Tarta z warzywami

Bardzo smaczna tarta na półkruchym cieście z razowej mąki, z jajkami od wiejskich kur i warzywami, cebulką i pieczarkami przesmażonymi na smalczyku „Smakowita Pajda”. „Smakowita Pajda” zaskoczyła mnie chrupkością dodatków i przyjemnym aromatem. Bezmięsne danie, w którym nikt nie odczuje braku zwierzęcego białka. Zdjęcie i przepis bierze udział w konkursie, stąd w tle zamieszczone pudełko z produktem. Ciasto ładnie dało się pokroić, co w rozmaitych tartach nie zawsze jest takie oczywiste. Cztery dorosłe osoby obecne na obiedzie najadły się po uszy, pomruki zadowolenia były słyszalne, bardzo dobry pomysł nie tylko na niedzielny obiad.

 

tarta z warzywami

 

 

tarta z warzywami

tarta z warzywami – składniki: 

 na ciasto: 

– 2 szklanki mąki pszennej razowej
– 80 g masła
– łyżka smalczyku „Smakowita Pajda”
– 2 jajka
– 2 żółtka
– 2- 3 łyżki lodowatej wody
– 1/4 łyżeczki soli

wypełnienie: 

– 3 jajka
– 200 ml śmietany 12%
– 15 dkg startego, żółtego sera
– duża cebula
– 8-10 pieczarek
– nieduży brokuł
– pół puszki kukurydzy
– czerwona papryka
– łyżka smalczyku ” Smakowita Pajda” do smażenia
– sól, pieprz, ostra, sproszkowana papryka, szczypta startej gałki muszkatołowej, oregano, bazylia

Do miski z mąką wrzucić pokrojone w kostkę masło, dodać białka i żółtka, wodę, sól i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 20 minut do lodówki. W tym czasie brokuł podzielić na różyczki i wrzucić na minutę, dwie do osolonego wrzątku. Odcedzić i przelać zimną wodą. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, przesmażyć na łyżce smalczyku „Smakowita Pajda”. Paprykę pokroić w kostkę. Śmietanę wymieszać z jajkami i startym, żółtym serem, połączyć z pokrojoną papryką, podsmażoną cebulką i pieczarkami. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie, wykleić nim wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką formę. Nadmiar ciasta okroić nożem. Ponakłuwać ciasto widelcem i ponownie wstawić do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Włożyć ciasto i piec przez ok. 15 minut. Wyjąć, wypełnić masą jajeczną wymieszaną z warzywami, na wierzchu ułożyć różyczki brokuła i piec ok. dwadziescia minut -pół godziny. Kiedy jajka się zetną, tarta jest gotowa.

 

tarta z warzywami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.



  1. Notatnik Małżeński
    9 lutego, 2014, 7:06 pm

    Ale fajna!

  2. Salvador Dali
    9 lutego, 2014, 8:51 pm

    ooo.. uwielbiam tarty!! tak napakowanej jeszcze nie widziałam, ale już wiem,że zawładnęłoby moim żołądkiem!

  3. Majana
    9 lutego, 2014, 10:26 pm

    Wygląda znakomicie. Głodna się zrobiłam.:)

  4. opalanka
    10 lutego, 2014, 12:47 am

    Bardzo dobrze, tak miało być:)

  5. Angie
    10 lutego, 2014, 5:29 pm

    Uwielbiam tarty na wytrawnie, Twoja wygląda świetnie; )

  6. Aguś kulinarnie
    10 lutego, 2014, 5:46 pm

    Jeszcze nie jadłam,a już ją lubię:)

  7. ugotujmyto.pl
    10 lutego, 2014, 6:47 pm

    Kocham takie tarty :)!

  8. agnieszka
    10 lutego, 2014, 9:55 pm

    Czego chcieć więcej!? Wygląda niesamowicie pysznie! 🙂

  9. Donnalavita
    11 lutego, 2014, 11:01 am

    Uwielbiam takie tarty 🙂

  10. Anonimowy
    30 grudnia, 2014, 6:26 pm

    Hej hej, jaka średnicę ma Twoja forma do tarty? Chciałbym to cudo upiec;)

    1. opalanka
      30 grudnia, 2014, 9:01 pm

      Zdaje się, że ok. 26 -28 cm. I jest dość wysoka jak na taką formę, bo z 5 cm. Przy większej formie wyjdzie po prostu niższa

  11. Katarzyna Listkiewicz
    4 stycznia, 2015, 9:27 am

    Ok! Dzieki wielkie! 🙂

  12. Anonimowy
    23 lutego, 2015, 6:28 pm

    czy zamiast maki pszennej razowej moze byc zwykla pszenna ?

    1. opalanka
      23 lutego, 2015, 10:34 pm

      Tak.

  13. Daria Muraszewska
    3 września, 2015, 12:37 pm

    czy śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym?

    1. opalanka
      3 września, 2015, 9:12 pm

      Pół na pół.

  14. Anonimowy
    4 lutego, 2017, 2:06 pm

    Ja nie używam śmietany, jedynie pół szklanki mleka, 2 jajka oraz trochę startego sera. Ostatnio z braku sera żółtego dodałam topiony serek i wyszło pysznie

  15. Anonimowy
    4 lutego, 2017, 5:02 pm

    Opis bez składu, brakujące elementy z składników w opisie jak zrobić. Zdjęcia również pokazują nieco inaczej pokrojenie warzyw.

  16. Anonimowy
    10 czerwca, 2017, 3:23 pm

    Bardzo dobra tarta. Nie miałam brokuła więc dodałam cukinię startą na tarce i wyszło pysznie. Paprykę radzę poddusić na patelni razem z cebulką gdyż po 30 min jest wciąż trochę twarda.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)