Łatwe ciasteczka owsiane
Łatwe ciasteczka owsiane – składniki:
– półtorej szklanki mąki pszennej białej lub pszennej razowej
– 3/4 szklanki płatków owsianych
– pół szklanki cukru
– 2 łyżki kakao
– szczypta soli
– łyżeczka sody
– pół kostki stopionego masła
– 2 łyżki miodu
– łyżeczka ekstraktu waniliowego lub łyżka cukru waniliowego
– jajko
– pół szklanki powideł śliwkowych
– tabliczka gorzkiej czekolady (niekoniecznie, nadaje bardziej wytrawnego smaku, dzieci mogą nie polubić, ale nie wiadomo:)
– ew. 2-3 łyżki posiekanych orzechów
Łatwe ciasteczka owsiane – przepis
W większej misce zmieszać stopione masło, miód, wanilię, jajko, powidła. W osobnym naczyniu mąkę wymieszać z płatkami, cukrem, kakao, solą i sodą. Płynne składniki wymieszać łyżką z sypkimi, dodać pokrojoną w kostkę czekoladę i orzechy. Piekarnik rozgrzać do 160 st. Płaskie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i rękami natłuszczonymi olejem lub oliwą nakładać kulki ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego, spłaszczyć widelcem lub dłonią. Piec z termoobiegiem ok. 10 minut, dwie blaszki na raz lub bez termoobiegu pojedynczo, ok. 12 minut.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
świetne ciasteczka mniam:d
Pychotka!
owsiane ciasteczka uwielbiam 🙂 sprawdzają się w każdej sytuacji 🙂
Nie sądzę, żeby takie ciacha mogły długo stać w jakimkolwiek słoju 😉
Są pyszne !:)
Zjadłbym całą tą stronę najlepiej mniammmm 🙂
🙂
rewelacja
ciasteczka rewelacyjne! ja troszkę zmieniłam i dodaje tylko ziarna słonecznika i pestki dyni. zamiast kakao jest cynamon / to wersja na święta:-) / i słodzę tylko miodem. pieką się dłużej ale w puszcze mogą swobodnie przetrwać ok. 3 tygodni choć graniczy to z cudem bo znikają błyskawicznie:-) nie mniej jednak dziękuje za przepis i dobrych świąt życzę! monika
pozdrawiam i również dobrych świąt życzę:)
A jak już piekłam ciasto marchewkowe, to z podwójnej porcji zamieszałam ciasteczka owsiane – w domu biegaczy szybko znikają 🙂 obok innych Twoich owsianych te wpisuję na listę hitów! Mocno kakaowe, smakują jak brownie 🙂 I tak znikają szybko 🙂 I zgadzam się – piekąca i lubiąca piec kobieta to skarb 🙂
Uściski:)
Witaj serdecznie:) Mam pytanie, czy mogę zastąpić w Twoim przepisie masło olejem kokosowym?
Myślę, że można.