Szybkie ciasteczka owsiane z bananami

Ciasteczka owsiane z bananami, dobre i bardzo proste w przygotowaniu. Gdzie im tam do szarlotki czy sernika, ale kiedy ma się ochotę na coś słodkiego (mam 6 razy częściej niż byłoby to wskazane) to takie ciastka są jak znalazł. I wiem też na pewno, że są sto razy lepsze od większości sklepowych gotowców.
Żadnego ucierania i ubijania, masa wymaga zmieszania i wyłożenia na blaszkach – pięć minut. No i nie zmarnowały się coraz bardziej plamkowane na brązowo banany. To dobre ciasteczka do zrobienia wspólnie z dziećmi.

Ciasteczka owsiane z bananami.

 

ciasteczka owsiane z bananami

 

ciasteczka owsiane z bananami

ciasteczka owsiane z bananami – składniki : 

– dwie szklanki płatków owsianych
– szklanka mąki pszennej
– dwa jajka
– 2 rozgniecione widelcem banany
– pół szklanki (lub nieco więcej) brązowego cukru
– dwie garście posiekanych orzechów
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/3 kostki stopionego masła (ok. 60- 70g)
– kilka łyżek mleka dla rozluźnienia konsystencji ciasta – jeśli jest taka potrzeba

ciasteczka owsiane z bananami – przepis

Wszystkie składniki zmieszać w dużej misce. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Układać porcje ciasta przy pomocy łyżki, formując okrągły kształt, na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Piec do lekkiego zrumienienia, ok. 10 – 12 minut. Jeśli dwie blaszki na raz – z termoobiegiem, jeśli bez – pojedynczo i minutę, dwie dłużej. Ciastka można posypać na wierzchu cukrem (nada chrupkości) lub posiekanymi orzechami.

PS Nie piecz dłużej. Stają się miękkie i gumowate. Mimo, że po 12-15 minutach wydają się nieupieczone – zesztywnieją w trakcie studzenia.

ciasteczka owsiane z bananami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    19 lutego, 2014, 9:56 am

    Do schrupania:)

  2. agnieszka
    19 lutego, 2014, 2:33 pm

    Owsiane z bananami? MI by na pewno posmakowały ;))

  3. Salvador Dali
    19 lutego, 2014, 7:44 pm

    wyglądają mega! 🙂 JA bym się skusiła z WIELKĄ chęcią, na prawdę! 🙂

  4. Marta Bubiłek
    25 czerwca, 2014, 6:12 pm

    Rewelacja:-D dodałam jeszcze cynamon.

  5. Anonimowy
    30 września, 2014, 4:35 pm

    Pyszne. Dodałam gorzkiej czekolady i miodu zamiast cukru. Własnie zajadamy gromadnie i chwalimy.

  6. opalanka
    30 września, 2014, 5:39 pm

    Bardzo się cieszę:)

  7. Anonimowy
    13 listopada, 2014, 12:15 pm

    Smaczne polecam. , dla dzieci zamiast orzechów dodałam płatki żurawiny 🙂 (uczulone na orzechy)

  8. Anonimowy
    30 stycznia, 2015, 2:45 pm

    robiłam ciasteczka owsiane z Twojego bloga i w połowie wpadł mi w ręce ten przepis 🙂 na bazie tej samej masy dodałam tylko banana. Pyyyyycha! 🙂

    1. opalanka
      30 stycznia, 2015, 4:27 pm

      Przez dodatek banana są nieco inne w konsystencji, tamte bardziej kruche.

  9. Anonimowy
    4 lutego, 2015, 3:47 pm

    Można zamienić płatki owsiane na jakieś inne ( jęczmiennej, żytnie, pszenne) czy nie bardzo?

    1. opalanka
      4 lutego, 2015, 4:09 pm

      Nie próbowałam.

  10. Anonimowy
    23 października, 2015, 5:42 pm

    właśnie je dzisiaj zrobilam. pychotka. nie dawałam orzechów ale dałam siemię lniane. pierwsza blaszka zniknęła zanim zdążyła ostygnąć.
    pewnie nie jeden raz skorzystam z tego przepisu!
    pozdrawiam

  11. Anonimowy
    16 listopada, 2015, 6:00 pm

    niestety się skusiłam i z przykrością muszę napisać, że bardzo się zawiodłam. ciastka nie są chrupiące – to raczej "gnioty" o smaku mączno-bananowym. dzieciaki po ugryzieniu oddały krzywiąc się.. to już drugi przepis(piekłam też placek ze śliwkami wyszedł strasznie suchy) z tego bloga, który nie wyszedł 🙁

    1. opalanka
      16 listopada, 2015, 6:52 pm

      W wolnej chwili przeczytaj tu – i może coś dobrego z tego wyniknie:) http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/czytelniku-bloga.html

  12. Anonimowy
    17 maja, 2016, 3:09 pm

    piekłam już dwa razy wyszły pyszne

  13. sor_ella
    21 stycznia, 2017, 5:09 pm

    Właśnie zajadam. Bardzo smaczne. Dodałam jeszcze amarantusa i częściowo dałam musli, bo zabrakło mi zwykłych płatków owsianych. Wyszły super!

  14. Marzena
    15 listopada, 2019, 4:56 pm

    Piekłam już kilkanaście razy ,znajomi zawsze proszą o przepis 🙂
    są świetnie i nie marnuje bananów ;P

  15. Beata Królikiewicz
    29 stycznia, 2020, 5:02 pm

    Krycha – zajrzyj tu https://niebonatalerzu.pl/czytelniku-bloga a potem przeczytaj pozostałe komentarze:)

  16. Danuta
    22 marca, 2020, 5:00 pm

    A ja dodałam kokos i łyżkę miodu zamiast cukru.
    Doskonałe ,upiekę znów :-))

  17. Gosia
    31 marca, 2020, 4:47 pm

    Niestety są złe proporcje i musiałam dodać więcej mąki i płatków.
    Chyba ten przepis był na oko bez faktycznej pracy. Nie polecam.

    1. Jola
      25 kwietnia, 2020, 11:21 am

      Myślę że trudno w takim przypadku wymierzyć dokładnie proporcje bo po prostu banany nie są identyczne 🙂

  18. Jola
    25 kwietnia, 2020, 11:18 am

    Bardzo fajny przepis, ciastka wychodzą przepyszne i takie bardziej puszyste a ja takie właśnie lubię 🙂 Czasem mielę część płatków ale to oczywiście zależy kto lubi jaką konsystencję. Dzisiaj będę robiła z tego przepisu już trzeci raz ale tym razem planuję dodać miodu zamiast cukru bo zaczęłam trochę ten cukier ograniczać 🙂

  19. Arleta
    29 kwietnia, 2020, 3:02 pm

    Bardzo dobre?

  20. Ania
    24 września, 2020, 8:20 pm

    Odradzam ten przepis. Nie wiem jak to możliwe, że z tak dobrych składników tak złe ciastka wyszły.. Mączne gnioty 🙁 tak gumowe, że można na pół złożyć a ledwo napękną. A i tak piekłam 25min, czyli dwa razy dłużej niż podano.

  21. Dagmara
    10 października, 2020, 5:36 pm

    Chrupiące nie są. A testowałam pieczenie 11 min i dłuższe. Tu i tu gnioty totalne. Nie wyglądają tak jak na zdjęciu. Ale i tak zjedliśmy. Plus taki, że wykorzystałam przejrzałe banan.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)