Łatwe ciasteczka owsiane

 Łatwe i szybkie ciasteczka owsiane, ale “szybkimi” nazwałam już inne (klik), też bardzo dobre. Te mają czekoladowy smak i kolor, mogą sobie długo stać w zamkniętej puszce albo słoju, wyglądają jak ciasteczka ze znanych kawiarni, tylko te moje są mniej bezosobowe i znacznie tańsze. W tym kontekście i w paru innych zresztą też, uważam że taka piekąca ciasta żona to wielki skarb i oszczędność. Korporacyjny Pan, który popija w przerwie na lunch kawę w centrum handlowym, zapewne nie wie, że za złotych sześć, które wydał na ciastko mógłby mieć ich kilogram, żeby żona tylko chciała. Albo gdyby chciał on. A gdyby zrobili je w domu z dzieckiem, byłby z tego pożytek że ho, ho. Ale to, że korporacyjny Pan nie odczuwa ubytku sześciu złotych w kieszeni to też bardzo dobrze. Bogactwo jest bardzo dobre. I bądź tu człowieku mądry.  Łatwe ciasteczka owsiane.

Łatwe ciasteczka owsiane

 

Łatwe ciasteczka owsiane

Łatwe ciasteczka owsiane – składniki:

– półtorej szklanki mąki pszennej białej lub pszennej razowej
– 3/4 szklanki płatków owsianych
– pół szklanki cukru
– 2 łyżki kakao
– szczypta soli
– łyżeczka sody
– pół kostki stopionego masła
– 2 łyżki miodu
– łyżeczka ekstraktu waniliowego lub łyżka cukru waniliowego
– jajko
– pół szklanki powideł śliwkowych
– tabliczka gorzkiej czekolady (niekoniecznie, nadaje bardziej wytrawnego smaku, dzieci mogą nie polubić, ale nie wiadomo:)
– ew. 2-3 łyżki posiekanych orzechów

Łatwe ciasteczka owsiane – przepis

W większej misce zmieszać stopione masło, miód, wanilię, jajko, powidła. W osobnym naczyniu mąkę wymieszać z płatkami, cukrem, kakao, solą i sodą. Płynne składniki wymieszać łyżką z sypkimi, dodać pokrojoną w kostkę czekoladę i orzechy. Piekarnik rozgrzać do 160 st. Płaskie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i rękami natłuszczonymi olejem lub oliwą nakładać kulki ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego, spłaszczyć widelcem lub dłonią. Piec z termoobiegiem ok. 10 minut, dwie blaszki na raz lub bez termoobiegu pojedynczo, ok. 12 minut.

Łatwe ciasteczka owsiane

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Justyna Żak
    2 lutego, 2014, 1:17 pm

    świetne ciasteczka mniam:d

  2. Monika Kozłowska
    2 lutego, 2014, 1:55 pm

    Pychotka!

  3. kuchcikOla
    2 lutego, 2014, 3:45 pm

    owsiane ciasteczka uwielbiam 🙂 sprawdzają się w każdej sytuacji 🙂

  4. skoraq cooks
    2 lutego, 2014, 5:18 pm

    Nie sądzę, żeby takie ciacha mogły długo stać w jakimkolwiek słoju 😉

  5. Karolina
    2 lutego, 2014, 7:43 pm

    Są pyszne !:)

  6. Robert Stępiński
    4 lutego, 2014, 9:59 am

    Zjadłbym całą tą stronę najlepiej mniammmm 🙂

  7. opalanka
    4 lutego, 2014, 1:35 pm

    🙂

  8. Anonimowy
    6 listopada, 2014, 5:27 pm

    rewelacja

  9. Anonimowy
    20 grudnia, 2014, 2:31 pm

    ciasteczka rewelacyjne! ja troszkę zmieniłam i dodaje tylko ziarna słonecznika i pestki dyni. zamiast kakao jest cynamon / to wersja na święta:-) / i słodzę tylko miodem. pieką się dłużej ale w puszcze mogą swobodnie przetrwać ok. 3 tygodni choć graniczy to z cudem bo znikają błyskawicznie:-) nie mniej jednak dziękuje za przepis i dobrych świąt życzę! monika

    1. opalanka
      20 grudnia, 2014, 4:51 pm

      pozdrawiam i również dobrych świąt życzę:)

  10. Joanna
    15 marca, 2015, 6:06 pm

    A jak już piekłam ciasto marchewkowe, to z podwójnej porcji zamieszałam ciasteczka owsiane – w domu biegaczy szybko znikają 🙂 obok innych Twoich owsianych te wpisuję na listę hitów! Mocno kakaowe, smakują jak brownie 🙂 I tak znikają szybko 🙂 I zgadzam się – piekąca i lubiąca piec kobieta to skarb 🙂

    1. opalanka
      15 marca, 2015, 6:21 pm

      Uściski:)

  11. Anna Grabuńczyk
    15 marca, 2016, 8:26 am

    Witaj serdecznie:) Mam pytanie, czy mogę zastąpić w Twoim przepisie masło olejem kokosowym?

    1. opalanka
      15 marca, 2016, 9:42 am

      Myślę, że można.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie