Czekoladowe ciasto z kokosem

Czekoladowe ciasto z kokosem. Podobne nieco z wyglądu ciasto zamieściłam kiedyś tutaj.  Biszkoptowy spód kokosową warstwą, mniej zwartą, delikatniejszą i bardziej kremową.
Spodnia warstwa placka (słowo placek wychodzi już chyba z użycia, prawda?) jest miękka, lekko gliniasta, w sam raz wilgotna. Na pewno wykonam jeszcze parę wersji ciast na jej podstawie. Krem – masa, jest dość zwarty, konkretny, nie tak puszysty jak te na bazie śmietany ale nie ciężki. Kawałek porządnego i bardzo smacznego ciacha. W czasie pieczenia spodu wykonałam wierzch.  Szybko nadawało się do jedzenia.

Czekoladowe ciasto z kokosem

Czekoladowe ciasto z kokosem – składniki ( na blaszkę ok. 23x 36 cm) :

spód: 
 – kostka masła (200g)
– 3/4 szklanki cukru ( 190g, szklanka 250 ml)
– 4 jajka
– półtorej szklanki mąki (225g)
– 4 – 6 łyżek mleka
– półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
– 3 łyżki kakao

masa kokosowa: 
– 0,6 litra mleka
– 7 łyżek kaszy manny
– nieco więcej niż pół szklanki cukru (150g)
– pół kostki masła (100g)
– 250g wiórków kokosowych

polewa:
– pół tabliczki gorzkiej czekolady (50g)
– łyżeczka masła
– łyżeczka cukru
– 3 łyżki gorącego mleka

Czekoladowe ciasto z kokosem – przepis

Piekarnik ustawić na 160 st.
Masło rozetrzeć płaską, ucierającą lub ubijającą końcówka miksera, dodając po łyżce cukier i po jednym jajku.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do utartego masła.
Dolać 4 łyżki mleka i gdyby ciasto było bardzo gęste i trudno się mieszało – kolejne dwie.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Wstawić na ok. 25 – 35 minut do całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Kiedy patyczek od szaszłyków wyjęty z ciasta jest suchy, ciasto jest gotowe.
Pozostawić w wyłączonym piekarniku do lekkiego przestygnięcia.

Mleko na masę zagotować, do wrzącego mieszając dodać kaszę, cukier i masło.
Dodać wiórki, ponownie wymieszać.
Powstały krem wyłożyć na przestudzone ciasto.
Czekoladę, masło i cukier na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej (w garnuszku lub miseczce nad gotującą się wodą), zalać w trakcie rozpuszczania gorącym mlekiem, mieszać do połączenia składników. Gdyby się zwarzyła, dodać łyżkę lodowatej wody.
Masę wylać na ciasto i rozprowadzić równomiernie.

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Kulinarne Inspiracje
    2 marca, 2014, 3:20 pm

    wygląda przepysznie!

  2. Aguś kulinarnie
    2 marca, 2014, 3:52 pm

    Tego mi właśnie potrzeba-czekoladowego ciasta:)

  3. Marzena
    3 marca, 2014, 10:32 am

    To ja poproszę o kawałeczek tego nieba;-)

  4. Agata
    20 maja, 2015, 10:20 am

    pyszne, szybkie, po prostu super smakowite 🙂 na stałe zagości już w mojej kuchni, szczególnie że zostaje mi dużo kokosu po zrobieniu mleka kokosowego 🙂

  5. Anonimowy
    23 marca, 2016, 5:54 pm

    Jak na takich wymiarów blaszkę to jakoś bardzo mało wyszło tego ciasta i placek wyszedł cieniutki. Ogólnie wyszlo smaczne, ale spód musiałam podzielić na pół i przełożyć dwa razy masą.

  6. Anonimowy
    23 kwietnia, 2016, 1:21 pm

    Proszę o pomoc krem wyszedł mi trochę rzadki co zrobić?:(

    1. opalanka
      23 kwietnia, 2016, 6:50 pm

      A na jakim etapie jesteś? Przed składaniem jeszcze? Zazwyczaj zastyga po ostudzeniu.

  7. Paulina Kwiatkowska
    5 maja, 2017, 8:25 am

    Przed swietami byl inny przepis lepiej smakowal byl po prostu lepszy moglabym prosic zeby mi go pani podała? Z góry dziekuje dziękuję

  8. Ola
    20 kwietnia, 2019, 7:15 pm

    Ciasto mi nie wyrosło. Już kolejny raz. W czym może być problem? Wszystko robię wg przepisu A i tak później wygląda jak flak z przebytej opony 🙁 czy to może być kwestią piekarnika?

    1. Beata Królikiewicz
      21 kwietnia, 2019, 9:02 am

      Może być kilka przyczyn. Ciasto opada w piekarniku czy po wyjęciu?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)