Bardzo dobry sernik

Bardzo dobry sernik – bez spodu, bo spód w serniku uznaję od jakiegoś czasu za niepotrzebny dodatek, odbiera mi przyjemność skupienia się na sernikowej treści. Masa serowa jest zwarta, bardzo konkretna, gęsta, przygotowana jak w sernikach nowojorskich. Polewa czekoladowa, choć w tym rodzaju najczęściej używa się polewy jasnej, z kwaśnej śmietany. I na nią przyjdzie czas, póki co, na przesilenia wiosenne czekoladę uznaję za najlepszą. Sernik ten polecam bardzo, bo łatwy, zupełnie niewymagający ucierania czy ubijania, a efekt zadowoli najbardziej wybrednych sernikowych zjadaczy.

Piec należy go w kąpieli wodnej, bo dzięki niej deser zyskuje kremową konsystencję i nie pęka. Gdyby ktoś nie piekł wcześniej sernika – kąpiel wodna – brzmi bardzo dystyngowanie, a oznacza zwyczajne włożenie blaszki z ciastem, do większej, wypełnionej wrzątkiem. Należy uszczelnić tylko formę kilkoma warstwami aluminiowej folii. Jeśli nie mamy odpowiednio dużego naczynia, wystarczy na dno piekarnika wstawić garnek z wrzątkiem, a sernik piec na kratce grillowej z wyposażenia kuchenki. Sernik nie jest bardzo wysoki, jeśli ktoś chce uzyskać taki efekt, może go upiec w mniejszej tortownicy.

Bardzo dobry sernik

Przed wykonaniem, dobrze jest przeczytać wskazówki sernikowe, które znajdują się tutaj

Bardzo dobry sernik – składniki ( na tortownicę 26 cm):

– 1,5 kg kremowego sera typu philadelphia lub trzykrotnie zmielonego twarogu
– 250 g cukru
– 4 łyżki mąki pszennej
– 5 jajek
– 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany

na polewę:

– pół tabliczki gorzkiej czekolady o min.60% zawartości kakao
– łyżka masła
– łyżka cukru
– 3 łyżki gorącego mleka

Bardzo dobry sernik -przepis

Piekarnik ustawić na 170 st. W dużej misce zmiksować ser, dodać całe jajka, cukier, mąkę i śmietanę. Nie mieszać bardzo długo, by zbytnio nie napowietrzyć masy. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, lub jeśli chcemy gładkie ciasto bez odgniecionych brzegów – smarujemy dno cienko masłem  i wysypujemy tartą bułką. Tortownicę zawinąć od spodu i z boków w trzy warstwy folii aluminiowej. W większe naczynie wstawić tortownicę z masą serową, dolać tyle wrzątku, by była zanurzona do 1/3 wysokości. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 45 minut, zmniejszyć temperaturę do 160 st. i piec jeszcze 30 minut. Gdyby wierzch się mocno rumienił – przykryć folią aluminiową. Zostawić do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Odkleić papier lub okroić brzegi tortownicy ostrym nożem, jeśli nie używaliśmy papieru.
Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej (nad garnkiem z wrzącą wodą) wylać na ostudzone ciasto.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Karmel-itka.
    8 marca, 2014, 11:57 am

    kusząco wygląda!

  2. Angie
    8 marca, 2014, 2:28 pm

    Jaki ma ładny kolor!: )

  3. Nashelly
    8 marca, 2014, 7:46 pm

    Wygląda bardzo smakowicie, zwłaszcza z tą polewą 😉 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

  4. Salvador Dali
    10 marca, 2014, 8:29 pm

    wygląda na prawdziwy, mokry, aksamitny sernik..
    Mam teraz na niego taaak wielką ochotę <3 <3

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)