
    Ale pojawiły mi się dwa zapytania. Czy dodaje Pani do rękawa 2-3 łyżki wody i nakłuwa Pani rękaw igłą ?

    1. Beata Królikiewicz
      1 stycznia, 2021, 4:20 pm

      Nie daje wody, perliczka jest nawodniona solanką. Można nakłuć w 2-3 miejscach.

  68. Kasia
    5 lutego, 2021, 12:51 pm

    Prosty i najlepszy! Przepyszna! Zakochali się wszyscy domownicy!

    1. Beata Królikiewicz
      5 lutego, 2021, 7:34 pm

      Prawda? 🙂

  69. Olcia
    26 lutego, 2021, 9:33 pm

    Rosół pycha, teraz spróbuję upiec, ale czemu w Lidlu perliczki są po 31 zwt/kg??

    1. Beata Królikiewicz
      27 lutego, 2021, 8:40 am

      pojęcia nie mam. Kiedyś były po 24/kg:) A w promocji to nawet po 17.

  70. Basia
    4 kwietnia, 2021, 6:01 pm

    Mozna zrobic bez solanki i tez wyjdzie bardzo dobrze. Natrzec perliczke sola, majerankiem i czosnkiem, zawinac w folie i zostawic w lodowce do dnia nastepnego. Potem postepowac wedlug podanego przepisu. Tak wlasnie zrobilam i wszyscy sie zachwycali smakiem.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)