Najlepsza pieczona perliczka

Najlepsza pieczona perliczka. Wychodzi przepyszna! Polecam tym, którzy mają dość pieczonego kurczaka. Mięso jest delikatne, bardziej wyraźne w smaku niż kurczak, konkretne, z charakterem, a nawet z odrobinkę dzikim pazurem. Na świąteczny obiad nada się znakomicie. Ptak o wadze ok. 1,5 kilograma to ok. 4 porcje.
Szkoda smaku tego pysznego mięsa zabijać intensywnymi przyprawami. Im prościej tym lepiej. I m mniej tym więcej:)
By perliczka była bardziej soczysta trzymałam ją 24 godziny w solance, a przed pieczeniem wystarczyła odrobina wtartego majeranku i słodkiej papryki. Piekłam wolno, w niskiej temperaturze. Zapakowałam w rękaw foliowy i zapomniałam o nim na 2,5 godziny.
Potem rozcięłam folię i piekłam kolejne 20 minut, by skórka była jeszcze bardziej chrupiąca. Najlepsza pieczona perliczka ever.

Najlepsza pieczona perliczka

 Najlepsza pieczona perliczka – składniki: 

– perliczka
– 2 l wody
– 3,5 łyżki soli
– majeranek
– słodka papryka

Najlepsza pieczona perliczka – przepis

Mięso umyć, starannie oczyścić w środku tuszki, pozbawić resztek piórek. Związać nóżki bawełnianym sznurkiem.
Sól dodać do wody, wymieszać do rozpuszczenia i zanurzyć w niej perliczkę. Odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki) na 12- 24 godziny. Piekarnik ustawić na 150 st. Wyjąć mięso, natrzeć lekko majerankiem i papryką. Włożyć do foliowego rękawa i wsadzić do piekarnika. Piec 2,5 godziny. Rozciąć ostrożnie rękaw (tylko na górze) o piec jeszcze 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozwolić mięsu odpocząć, by zachowało soki, ok. 15 – 20 minut, zanim zaczniemy krojenie na porcje.

Najlepsza pieczona perliczka

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    10 kwietnia, 2014, 8:10 am

    Pięknie upieczona:)

  2. Salvador Dali
    10 kwietnia, 2014, 4:27 pm

    o kurka! Chyba nigdy nie jadłam jeszcze perliczki.. :O

    1. opalanka
      10 kwietnia, 2014, 5:58 pm

      🙂

  3. Poezja Smaku
    10 kwietnia, 2014, 11:09 pm

    Nie miałam okazji jeść, bosko wygląda!

  4. Ula
    16 kwietnia, 2014, 11:00 am

    Dziękuję za przepis. Upiekę perliczkę wg tego przepisu.
    Pozdrawiam cieplutko;-)

  5. opalanka
    16 kwietnia, 2014, 2:08 pm

    Pozdrawiam również. Ja też na pewno na święta powtórzę:)

  6. marek olek
    3 sierpnia, 2014, 9:21 am

    Witam pierwszy raz robiłem perliczkę, skorzystałem z tego przepisu wyszła wspaniała mięsko soczyste 🙂 mniam 🙂 teraz częściej będzie gościła na moim stole . Dzięki za przepis pozdrawiam 🙂

    1. opalanka
      3 sierpnia, 2014, 2:16 pm

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam:)

  7. Anonimowy
    1 października, 2014, 5:03 pm

    Zrobiłam! Super pyszna wyszła! Dzięki za przepis ��

  8. Anonimowy
    26 października, 2014, 7:17 pm

    Dziękuję za przepis, dzisiaj zrobiłam i wyszła pyszna. A pierwszy raz życiu piekłam ptaka w piekarniku 🙂

  9. Anonimowy
    6 grudnia, 2014, 4:18 pm

    Dzisiaj właśnie zakupiliśmy perliczkę. Zobaczymy jak jutro będzie smakować

  10. Anonimowy
    7 grudnia, 2014, 11:51 am

    minęła doba, wkładam do piekarnika……niecierpliwie czekam na efekty:)

  11. Anonimowy
    9 grudnia, 2014, 8:50 pm

    dzisiaj kupiłem perliczkę, a dopiero później zacząłem się zastanawiać jak ją upiec… jest to jeden z niewielu przepisów bez owoców (mięso na słodko – blee) oraz bez boczku/szynki. Jutro wrzucam ptaka w solankę, a pojutrze do piekarnika i mam nadzieję, że będzie wyglądał przynajmniej jak na zdjęciu 🙂
    pozdrawiam

    1. opalanka
      9 grudnia, 2014, 9:11 pm

      Też mam 🙂 Daj znać jak poszło:)

  12. Anonimowy
    10 grudnia, 2014, 3:25 pm

    Mi również wyszła przepyszna, zaserwuję ją na świątecznym stole, pozdrawiam ?

  13. Bogdan Skiba
    10 grudnia, 2014, 7:19 pm

    Właśnie jem. Poezja!!!!!!!

    1. opalanka
      10 grudnia, 2014, 7:40 pm

      O, to bardzo się cieszę:)

  14. Anonimowy
    10 grudnia, 2014, 8:59 pm

    Dzisiaj kupiłam perliczkę w Lidlu – świeżą. Nigdy wcześniej niej jadłam. Zamroziłam. Upiekę ją zgodnie z tym przepisem na obiad w Boże Narodzenie. A do tego piersi z kaczuszki i nóżki gęsie.
    Napiszę po Świętach jak się udała. Nie mogę się doczekać… smaku – niespodzianki. Tylko czemu taki długi czas pieczenia ? Taki dość niewielki ptaszek jest to przecież… Nie przesuszy on się ? Kędzierzynianka

    1. opalanka
      10 grudnia, 2014, 10:04 pm

      Długo pieczony ale w niezbyt wysokiej temperaturze. Cały sekret soczystego mięsa w tym tkwi. Sprawdź i napisz jak było:) A. I przeczytaj komentarze:)

  15. Anonimowy
    2 kwietnia, 2015, 7:09 pm

    Ja będę piekła perliczkę według tego przepisu.kilka dni temu kolega z niego skorzystał i byłam zaskoczona,że mięso niebyło sjche i przepyszne w smaku.pozdrawiam i napiszę jak wyszło.anna

    1. opalanka
      2 kwietnia, 2015, 9:28 pm

      Daj znać:)

  16. Anonimowy
    3 kwietnia, 2015, 7:56 pm

    Dzisiaj robimy 🙂

  17. Nikoletta Kania
    8 czerwca, 2015, 12:59 pm

    Dziś robiłam. Cudowny smak ♥ ten przepis jest genialny

  18. Nikoletta Kania
    8 czerwca, 2015, 1:00 pm

    Dziś robiłam. Cudowny smak ♥ ten przepis jest genialny

  19. Nikoletta Kania
    8 czerwca, 2015, 1:00 pm

    Dziś robiłam. Cudowny smak ♥ ten przepis jest genialny

    1. opalanka
      8 czerwca, 2015, 8:25 pm

      Bardzo się cieszę:)

  20. Anonimowy
    15 listopada, 2015, 8:10 pm

    Piekłam perliczkę wg tego przepisu i chylę czoła, czapki z głów, tak niewiele przypraw, a taki smak cud. Najplepszy przepis! Wielkie dzięki.

  21. Anonimowy
    16 grudnia, 2015, 11:06 am

    zastanawiam się do czego można przyrównać smak pieczonej perliczki, ja znam ją głównie z rosołu i trochę się obawiam, że po upieczeniu może smakować jak kaczka która nam się niestety przejadła…

  22. opalanka
    16 grudnia, 2015, 4:04 pm

    Nieee, ona jest inna:)

  23. Anonimowy
    22 grudnia, 2015, 11:39 am

    a czy wyjdzie mi ta perliczka jeśli upiekę w naczyniu żaroodpornym z grzybami i winem?

    1. opalanka
      22 grudnia, 2015, 3:01 pm

      tak. dwadzieścia minut przed końcem pieczenia trzeba zdjąć pokrywę.

  24. Anonimowy
    2 stycznia, 2016, 2:54 pm

    Kupiłam pierwszy raz perliczkę, przepisu na nią szukałam w internecie. Stwierdziłam, że przyrządzjac ją po raz pierwszy lepiej postawić na prostotę. Pani przepis taki właśnie jest. Ptak wyszedł rewelacyjnie. Drugi czeka zamrożony i jedno wiem- upiekę go tak samo:) Przepis jest rewelacyjny. Dziękuję

    1. opalanka
      2 stycznia, 2016, 5:17 pm

      Bardzo się cieszę, też w święta gościła na naszym stole, pozdrawiam:)

  25. Anonimowy
    12 stycznia, 2016, 5:17 pm

    Ojej, to było super. Zrobiłam perliczkę, a nawet dwie według Pani przepisu. Rewelacja. Polecam każdemu, kto tak jak ja miał obawy czy wyjdzie, czy będzie dobre.Jest pysznie – wszyscy byli zadowoleni, a to dla gospodyni jest ważne. Polecam z czystym sumieniem, a Pani dziękuję za przepis – pozdrawiam Danuta

  26. Anonimowy
    5 marca, 2016, 12:58 pm

    Właśnie zabieram się za perliczkę 🙂
    jestem ciekawa smaku 🙂
    będzie na juro 🙂

  27. Marzena
    29 marca, 2016, 7:55 am

    Perliczkę przyrządzoną zgodnie z tym przepisem wchłonęliśmy na świąteczny obiad. Pyszniutka! Do tego pieczone ziemniaczki… Nieskomplikowany przepis, smak zachwyca. Dziękujemy!

  28. Anonimowy
    1 czerwca, 2016, 12:59 pm

    a co sądzisz o dodaniu jabłek do środka? będę piekła po raz pierwszy i się zastanawiam nad tym…

    1. opalanka
      1 czerwca, 2016, 1:01 pm

      Dobry pomysł:)

  29. Anonimowy
    12 października, 2016, 9:33 pm

    Super przepis perliczka wyszła mięciutka, a robiłam ją pierwszy raz 😀

  30. jr
    10 stycznia, 2017, 2:18 pm

    Polecam 🙂

  31. Anonimowy
    11 lutego, 2017, 8:10 am

    Dzisiaj robię tę Preliczkę na walentynkową kolację z mężem jestem ciekawa jak wyjdzie ?

  32. Anonimowy
    20 marca, 2017, 10:14 am

    Po wyjęciu perliczki z solanki spłukać ją wodą pod kranem czy tego naie robić?

  33. opalanka
    20 marca, 2017, 1:46 pm

    Nie, nie spłukiwać.

  34. Anonimowy
    7 kwietnia, 2017, 7:47 pm

    Witam. Jutro będę piekła i w związku z tym mam pytanie: 150 stopni termoobieg czy górna i dolna grzałka? Bardzo proszę o odpowiedź.

    1. opalanka
      8 kwietnia, 2017, 4:48 am

      Góra – dół, bez termoobiegu.

    2. Anonimowy
      8 kwietnia, 2017, 8:37 am

      Dziękuję i dam znać, jak wyszła 🙂

    3. Anonimowy
      9 kwietnia, 2017, 9:26 pm

      Daję znać: :)Wyszła genialna. Zastanawiam się, czy można tak samo moczyć w solance pozostały drób, gdyż czasem po upieczeniu np. gęsi mięso w środku jest niesłone.

    4. opalanka
      10 kwietnia, 2017, 7:38 am

      🙂 Bardzo się cieszę:) Można tak upiec każde mięso, nie tylko drobiowe.

  35. Anonimowy
    14 kwietnia, 2017, 10:38 am

    Witam..ja też po raz pierwszy będę piekła perliczke i skorzystam z Twojego przepisu..mam jednak pytanie..czy do solanki mogę użyć soli morskiej? I na jakim poziomie piec tzn.na samym dole piekarnika czy raczej pośrodku?Z góry dziękuję za odpowiedź..pozdrawiam☺

    1. opalanka
      14 kwietnia, 2017, 3:00 pm

      Druga półka od dołu najlepiej. Może być sól morska. Pozdrawiam:)

    2. Anonimowy
      14 kwietnia, 2017, 4:26 pm

      Bardzo dziękuję..wszystkiego najlepszego z okazji świąt wielkanocnych��oraz więcej tak prostych i wspaniałych przepisów..od tej chwili ten blog stał się moim ulubionym��na pewno napiszę jak mi się udała perliczka.serdecznie pozdrawiam☺

    3. opalanka
      17 kwietnia, 2017, 4:46 pm

      bardzo dziękuję i wesołych świąt i Tobie:)

  36. Unknown
    17 kwietnia, 2017, 3:34 pm

    Dziś na późny obiad perliczka z Twojego przepisu. Zaskoczenie. Była przepyszna.

    1. opalanka
      17 kwietnia, 2017, 4:45 pm

      Bardzo się cieszę:)

  37. Zbigniew
    20 kwietnia, 2018, 4:36 pm

    Mam dwie sztuki po 1kg ale cena po 7.99/kg Będę piekł w gazowym, jest regulacja temperatury ale zawsze on inaczej grzeje niż elektryczny. Ciekawe co wyjdzie

  38. Zbigniew
    21 kwietnia, 2018, 8:08 pm

    Spoko, mięciutkie i soczyste. Zmniejszyłbym ilość soli o łyżkę, gdyż u mnie wyszło dość słony sos. Zdjęcie:

    1. Beata Królikiewicz
      22 kwietnia, 2018, 3:40 pm

      super!

    2. Ula
      10 czerwca, 2018, 1:15 pm

      Potwierdzam, o jedną łyżkę soli mniej. Poza tym pycha 🙂

      1. Beata Królikiewicz
        14 grudnia, 2018, 7:47 am

        Zmniejszyłam w przepisie o pół łyżki. Dziękuję za zdjęcie:)

  39. Robert
    21 października, 2018, 12:26 pm

    Jak dla mnie z solą ok tzn 4 łyżki,mięsko smaczne,mięciutkie,rewelacja,polecam

  40. Martyna
    27 października, 2018, 2:00 pm

    Witam. Perliczka się właśnie moczy w solance. Jednak mam pytanko. Posiadam Perliczkę naturalną, od siebie z podwórka. Jak wiadomo drób kupny a drób swojski różni się. Czy pieczenie będzie takie samo.? Tyle samo czasu i taka sama temperatura.?

    Pozdrawiam serdecznie .

    1. Beata Królikiewicz
      27 października, 2018, 7:38 pm

      TAk, piekłabym tak samo.

  41. Martyna
    30 października, 2018, 8:22 am

    Wyszła niesamowita ! Ciesze się że sięgnęłam akurat po ten przepis . Dziękuję bardzo i pozdrawiam

  42. Ala
    13 grudnia, 2018, 8:42 pm

    dziś zakupiłam perliczkę – ma 2,5 kg. Ile czasu piec takiego ptaka?

    1. Beata Królikiewicz
      14 grudnia, 2018, 7:45 am

      piekłabym ok. 3,5 godziny.

  43. Agnieszka
    16 grudnia, 2018, 1:30 pm

    Po prostu niebo w gębuli. Perliczka wyszła cudowna, miękka, soczysta, idealnie doprawiona dzięki solance.
    Jeszcze nie raz upiekę perliczkę z tego przepisu

    1. Beata Królikiewicz
      16 grudnia, 2018, 10:09 pm

      I u nas na święta planuję:)

  44. Renata
    14 lutego, 2019, 3:00 pm

    Rewelacja! Prosty przepis, wykwintne mięsko- soczyste, smakowite bardzo! Dzisiaj zrobiłam na walentynkowy obiadek. Zmodyfikowałam dodając pokrojona pomarańczę ze skórką plus kilka plasterków imbiru. Przepyszna!
    Dziękuję za przepis i bardzo polecam 🙂

  45. Asia
    6 kwietnia, 2019, 3:12 pm

    Dzis kupilam ptaka wkladam w solance. Jutro piekę perliczke. Mam taką o wadze 1,15 kg ile ja piec czasu kiedy otworzyć naczynie żaroodporne. Bede wdzięczna za szybką odpowiedź

    1. Beata Królikiewicz
      7 kwietnia, 2019, 3:20 pm

      Pewnie się spóźniłam? Wg. przepisu, tak samo.

  46. Agnieszka
    18 kwietnia, 2019, 2:21 pm

    To jest najlepszy przepis ever!
    Robiłam już kilka razy Twoim sposobem i teraz na Święta Wielkanocne również powtórzę 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      18 kwietnia, 2019, 8:13 pm

      dziękuję:) Ja też nie robię już innej:)

  47. Jadwiga
    28 maja, 2019, 12:32 pm

    Pierwszy raz robiłam w .g Twojego przepisu i perliczka wyszła rewelacyjna.Polecam każdemu.Pozdrawiam.

  48. Mieczysław Stasiak
    31 sierpnia, 2019, 6:09 am

    wyszła bardzo fajnie i smakowicie. będę polecał znajomym ,bo przepis jest godny polecenia.

  49. Magda
    5 listopada, 2019, 2:58 pm

    Już półtora godziny w piekarniku. Czekam z niecierpliwością ?

  50. Andrzej
    9 listopada, 2019, 10:53 am

    Właśnie wstawiłem perliczkę do piekarnika. Teraz tylko nie całe trzy godzinki wypoczynku w ciepełku i mam nadzieje na smaczny obiad.
    Pozdrawiam.

  51. Andrzej
    9 listopada, 2019, 3:12 pm

    Wszystkim smakowała. Była z własnej hodowli i troszkę zbyt tłusta ale przepis palce lizać.
    Dziękuje.

  52. Małgorzata
    11 listopada, 2019, 8:55 am

    Robię ją regularnie. Za każdym razem wychodzi dobrze ? i smacznie!!!

  53. Waldek
    19 grudnia, 2019, 5:32 am

    Dzisiaj będzie trzeci raz kiedy perliczka ląduje w rękawie. Za każdym razem przepis wzbogacam o inny smak. Faszerowane gruszką,jabłkiem z dodatkami: żurawina suszona śliwką, morelą. Miód w gębie to za mało. Przepis wspaniały.

    1. Beata Królikiewicz
      19 grudnia, 2019, 3:59 pm

      Bardzo się cieszę, tez już kupiłam na święta:)

  54. Agata
    23 grudnia, 2019, 7:31 pm

    Czy perliczkę można zostawić na dłużej w solance np 48h, czy to nie wpłynie negatywnie na mięso?

    1. Beata Królikiewicz
      25 grudnia, 2019, 8:32 am

      w zimnym pomieszczeniu – można.

  55. Magdalena
    2 stycznia, 2020, 11:25 am

    Fajny przepis, bardzo prosty i chyba pierwszy bez owoców (nie cierpię owoców z mięsem).
    Uwielbiam za to wolno pieczone mięsiwa.
    Czy zamiast rękawa można po prostu użyć brytfanny z pokrywą?
    Nie ufam plastikowi w piekarniku.

    1. Beata Królikiewicz
      2 stycznia, 2020, 6:19 pm

      Można. Bezproblemowo.

  56. Arkadiusz
    2 stycznia, 2020, 4:04 pm

    A czy mozna podzielic perliczke wczesniej? Jak wplynie to na dlugosc pieczenia?

    1. Beata Królikiewicz
      2 stycznia, 2020, 6:18 pm

      Lepiej w całości, mniej wysycha. Ale pocięta na upartego – da się:)

  57. Maria
    2 stycznia, 2020, 4:52 pm

    Właśnie wkladam w solankę, przepis podoba mi się nadzwyczjnie, a z solanki korzystam regularnie przyrzadzając schab.
    Mam jednak pytanie, czy nie byłoby wskazane nasmarowanie jej masełkiem przed pieczeniem?
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    1. Beata Królikiewicz
      2 stycznia, 2020, 6:18 pm

      Można, masełka nigdy za wiele:)

  58. Daria
    5 stycznia, 2020, 1:33 pm

    Mega krucha. Pycha. W końcu dosoliłam ???

  59. Magdalena
    20 lutego, 2020, 7:26 pm

    Czy po wyjęciu z solanki perliczke osuszyć? Czy taką mokrą pięć?

    1. Beata Królikiewicz
      20 lutego, 2020, 10:51 pm

      Nie trzeba jej mocno osuszać.

  60. Magdalena
    23 lutego, 2020, 6:06 pm

    Wypróbowane dziś na niedzielny obiad. Trochę nie ufałam solance, ale nie dostałam i dobrze zrobiłam – słowność idealna. Pierś mogłaby być ciut bardziej soczysta, ale nóżki były boskie. Może jak bym piekła w rękawie byłoby inaczej. Piekłam w brytfannie z pokrywą. Podałam że smażonymi kartotekami a La bistro i modrą kapustą sznurowaną. Mój mąż mięsożerca właśnie zapada w „food coma” I pomrukuje z zadowolenia.
    Dzięki za ten przepis, niewiele pracy, idealny na leniwą niedzielę, samo się robi.

  61. kate_n81
    7 czerwca, 2020, 2:35 pm

    Dziś zrobiłam. Jest rewelacyjna. Rzeczywiście „niebo na talerzù”.

  62. Staszek
    17 czerwca, 2020, 3:11 pm

    Super 🙂 ja dodałem jeszcze czosnek niedźwiedzi i skropilem sokiem z połowy pomarańczy.

    1. Beata Królikiewicz
      18 czerwca, 2020, 7:10 am

      super!

  63. MrsKas
    10 listopada, 2020, 3:47 pm

    Dziękuję za przepis przygotuję na jutro 😉

  64. olo
    25 listopada, 2020, 8:10 pm

    czy perliczka ma byc cala zanurzona w 2 l solance ?

    1. Beata Królikiewicz
      25 listopada, 2020, 8:32 pm

      Ma być cała zanurzona. Jeśli ptak jest większy, trzeba użyć więcej wody i soli.

  65. Asia
    4 grudnia, 2020, 12:23 pm

    witam czy ten rękaw do pieczenia ma być wlożony do naczynia żaroodpornego i ono ma być otwarte? proszę o szybka odpowiedz bo chce zrobić na święta pozdrawiam

    1. Beata Królikiewicz
      4 grudnia, 2020, 4:52 pm

      Nie, albo rękaw albo naczynie.

  66. Waldi
    27 grudnia, 2020, 12:39 pm

    Dzisiaj zrobiłem perliczkę w rękawie.
    Dwa dni leżała w solance, do pieczenia w rękawie dodałem tylko masło i szczyptę tymianku.
    Rewelacja !!! Lepszego drobiu w życiu nie jadłem !!!
    Nie oddawajcie zbyt wiele przypraw, aby nie zabić smaku samej perliczki. Generalnie wystarczy samo moczenie w solance i masło.

  67. Halszka
    1 stycznia, 2021, 9:31 am

    Jestem w trakcie pieczenia i czekam niecierpliwie na efekt.
    Ale pojawiły mi się dwa zapytania. Czy dodaje Pani do rękawa 2-3 łyżki wody i nakłuwa Pani rękaw igłą ?

    1. Beata Królikiewicz
      1 stycznia, 2021, 4:20 pm

      Nie daje wody, perliczka jest nawodniona solanką. Można nakłuć w 2-3 miejscach.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)