Szybkie ciasteczka owsiane z bananami

Ciasteczka owsiane z bananami, dobre i bardzo proste w przygotowaniu. Gdzie im tam do szarlotki czy sernika, ale kiedy ma się ochotę na coś słodkiego (mam 6 razy częściej niż byłoby to wskazane) to takie ciastka są jak znalazł. I wiem też na pewno, że są sto razy lepsze od większości sklepowych gotowców.
Żadnego ucierania i ubijania, masa wymaga zmieszania i wyłożenia na blaszkach – pięć minut. No i nie zmarnowały się coraz bardziej plamkowane na brązowo banany. To dobre ciasteczka do zrobienia wspólnie z dziećmi.

Ciasteczka owsiane z bananami.

 

ciasteczka owsiane z bananami

 

ciasteczka owsiane z bananami

ciasteczka owsiane z bananami – składniki : 

– dwie szklanki płatków owsianych
– szklanka mąki pszennej
– dwa jajka
– 2 rozgniecione widelcem banany
– pół szklanki (lub nieco więcej) brązowego cukru
– dwie garście posiekanych orzechów
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/3 kostki stopionego masła (ok. 60- 70g)
– kilka łyżek mleka dla rozluźnienia konsystencji ciasta – jeśli jest taka potrzeba

ciasteczka owsiane z bananami – przepis

Wszystkie składniki zmieszać w dużej misce. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Układać porcje ciasta przy pomocy łyżki, formując okrągły kształt, na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Piec do lekkiego zrumienienia, ok. 10 – 12 minut. Jeśli dwie blaszki na raz – z termoobiegiem, jeśli bez – pojedynczo i minutę, dwie dłużej. Ciastka można posypać na wierzchu cukrem (nada chrupkości) lub posiekanymi orzechami.

PS Nie piecz dłużej. Stają się miękkie i gumowate. Mimo, że po 12-15 minutach wydają się nieupieczone – zesztywnieją w trakcie studzenia.

ciasteczka owsiane z bananami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    19 lutego, 2014, 9:56 am

    Do schrupania:)

  2. agnieszka
    19 lutego, 2014, 2:33 pm

    Owsiane z bananami? MI by na pewno posmakowały ;))

  3. Salvador Dali
    19 lutego, 2014, 7:44 pm

    wyglądają mega! 🙂 JA bym się skusiła z WIELKĄ chęcią, na prawdę! 🙂

  4. Marta Bubiłek
    25 czerwca, 2014, 6:12 pm

    Rewelacja:-D dodałam jeszcze cynamon.

  5. Anonimowy
    30 września, 2014, 4:35 pm

    Pyszne. Dodałam gorzkiej czekolady i miodu zamiast cukru. Własnie zajadamy gromadnie i chwalimy.

  6. opalanka
    30 września, 2014, 5:39 pm

    Bardzo się cieszę:)

  7. Anonimowy
    13 listopada, 2014, 12:15 pm

    Smaczne polecam. , dla dzieci zamiast orzechów dodałam płatki żurawiny 🙂 (uczulone na orzechy)

  8. Anonimowy
    30 stycznia, 2015, 2:45 pm

    robiłam ciasteczka owsiane z Twojego bloga i w połowie wpadł mi w ręce ten przepis 🙂 na bazie tej samej masy dodałam tylko banana. Pyyyyycha! 🙂

    1. opalanka
      30 stycznia, 2015, 4:27 pm

      Przez dodatek banana są nieco inne w konsystencji, tamte bardziej kruche.

  9. Anonimowy
    4 lutego, 2015, 3:47 pm

    Można zamienić płatki owsiane na jakieś inne ( jęczmiennej, żytnie, pszenne) czy nie bardzo?

    1. opalanka
      4 lutego, 2015, 4:09 pm

      Nie próbowałam.

  10. Anonimowy
    23 października, 2015, 5:42 pm

    właśnie je dzisiaj zrobilam. pychotka. nie dawałam orzechów ale dałam siemię lniane. pierwsza blaszka zniknęła zanim zdążyła ostygnąć.
    pewnie nie jeden raz skorzystam z tego przepisu!
    pozdrawiam

  11. Anonimowy
    16 listopada, 2015, 6:00 pm

    niestety się skusiłam i z przykrością muszę napisać, że bardzo się zawiodłam. ciastka nie są chrupiące – to raczej "gnioty" o smaku mączno-bananowym. dzieciaki po ugryzieniu oddały krzywiąc się.. to już drugi przepis(piekłam też placek ze śliwkami wyszedł strasznie suchy) z tego bloga, który nie wyszedł 🙁

    1. opalanka
      16 listopada, 2015, 6:52 pm

      W wolnej chwili przeczytaj tu – i może coś dobrego z tego wyniknie:) http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/czytelniku-bloga.html

  12. Anonimowy
    17 maja, 2016, 3:09 pm

    piekłam już dwa razy wyszły pyszne

  13. sor_ella
    21 stycznia, 2017, 5:09 pm

    Właśnie zajadam. Bardzo smaczne. Dodałam jeszcze amarantusa i częściowo dałam musli, bo zabrakło mi zwykłych płatków owsianych. Wyszły super!

  14. Marzena
    15 listopada, 2019, 4:56 pm

    Piekłam już kilkanaście razy ,znajomi zawsze proszą o przepis 🙂
    są świetnie i nie marnuje bananów ;P

  15. Beata Królikiewicz
    29 stycznia, 2020, 5:02 pm

    Krycha – zajrzyj tu https://niebonatalerzu.pl/czytelniku-bloga a potem przeczytaj pozostałe komentarze:)

  16. Danuta
    22 marca, 2020, 5:00 pm

    A ja dodałam kokos i łyżkę miodu zamiast cukru.
    Doskonałe ,upiekę znów :-))

  17. Gosia
    31 marca, 2020, 4:47 pm

    Niestety są złe proporcje i musiałam dodać więcej mąki i płatków.
    Chyba ten przepis był na oko bez faktycznej pracy. Nie polecam.

    1. Jola
      25 kwietnia, 2020, 11:21 am

      Myślę że trudno w takim przypadku wymierzyć dokładnie proporcje bo po prostu banany nie są identyczne 🙂

  18. Jola
    25 kwietnia, 2020, 11:18 am

    Bardzo fajny przepis, ciastka wychodzą przepyszne i takie bardziej puszyste a ja takie właśnie lubię 🙂 Czasem mielę część płatków ale to oczywiście zależy kto lubi jaką konsystencję. Dzisiaj będę robiła z tego przepisu już trzeci raz ale tym razem planuję dodać miodu zamiast cukru bo zaczęłam trochę ten cukier ograniczać 🙂

  19. Arleta
    29 kwietnia, 2020, 3:02 pm

    Bardzo dobre?

  20. Ania
    24 września, 2020, 8:20 pm

    Odradzam ten przepis. Nie wiem jak to możliwe, że z tak dobrych składników tak złe ciastka wyszły.. Mączne gnioty 🙁 tak gumowe, że można na pół złożyć a ledwo napękną. A i tak piekłam 25min, czyli dwa razy dłużej niż podano.

  21. Dagmara
    10 października, 2020, 5:36 pm

    Chrupiące nie są. A testowałam pieczenie 11 min i dłuższe. Tu i tu gnioty totalne. Nie wyglądają tak jak na zdjęciu. Ale i tak zjedliśmy. Plus taki, że wykorzystałam przejrzałe banan.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)