Tarta z warzywami
Bardzo smaczna tarta na półkruchym cieście z razowej mąki, z jajkami od wiejskich kur i warzywami, cebulką i pieczarkami przesmażonymi na smalczyku “Smakowita Pajda”. “Smakowita Pajda” zaskoczyła mnie chrupkością dodatków i przyjemnym aromatem. Bezmięsne danie, w którym nikt nie odczuje braku zwierzęcego białka. Zdjęcie i przepis bierze udział w konkursie, stąd w tle zamieszczone pudełko z produktem. Ciasto ładnie dało się pokroić, co w rozmaitych tartach nie zawsze jest takie oczywiste. Cztery dorosłe osoby obecne na obiedzie najadły się po uszy, pomruki zadowolenia były słyszalne, bardzo dobry pomysł nie tylko na niedzielny obiad.
tarta z warzywami – składniki:
na ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej razowej
– 80 g masła
– łyżka smalczyku “Smakowita Pajda”
– 2 jajka
– 2 żółtka
– 2- 3 łyżki lodowatej wody
– 1/4 łyżeczki soli
wypełnienie:
– 3 jajka
– 200 ml śmietany 12%
– 15 dkg startego, żółtego sera
– duża cebula
– 8-10 pieczarek
– nieduży brokuł
– pół puszki kukurydzy
– czerwona papryka
– łyżka smalczyku ” Smakowita Pajda” do smażenia
– sól, pieprz, ostra, sproszkowana papryka, szczypta startej gałki muszkatołowej, oregano, bazylia
Do miski z mąką wrzucić pokrojone w kostkę masło, dodać białka i żółtka, wodę, sól i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 20 minut do lodówki. W tym czasie brokuł podzielić na różyczki i wrzucić na minutę, dwie do osolonego wrzątku. Odcedzić i przelać zimną wodą. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, przesmażyć na łyżce smalczyku “Smakowita Pajda”. Paprykę pokroić w kostkę. Śmietanę wymieszać z jajkami i startym, żółtym serem, połączyć z pokrojoną papryką, podsmażoną cebulką i pieczarkami. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie, wykleić nim wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką formę. Nadmiar ciasta okroić nożem. Ponakłuwać ciasto widelcem i ponownie wstawić do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Włożyć ciasto i piec przez ok. 15 minut. Wyjąć, wypełnić masą jajeczną wymieszaną z warzywami, na wierzchu ułożyć różyczki brokuła i piec ok. dwadziescia minut -pół godziny. Kiedy jajka się zetną, tarta jest gotowa.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Ale fajna!
ooo.. uwielbiam tarty!! tak napakowanej jeszcze nie widziałam, ale już wiem,że zawładnęłoby moim żołądkiem!
Wygląda znakomicie. Głodna się zrobiłam.:)
Bardzo dobrze, tak miało być:)
Uwielbiam tarty na wytrawnie, Twoja wygląda świetnie; )
Jeszcze nie jadłam,a już ją lubię:)
Kocham takie tarty :)!
Czego chcieć więcej!? Wygląda niesamowicie pysznie! 🙂
Uwielbiam takie tarty 🙂
Hej hej, jaka średnicę ma Twoja forma do tarty? Chciałbym to cudo upiec;)
Zdaje się, że ok. 26 -28 cm. I jest dość wysoka jak na taką formę, bo z 5 cm. Przy większej formie wyjdzie po prostu niższa
Ok! Dzieki wielkie! 🙂
czy zamiast maki pszennej razowej moze byc zwykla pszenna ?
Tak.
czy śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym?
Pół na pół.
Ja nie używam śmietany, jedynie pół szklanki mleka, 2 jajka oraz trochę startego sera. Ostatnio z braku sera żółtego dodałam topiony serek i wyszło pysznie
Opis bez składu, brakujące elementy z składników w opisie jak zrobić. Zdjęcia również pokazują nieco inaczej pokrojenie warzyw.
Bardzo dobra tarta. Nie miałam brokuła więc dodałam cukinię startą na tarce i wyszło pysznie. Paprykę radzę poddusić na patelni razem z cebulką gdyż po 30 min jest wciąż trochę twarda.